Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Por kroimy w drobne krążki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić. Czosnek siekamy i dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.
Przekładamy do garnka. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka. Zawartość garnka zalewamy 2 litrami bulionu. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.
Jak podawać
Zupę nalewamy do miseczek, ozdabiamy świeżą bazylią.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Tiramisu
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Pieczona mozzarella z pomidorami
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Aglio e olio w wersji fit
- Wytrawne ciasto z pomidorami
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti puttanesca
- Panini z grillowanymi warzywami
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciastka pisanki
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Naleśniki z farszem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (48)
565 dni temu
Czy mogą to być pomidory suszone w oleju?
odpowiedz
562 dni temu
Możesz użyć takich pomidorów suszonych, jednak najlepiej dobrze je wcześniej odsączyć, aby zbyt dużo oleju nie trafiło do zupy.
1773 dni temu
Pycha a jeszcze nie dałam mascarpone. Bulionu chyba tylko 0.5l dałam i mam krem. Z suszonymi pomidorami to inny wymiar pomidorowej!!!
odpowiedz
1772 dni temu
Brzmi dobrze!
1670 dni temu
Przymierzam się do przygotowania kremiku, ale mam pytanie odnoście suszonych pomidorów - czy chodzi o takie z zalewy??
1668 dni temu
Moniko, tak, chodzi o pomidory w zalewie olejowej :)
2581 dni temu
Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !
odpowiedz
2581 dni temu
Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !
odpowiedz
2582 dni temu
A ja już kolejny raz wracam do tego przepisu. Robię z podanych proporcji i wychodzi mi pyszny, gęsty krem. Może dlatego, że daję duże warzywa - por i cebulę. Smak wyśmienity. Polecam!
odpowiedz
2891 dni temu
Nie wiem skąd wziął się krem na zdjęciach, ale nie ma sił by z takiej ilości bulionu wyszedł tak gęsty krem. Może z litra wyjdzie takie coś, ale nie z dwóch!
odpowiedz
3082 dni temu
tak zgadza się zupa wychodzi bardziej wodnista aniżeli krem w przepisie, ale u Nas to świetnie bo nie przepadamy za kremami a zupa jest rewelacyjna :) polecamy dorzucić makaron świderki najlepiej brązowy i zjeść ze smakiem zupkę.
odpowiedz
3084 dni temu
Smak - ok. Zrobiłam proporcje takie jak w przepisie, może nawet lekko mniej bulionu. Klapa, "krem" był bardziej wodnisty niż moja tradycyjna zupa pomidorowa. Może jak się wydłuży czas gotowania do 40 minut to coś to da, więc przepis jest nieprecyzyjny. Kolejny przepis od lidla który nie wyszedł pod względem technicznym (smak ok). Chyba nie ma sensu próbować ich więcej. Nie wychodzi to co nie ma prawa nie wyjść. Kocham Wasze produkty, ale nie przepisy :D trudno. Z tym chyba da się żyć.
odpowiedz
3090 dni temu
Zupa jest przepyszna, bardzo aromatyczna ! Zasugerowałam się komentarzami i dodałam mniej bulionu (ok 1,25L). Serek Mascarpone zastąpiłam śmietanką 18 % bo tańsza. Smak obłędny, wykonanie proste - nawet taki kuchenny nieogar jak ja dał radę. Wszystkim niezdecydowanym polecam !
odpowiedz
3171 dni temu
Zupa wyszla bardzo rzadka choc uzylam pol litra wody mniej, wszystko inne zgodnir z przepisem, w czym wiec moglby byc spowodowany problem z gestoscia?
odpowiedz
3171 dni temu
Jeśli zupa jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować i odparować część wody z zupy :)
3119 dni temu
Zdecydowanie za dużo bulionu w tym przepisie - na jedną puszkę pomidorów, które też zawierają trochę płynu i na 150g pomidorów suszonych wystarczy maksymalnie 0,5l bulionu. Zwiększyłabym ilość pomidorów z puszki i zalałabym bulionem tylko tak, żeby przykrył zawartość garnka. Po zmiksowaniu zawsze można jeszcze dodać trochę wody i rozrzedzić zupę gdyby wyszła za gęsta. Zagęścić natomiast nie jest łatwo.
