Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię aluminiową
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)

KROK 1: GOTUJEMY WARZYWA Z ŻEBERKAMI

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, upaloną cebulę i suszone grzyby, gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy je na małe kawałki, natomiast mięso z żeberek oddzielamy od kości i drobno siekamy.

KROK 2: PIECZEMY BURAKI

Buraki w skórce, zawinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku w 165°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny. Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do wywaru.

KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ

Zagotowujemy wszystko, doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Barszcz można podawać z ugotowanym na twardo jajem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kasia Kasia
    93 dni temu
    Właśnie się gotuje. Pachnie super 😊

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram