
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- formy do muffinów
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Pieczenie dyni
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wylewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ.
Krok 2: Wkładanie ciasta do foremek
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, purée z dyni, imbir, przyprawę korzenną oraz zmielone pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Za pomocą worka cukierniczego wkładamy ciasto do foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy muffiny są upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i gorące wyciągamy z formy. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Szprycowanie kremu
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy mleko. Ciągle mieszając, dodajemy gorące mleko do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do garnka, w którym gotowaliśmy mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać łyżkę serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa nie będzie już gorąca, dodajemy pozostałą część serka homogenizowanego. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone muffiny i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Czekoladowa Mega Muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Komentarze (22)
1614 dni temu
czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?
odpowiedz
1613 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Ksylitolu można dać nieco mniej, gdyż jest słodszy. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
1614 dni temu
czy cukier można zastąpić ksylitolem i jeśli tak to w jakich proporcjach?
odpowiedz
1655 dni temu
Czym można zastąpić pistacje?
odpowiedz
1654 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć na przykład migdałów (sprawdzą się w mieleniu, a posiekane-jako posypka) lub innych dowolnych orzechów.
1995 dni temu
Dodałam więcej dyni I nie wiem co zrobiłam źle ale muffiny po upieczeniu były w środku "glutowate", nieupieczone
odpowiedz
1995 dni temu
Przez zbyt dużą ilość dyni, mógł wyjść zakalec.
2018 dni temu
t0 350g pure z dyni, to odnośni się konkretnie do pure uzyskanego po upieczeniu i zmiksowaniu dyni? Czy jest towaga dyni przed jakąkolwiek obróbką? Jeśli to waga puree to mniej więcej z jakiej ilości dyni ze skrórką + miąższem uzyskam te 350 g ?
odpowiedz
2216 dni temu
czym mozna zamienicprzyprawe korzenna? prosze o pomoc
odpowiedz
2215 dni temu
Możesz dodać szczyptę cynamonu lub po prostu pominąć dodawanie tej przyprawy :)
2332 dni temu
Czy możemy liczyć na jakieś "tipy" odnośnie kremu? Co zrobić żeby się udał? a może jest jakiś błąd w przepisie?
odpowiedz
2331 dni temu
Olu, na pewno żółtka z cukrem powinny być bardzo dobrze ubite. Przesianie mąki może również zapobiegać tworzeniu się grudek w kremie. Przed przelaniem masy do garnka należy także dokładnie sprawdzić, czy wcześniej gotowane tam mleko nie przypaliło się lub nie zostawiło jakiegoś osadu. Koniecznie daj nam znać, czy się udało :)
2335 dni temu
Muffiny wyszły super, a krem wspaniały. W ciągu tygodnia już trzy razy zrealizowałem ten przepis.
odpowiedz
2341 dni temu
Muffiny wyszły pyszne, ale krem... masakra!!! Z mojego zrobił się jeden wielki glut :(
odpowiedz
2344 dni temu
Krem jest płynn (chociaż ostatecznie nie dałam całego serka), nie da sie nim dekorować
odpowiedz
2342 dni temu
DOKŁADNIE!!! Zgadzam sie w 100%! Babeczki super przepis i smaczne, ale krem DNO!
2346 dni temu
czym mogę zastąpić cukier trzcinowy?
odpowiedz
2346 dni temu
Możesz użyć zwykłego cukru lub ksylitolu :)
2344 dni temu
miodem :)
2344 dni temu
Zwyklym cukrem
2347 dni temu
Czy pistacje mają być solone czy niesolone?
odpowiedz
2347 dni temu
Jedne i drugie się sprawdzą :) Słone podkreślą słodycz muffinek :)
zobacz wszystkie