Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy sos pomidorowy

Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2: Przygotowujemy sos beszamelowy

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3: Pieczemy lasagne

Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    192 dni temu
    Czy można pominąć wino?

    odpowiedz

  • Krytyk kulinarny Krytyk kulinarny
    534 dni temu
    Przepis o wiele gorszy niz na stronie bbcgoodfood.com

    odpowiedz

  • Gość Gość
    674 dni temu
    Bardzo dobra lasagna zawsze wychodzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    912 dni temu
    Zawsze robię lasagne z tego przepisu, oczywiście czasem dodaję niektórych składników więcej innych mniej, ale zawsze wychodzi pyszną. Bardzo polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1090 dni temu
    KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. KROK 3: PIECZEMY LASAGNE Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1455 dni temu
    Czy do sosu beszamelowego podane są dobre proporcje składników? 30 g masła, 30 g mąki i 400 ml mleka? Bo mi ten sos wyszedł za rzadki....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1455 dni temu
    Drogi Gościu, proporcje sosu są odpowiednie. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić dodając troszkę więcej mąki.
  • Ddddfue Ddddfue
    1558 dni temu
    Ktoś tu zapomniał o sosie beszamelowym z parmezanem na samej górze lasagne. Słabo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1729 dni temu
    ty no nwm jak tam twoja

    odpowiedz

  • młody kucharz młody kucharz
    2078 dni temu
    chciałam jakiś prosty przepis bo zaczynam dopiero z kuchnią ale myśle że niedługo wyprubuje i ten świetny przepis na lasagne ;)

    odpowiedz


Lasagne – przepis, któremu nikt się nie oprze

Ach lasagne! Przepis na to danie powinien znaleźć się w każdym zeszyciku perfekcyjnej pani domu, w każdym notatniku kucharza amatora. To danie, które po prostu trzeba znać, a najlepiej jeszcze umieć upiec, by zachwycić swoich bliskich czy też czasem zrobić sobie małą przyjemność. Bo kto nie kocha tego ciągnącego się sera, miękkiego makaronu, mięsa w sosie pomidorowym i pysznego beszamelu?

Przepis na lasagne może wydać Ci się trudny, jednak gdy chociaż raz zrobisz to danie, zobaczysz, że przygotowanie tej pysznej zapiekanki wcale nie jest tak skomplikowane.

Jak zrobić lasagne? Składniki, które są do niej niezbędne, to całkiem długa lista. Uwierz jednak, że wszystkie są potrzebne, by stworzyć wspaniały, głęboki smak, który na długo pozostanie w pamięci Twojej i Twoich gości.

Przepis na lazanię składa się z trzech części: przygotowania sosu pomidorowego, beszamelu oraz pieczenia samej zapiekanki. W tym tekście dowiesz się nie tylko jak przygotować tradycyjne danie kuchni włoskiej, jakim jest lazania. Przepis to przecież nie wszystko. Skupimy się również na możliwych zmianach przepisu – nie każdy przecież musi chcieć zajadać się wersją mięsną tego dania – oraz trikach, dzięki którym zapiekanka wyjdzie perfekcyjnie.

Przepis na lazanię, czyli sposób na idealną zapiekankę…grecką?

Chociaż sprawdzony przepis na lazanię to domena każdej włoskiej nonny, to danie nie pochodzi oryginalnie z Włoch. Jest… Greckie! Pierwsze lasagne, a właściwie „lagane” znane były już Cyceronowi, który ponoć uwielbiał płaty makaronu z cieciorką. Takie danie pewnie zachwyciłoby niejednego współczesnego wegetarianina.

Dziś znamy głównie jedną wersję lasagne. Przepisy na ten makaronowy przekładaniec mogą być jednak różne. Zwłaszcza że nazwa lasagne odnosi się do makaronu, nie zaś do znajdującego się w środku sosu.

Inne makaronowe przepisy? Lasagne może być nie tylko z sosem bolońskim, ale również neapolitańskim,  zatem trochę „biedniejszym” – bez mięsa, z pomidorami i mnóstwem aromatycznych przypraw. Sos do lasagne może być jednak nie tylko pomidorowy, ale też grzybowy czy śmietanowy. Wiele zależy od Ciebie i Twoich ulubionych smaków.

Jak piec lasagne? To proste – tak, jak lubisz. Rzeczywiście tradycyjna zapiekanka przygotowywana jest z sosem bolońskim i nasz przepis właśnie taką lasagne pomoże Ci zrobić. Jeśli jednak chcesz eksperymentować – śmiało. W kuchni ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia.

Na czym opiera się dobra lasagna? Przepis podpowiada, że jej tajemnicą jest wyborny, pełen smaku sos pomidorowy. Z mięsem mielonym bądź bez niego, jeśli wybierasz wersję wegetariańską. Wegańska też jest możliwa, ale o tym za chwilę. Tradycyjna zapiekanka włoska z makaronem smakuje nie tylko pomidorami, ale też warzywami – cebulą, marchewką, pietruszką. Włoszczyzna to bardzo ważny element sosu, a i jej smak podbity powinien być bulionem. Im bardziej esencjonalny będzie wywar, tym lepsza lasania.

Przepis zakłada również obecność białego wina. Dzięki niemu sos będzie bardziej intensywny kwasowy i soczysty. Uwaga! Wino wlej na patelnię, na której smażyło się mięso, a wcześniej warzywa. To tak zwane deglasowanie, a zatem dodanie płynu do tłuszczu, który pozostał po smażeniu. Ta technika zapobiega marnowaniu smaku i umożliwia wykorzystanie go w daniu. Zapiekanka będzie jeszcze smaczniejsza!

Co jeszcze mówi przepis? Lasagne z sosem bolońskim musi mieć beszamel! A ten wymaga tłuszczu, mleka, gałki muszkatołowej oraz soli i pieprzu. Tak prosty, a tak smaczny.

Wspomnieliśmy jednak wcześniej, że lasagne może być zapiekanką wegańską i jest to prawda. Zamiast masła możesz użyć oliwy lub innego roślinnego oleju. Zamiast mleka – napoju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się sojowe, które ma dość neutralny smak. Z mięsa możesz całkowicie zrezygnować albo zastąpić je ulubionym warzywem. Świetnie sprawdzą się tutaj cukinia i bakłażan. I tyle. Przyprawy pozostają te same. Z łatwością przygotujesz wegańską wersję tej popularnej włoskiej zapiekanki. Do pełni szczęścia potrzebny Ci będzie tylko roślinny ser.

A teraz krok trzeci, czyli pieczenie! Jak piec lasagne, by wyszła tak dobra, jak we włoskiej knajpce?

Jak piec lasagne? Pamiętaj o kilku prostych trikach

Jak długo piec lasagne? To pytanie zadaje sobie wiele kucharzy amatorów, którzy pierwszy raz chcą zmierzyć się z tym tradycyjnym daniem. Czas ma tu niebagatelne znaczenie, choć nie jest najważniejszy. To, ile się piecze lasagne, jest uzależnione od tego, jak potraktujesz makaron. To on wyznacza czas niezbędny do zrobienia idealnej zapiekanki.

Jeśli nie masz możliwości spędzenia przy kuchni aż półtorej godziny, sosy przygotuj w wolnej chwili, na przykład dzień wcześniej, a makaron lekko ugotuj. Tak! Wystarczą 2-3 minuty w gotującej się wodzie. To umożliwia zmiękczenie makaronu, który również łatwiej układa się w naczyniu żaroodpornym. Jest bowiem bardziej plastyczny. Ile piecze się lasagne w takiej wersji? Tak przyspieszona wersja będzie wymagała pieczenia przez około 15-20 minut – do momentu, aż ser dobrze się rozpuści.

Pamiętaj również, że makaron kocha sos i to właśnie dzięki niemu jest w stanie porządnie zmięknąć. Jeśli go zabraknie, prawdopodobnie pasta wyjdzie dość sucha, a to zniweczy wszystkie Twoje starania, by przygotować idealną zapiekankę. Ile się piecze lasagne robioną z surowego makaronu? Pół godziny wystarczy, by makaron się ugotował i zrobił wystarczająco miękki, by można było zajadać go z przyjemnością.

W jakiej temperaturze piec lasagne? Uważaj, by nie spalić sera!

W jakiej temperaturze piec lasagne? Zapiekanka makaronowa nie wymaga pieczenia w ogromnych temperaturach. Wystarczy 180 stopni – to idealna temperatura, by ser rozpuścił się, makaron ugotował, a cała lasagne nabrała fantastycznego smaku i aromatu.

W ilu stopniach piec lasagne w wersji wegetariańskiej i wegańskiej? Tu nie ma różnicy, co znajduje się w środku. Chodzi o odpowiednie potraktowanie makaronu oraz sera – uważaj, by go nie spalić, bo wtedy zapiekanka straci cały swój urok. Podczas przygotowywania lasagne, temperatura ma ogromne znaczenie. Jeśli boisz się, że ser zbytnio się przypiecze, możesz zabezpieczyć naczynie żaroodporne folią aluminiową, a następnie zdjąć ją około 10-15 minut przez zakończeniem pieczenia.

Ile piec lasagne? Różne wersje popularnej zapiekanki makaronowej

Znasz już prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym – wiesz, że wymaga ona pół godziny pieczenia. A ile czasu piec lasagne, która nie ma aż tak dużo sosu? Jeśli chcesz, by Twoja zapiekanka była schludna, a jej warstwy wyraźnie się od siebie oddzielały, prawdopodobnie dodasz do niej mniej sosu. Dlatego koniecznie ugotuj wcześniej makaron w lekko osolonej wodzie. To samo warto zrobić w sytuacji, w której lasagne przygotowujesz nie z mięsem w sosie, ale z warzywami.  Jeśli tylko jedna warstwa jest bardzo wilgotna, druga natomiast składa się z lekko smażonych warzyw, lepiej skorzystaj z plastycznego, podgotowanego makaronu.

Ile piec lasagne w piekarniku, jeśli zależy Ci na naprawdę miękkiej, rwącej się paście? Dla takiej lasagne czas pieczenia również ma znaczenie. Warto trzymać ją w piekarniku trochę dłużej – na przykład o 10 minut. Zadbaj również o to, by naczynie było przykryte folią – to sprawi, że para dodatkowo zmiękczy makaron.

Lasagne, lazania, lasania – która forma jest poprawna?

A na sam koniec…odrobina językowych wygibasów. I to nie tych, które konieczne są do smakowania gorącej lasagne. A może lasania? Lazania? Jak to jest z tą zapiekanką i makaronem? Według profesora Mirosława Bańko, „lazanie są jak kluski”, a zatem „te lazanie”, a nie „to” czy „ta lazania”. Pisownia zwykle jest oryginalna i właśnie lasagne najczęściej znajdziesz w książkach kucharskich czy przepisach na stronach internetowych. Jakkolwiek by nie zapisać nazwę tego makaronu i zapiekanki, wymawia się ją z lekko zmiękczonym „n” – [lazańje].

Niezależnie od tego, jak pisze się i wymawia nazwę tego pysznego dania, jest ono doskonałe w całej swojej złożoności. Mnóstwo makaronu, aromatycznego sosu pomidorowego, mięsa mielonego i delikatnego beszamelu. Wszystko to pod pierzynką z sera, który – w idealnej wersji – ciągnie się jak spaghetti. Pychota!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!