Zupa z szuszonymi pomidorami i mascarpone
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Por kroimy w drobne krążki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić. Czosnek siekamy i dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.
Przekładamy do garnka. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka. Zawartość garnka zalewamy 2 litrami bulionu. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.

Jak podawać

Zupę nalewamy do miseczek, ozdabiamy świeżą bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (46)

Avatar
  • Gość Gość
    249 dni temu
    Pycha a jeszcze nie dałam mascarpone. Bulionu chyba tylko 0.5l dałam i mam krem. Z suszonymi pomidorami to inny wymiar pomidorowej!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    249 dni temu
    Brzmi dobrze!
  • Monika Kamińska Monika Kamińska
    147 dni temu
    Przymierzam się do przygotowania kremiku, ale mam pytanie odnoście suszonych pomidorów - czy chodzi o takie z zalewy??
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    144 dni temu
    Moniko, tak, chodzi o pomidory w zalewie olejowej :)
  • Gosia Gosia
    1058 dni temu
    Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1058 dni temu
    Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1059 dni temu
    A ja już kolejny raz wracam do tego przepisu. Robię z podanych proporcji i wychodzi mi pyszny, gęsty krem. Może dlatego, że daję duże warzywa - por i cebulę. Smak wyśmienity. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Nie wiem skąd wziął się krem na zdjęciach, ale nie ma sił by z takiej ilości bulionu wyszedł tak gęsty krem. Może z litra wyjdzie takie coś, ale nie z dwóch!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1559 dni temu
    tak zgadza się zupa wychodzi bardziej wodnista aniżeli krem w przepisie, ale u Nas to świetnie bo nie przepadamy za kremami a zupa jest rewelacyjna :) polecamy dorzucić makaron świderki najlepiej brązowy i zjeść ze smakiem zupkę.

    odpowiedz

  • hioxd hioxd
    1561 dni temu
    Smak - ok. Zrobiłam proporcje takie jak w przepisie, może nawet lekko mniej bulionu. Klapa, "krem" był bardziej wodnisty niż moja tradycyjna zupa pomidorowa. Może jak się wydłuży czas gotowania do 40 minut to coś to da, więc przepis jest nieprecyzyjny. Kolejny przepis od lidla który nie wyszedł pod względem technicznym (smak ok). Chyba nie ma sensu próbować ich więcej. Nie wychodzi to co nie ma prawa nie wyjść. Kocham Wasze produkty, ale nie przepisy :D trudno. Z tym chyba da się żyć.

    odpowiedz

  • Noemi Noemi
    1567 dni temu
    Zupa jest przepyszna, bardzo aromatyczna ! Zasugerowałam się komentarzami i dodałam mniej bulionu (ok 1,25L). Serek Mascarpone zastąpiłam śmietanką 18 % bo tańsza. Smak obłędny, wykonanie proste - nawet taki kuchenny nieogar jak ja dał radę. Wszystkim niezdecydowanym polecam !

    odpowiedz

  • Ann Ann
    1648 dni temu
    Zupa wyszla bardzo rzadka choc uzylam pol litra wody mniej, wszystko inne zgodnir z przepisem, w czym wiec moglby byc spowodowany problem z gestoscia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1648 dni temu
    Jeśli zupa jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować i odparować część wody z zupy :)
  • Gość Gość
    1596 dni temu
    Zdecydowanie za dużo bulionu w tym przepisie - na jedną puszkę pomidorów, które też zawierają trochę płynu i na 150g pomidorów suszonych wystarczy maksymalnie 0,5l bulionu. Zwiększyłabym ilość pomidorów z puszki i zalałabym bulionem tylko tak, żeby przykrył zawartość garnka. Po zmiksowaniu zawsze można jeszcze dodać trochę wody i rozrzedzić zupę gdyby wyszła za gęsta. Zagęścić natomiast nie jest łatwo.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1963 dni temu
    Dioda, zupę należało zrobić z dwóch litrów bulionu, nie z litra. Stąd pewnie niewłaściwa konsystencja. Jeśli zupa wydaje Ci się mdła, użyj ulubionych przypraw i dopraw ją do smaku :)

    odpowiedz

  • dioda dioda
    1964 dni temu
    zrobiłam zupkę z (chyba) litra bulionu (bardzo na oko był ten litr) i musiałam rozwadniac bo łyżkę można było prawie postawic w zupie ;) jednak zupa wyszła mi lekko mdła i generalnie kwaśna, a przyznam się ze nie wiem dlaczego. może jakaś rada?

    odpowiedz

  • kadiaz kadiaz
    2013 dni temu
    pyszna, bardzo smakuje zwlaszcza dzieciom. U nas podawana z grzankami :-)

    odpowiedz

  • "pascal" "pascal"
    2098 dni temu
    przy takich proporcjach nie mozliwe jest zeby zupa nie była wodnista !!

