Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg)
KROK 1: GOTUJEMY WARZYWA Z ŻEBERKAMI
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, upaloną cebulę i suszone grzyby, gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy je na małe kawałki, natomiast mięso z żeberek oddzielamy od kości i drobno siekamy.
KROK 2: PIECZEMY BURAKI
Buraki w skórce, zawinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku w 165°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny. Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do wywaru.
KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ
Zagotowujemy wszystko, doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Barszcz można podawać z ugotowanym na twardo jajem.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz z uszkami
- Barszcz
- Sernik czekoladowy
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Zupa buraczkowa
- Zupa solanka
- Klasyczna grochówka
- Guacamole z pomidorami
- Zupa koperkowa
- Pizza bianca z kurkami
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Zupa krem z topinamburu
- Domowa kostka rosołowa
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Wytrawna tarta Tatin
- Kapusta włoska faszerowana mięsem
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Domowe żelki owocowe
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1718 dni temu
Czy zamiast piec buraki można użyć ugotowanych i obranych buraków, kupionych u Was w sklepach?
odpowiedz
1717 dni temu
Możesz użyć ugotowanych i obranych buraków dostępnych w Lidlu :)
2400 dni temu
Właśnie się gotuje. Pachnie super 😊
odpowiedz