
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki o średnicy 7,5 cm i wysokości 5,5 cm
- mikser
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Przygotowujemy spód z wafelków
Przygotowujemy foremki – od środka wykładamy je cienkimi paskami folii spożywczej lub delikatnie przesmarowujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Rurki waflowe kruszymy, dodajemy miękkie masło i starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno foremek. Dokładnie rozkładamy i przyciskamy tak, aby pokryła całe dno foremek.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do gorącej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietanki wymieszanej z serkiem homogenizowanym. Następnie przelewamy wszystko z powrotem do większej części śmietanki wymieszanej z serkiem. Za pomocą rózgi dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i w równych częściach napełniamy foremki. Wstawiamy je do lodówki na ok. 40-60 minut do całkowitego stężenia masy serowej.
Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z czarnych porzeczek
W małym garnku zagotowujemy owoce czarnej porzeczki z wodą i cukrem pudrem. Gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy napęczniałą żelatynę i miksujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa będzie chłodna, ale w dalszym ciągu płynna, wylewamy ją na powierzchnię miniserniczków. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Miniserniczki podajemy na zimno. Możemy je udekorować owocami leśnymi i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
929 dni temu
dzień dobry, czy z serniczków można zrobić jeden duży? jak przeliczyć proporcje?
Odpowiedz
928 dni temu
Dzień dobry! Jeśli przygotujesz sernik w blasze o średnicy 18-20 cm nie musisz zmieniać ilości składników. Natomiast miniserniczki są dość niskie, aby miały wysokość zwykłego sernika najlepiej podwoić ilość składników na masę serową.