Zupa z suszonych grzybów

ppłk Krzysztof Przepiórka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1

Zupa z suszonych grzybów - suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą

Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.

Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.

 

KROK 2

Zupa z suszonych grzybów - smażymy warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.

Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

KROK 3

Zupa z suszonych grzybów - dolewamy śmietankę

Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    402 dni temu
    Super przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1294 dni temu
    Przecież to nie wina przepisu, że Ci się grzyby zepsuły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2721 dni temu
    No i do d...py. Dzisiaj wigilia, grzybki zalałam wczoraj rano , pisze zostawić na dobę, sama zbierałam, trzymałam na zupę wigilijną. Odcedzam a one zapienione i śmierdzą , skisły . I gdzie ja teraz znajdę grzybki , i tak to jest jak się polega na przepisach z netu. Kto mi teraz dostarczy grzybki? roboty po pachy, a tu zupy nie będzie. Wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2683 dni temu
    Jest napisane.
  • Gość Gość
    2665 dni temu
    Zbieram czasem grzyby i jeśli są od razu oczyszczone po przyniesieniu do domu i od razu ususzone, to później można je spokojnie moczyć w wodzie dobę. Nigdy mi jeszcze nie skisły, nawet jeśli na drugi dzień chowałam je do lodówki z braku czasu na gotowanie:)
  • Gość Gość
    2598 dni temu
    A co internet ma do tego?
  • Gość Gość
    2357 dni temu
    dziwny przypadek
  • Gość Gość
    2018 dni temu
    A to wina Lidla, że Ci grzybki skisły? :)
  • Gość Gość
    2724 dni temu
    witam,nie rozumiem w reklamie lidla obok pisze bądż na bieżąco zbieraj broszury z przepisami ,ale jak skoro ich nie ma!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2724 dni temu
    Przepisy znajdziesz w naszych ulotkach z ofertą :)
  • jegoMość jegoMość
    2724 dni temu
    krem bedziesz jadła jak juz ząbków nid bedzie :D

    odpowiedz

  • Agata Agata
    2734 dni temu
    A co gdyby... tą zupe (po wyjęciu ziela angielskiego i liści oczywiście) zblendować? :) wtedy już bez makaronu.. Czy akurat ten przepis jako zupa krem nie przejdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2734 dni temu
    Agato, bardzo ciekawy pomysł! :) Koniecznie daj znam znać, jak go wypróbujesz :)
  • Gość Gość
    2728 dni temu
    Jasne że można zblendować otrzymamy wówczas krem borowikowy, też pyszny :-)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!