Muffinki dyniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • formy do muffinów
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Pieczenie dyni

Podsmażamy warzywa

Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wylewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ.

 

 

Krok 2: Wkładanie ciasta do foremek

Przygotowujemy paprykową salsę

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, purée z dyni, imbir, przyprawę korzenną oraz zmielone pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Za pomocą worka cukierniczego wkładamy ciasto do foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy muffiny są upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i gorące wyciągamy z formy. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Szprycowanie kremu

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy mleko. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do garnka, w którym gotowaliśmy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać łyżkę serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa nie będzie już gorąca, dodajemy pozostałą część serka homogenizowanego. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone muffiny i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    1614 dni temu
    czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1613 dni temu
    Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Ksylitolu można dać nieco mniej, gdyż jest słodszy. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
  • Gość Gość
    1614 dni temu
    czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1655 dni temu
    Czym można zastąpić pistacje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1654 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć na przykład migdałów (sprawdzą się w mieleniu, a posiekane-jako posypka) lub innych dowolnych orzechów.
  • Gość Gość
    1995 dni temu
    Dodałam więcej dyni I nie wiem co zrobiłam źle ale muffiny po upieczeniu były w środku "glutowate", nieupieczone

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1995 dni temu
    Przez zbyt dużą ilość dyni, mógł wyjść zakalec.
  • Izabela M. Izabela M.
    2018 dni temu
    t0 350g pure z dyni, to odnośni się konkretnie do pure uzyskanego po upieczeniu i zmiksowaniu dyni? Czy jest towaga dyni przed jakąkolwiek obróbką? Jeśli to waga puree to mniej więcej z jakiej ilości dyni ze skrórką + miąższem uzyskam te 350 g ?

    odpowiedz

  • malwina malwina
    2216 dni temu
    czym mozna zamienicprzyprawe korzenna? prosze o pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2215 dni temu
    Możesz dodać szczyptę cynamonu lub po prostu pominąć dodawanie tej przyprawy :)
  • Ola Ola
    2332 dni temu
    Czy możemy liczyć na jakieś "tipy" odnośnie kremu? Co zrobić żeby się udał? a może jest jakiś błąd w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2331 dni temu
    Olu, na pewno żółtka z cukrem powinny być bardzo dobrze ubite. Przesianie mąki może również zapobiegać tworzeniu się grudek w kremie. Przed przelaniem masy do garnka należy także dokładnie sprawdzić, czy wcześniej gotowane tam mleko nie przypaliło się lub nie zostawiło jakiegoś osadu. Koniecznie daj nam znać, czy się udało :)
  • Gość Gość
    2335 dni temu
    Muffiny wyszły super, a krem wspaniały. W ciągu tygodnia już trzy razy zrealizowałem ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2341 dni temu
    Muffiny wyszły pyszne, ale krem... masakra!!! Z mojego zrobił się jeden wielki glut :(

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2344 dni temu
    Krem jest płynn (chociaż ostatecznie nie dałam całego serka), nie da sie nim dekorować

    odpowiedz

  • Malofel Malofel
    2342 dni temu
    DOKŁADNIE!!! Zgadzam sie w 100%! Babeczki super przepis i smaczne, ale krem DNO!
  • Anka Anka
    2346 dni temu
    czym mogę zastąpić cukier trzcinowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2346 dni temu
    Możesz użyć zwykłego cukru lub ksylitolu :)
  • Gość Gość
    2344 dni temu
    miodem :)
  • Gość Gość
    2344 dni temu
    Zwyklym cukrem
  • Gość Gość
    2347 dni temu
    Czy pistacje mają być solone czy niesolone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2347 dni temu
    Jedne i drugie się sprawdzą :) Słone podkreślą słodycz muffinek :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!