Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- formy do muffinów
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Pieczenie dyni
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wylewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ.
Krok 2: Wkładanie ciasta do foremek
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, purée z dyni, imbir, przyprawę korzenną oraz zmielone pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Za pomocą worka cukierniczego wkładamy ciasto do foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy muffiny są upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i gorące wyciągamy z formy. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Szprycowanie kremu
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy mleko. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do garnka, w którym gotowaliśmy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać łyżkę serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa nie będzie już gorąca, dodajemy pozostałą część serka homogenizowanego. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone muffiny i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!
Babeczki dyniowe, którym trudno się oprzeć!
Dynia słynie z wszechstronnego zastosowania w kulinariach. Można przyprawiać ją na rozmaite sposoby, serwować z różnorodnymi dodatkami, a także w postaci musu lub w kawałkach. Pewne jest jedno – zawsze smakuje znakomicie i niezmiennie rozpieszcza podniebienia miłośników jesiennych smaków. Dynia fantastycznie spisuje się również w cukiernictwie, na co najlepszym dowodem są nasze babeczki dyniowe. Uwielbiamy je za piękny, ciepły kolor, który cieszy oko, oraz bogaty smak, który trudno zapomnieć! Co więcej, dyniowe muffinki to wprost idealna propozycja na jesień, kiedy dynie są niemal na wyciągnięcie ręki. Przy odrobinie zaangażowania i skupienia muffiny dyniowe według przepisu Pawła Małeckiego powalają na kolana. Oczywiście jedynie w pozytywnym sensie!
Przepis na babeczki dyniowe od Kuchni Lidla
Za smak dyniowych muffinów w dużej mierze odpowiada właściwie przygotowane purée. W przepisie na babeczki dyniowe radzimy Ci upiec kawałki dyni w piekarniku, aby zyskały charakterystyczny, wyrazisty posmak. Nie stanie się nic złego, jeśli zdecydujesz się je po prostu ugotować, a następnie dokładnie zblendować. Bez obaw – nie wpłynie to znacząco na smak babeczek z dynią. Mamy też małą podpowiedź dla osób, które lubią mieć w spiżarni zapas ulubionych produktów. Otóż możesz jednorazowo przygotować większą ilość purée, a następnie je zamrozić lub przełożyć do słoiczków i wykorzystać do innych wypieków lub potraw.
Nietrudno dostrzec, że muffinki z dynią cechuje charakterystyczny kształt, którą uzyskasz dzięki specjalnej formie z zagłębieniami. To nie tylko jedno z możliwych rozwiązań. Jedna z najprostszych, łatwo dostępnych propozycji to foremki papierowe. To produkty jednorazowego użytku, które ułatwiają wyjmowanie muffinów oraz ich późniejsze serwowanie. Występują w różnych kolorach i wzorach, dzięki czemu Twoje babeczki mogą wyglądać, jak tylko zechcesz. Co więcej, muffinki z dyni bez problemu upieką się w foremkach silikonowych wielokrotnego użytku. To coraz popularniejsze rozwiązanie, z którego łatwo wyjąć gotowe ciastka. Inna opcja to klasyczne foremki metalowe, które słyną z trwałości i dobrego przewodzenia ciepła. Sprzyjają więc równomiernemu pieczeniu muffinów. Zazwyczaj pokrywa je nieprzywierająca powłoka ułatwiająca wyjmowanie ciastek. Dla bezpieczeństwa lepiej jednak posmarować je masłem lub wyłożyć dodatkowo papierowymi foremkami. Jeśli masz je w domu, bez obaw wykorzystaj je do wypieku babeczek z dynią.
Jak zrobić babeczki z dyni?
Dokładnie opisaliśmy, jak przygotować przepyszne muffiny z dynią. Gdyby jednak pojawiła się taka konieczność, możesz wprowadzić do naszego przepisu pewne modyfikacje. Zatem, gdyby akurat zabrakło w Twoim domu masła, upiecz muffinki dyniowe z olejem. To składnik o podobnych właściwościach. Pamiętaj przy tym o prawidłowych proporcjach – 2-3 łyżki oleju odpowiadają 100 g masła. Nic złego nie stanie się również w przypadku wymiany cukru trzcinowego na zwykły.
Formułę muffinów możesz wzbogacić o dodatkowe składniki. Wśród nich warto wymienić choćby banany, które zaskakująco dobrze komponują się ze smakiem dyni. Muffinki dyniowo-bananowe zachwycają słodyczą oraz fantastycznie uzupełniającymi się smakami. Mają też właściwą konsystencję. Uwaga! Dodając do babeczek banana, ogranicz nieco ilość cukru, ponieważ to bardzo słodki owoc. Zwłaszcza kiedy planujesz użyć go w mocno dojrzałej wersji. Nie przesadzaj z liczbą bananów – 1 duży lub 2 mniejsze w zupełności wystarczą.
