
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy sos pomidorowy
Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2: Przygotowujemy sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3: Pieczemy lasagne
Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne jabłkowe
Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Lasagne ze szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi i mintajem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!


Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Komentarze (5)
302 dni temu
Czy do sosu beszamelowego podane są dobre proporcje składników? 30 g masła, 30 g mąki i 400 ml mleka? Bo mi ten sos wyszedł za rzadki....
odpowiedz
302 dni temu
Drogi Gościu, proporcje sosu są odpowiednie. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić dodając troszkę więcej mąki.
405 dni temu
Ktoś tu zapomniał o sosie beszamelowym z parmezanem na samej górze lasagne. Słabo.
odpowiedz
576 dni temu
ty no nwm jak tam twoja
odpowiedz
925 dni temu
chciałam jakiś prosty przepis bo zaczynam dopiero z kuchnią ale myśle że niedługo wyprubuje i ten świetny przepis na lasagne ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie