Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 18-20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- mikser
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Pieczemy spód
Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.
Krok 3: Dekorujemy sernik
Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Sernik czekoladowy
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Lody domowe w dwóch smakach
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Babeczki red velvet
- Omlet z amarantusem i owocami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Jogurtowy sernik na zimno
- Sernik ombre na zimno
- Sernik na zimno z mango
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Koktajl sernikowy z malinami
- Sernik matcha na zimno
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Karkówka z szynkowaru
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Wytrawna tarta Tatin
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
37 dni temu
Sernik jest pyszny, ale spód trzeba robić razy dwa bo nie starcza na wypełnienie tortownicy.
odpowiedz
484 dni temu
W przepisie serek waniliowy, a Paweł daje naturalny. W końcu jaki ma być?
odpowiedz
481 dni temu
Faktycznie należy wykorzystać serek naturalny. Dziękujemy za zwrócenie uwagi, pracujemy nad poprawieniem przepisu :)
1421 dni temu
Mój 8-latek znalazł ten przepis, pomogłam mu go zrobić. Aktualnie wylądował w lodówce, by się schłodzić na dwie godziny, ale już się doczekać nie mogę efektu końcowego. Jeśli co najmniej tak smakuje, jak wygląda, to prędko do Was wrócimy. Ostatnio robiliśmy Pajęczynkę przepisu cudnego Pawła - ciasto dyniowo-marchewkowe - obłędnie przepyszne. Dziękujemy za genialne inspiracje.
odpowiedz
1864 dni temu
Robiłam te ciasto tydzień temu na przyjęcie. To był zdecydowanie hit imprezy. Jest przepyszne. Oprócz malin wykorzystałam też borówkę i jagody.
odpowiedz
1863 dni temu
Z borówkami i jagodami musiało pysznie smakować! :)
1943 dni temu
chciałbym ciasto na urodzinowe
odpowiedz
1942 dni temu
Piotrze, tutaj znajdziesz wszystkie przepisy na torty :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/ciastka/torty
1962 dni temu
Zamierzam zrobić ten sernik w weekend. Mam tylko pytanie: czy można zastąpić maliny truskawkami? (zamiana owoców jest tylko z racji sezonu truskawkowego ;)) Czy to nie wpłynie na konsystencję sernika?
odpowiedz
1958 dni temu
Dominiko, możesz użyć truskawek :)
1954 dni temu
Dziękuję za odpowiedź ;) Zrobiłam jeszcze inaczej: miałam wypestkowane wiśnie w słoiku z zeszłego lata i zrobilam z nimi - było przepyszne! Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :)
1954 dni temu
Właśnie za to kochamy przetwory! Cieszymy się, że przepis Pawła przypadł Ci do gustu :)
2277 dni temu
Czym zastąpić serek homogenizowany naturalny??
odpowiedz
2276 dni temu
W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie serka homogenizowanego. Można go wprawdzie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, ale taka zamiana sprawi, że sernik będzie bardziej kwaśny w smaku. Wśród przepisów Pawła Małeckiego znajdziesz serniki na zimno, w których nie wykorzystuje się serka homogenizowanego-może któryś z nich przypadnie Ci do gustu? :) https://kuchnialidla.pl/jogurtowy-sernik-na-zimno
2037 dni temu
Zapewne trzy razy zmielonym z cukrem twarogiem 🙂
2429 dni temu
Córka zrobiła - jest pyszny - zamiast malin świeżych, dała konfiturę z malin :)
odpowiedz
2427 dni temu
Brzmi pysznie! :)
2434 dni temu
Czy zamiast żelatyny można dodać jakoś galaretke?
odpowiedz
2434 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany :)
2438 dni temu
Czy zamiast serka homogenizowanego moge dodac np ricotte?
odpowiedz
2438 dni temu
tak :)
2485 dni temu
Ola Przez nieuwagę kupiłam serek homogenizowany o smaku waniliowym. Mam nadzieję, że ta zamiana nie wpłynie znacząco na smak. Gdy sernik zestali się opiszę wrażenia smakowe.
odpowiedz
2490 dni temu
SERNIK na zimno z malinami wygladal tak pieknie na obrazku. Ale jak zobaczylam ze zelatyna jest dodana to juz podziekowalam. Sernik na zimno z serka homogenizowanego to tez nie ciekawy pomysl. Trudno...
odpowiedz
2490 dni temu
Czy wyjdzie taki sam tylko bez ciasteczek NEO?? Bo większość mojej rodzinny ich nie lubi, a bardzo bym chciała zrobić taki sernik tylko bez nich.
odpowiedz
2485 dni temu
Oczywiście, nie wyjdzie taki sam ponieważ nie będzie jednego z podstawowych składników sernika.
2494 dni temu
Ola Witam, czy maliny mogą być mrożone?
odpowiedz
2493 dni temu
Olu, musiałabyś rozmrozić maliny wcześniej i dobrze je odsączyć z nadmiaru wody i soku.
zobacz wszystkie