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    2141 dni temu
    Pycha. Zrobiłam z 2 kg świeżych pomidorów. Zmniejszyłam ilość bulionu do 1 l. Fantastyczny pomysł połączenia z serkiem mascarpone. Polecam wszystkim niezdecydowanym.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2214 dni temu
    Bardzo bardzo dobra! Mniam mniam mniam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2236 dni temu
    Zupka super, smak bardzo głęboki, konsystencja bardzo przyjemna, świetna również na upalne dni, gdyż lekko przestudzona smakuje cudnie.

    odpowiedz

  • Kasiulla Kasiulla
    2320 dni temu
    Najlepsza zupa na świecie. Uwielbiam zupy - krem, ale ta wręcz powala smakiem na kolana... Oj zrobię ją na pewno jeszcze nie jeden raz i czekam na kolejne tak pyszne przepisy! ;)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    2335 dni temu
    A moja wygląda ładniej niż ta na zdjęciu :)) Konsystencja kremu - idealna. Suszone pomidory są słone, więc nie ma potrzeby dosalania.. Z tego, co mi zostało zrobię sos do spaghetti.

    odpowiedz

  • KasiaS KasiaS
    2342 dni temu
    Pycha - dorzucam sporo pieprzu - fajnie rozgrzewa :) Koniecznie z grzankami z przyprawą do zapiekanek (Przyprawa Vegeta do Tostów i Zapiekanek Naturalna)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2356 dni temu
    ogólnie nie jest zła ,ale mi nie wyszła gęsta nie wiem dlaczego no i wiadomo nie taka jak jest na obrazku ma inny kolor włożyłam całe pudełeczko mascarpone .... ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2394 dni temu
    pyszne!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2425 dni temu
    Pycha! Wszystkie składniki dodałam w ilości zgodnej z przepisem i wyszła pyszna w smaku i konsystencja kremowa w sam raz!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2490 dni temu
    Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2490 dni temu
    Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    2490 dni temu
    nawet niezłe :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    2528 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    2567 dni temu
    Zupa pyszna ale nie wiem ile trzeba dać serka żeby ją zagęścić ? Ja dałam całe opakowanie i nie wyszedł mi krem. W smaku wyśmienita.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2603 dni temu
    szyba smaczna polecam

    odpowiedz

  • Hanka Hanka
    2619 dni temu
    Zupa jest wyśmienita, aromatyczna i szybko znika:-). Moją jedyną modyfikacją było dodanie pod koniec gotowania świeżej bazylii.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2622 dni temu
    Jest naprawdę rewelacyjna! szkoda tylko, że nie wygląda jak na zdjęciu, bo wyglądem przypomina zwykłą pomidorówkę. Wydaje mi się, że mascarpone ją mocno zagęszcza, bo bez niego była strasznie wodnista, ja dałam nieco ponad pół opakowania serka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2624 dni temu
    Ja dałem ok. 150 g Mascaropne. Zupa bardzo dobra. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2639 dni temu
    pewnie tyle co zazwyczaj śmietany

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2670 dni temu
    A ile mascaropne ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2689 dni temu
    Przepyszna zupa, a jej niepowtarzalny smak zostaje długo w pamięci.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2691 dni temu
    Mascarpone dajesz jako "zabielacz do zupy", czyli jak komu pasuje. Ja daje 250g mascarpone na 5 porcji kremu. PS To najlepszy krem jaki w życiu jadłam. Robiłam ją już kilka razy, cała rodzina była zachwycona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2693 dni temu
    ile mascarpone??? kleks czy wiecej???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2699 dni temu
    Ja dałam 3 duże łyżki mascarpone i było ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2703 dni temu
    A z łaski to już by można było podać ile tego mascarpone!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przepis na krem z mascarpone bez mascarpone w składnikach- ILE??!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2705 dni temu
    Mi bardzo smakuje, właśnie się zajadam:), dodałam jeszcze marchewkę, którą również zmiksowałam. Zamiast kostki rosołowej użyłam rosołu. Mniam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2710 dni temu
    A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2710 dni temu
    A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram