zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 18-20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • mikser
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Pieczemy spód

Ciastka kruszymy lub drobno siekamy. Łączymy je z miękkim masłem i wykładamy powstałą masą dno tortownicy. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do dużej miski dodajemy cukier, żółtka i 100 ml śmietanki. Całość mieszamy i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę ubijamy nad parą aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, zdejmujemy miskę znad pary. Do masy dodajemy serek homogenizowany oraz serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałe 300 ml śmietanki. Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, pozostawiając ⅓ do dekoracji. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka Neo. Na upieczony spód na przemian, warstwami wylewamy masę i układamy maliny. Sernik wkładamy do lodówki na około 2 godziny do zestalenia.

Krok 3: Dekorujemy sernik

Sernik smarujemy ubitą śmietanką. Resztę ubitej śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wierzch. Sernik dekorujemy ciasteczkami Neo, malinami i świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    144 dni temu
    Czym zastąpić serek homogenizowany naturalny??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie serka homogenizowanego. Można go wprawdzie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, ale taka zamiana sprawi, że sernik będzie bardziej kwaśny w smaku. Wśród przepisów Pawła Małeckiego znajdziesz serniki na zimno, w których nie wykorzystuje się serka homogenizowanego-może któryś z nich przypadnie Ci do gustu? :) https://kuchnialidla.pl/jogurtowy-sernik-na-zimno
  • Gość Gość
    296 dni temu
    Córka zrobiła - jest pyszny - zamiast malin świeżych, dała konfiturę z malin :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    294 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Gość Gość
    301 dni temu
    Czy zamiast żelatyny można dodać jakoś galaretke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    301 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    305 dni temu
    Czy zamiast serka homogenizowanego moge dodac np ricotte?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    305 dni temu
    tak :)
  • Gość Gość
    352 dni temu
    Ola Przez nieuwagę kupiłam serek homogenizowany o smaku waniliowym. Mam nadzieję, że ta zamiana nie wpłynie znacząco na smak. Gdy sernik zestali się opiszę wrażenia smakowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    357 dni temu
    SERNIK na zimno z malinami wygladal tak pieknie na obrazku. Ale jak zobaczylam ze zelatyna jest dodana to juz podziekowalam. Sernik na zimno z serka homogenizowanego to tez nie ciekawy pomysl. Trudno...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    357 dni temu
    Czy wyjdzie taki sam tylko bez ciasteczek NEO?? Bo większość mojej rodzinny ich nie lubi, a bardzo bym chciała zrobić taki sernik tylko bez nich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    352 dni temu
    Oczywiście, nie wyjdzie taki sam ponieważ nie będzie jednego z podstawowych składników sernika.

  • 361 dni temu
    Ola Witam, czy maliny mogą być mrożone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    360 dni temu
    Olu, musiałabyś rozmrozić maliny wcześniej i dobrze je odsączyć z nadmiaru wody i soku.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram