Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.
Grzanki
Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podawać
Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg z grzybami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Zupa krem z buraczków
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Salsa pomidorowa
- Zapiekane brzoskwinie
- Grochówka wojskowa
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Pasta pomidorowa
- Sałatka bawarska z kapusty
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Burgery z tofu
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Serniczkowe zajączki
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Szakszuka z kuminem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Roladki z tortilli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1351 dni temu
Ktos chyba nie umie stworzyc jasnego przepisu. Kiedy zupa ma byc zblendowana? Co z pozostalym wywarem? Beznajdzieja ...
odpowiedz
1351 dni temu
Już wyjaśniamy! Co do bulionu-najpierw jego niewielką ilością (przygotowaną z 2 kostek) zalewamy grzyby, które następnie (gdy już zmiękną) przelewamy do wywaru z włoszczyzny (2 l) i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wywaru, a następnie przesmażamy na patelni z cebulką. Teraz przygotowujemy zasmażkę: grzyby z cebulką posypujemy mąką, czekamy aż całość się zarumieni, a wtedy zalewamy zasmażkę bulionem, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Zawartość patelni łączymy z resztą wywaru w garnku i gotujemy ok. 15 minut. W przepisie rzeczywiście zabrakło informacji o blendowaniu-zupę miksujemy na krem przed jej zabieleniem i doprawieniem. Dziękujemy za komentarz, już poprawiliśmy przepis.
1688 dni temu
Mam mrożone borowiki. Jak przeliczyć ilość suszonych grzybów na ilość mrożonych potrzebnych do przygotowania dania?
odpowiedz
1688 dni temu
Sugerujemy zmianę przepisu na taki, gdzie używa się świeżych grzybów np. ten https://kuchnialidla.pl/zupa-grzybowa-z-lubczykiem-i-prazonymi-ziarnami-dyni lub ten https://kuchnialidla.pl/krem-z-borowikow . Suszone grzyby mają zupełnie inną intensywność i smak. Jeśli jednak chcesz pozostać przy tym przepisie, sugerujemy dodanie ok. 400 g grzybów.
3221 dni temu
LoL
odpowiedz
3665 dni temu
Drogi gościu, dziękujemy za czujność. Oczywiście w przepisie nie wykorzystujemy szklanki mąki, a zaledwie łyżkę, do przygotowania zasmażki. Przepraszamy za wprowadzenie w błąd.
odpowiedz
3666 dni temu
Do czego szklanka mąki?
odpowiedz
3926 dni temu
Trochę mało kremowa wyszła nam z mamą, ale pyyyyszna! Zamiast grzanek razowych zrobiłyśmy pszenne, na tej samej patelni co smażyłyśmy wcześniej cebulkę z grzybami, więc wyszły świetne też.
odpowiedz
4439 dni temu
GRZYBOWY ZWRÓT GŁOWY...ALE JA ODZUCAM GRZANKI..NIE LUBIĘ...!!!
odpowiedz