Zupa z szuszonymi pomidorami i mascarpone
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Por kroimy w drobne krążki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić. Czosnek siekamy i dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.
Przekładamy do garnka. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka. Zawartość garnka zalewamy 2 litrami bulionu. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.

Jak podawać

Zupę nalewamy do miseczek, ozdabiamy świeżą bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (42)

Avatar
  • Gosia Gosia
    363 dni temu
    Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    363 dni temu
    Zupka jest jedną z moich ulubionych kremowych zup, jest pyszna oraz łatwa w przygotowaniu ;) Dodałam do niej jedynie makaron , ponieważ mój mąż tak lubi ;) Zdecydowanie polecam ten przepis !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    365 dni temu
    A ja już kolejny raz wracam do tego przepisu. Robię z podanych proporcji i wychodzi mi pyszny, gęsty krem. Może dlatego, że daję duże warzywa - por i cebulę. Smak wyśmienity. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    673 dni temu
    Nie wiem skąd wziął się krem na zdjęciach, ale nie ma sił by z takiej ilości bulionu wyszedł tak gęsty krem. Może z litra wyjdzie takie coś, ale nie z dwóch!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    865 dni temu
    tak zgadza się zupa wychodzi bardziej wodnista aniżeli krem w przepisie, ale u Nas to świetnie bo nie przepadamy za kremami a zupa jest rewelacyjna :) polecamy dorzucić makaron świderki najlepiej brązowy i zjeść ze smakiem zupkę.

    odpowiedz

  • hioxd hioxd
    867 dni temu
    Smak - ok. Zrobiłam proporcje takie jak w przepisie, może nawet lekko mniej bulionu. Klapa, "krem" był bardziej wodnisty niż moja tradycyjna zupa pomidorowa. Może jak się wydłuży czas gotowania do 40 minut to coś to da, więc przepis jest nieprecyzyjny. Kolejny przepis od lidla który nie wyszedł pod względem technicznym (smak ok). Chyba nie ma sensu próbować ich więcej. Nie wychodzi to co nie ma prawa nie wyjść. Kocham Wasze produkty, ale nie przepisy :D trudno. Z tym chyba da się żyć.

    odpowiedz

  • Noemi Noemi
    872 dni temu
    Zupa jest przepyszna, bardzo aromatyczna ! Zasugerowałam się komentarzami i dodałam mniej bulionu (ok 1,25L). Serek Mascarpone zastąpiłam śmietanką 18 % bo tańsza. Smak obłędny, wykonanie proste - nawet taki kuchenny nieogar jak ja dał radę. Wszystkim niezdecydowanym polecam !

    odpowiedz

  • Ann Ann
    954 dni temu
    Zupa wyszla bardzo rzadka choc uzylam pol litra wody mniej, wszystko inne zgodnir z przepisem, w czym wiec moglby byc spowodowany problem z gestoscia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    954 dni temu
    Jeśli zupa jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować i odparować część wody z zupy :)
  • Gość Gość
    902 dni temu
    Zdecydowanie za dużo bulionu w tym przepisie - na jedną puszkę pomidorów, które też zawierają trochę płynu i na 150g pomidorów suszonych wystarczy maksymalnie 0,5l bulionu. Zwiększyłabym ilość pomidorów z puszki i zalałabym bulionem tylko tak, żeby przykrył zawartość garnka. Po zmiksowaniu zawsze można jeszcze dodać trochę wody i rozrzedzić zupę gdyby wyszła za gęsta. Zagęścić natomiast nie jest łatwo.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Dioda, zupę należało zrobić z dwóch litrów bulionu, nie z litra. Stąd pewnie niewłaściwa konsystencja. Jeśli zupa wydaje Ci się mdła, użyj ulubionych przypraw i dopraw ją do smaku :)

    odpowiedz

  • dioda dioda
    1269 dni temu
    zrobiłam zupkę z (chyba) litra bulionu (bardzo na oko był ten litr) i musiałam rozwadniac bo łyżkę można było prawie postawic w zupie ;) jednak zupa wyszła mi lekko mdła i generalnie kwaśna, a przyznam się ze nie wiem dlaczego. może jakaś rada?

    odpowiedz

  • kadiaz kadiaz
    1319 dni temu
    pyszna, bardzo smakuje zwlaszcza dzieciom. U nas podawana z grzankami :-)

    odpowiedz

  • "pascal" "pascal"
    1404 dni temu
    przy takich proporcjach nie mozliwe jest zeby zupa nie była wodnista !!

