
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.
KROK 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.
Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
KROK 3
Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Rybny kapuśniak
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Komentarze (13)
511 dni temu
Przecież to nie wina przepisu, że Ci się grzyby zepsuły.
odpowiedz
1938 dni temu
No i do d...py. Dzisiaj wigilia, grzybki zalałam wczoraj rano , pisze zostawić na dobę, sama zbierałam, trzymałam na zupę wigilijną. Odcedzam a one zapienione i śmierdzą , skisły . I gdzie ja teraz znajdę grzybki , i tak to jest jak się polega na przepisach z netu. Kto mi teraz dostarczy grzybki? roboty po pachy, a tu zupy nie będzie. Wesołych świąt
odpowiedz
1900 dni temu
Jest napisane.
1883 dni temu
Zbieram czasem grzyby i jeśli są od razu oczyszczone po przyniesieniu do domu i od razu ususzone, to później można je spokojnie moczyć w wodzie dobę. Nigdy mi jeszcze nie skisły, nawet jeśli na drugi dzień chowałam je do lodówki z braku czasu na gotowanie:)
1815 dni temu
A co internet ma do tego?
1575 dni temu
dziwny przypadek
1236 dni temu
A to wina Lidla, że Ci grzybki skisły? :)
1942 dni temu
witam,nie rozumiem w reklamie lidla obok pisze bądż na bieżąco zbieraj broszury z przepisami ,ale jak skoro ich nie ma!!!!!!
odpowiedz
1941 dni temu
Przepisy znajdziesz w naszych ulotkach z ofertą :)
1942 dni temu
krem bedziesz jadła jak juz ząbków nid bedzie :D
odpowiedz
1951 dni temu
A co gdyby... tą zupe (po wyjęciu ziela angielskiego i liści oczywiście) zblendować? :) wtedy już bez makaronu.. Czy akurat ten przepis jako zupa krem nie przejdzie?
odpowiedz
1951 dni temu
Agato, bardzo ciekawy pomysł! :) Koniecznie daj znam znać, jak go wypróbujesz :)
1945 dni temu
Jasne że można zblendować otrzymamy wówczas krem borowikowy, też pyszny :-)
zobacz wszystkie