3487 dni temu
Dioda, zupę należało zrobić z dwóch litrów bulionu, nie z litra. Stąd pewnie niewłaściwa konsystencja. Jeśli zupa wydaje Ci się mdła, użyj ulubionych przypraw i dopraw ją do smaku :)
odpowiedz
3487 dni temu
zrobiłam zupkę z (chyba) litra bulionu (bardzo na oko był ten litr) i musiałam rozwadniac bo łyżkę można było prawie postawic w zupie ;) jednak zupa wyszła mi lekko mdła i generalnie kwaśna, a przyznam się ze nie wiem dlaczego. może jakaś rada?
odpowiedz
3537 dni temu
pyszna, bardzo smakuje zwlaszcza dzieciom. U nas podawana z grzankami :-)
odpowiedz
3621 dni temu
przy takich proporcjach nie mozliwe jest zeby zupa nie była wodnista !!
odpowiedz
3664 dni temu
Pycha. Zrobiłam z 2 kg świeżych pomidorów. Zmniejszyłam ilość bulionu do 1 l. Fantastyczny pomysł połączenia z serkiem mascarpone. Polecam wszystkim niezdecydowanym.
odpowiedz
3737 dni temu
Bardzo bardzo dobra! Mniam mniam mniam! :)
odpowiedz
3760 dni temu
Zupka super, smak bardzo głęboki, konsystencja bardzo przyjemna, świetna również na upalne dni, gdyż lekko przestudzona smakuje cudnie.
odpowiedz
3843 dni temu
Najlepsza zupa na świecie. Uwielbiam zupy - krem, ale ta wręcz powala smakiem na kolana... Oj zrobię ją na pewno jeszcze nie jeden raz i czekam na kolejne tak pyszne przepisy! ;)
odpowiedz
3859 dni temu
A moja wygląda ładniej niż ta na zdjęciu :)) Konsystencja kremu - idealna. Suszone pomidory są słone, więc nie ma potrzeby dosalania.. Z tego, co mi zostało zrobię sos do spaghetti.
odpowiedz
3865 dni temu
Pycha - dorzucam sporo pieprzu - fajnie rozgrzewa :) Koniecznie z grzankami z przyprawą do zapiekanek (Przyprawa Vegeta do Tostów i Zapiekanek Naturalna)
odpowiedz
3880 dni temu
ogólnie nie jest zła ,ale mi nie wyszła gęsta nie wiem dlaczego no i wiadomo nie taka jak jest na obrazku ma inny kolor włożyłam całe pudełeczko mascarpone .... ?
odpowiedz
3917 dni temu
pyszne!!!
odpowiedz
3949 dni temu
Pycha! Wszystkie składniki dodałam w ilości zgodnej z przepisem i wyszła pyszna w smaku i konsystencja kremowa w sam raz!
odpowiedz
4014 dni temu
Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.
odpowiedz
4014 dni temu
Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.
odpowiedz
4014 dni temu
nawet niezłe :)
odpowiedz
4051 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
4091 dni temu
Zupa pyszna ale nie wiem ile trzeba dać serka żeby ją zagęścić ? Ja dałam całe opakowanie i nie wyszedł mi krem. W smaku wyśmienita.
odpowiedz
4126 dni temu
szyba smaczna polecam
odpowiedz
4142 dni temu
Zupa jest wyśmienita, aromatyczna i szybko znika:-). Moją jedyną modyfikacją było dodanie pod koniec gotowania świeżej bazylii.
odpowiedz
4146 dni temu
Jest naprawdę rewelacyjna! szkoda tylko, że nie wygląda jak na zdjęciu, bo wyglądem przypomina zwykłą pomidorówkę. Wydaje mi się, że mascarpone ją mocno zagęszcza, bo bez niego była strasznie wodnista, ja dałam nieco ponad pół opakowania serka.
odpowiedz
4147 dni temu
Ja dałem ok. 150 g Mascaropne. Zupa bardzo dobra. Polecam :)
odpowiedz
4162 dni temu
pewnie tyle co zazwyczaj śmietany
odpowiedz
4193 dni temu
A ile mascaropne ??
odpowiedz
4212 dni temu
Przepyszna zupa, a jej niepowtarzalny smak zostaje długo w pamięci.
odpowiedz
4214 dni temu
Mascarpone dajesz jako "zabielacz do zupy", czyli jak komu pasuje. Ja daje 250g mascarpone na 5 porcji kremu. PS To najlepszy krem jaki w życiu jadłam. Robiłam ją już kilka razy, cała rodzina była zachwycona.
odpowiedz
4216 dni temu
ile mascarpone??? kleks czy wiecej???
odpowiedz
4223 dni temu
Ja dałam 3 duże łyżki mascarpone i było ok.
odpowiedz
4226 dni temu
A z łaski to już by można było podać ile tego mascarpone!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przepis na krem z mascarpone bez mascarpone w składnikach- ILE??!!!!!!
odpowiedz
4228 dni temu
Mi bardzo smakuje, właśnie się zajadam:), dodałam jeszcze marchewkę, którą również zmiksowałam. Zamiast kostki rosołowej użyłam rosołu. Mniam!
odpowiedz
4233 dni temu
A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?
odpowiedz
4233 dni temu
A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?
odpowiedz
zobacz wszystkie