Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.

Grzanki

Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.

Przed podaniem zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podawać

Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    923 dni temu
    LoL

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1366 dni temu
    Drogi gościu, dziękujemy za czujność. Oczywiście w przepisie nie wykorzystujemy szklanki mąki, a zaledwie łyżkę, do przygotowania zasmażki. Przepraszamy za wprowadzenie w błąd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Do czego szklanka mąki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Trochę mało kremowa wyszła nam z mamą, ale pyyyyszna! Zamiast grzanek razowych zrobiłyśmy pszenne, na tej samej patelni co smażyłyśmy wcześniej cebulkę z grzybami, więc wyszły świetne też.

    odpowiedz

  • PIRIPIRI PIRIPIRI
    2140 dni temu
    GRZYBOWY ZWRÓT GŁOWY...ALE JA ODZUCAM GRZANKI..NIE LUBIĘ...!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram