
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: GOTUJEMY WARZYWA Z ŻEBERKAMI
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, upaloną cebulę i suszone grzyby, gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy je na małe kawałki, natomiast mięso z żeberek oddzielamy od kości i drobno siekamy.
KROK 2: PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce, zawinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku w 165°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny. Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do wywaru.
KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ
Zagotowujemy wszystko, doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Barszcz można podawać z ugotowanym na twardo jajem.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Komentarze (3)
1430 dni temu
Czy zamiast piec buraki można użyć ugotowanych i obranych buraków, kupionych u Was w sklepach?
odpowiedz
1429 dni temu
Możesz użyć ugotowanych i obranych buraków dostępnych w Lidlu :)
2112 dni temu
Właśnie się gotuje. Pachnie super 😊
odpowiedz
zobacz wszystkie