Babeczki dyniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • formy do muffinów
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Pieczenie dyni

Podsmażamy warzywa

Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wylewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ.

 

 

Krok 2: Wkładanie ciasta do foremek

Przygotowujemy paprykową salsę

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, purée z dyni, imbir, przyprawę korzenną oraz zmielone pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Za pomocą worka cukierniczego wkładamy ciasto do foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy muffiny są upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i gorące wyciągamy z formy. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Szprycowanie kremu

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy mleko. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do garnka, w którym gotowaliśmy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać łyżkę serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa nie będzie już gorąca, dodajemy pozostałą część serka homogenizowanego. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone muffiny i posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    2095 dni temu
    czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2094 dni temu
    Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Ksylitolu można dać nieco mniej, gdyż jest słodszy. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
  • Gość Gość
    2095 dni temu
    czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2136 dni temu
    Czym można zastąpić pistacje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2135 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć na przykład migdałów (sprawdzą się w mieleniu, a posiekane-jako posypka) lub innych dowolnych orzechów.
  • Gość Gość
    2476 dni temu
    Dodałam więcej dyni I nie wiem co zrobiłam źle ale muffiny po upieczeniu były w środku "glutowate", nieupieczone

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2476 dni temu
    Przez zbyt dużą ilość dyni, mógł wyjść zakalec.
  • Izabela M. Izabela M.
    2499 dni temu
    t0 350g pure z dyni, to odnośni się konkretnie do pure uzyskanego po upieczeniu i zmiksowaniu dyni? Czy jest towaga dyni przed jakąkolwiek obróbką? Jeśli to waga puree to mniej więcej z jakiej ilości dyni ze skrórką + miąższem uzyskam te 350 g ?

    odpowiedz

  • malwina malwina
    2697 dni temu
    czym mozna zamienicprzyprawe korzenna? prosze o pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2696 dni temu
    Możesz dodać szczyptę cynamonu lub po prostu pominąć dodawanie tej przyprawy :)
  • Ola Ola
    2813 dni temu
    Czy możemy liczyć na jakieś "tipy" odnośnie kremu? Co zrobić żeby się udał? a może jest jakiś błąd w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2812 dni temu
    Olu, na pewno żółtka z cukrem powinny być bardzo dobrze ubite. Przesianie mąki może również zapobiegać tworzeniu się grudek w kremie. Przed przelaniem masy do garnka należy także dokładnie sprawdzić, czy wcześniej gotowane tam mleko nie przypaliło się lub nie zostawiło jakiegoś osadu. Koniecznie daj nam znać, czy się udało :)
  • Gość Gość
    2816 dni temu
    Muffiny wyszły super, a krem wspaniały. W ciągu tygodnia już trzy razy zrealizowałem ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2822 dni temu
    Muffiny wyszły pyszne, ale krem... masakra!!! Z mojego zrobił się jeden wielki glut :(

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2825 dni temu
    Krem jest płynn (chociaż ostatecznie nie dałam całego serka), nie da sie nim dekorować

    odpowiedz

  • Malofel Malofel
    2823 dni temu
    DOKŁADNIE!!! Zgadzam sie w 100%! Babeczki super przepis i smaczne, ale krem DNO!
  • Anka Anka
    2827 dni temu
    czym mogę zastąpić cukier trzcinowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2827 dni temu
    Możesz użyć zwykłego cukru lub ksylitolu :)
  • Gość Gość
    2825 dni temu
    miodem :)
  • Gość Gość
    2825 dni temu
    Zwyklym cukrem
  • Gość Gość
    2828 dni temu
    Czy pistacje mają być solone czy niesolone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2828 dni temu
    Jedne i drugie się sprawdzą :) Słone podkreślą słodycz muffinek :)

zobacz wszystkie


Babeczki dyniowe, którym trudno się oprzeć!

Dynia słynie z wszechstronnego zastosowania w kulinariach. Można przyprawiać ją na rozmaite sposoby, serwować z różnorodnymi dodatkami, a także w postaci musu lub w kawałkach. Pewne jest jedno – zawsze smakuje znakomicie i niezmiennie rozpieszcza podniebienia miłośników jesiennych smaków. Dynia fantastycznie spisuje się również w cukiernictwie, na co najlepszym dowodem są nasze babeczki dyniowe. Uwielbiamy je za piękny, ciepły kolor, który cieszy oko, oraz bogaty smak, który trudno zapomnieć! Co więcej, dyniowe muffinki to wprost idealna propozycja na jesień, kiedy dynie są niemal na wyciągnięcie ręki. Przy odrobinie zaangażowania i skupienia muffiny dyniowe według przepisu Pawła Małeckiego powalają na kolana. Oczywiście jedynie w pozytywnym sensie!

Przepis na babeczki dyniowe od Kuchni Lidla

Za smak dyniowych muffinów w dużej mierze odpowiada właściwie przygotowane purée. W przepisie na babeczki dyniowe radzimy Ci upiec kawałki dyni w piekarniku, aby zyskały charakterystyczny, wyrazisty posmak. Nie stanie się nic złego, jeśli zdecydujesz się je po prostu ugotować, a następnie dokładnie zblendować. Bez obaw – nie wpłynie to znacząco na smak babeczek z dynią. Mamy też małą podpowiedź dla osób, które lubią mieć w spiżarni zapas ulubionych produktów. Otóż możesz jednorazowo przygotować większą ilość purée, a następnie je zamrozić lub przełożyć do słoiczków i wykorzystać do innych wypieków lub potraw.

Nietrudno dostrzec, że muffinki z dynią cechuje charakterystyczny kształt, którą uzyskasz dzięki specjalnej formie z zagłębieniami. To nie tylko jedno z możliwych rozwiązań. Jedna z najprostszych, łatwo dostępnych propozycji to foremki papierowe. To produkty jednorazowego użytku, które ułatwiają wyjmowanie muffinów oraz ich późniejsze serwowanie. Występują w różnych kolorach i wzorach, dzięki czemu Twoje babeczki mogą wyglądać, jak tylko zechcesz. Co więcej, muffinki z dyni bez problemu upieką się w foremkach silikonowych wielokrotnego użytku. To coraz popularniejsze rozwiązanie, z którego łatwo wyjąć gotowe ciastka. Inna opcja to klasyczne foremki metalowe, które słyną z trwałości i dobrego przewodzenia ciepła. Sprzyjają więc równomiernemu pieczeniu muffinów. Zazwyczaj pokrywa je nieprzywierająca powłoka ułatwiająca wyjmowanie ciastek. Dla bezpieczeństwa lepiej jednak posmarować je masłem lub wyłożyć dodatkowo papierowymi foremkami. Jeśli masz je w domu, bez obaw wykorzystaj je do wypieku babeczek z dynią.

Jak zrobić babeczki z dyni?

Dokładnie opisaliśmy, jak przygotować przepyszne muffiny z dynią. Gdyby jednak pojawiła się taka konieczność, możesz wprowadzić do naszego przepisu pewne modyfikacje. Zatem, gdyby akurat zabrakło w Twoim domu masła, upiecz muffinki dyniowe z olejem. To składnik o podobnych właściwościach. Pamiętaj przy tym o prawidłowych proporcjach – 2-3 łyżki oleju odpowiadają 100 g masła. Nic złego nie stanie się również w przypadku wymiany cukru trzcinowego na zwykły.

Formułę muffinów możesz wzbogacić o dodatkowe składniki. Wśród nich warto wymienić choćby banany, które zaskakująco dobrze komponują się ze smakiem dyni. Muffinki dyniowo-bananowe zachwycają słodyczą oraz fantastycznie uzupełniającymi się smakami. Mają też właściwą konsystencję. Uwaga! Dodając do babeczek banana, ogranicz nieco ilość cukru, ponieważ to bardzo słodki owoc. Zwłaszcza kiedy planujesz użyć go w mocno dojrzałej wersji. Nie przesadzaj z liczbą bananów – 1 duży lub 2 mniejsze w zupełności wystarczą.

Bezbłędnie smakują również muffinki dyniowe z czekoladą – wykorzystaj ją jako posypkę na gotowe babeczki lub dodaj do ciasta przed pieczeniem. W drugim przypadku zetrzyj czekoladę (polecamy gorzką) lub dokładnie pokrusz ją na niewielkie kawałki. Możesz też przygotować muffinki dyniowe z jogurtem zamiast serka homogenizowanego. Podobnie jak on zapewni ciastu jedwabistą konsystencję. Z kolei świeży imbir zastąpisz wariantem w proszku. Nic też także nie stoi na przeszkodzie, aby babeczki dyniowe dla dzieci np. na Halloween udekorować rozmaitymi ozdobami tematycznymi. W takim wypadku warto pokusić się o dodanie do kremu barwnika spożywczego w dowolnym kolorze. Zresztą przepyszne muffinki dyniowe dla dzieci przyrządzisz nawet z innym kremem czy polewą.

Muffinki dyniowe przypadły Ci do gustu? Jak najszybciej wypróbuj nasz przepis! Estetyczne babeczki serwuj podczas spotkań z przyjaciółmi, rodziną czy wszelkich przyjęć!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!