Bezbłędnie smakują również muffinki dyniowe z czekoladą – wykorzystaj ją jako posypkę na gotowe babeczki lub dodaj do ciasta przed pieczeniem. W drugim przypadku zetrzyj czekoladę (polecamy gorzką) lub dokładnie pokrusz ją na niewielkie kawałki. Możesz też przygotować muffinki dyniowe z jogurtem zamiast serka homogenizowanego. Podobnie jak on zapewni ciastu jedwabistą konsystencję. Z kolei świeży imbir zastąpisz wariantem w proszku. Nic też także nie stoi na przeszkodzie, aby babeczki dyniowe dla dzieci np. na Halloween udekorować rozmaitymi ozdobami tematycznymi. W takim wypadku warto pokusić się o dodanie do kremu barwnika spożywczego w dowolnym kolorze. Zresztą przepyszne muffinki dyniowe dla dzieci przyrządzisz nawet z innym kremem czy polewą.
Muffinki dyniowe przypadły Ci do gustu? Jak najszybciej wypróbuj nasz przepis! Estetyczne babeczki serwuj podczas spotkań z przyjaciółmi, rodziną czy wszelkich przyjęć!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
21 dni temu
Polecam dopisywać częste możliwe błędy przy przepisach ponieważ można wtedy uniknąć zakalca. Zawiodłem się na tym przepisie bo nie zwrócił uwagi na wilgoć puree dyni oraz na to że nie wolno mieszać zbyt intensywnie całości ciasta. Nie pozdrawiam
odpowiedz
2238 dni temu
czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?
odpowiedz
2237 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Ksylitolu można dać nieco mniej, gdyż jest słodszy. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2238 dni temu
czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?
odpowiedz
2278 dni temu
Czym można zastąpić pistacje?
odpowiedz
2278 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć na przykład migdałów (sprawdzą się w mieleniu, a posiekane-jako posypka) lub innych dowolnych orzechów.
2619 dni temu
Dodałam więcej dyni I nie wiem co zrobiłam źle ale muffiny po upieczeniu były w środku "glutowate", nieupieczone
odpowiedz
2619 dni temu
Przez zbyt dużą ilość dyni, mógł wyjść zakalec.
2642 dni temu
t0 350g pure z dyni, to odnośni się konkretnie do pure uzyskanego po upieczeniu i zmiksowaniu dyni? Czy jest towaga dyni przed jakąkolwiek obróbką? Jeśli to waga puree to mniej więcej z jakiej ilości dyni ze skrórką + miąższem uzyskam te 350 g ?
odpowiedz
2839 dni temu
czym mozna zamienicprzyprawe korzenna? prosze o pomoc
odpowiedz
2839 dni temu
Możesz dodać szczyptę cynamonu lub po prostu pominąć dodawanie tej przyprawy :)
2955 dni temu
Czy możemy liczyć na jakieś "tipy" odnośnie kremu? Co zrobić żeby się udał? a może jest jakiś błąd w przepisie?
odpowiedz
2955 dni temu
Olu, na pewno żółtka z cukrem powinny być bardzo dobrze ubite. Przesianie mąki może również zapobiegać tworzeniu się grudek w kremie. Przed przelaniem masy do garnka należy także dokładnie sprawdzić, czy wcześniej gotowane tam mleko nie przypaliło się lub nie zostawiło jakiegoś osadu. Koniecznie daj nam znać, czy się udało :)
2958 dni temu
Muffiny wyszły super, a krem wspaniały. W ciągu tygodnia już trzy razy zrealizowałem ten przepis.
odpowiedz
2964 dni temu
Muffiny wyszły pyszne, ale krem... masakra!!! Z mojego zrobił się jeden wielki glut :(
odpowiedz
2967 dni temu
Krem jest płynn (chociaż ostatecznie nie dałam całego serka), nie da sie nim dekorować
odpowiedz
2966 dni temu
DOKŁADNIE!!! Zgadzam sie w 100%! Babeczki super przepis i smaczne, ale krem DNO!
2969 dni temu
czym mogę zastąpić cukier trzcinowy?
odpowiedz
2969 dni temu
Możesz użyć zwykłego cukru lub ksylitolu :)
2968 dni temu
miodem :)
2967 dni temu
Zwyklym cukrem
2971 dni temu
Czy pistacje mają być solone czy niesolone?
odpowiedz
2971 dni temu
Jedne i drugie się sprawdzą :) Słone podkreślą słodycz muffinek :)
zobacz wszystkie