Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.
Grzanki
Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podawać
Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
1738 dni temu
Ktos chyba nie umie stworzyc jasnego przepisu. Kiedy zupa ma byc zblendowana? Co z pozostalym wywarem? Beznajdzieja ...
Odpowiedz
1738 dni temu
Już wyjaśniamy! Co do bulionu-najpierw jego niewielką ilością (przygotowaną z 2 kostek) zalewamy grzyby, które następnie (gdy już zmiękną) przelewamy do wywaru z włoszczyzny (2 l) i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wywaru, a następnie przesmażamy na patelni z cebulką. Teraz przygotowujemy zasmażkę: grzyby z cebulką posypujemy mąką, czekamy aż całość się zarumieni, a wtedy zalewamy zasmażkę bulionem, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Zawartość patelni łączymy z resztą wywaru w garnku i gotujemy ok. 15 minut. W przepisie rzeczywiście zabrakło informacji o blendowaniu-zupę miksujemy na krem przed jej zabieleniem i doprawieniem. Dziękujemy za komentarz, już poprawiliśmy przepis.
2075 dni temu
Mam mrożone borowiki. Jak przeliczyć ilość suszonych grzybów na ilość mrożonych potrzebnych do przygotowania dania?
Odpowiedz
2075 dni temu
Sugerujemy zmianę przepisu na taki, gdzie używa się świeżych grzybów np. ten https://kuchnialidla.pl/zupa-grzybowa-z-lubczykiem-i-prazonymi-ziarnami-dyni lub ten https://kuchnialidla.pl/krem-z-borowikow . Suszone grzyby mają zupełnie inną intensywność i smak. Jeśli jednak chcesz pozostać przy tym przepisie, sugerujemy dodanie ok. 400 g grzybów.
3609 dni temu
LoL
Odpowiedz
4052 dni temu
Drogi gościu, dziękujemy za czujność. Oczywiście w przepisie nie wykorzystujemy szklanki mąki, a zaledwie łyżkę, do przygotowania zasmażki. Przepraszamy za wprowadzenie w błąd.
Odpowiedz
4053 dni temu
Do czego szklanka mąki?
Odpowiedz
4313 dni temu
Trochę mało kremowa wyszła nam z mamą, ale pyyyyszna! Zamiast grzanek razowych zrobiłyśmy pszenne, na tej samej patelni co smażyłyśmy wcześniej cebulkę z grzybami, więc wyszły świetne też.
Odpowiedz
4826 dni temu
GRZYBOWY ZWRÓT GŁOWY...ALE JA ODZUCAM GRZANKI..NIE LUBIĘ...!!!
Odpowiedz