Uszka z grzybami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • łyżkę cedzakową
  • wałek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Podgrzej wodę, aby była gorąca.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: ŁĄCZYMY CIEKŁE SKŁADNIKI

W misce połącz ze sobą wodę, olej i sól.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ

Do płynów dodaj mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiaj ręką, aż nabierze elastyczności.

KROK 3: ODŁÓŻ CIASTO NA BOK

Ciasto zwiń w kulkę, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw na bok do odpoczęcia na 30 minut. Przejdź do przygotowywania farszu.

FARSZ:

KROK 1: MOCZYMY GRZYBY

Grzyby wsyp do miski, a potem zalej je ciepłą wodą. Powinny moczyć się przez co najmniej 30 minut, a najlepiej całą noc. Po wymoczeniu opłucz je, odsącz i drobno posiekaj.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę dokładnie obierz, a potem pokrój i podsmaż na maśle.

KROK 3: DODAJEMY GRZYBY

Do rumianej cebuli dodaj posiekane grzyby i smaż przez 5-6 minut, aby puściły wodę. Dopraw solą (2,5 g), pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz odłóż na bok do wystygnięcia.

KROK 4: WYKRAWAMY PIEROŻKI Z CIASTA

Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Z ciasta wytnij małe krążki, a następnie na każdy z nich nałóż odrobinę chłodnego farszu.

KROK 5: SKLEJAMY USZKA

Ciasto złóż na pół, dokładnie sklej brzegi wzdłuż, a potem sklej ze sobą przeciwległe brzegi, tworząc kształt uszka.

KROK 6: GOTUJEMY PIEROŻKI

Wstaw wodę w garnku, posól ją (ok. 4 g), a gdy zacznie wrzeć, dodaj pierożki. Gotuj uszka przez 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnij uszka łyżką cedzakową i gotowe! Możesz zjeść je od razu np. ze śmietaną albo podać z barszczem. Takie uszka możesz także zamrozić i przechować do świąt.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • ja-nina ja-nina
    131 dni temu
    Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową? Dzięki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    131 dni temu
    tak, możesz dokonać takiej zamiany :)

Uszka z grzybami – przepis na wigilijny klasyk

Uszka z grzybami to potrawa, która kojarzy nam się tylko ze świętami wigilijnymi, chociaż ich obecność w naszej kulturze na przestrzeni wieków nie ograniczała się tylko do dań świątecznych. Pierwsze wzmianki o uszkach na polskich ziemiach pochodzą ze źródeł historycznych z XVIII wieku — mówią one o pierożkach przypominających wyglądem ucho, które wypełniano mięsem i innymi resztkami pozostałymi z obiadu.

Liczne źródła wskazują, że uszka były popularne także w kuchni polskich Żydów — pierożki nazywane kreplech podawane były z czerwonym barszczem zrobionym na zakwasie w trakcie trwania święta Sukkot. Tradycja ta łudząco przypomina nasz barszcz na wigilię, w którym uszka z grzybami grają pierwsze skrzypce.

Wigilijny barszcz z dodatkiem uszek z grzybowym nadzieniem to smak, który przywodzi na myśl dzieciństwo i kuchnię naszych babć. Jak zrobić domowe, pyszne uszka? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci, jak robiły to nasze babcie.

Jak zrobić uszka z grzybami?

Jak zrobić uszka na wigilię? Przygotowanie uszek jest niezwykle proste, ale czasochłonne. Sposobów na to, jak zrobić uszka wigilijne jest kilka i różnią się one w zależności od regionu, a nawet domu i preferencji gospodyni. Kluczem do uzyskania pysznych uszek jest dobre, elastyczne i cienkie ciasto oraz aromatyczny farsz.

Standardowe ciasto na uszka zawiera wodę, mąkę i sól, ale w niektórych domach dodaję się także do niego jajka, mleko lub cukier. Uszka różnią się siebie także rodzajem farszu, a nawet sposobem ich zawijania. Jak zrobić dobry farsz do uszek i jak zawijać domowe uszka z grzybami?

Jak zrobić ciasto na uszka z grzybami?

Idealne ciasto na uszka  — czyli jakie? Ciasto na uszka powinno być jak najcieńsze i lekkie w smaku. Nasz przepis na ciasto na uszka zawiera tylko cztery składniki, dzięki którym stworzysz delikatne i elastyczne ciasto. Jak je ulepszyć? Zacznij od przesiania mąki — drobniejsza, bardziej miałka mąka lepiej połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładsze i łatwiejsze w wyrobieniu.

Najlepszą mąką do ciasta do uszek jest mąka pszenna 450, 500 lub 650, ale jeśli chcesz, możesz użyć do swoich uszek także mąki razowej, pełnoziarnistej lub bezglutenowej. Nasz przepis na ciasto do uszek został wzbogacony o olej, który często pomijany jest w tradycyjnych przepisach na rzecz jajka lub mleka. Dodatek oleju wpływa na konsystencję ciasta, czyniąc je bardziej elastycznym i łatwiejszym do rozwałkowania.

Bardzo ważnym elementem ciasta na pierogi jest ciepła lub gorąca woda — to ona spaja ze sobą wszystkie składniki i aktywuje gluten zawarty w mące. Przyrządzanie ciasta na uszka lub pierogi z dodatkiem ciepłej wody bardzo przyspiesza czas ich wykonania. Ciasto staje się elastyczne i łatwiejsze do wyrabiania.

Przygotowując ciasto na uszka, nie zapomnij o odłożeniu go na bok, by odpoczęło. Zawarty w nim gluten, który wyrabia się przez dłuższy czas, może sprawić, że ciasto zacznie lekko twardnieć. Jeśli pozwolisz ciastu odpocząć przez jakiś czas, odzyska ono swoją delikatność i elastyczności będzie łatwiejsze do rozwałkowania.

Dobrze przygotowane ciasto z łatwością nafaszerujesz, a potem złożysz w koszyczki, uszka lub inne wybrane przez siebie kształty. Zanim jednak nadasz im fantazyjny kształt, zadbaj o to, aby dokładnie zlepić ze sobą wszystkie brzegi, by farsz nie wyciekł w trakcie gotowania.

Farsz do uszek z grzybami – jak zrobić?

Przygotowujesz farsz do uszek i nie wiesz jakie grzyby użyć? Do nadziewania pierożków nadają się zarówno świeże, mrożone, jak i suszone grzyby, ale każde z nich przyrządza się nieco inaczej. Farsz z suszonych grzybów charakteryzuje się intensywnym smakiem, a do jego przygotowania należy się wcześniej przygotować, mocząc grzyby w wodzie przez kilka godzin. Po wymoczeniu można przejść do podsmażania składników i nadziewania — tak przyrządzone uszka z suszonymi grzybami będą bardzo aromatyczne i pyszne.

Jak zrobić farsz do uszek z grzybów mrożonych? Jeśli chcesz przyrządzić uszka z mrożonych grzybów, zadbaj o to, aby je porządnie rozmrozić i odsączyć. Mrożone grzyby mają w sobie dużo wody, dlatego warto je podsmażyć na maśle lub oleju, zanim trafią do środka pierożków. Uszka z grzybami świeżymi wymagają cierpliwości i czasu — świeże grzyby trzeba najpierw oporządzić, potem obgotować, a dopiero potem można użyć ich do nadziewania.

Jakie grzyby najlepiej sprawdzają się do uszek? Na farsz wybierz grzyby wysokiej jakości  — borowiki, podgrzybki, kurki, koźlarze czy rydze. Wszystkie powinny być świeże i dobrze przygotowane oraz doprawione, zanim trafią do wnętrza uszek.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!