Lasagne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy sos pomidorowy

Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2: Przygotowujemy sos beszamelowy

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3: Pieczemy lasagne

Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Krytyk kulinarny Krytyk kulinarny
    206 dni temu
    Przepis o wiele gorszy niz na stronie bbcgoodfood.com

    odpowiedz

  • Gość Gość
    346 dni temu
    Bardzo dobra lasagna zawsze wychodzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    583 dni temu
    Zawsze robię lasagne z tego przepisu, oczywiście czasem dodaję niektórych składników więcej innych mniej, ale zawsze wychodzi pyszną. Bardzo polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    762 dni temu
    KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. KROK 3: PIECZEMY LASAGNE Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1127 dni temu
    Czy do sosu beszamelowego podane są dobre proporcje składników? 30 g masła, 30 g mąki i 400 ml mleka? Bo mi ten sos wyszedł za rzadki....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1127 dni temu
    Drogi Gościu, proporcje sosu są odpowiednie. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić dodając troszkę więcej mąki.
  • Ddddfue Ddddfue
    1230 dni temu
    Ktoś tu zapomniał o sosie beszamelowym z parmezanem na samej górze lasagne. Słabo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    ty no nwm jak tam twoja

    odpowiedz

  • młody kucharz młody kucharz
    1750 dni temu
    chciałam jakiś prosty przepis bo zaczynam dopiero z kuchnią ale myśle że niedługo wyprubuje i ten świetny przepis na lasagne ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!