Miniserniczki z serka homogenizowanego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • foremki o średnicy 7,5 cm i wysokości 5,5 cm
  • mikser
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Przygotowujemy spód z wafelków

Przygotowujemy foremki – od środka wykładamy je cienkimi paskami folii spożywczej lub delikatnie przesmarowujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Rurki waflowe kruszymy, dodajemy miękkie masło i starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno foremek. Dokładnie rozkładamy i przyciskamy tak, aby pokryła całe dno foremek.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do gorącej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietanki wymieszanej z serkiem homogenizowanym. Następnie przelewamy wszystko z powrotem do większej części śmietanki wymieszanej z serkiem. Za pomocą rózgi dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i w równych częściach napełniamy foremki. Wstawiamy je do lodówki na ok. 40-60 minut do całkowitego stężenia masy serowej.

Krok 3: Przygotowujemy galaretkę z czarnych porzeczek

W małym garnku zagotowujemy owoce czarnej porzeczki z wodą i cukrem pudrem. Gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy napęczniałą żelatynę i miksujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa będzie chłodna, ale w dalszym ciągu płynna, wylewamy ją na powierzchnię miniserniczków. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Miniserniczki podajemy na zimno. Możemy je udekorować owocami leśnymi i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    389 dni temu
    dzień dobry, czy z serniczków można zrobić jeden duży? jak przeliczyć proporcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    389 dni temu
    Dzień dobry! Jeśli przygotujesz sernik w blasze o średnicy 18-20 cm nie musisz zmieniać ilości składników. Natomiast miniserniczki są dość niskie, aby miały wysokość zwykłego sernika najlepiej podwoić ilość składników na masę serową.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!