
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.
KROK 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.
Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
KROK 3
Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Rybny kapuśniak
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Komentarze (14)
280 dni temu
Super przepis!
odpowiedz
1172 dni temu
Przecież to nie wina przepisu, że Ci się grzyby zepsuły.
odpowiedz
2599 dni temu
No i do d...py. Dzisiaj wigilia, grzybki zalałam wczoraj rano , pisze zostawić na dobę, sama zbierałam, trzymałam na zupę wigilijną. Odcedzam a one zapienione i śmierdzą , skisły . I gdzie ja teraz znajdę grzybki , i tak to jest jak się polega na przepisach z netu. Kto mi teraz dostarczy grzybki? roboty po pachy, a tu zupy nie będzie. Wesołych świąt
odpowiedz
2561 dni temu
Jest napisane.
2544 dni temu
Zbieram czasem grzyby i jeśli są od razu oczyszczone po przyniesieniu do domu i od razu ususzone, to później można je spokojnie moczyć w wodzie dobę. Nigdy mi jeszcze nie skisły, nawet jeśli na drugi dzień chowałam je do lodówki z braku czasu na gotowanie:)
2476 dni temu
A co internet ma do tego?
2236 dni temu
dziwny przypadek
1897 dni temu
A to wina Lidla, że Ci grzybki skisły? :)
2603 dni temu
witam,nie rozumiem w reklamie lidla obok pisze bądż na bieżąco zbieraj broszury z przepisami ,ale jak skoro ich nie ma!!!!!!
odpowiedz
2602 dni temu
Przepisy znajdziesz w naszych ulotkach z ofertą :)
2603 dni temu
krem bedziesz jadła jak juz ząbków nid bedzie :D
odpowiedz
2612 dni temu
A co gdyby... tą zupe (po wyjęciu ziela angielskiego i liści oczywiście) zblendować? :) wtedy już bez makaronu.. Czy akurat ten przepis jako zupa krem nie przejdzie?
odpowiedz
2612 dni temu
Agato, bardzo ciekawy pomysł! :) Koniecznie daj znam znać, jak go wypróbujesz :)
2606 dni temu
Jasne że można zblendować otrzymamy wówczas krem borowikowy, też pyszny :-)
zobacz wszystkie