Barszcz z uszkami

Elisabeth Duda

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • czystą gąbkę kuchenną
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • tarkę o dużych oczkach
  • sito
  • maszynkę do mielenia mięsa
  • wałek
  • łyżkę cedzakową

KROK 1

Barszcz z uszkami - Buraki gotujemy do miękkości

Buraki dokładnie czyścimy ostrą stroną gąbki, zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę. Mięso z kośćmi i namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Do wywaru dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z solą, cukrem oraz kwasem buraczanym, chwilę mieszamy i przecedzamy barszcz przez drobne sito.

KROK 2

Barszcz z uszkami - Farsz do uszek

Grzyby dokładnie myjemy. Namaczamy przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje (jeśli nie mamy suszonych grzybów, na odrobinie oleju dusimy 200 g posiekanych pieczarek). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

KROK 3

Barszcz z uszkami - Przygotowujemy uszka do barszczu

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi podstawy trójkąta, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Marta Marta
    552 dni temu
    Wigilijny, postny barszcz na wywarze z żeberek? Może to jakaś francuska wersja :P

    odpowiedz

  • Aga Aga
    549 dni temu
    Post w wigilię zniesiono w 1983! Barszcz na żeberkach z pewnością będzie miał bogatszy smak. :)
  • Gość Gość
    912 dni temu
    Okres świąteczny, więc zacząłem przeglądać przepisy na grzybową, barszcz itd., ale to stanowczo nie przypomina mi nic nawet z zeszło rocznych świąt, a koło babcinych przepisów to nawet nie leżało. Niestety, ale strzał w stopę dla celebrytów firmujących ten serwis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    912 dni temu
    Barszcz wigilijny na mięsie? Gratuluję.

    odpowiedz

  • Miśka Miśka
    914 dni temu
    Posty barszcz na żeberkach? Widać że z tradycją na bakier nasza Francuzaczka.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram