Zupa grzybowa z suszonych grzybów

ppłk Krzysztof Przepiórka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Zupa z suszonych grzybów - suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą

Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.

Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.

 

KROK 2

Zupa z suszonych grzybów - smażymy warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.

Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

KROK 3

Zupa z suszonych grzybów - dolewamy śmietankę

Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    894 dni temu
    Super przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    Przecież to nie wina przepisu, że Ci się grzyby zepsuły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3213 dni temu
    No i do d...py. Dzisiaj wigilia, grzybki zalałam wczoraj rano , pisze zostawić na dobę, sama zbierałam, trzymałam na zupę wigilijną. Odcedzam a one zapienione i śmierdzą , skisły . I gdzie ja teraz znajdę grzybki , i tak to jest jak się polega na przepisach z netu. Kto mi teraz dostarczy grzybki? roboty po pachy, a tu zupy nie będzie. Wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3175 dni temu
    Jest napisane.
  • Gość Gość
    3158 dni temu
    Zbieram czasem grzyby i jeśli są od razu oczyszczone po przyniesieniu do domu i od razu ususzone, to później można je spokojnie moczyć w wodzie dobę. Nigdy mi jeszcze nie skisły, nawet jeśli na drugi dzień chowałam je do lodówki z braku czasu na gotowanie:)
  • Gość Gość
    3090 dni temu
    A co internet ma do tego?
  • Gość Gość
    2850 dni temu
    dziwny przypadek
  • Gość Gość
    2511 dni temu
    A to wina Lidla, że Ci grzybki skisły? :)
  • Gość Gość
    3217 dni temu
    witam,nie rozumiem w reklamie lidla obok pisze bądż na bieżąco zbieraj broszury z przepisami ,ale jak skoro ich nie ma!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3216 dni temu
    Przepisy znajdziesz w naszych ulotkach z ofertą :)
  • jegoMość jegoMość
    3217 dni temu
    krem bedziesz jadła jak juz ząbków nid bedzie :D

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3226 dni temu
    A co gdyby... tą zupe (po wyjęciu ziela angielskiego i liści oczywiście) zblendować? :) wtedy już bez makaronu.. Czy akurat ten przepis jako zupa krem nie przejdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3226 dni temu
    Agato, bardzo ciekawy pomysł! :) Koniecznie daj znam znać, jak go wypróbujesz :)
  • Gość Gość
    3221 dni temu
    Jasne że można zblendować otrzymamy wówczas krem borowikowy, też pyszny :-)

zobacz wszystkie


Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów idealnie sprawdza się w chłodne jesienne czy zimowe dni. Jest syta, gęsta i po prostu fantastycznie smakuje. Jej kuszący aromat wyjątkowo zaostrza apetyt. W wielu regionach kraju grzybowa z suszonych grzybów to tradycyjne danie wigilijne, które każdego roku trafia na świąteczne stoły. Oczywiście występuje ona w wielu odsłonach i w każdym domu smakuje nieco inaczej. Jeśli jednak do tej pory nie masz swojego ulubionego przepisu, koniecznie sprawdź, jak smakuje nasza zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem. Jest bardzo prosta w wykonaniu, dlatego nawet osoba bez większego doświadczenia kulinarnego doskonale sobie z nią poradzi!

Zupa grzybowa z suszonych grzybów – przepis od Kuchni Lidla

Ta zupa z suszonych grzybów w przepisie ma borowiki i podgrzybki. Ale nie stanie się nic złego, gdy wykorzystasz również inne gatunki. Zupa grzybowa z suszonych kurek, opieniek lub prawdziwków także spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Możesz również wybrać gotową mieszankę do zupy grzybowej, czy to w wydaniu suszonym, czy mrożonym.

Kolejny istotny punkt w przepisie to oczywiście makaron. W końcu to zupa z suszonych grzybów z makaronem! Autor nie wskazuje dokładnie na jego rodzaj, ale mamy dla Ciebie kilka propozycji idealnie wpisujących się w jej charakter. Dobry wybór to choćby krajanka, czyli cieniutki makaron o grubości 1,5 mm. Jest delikatny, a przy tym bardzo szybko się gotuje. Zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem z przepisu, który przedstawiamy, uda się także ze wstążkami, a nawet z krótkim makaronem takim jak gwiazdki, muszelki czy fusilli. Masz tu sporą dowolność!

Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów?

Nasza zupa grzybowa z makaronem z suszonych grzybów świetnie sprawdza się poza sezonem na świeże grzyby. Możesz ją ugotować o dowolnej porze roku! Ale czy jedynie suszone składniki pozwalają na uzyskanie właściwej kompozycji smaków? Oczywiście, że nie! Zupa grzybowa równie dobrze smakuje ze świeżymi składnikami. W takim wypadku pamiętaj, aby dokładnie wypłukać i oczyścić grzyby. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów możesz też zmodyfikować poprzez ich wymianę na wariant mrożony. Wystarczy, że wciąż zamrożoną mieszankę wrzucisz do garnka wraz z warzywami.

A może wolisz przygotować krem grzybowy z suszonych grzybów? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zblendować ugotowane składniki, do momentu aż uzyskają jedwabistą konsystencję. Co ważne, zupa krem z grzybów suszonych ma gotować się bez makaronu. Znacznie lepiej smakuje choćby z grzankami. Przy czym to tylko jedna z modyfikacji, które możesz wprowadzić do przepisu. Tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów często serwuje się z ziemniakami. Dlatego, gdy nie przepadasz za makaronem, bez obaw wymień go na coś innego.

Pyszna zupa z suszonych grzybów ze śmietanką

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na maśle właśnie za jego sprawą (oraz niewielkiego dodatku przypraw) ma perfekcyjnie zrównoważony smak. Nie potrzebuje wielu przypraw – uważaj również na dodatek soli i pieprzu. Podczas duszenia grzybów na patelni możesz ewentualnie dodać do nich gałązkę świeżych ziół – tymianku lub szałwii, które wzbogacą zupę z suszonych grzybów o zniewalające aromaty. Co więcej, zupa grzybowa z suszonych grzybów ze śmietaną 30% smakuje idealnie. Nieco słodka śmietanka znakomicie dopełnia smak całej kompozycji. Obawiasz się nadmiaru kalorii? Zatem zastąp ją śmietaną o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 18%.

Musimy również wyjaśnić, jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów na mięsnym bulionie. Zacznij od dodania do wody kawałków wybranego mięsa (np. wołowego lub kurczaka), a następnie warzyw. Czekaj, aż warzywa zmiękną, a zupa z suszonych grzybów na żeberkach czy innym mięsie będzie gotowa. Wówczas wyjmij z niej mięso, pokrój je na kawałki, po czym ponownie umieść je w garnku. Dobry pomysł to również zupa z suszonych grzybów na rosole! Takie rozwiązanie spodoba się miłośnikom gotowania w duchu zero waste.

Wiesz, jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów oraz co w razie potrzeby w niej zmienić. Sprawdź więc również inne przepisy z Kuchni Lidla. Nie brakuje tam pomysłów na pyszne zupy, dania główne czy desery. Wierzymy, że prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów z naszego przepisu na dłużej zagości w Twojej kuchni i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć wtedy z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!