Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- czystą gąbkę kuchenną
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- tarkę o dużych oczkach
- sito
- maszynkę do mielenia mięsa
- wałek
- łyżkę cedzakową
KROK 1
Buraki dokładnie czyścimy ostrą stroną gąbki, zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę. Mięso z kośćmi i namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Do wywaru dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z solą, cukrem oraz kwasem buraczanym, chwilę mieszamy i przecedzamy barszcz przez drobne sito.
KROK 2
Grzyby dokładnie myjemy. Namaczamy przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje (jeśli nie mamy suszonych grzybów, na odrobinie oleju dusimy 200 g posiekanych pieczarek). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
KROK 3
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi podstawy trójkąta, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2921 dni temu
Wigilijny, postny barszcz na wywarze z żeberek? Może to jakaś francuska wersja :P
odpowiedz
2919 dni temu
Post w wigilię zniesiono w 1983! Barszcz na żeberkach z pewnością będzie miał bogatszy smak. :)
3281 dni temu
Okres świąteczny, więc zacząłem przeglądać przepisy na grzybową, barszcz itd., ale to stanowczo nie przypomina mi nic nawet z zeszło rocznych świąt, a koło babcinych przepisów to nawet nie leżało. Niestety, ale strzał w stopę dla celebrytów firmujących ten serwis.
odpowiedz
3281 dni temu
Barszcz wigilijny na mięsie? Gratuluję.
odpowiedz
3283 dni temu
Posty barszcz na żeberkach? Widać że z tradycją na bakier nasza Francuzaczka.
odpowiedz