Zupy - Zupa grzybowa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.
![Zupa kurkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f04a5de2faa9-44eabe2df0e5-kuchnia-lidla-zupa-kurkowa.webp)
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!
![Zupa pieczarkowa z makaronem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b028448c5ac3-d05470cc5ba4-kuchnia-lidla-zupa-pieczarkowa-z-makaronem.webp)
Zupa pieczarkowa z gnocchi
Szukasz przepisu na szybką i prostą zupę? Spróbuj pieczarkowej ze świeżym szpinakiem i kluseczkami gnocchi! Ten pomysł Kingi na pewno zostanie z Tobą na dłużej!
![Zupa pieczarkowa z gnocchi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/39954f218408-a441566547d6-kuchnia_lidla_kinga_paruzel_zupa_pieczarkowa.webp)
Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
![Kremowa zupa z pieczonymi grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2c6930085027-b00d4e2d1065-kw41-kinga-paruzel-kremowa-zupa-z-pieczonymi-grzybami.webp)
Wegańskie flaczki z boczniaków
Proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie flaczki z boczniaków, których posmakować będzie chciał każdy! Spróbuj choć raz tej alternatywnej wersji, a wracać będziesz do niej już zawsze!
![Wegańskie flaczki z boczniaków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/17108adc9b50-c8bd0a32f399-P5290422.webp)
Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!
![Zupa grzybowa z makaronem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/78e2d8c5e9f3-1ae04c06c13b-Zupa_z_grzybow_lesnych_1250x700.webp)
Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!
![Zupa pieczarkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b09dea26a668-1211808f33e2-1250x700_KW49_-Zupa-pieczarkowa_ok.webp)
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
![Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a18294369cc3-996064e4a2d0-GRZYBY_grzybowa_zupa_z_dorszem_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!
![Zupa z cukinii z kurkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/928dc62e37b9-b02342436e-Zucchinisuppe.webp)
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
![Zupa grzybowa z suszonych grzybów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4116a65110cb-f35b898c82-KW_51_Zupa_z_suszonych_grzybow_1899324620_RGB_ok_1250x700.webp)
Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
![Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1f608ead73e0-ddfeee8c95-zupa_grzybowa_11833_S_-69304_RGB_960x540.webp)
Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
![Krem z borowików](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0b8d80259ff9-2d1c1571d9-KW_50_deluxe_PL_13767_S4195_krem_z_borowikow_960x540.webp)
Zupa grzybowa – wigilijna tradycja w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni zupę grzybową przyrządza się najczęściej na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Unoszący się aromat i zapach wigilijnej zupy grzybowej potrafi wprawić w świąteczny nastrój, a jej smak zaspokoi każde, nawet najbardziej wybredne gusta. Tradycyjną zupę grzybową możecie przyrządzić według przepisu Kuchni Lidla. Tam znajdziecie również inne ciekawe przepisy, dzięki którym dowiecie się, jak w łatwy sposób można urozmaicić jej recepturę. Warto wiedzieć, że zupa grzybowa z łazankami czy też innego rodzaju makaronem to niejedyna opcja jej podania. Karol Okrasa jak zwykle łamie wszelkie schematy i zachęca do ugotowania grzybowej zupy z podgrzybków z pieczonym dorszem. Miła odmiana tradycyjnego dania w iście świątecznym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!
Zupa grzybowa – suszone grzyby vs świeże grzyby
Zupę grzybową oczywiście najlepiej przygotować ze świeżych grzybów. Co jednak, jeśli akurat nie ma sezonu grzybowego i nie dysponujecie porcją borowików z lasu? Nic straconego. Wystarczy wtedy sięgnąć po grzyby suszone lub mrożone. Jedne i drugie stanowią dobrą bazę zupy grzybowej, która powstając nawet z suszonych grzybów, będzie idealnym daniem wigilijnym. Bez względu na to, czy wybierzecie zupę grzybową z suszonych czy też z mrożonych grzybów, możecie przygotować ją na rosole i podać z makaronem. Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla na zupę z suszonych grzybów oraz zupę grzybową z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni i zdecydujcie sami, którą wolicie.
Co do zupy grzybowej?
A gdy zupa grzybowa z podgrzybków, kurek czy innych grzybów jest już prawie gotowa, pora zastanowić się, z czym ją podać. Oczywiście można poprzestać na jej najbardziej znanej wersji, czyli zupie grzybowej z makaronem, jednak warto wiedzieć, że sposobów serwowania tego dania jest znacznie więcej. Jednym z nich jest zupa grzybowa z ziemniakami albo z kaszą jęczmienną. Można taką przygotować zarówno ze świeżych grzybów, jak i suszonych bądź mrożonych. Ciekawym pomysłem jest także krem z borowików z chrupiącymi grzankami. Wybór należy do was! Podobną dowolność macie zresztą w przypadku wywaru, na którym powstaje zupa. Grzybowa gotowana na rosole jest równie smaczna, co na bulionie warzywnym. Pamiętajcie tylko, aby przed dodaniem do niego grzybów odpowiednio je przygotować. Zupa grzybowa z podduszonymi na patelni grzybami na maśle albo z grzybami moczonymi kilka godzin w wodzie będzie o wiele smaczniejsza, niż kiedy nie poddamy ich wstępnej obróbce.