Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.

Grzanki

Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.

Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podawać

Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1351 dni temu
    Ktos chyba nie umie stworzyc jasnego przepisu. Kiedy zupa ma byc zblendowana? Co z pozostalym wywarem? Beznajdzieja ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1351 dni temu
    Już wyjaśniamy! Co do bulionu-najpierw jego niewielką ilością (przygotowaną z 2 kostek) zalewamy grzyby, które następnie (gdy już zmiękną) przelewamy do wywaru z włoszczyzny (2 l) i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wywaru, a następnie przesmażamy na patelni z cebulką. Teraz przygotowujemy zasmażkę: grzyby z cebulką posypujemy mąką, czekamy aż całość się zarumieni, a wtedy zalewamy zasmażkę bulionem, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Zawartość patelni łączymy z resztą wywaru w garnku i gotujemy ok. 15 minut. W przepisie rzeczywiście zabrakło informacji o blendowaniu-zupę miksujemy na krem przed jej zabieleniem i doprawieniem. Dziękujemy za komentarz, już poprawiliśmy przepis.
  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Mam mrożone borowiki. Jak przeliczyć ilość suszonych grzybów na ilość mrożonych potrzebnych do przygotowania dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1688 dni temu
    Sugerujemy zmianę przepisu na taki, gdzie używa się świeżych grzybów np. ten https://kuchnialidla.pl/zupa-grzybowa-z-lubczykiem-i-prazonymi-ziarnami-dyni lub ten https://kuchnialidla.pl/krem-z-borowikow . Suszone grzyby mają zupełnie inną intensywność i smak. Jeśli jednak chcesz pozostać przy tym przepisie, sugerujemy dodanie ok. 400 g grzybów.
  • Gość Gość
    3221 dni temu
    LoL

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3665 dni temu
    Drogi gościu, dziękujemy za czujność. Oczywiście w przepisie nie wykorzystujemy szklanki mąki, a zaledwie łyżkę, do przygotowania zasmażki. Przepraszamy za wprowadzenie w błąd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3666 dni temu
    Do czego szklanka mąki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3926 dni temu
    Trochę mało kremowa wyszła nam z mamą, ale pyyyyszna! Zamiast grzanek razowych zrobiłyśmy pszenne, na tej samej patelni co smażyłyśmy wcześniej cebulkę z grzybami, więc wyszły świetne też.

    odpowiedz

  • PIRIPIRI PIRIPIRI
    4439 dni temu
    GRZYBOWY ZWRÓT GŁOWY...ALE JA ODZUCAM GRZANKI..NIE LUBIĘ...!!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!