Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki o średnicy 7,5 cm i wysokości 5,5 cm
- mikser
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Przygotowujemy spód z wafelków
Przygotowujemy foremki – od środka wykładamy je cienkimi paskami folii spożywczej lub delikatnie przesmarowujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Rurki waflowe kruszymy, dodajemy miękkie masło i starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno foremek. Dokładnie rozkładamy i przyciskamy tak, aby pokryła całe dno foremek.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do gorącej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietanki wymieszanej z serkiem homogenizowanym. Następnie przelewamy wszystko z powrotem do większej części śmietanki wymieszanej z serkiem. Za pomocą rózgi dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i w równych częściach napełniamy foremki. Wstawiamy je do lodówki na ok. 40-60 minut do całkowitego stężenia masy serowej.
Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z czarnych porzeczek
W małym garnku zagotowujemy owoce czarnej porzeczki z wodą i cukrem pudrem. Gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy napęczniałą żelatynę i miksujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa będzie chłodna, ale w dalszym ciągu płynna, wylewamy ją na powierzchnię miniserniczków. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Miniserniczki podajemy na zimno. Możemy je udekorować owocami leśnymi i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!
Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Placek kokosowo-malinowy
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tarta z Linzu
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kremówki
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Serniczki na owsianym spodzie
- Bananowiec
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Chlebek z awokado
- Sałatka z kozim serem
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Deser gruszkowo-malinowy
- Wielkanocna babka ponczowa
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Pulpety w sosie własnym
- Tatar z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
597 dni temu
dzień dobry, czy z serniczków można zrobić jeden duży? jak przeliczyć proporcje?
odpowiedz
596 dni temu
Dzień dobry! Jeśli przygotujesz sernik w blasze o średnicy 18-20 cm nie musisz zmieniać ilości składników. Natomiast miniserniczki są dość niskie, aby miały wysokość zwykłego sernika najlepiej podwoić ilość składników na masę serową.