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    1447 dni temu
    Pycha. Zrobiłam z 2 kg świeżych pomidorów. Zmniejszyłam ilość bulionu do 1 l. Fantastyczny pomysł połączenia z serkiem mascarpone. Polecam wszystkim niezdecydowanym.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1520 dni temu
    Bardzo bardzo dobra! Mniam mniam mniam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1542 dni temu
    Zupka super, smak bardzo głęboki, konsystencja bardzo przyjemna, świetna również na upalne dni, gdyż lekko przestudzona smakuje cudnie.

    odpowiedz

  • Kasiulla Kasiulla
    1626 dni temu
    Najlepsza zupa na świecie. Uwielbiam zupy - krem, ale ta wręcz powala smakiem na kolana... Oj zrobię ją na pewno jeszcze nie jeden raz i czekam na kolejne tak pyszne przepisy! ;)

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1641 dni temu
    A moja wygląda ładniej niż ta na zdjęciu :)) Konsystencja kremu - idealna. Suszone pomidory są słone, więc nie ma potrzeby dosalania.. Z tego, co mi zostało zrobię sos do spaghetti.

    odpowiedz

  • KasiaS KasiaS
    1647 dni temu
    Pycha - dorzucam sporo pieprzu - fajnie rozgrzewa :) Koniecznie z grzankami z przyprawą do zapiekanek (Przyprawa Vegeta do Tostów i Zapiekanek Naturalna)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1662 dni temu
    ogólnie nie jest zła ,ale mi nie wyszła gęsta nie wiem dlaczego no i wiadomo nie taka jak jest na obrazku ma inny kolor włożyłam całe pudełeczko mascarpone .... ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1699 dni temu
    pyszne!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    Pycha! Wszystkie składniki dodałam w ilości zgodnej z przepisem i wyszła pyszna w smaku i konsystencja kremowa w sam raz!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1796 dni temu
    Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1796 dni temu
    Ale Pycha! właśnie zrobiliśmy i degustujemy :) My akurat nie mieliśmy bulionu i zrobiliśmy z kostki rosołowej (3kostki na 1,5 l wody) i też smaczne.

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    1796 dni temu
    nawet niezłe :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1833 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1873 dni temu
    Zupa pyszna ale nie wiem ile trzeba dać serka żeby ją zagęścić ? Ja dałam całe opakowanie i nie wyszedł mi krem. W smaku wyśmienita.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1908 dni temu
    szyba smaczna polecam

    odpowiedz

  • Hanka Hanka
    1924 dni temu
    Zupa jest wyśmienita, aromatyczna i szybko znika:-). Moją jedyną modyfikacją było dodanie pod koniec gotowania świeżej bazylii.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1928 dni temu
    Jest naprawdę rewelacyjna! szkoda tylko, że nie wygląda jak na zdjęciu, bo wyglądem przypomina zwykłą pomidorówkę. Wydaje mi się, że mascarpone ją mocno zagęszcza, bo bez niego była strasznie wodnista, ja dałam nieco ponad pół opakowania serka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1929 dni temu
    Ja dałem ok. 150 g Mascaropne. Zupa bardzo dobra. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1944 dni temu
    pewnie tyle co zazwyczaj śmietany

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1976 dni temu
    A ile mascaropne ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1994 dni temu
    Przepyszna zupa, a jej niepowtarzalny smak zostaje długo w pamięci.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1996 dni temu
    Mascarpone dajesz jako "zabielacz do zupy", czyli jak komu pasuje. Ja daje 250g mascarpone na 5 porcji kremu. PS To najlepszy krem jaki w życiu jadłam. Robiłam ją już kilka razy, cała rodzina była zachwycona.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1998 dni temu
    ile mascarpone??? kleks czy wiecej???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2005 dni temu
    Ja dałam 3 duże łyżki mascarpone i było ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2008 dni temu
    A z łaski to już by można było podać ile tego mascarpone!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przepis na krem z mascarpone bez mascarpone w składnikach- ILE??!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    Mi bardzo smakuje, właśnie się zajadam:), dodałam jeszcze marchewkę, którą również zmiksowałam. Zamiast kostki rosołowej użyłam rosołu. Mniam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    A gdzie jest mascarpone? W skladnikach? Zajadle je Okrasa czy Pascal?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram