zobacz film Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blaszkę
  • papier pergaminowy
  • piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C

Przygotowanie

3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 min.( aż zacznie pękać na niej skórka). Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.

Kminek rozcieramy w moździerzu. Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy.

Cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
Na patelnię ponownie dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Imbir kroimy na plasterki i dodajemy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.
Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki.
Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości.

Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy.
Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (70)

Avatar
  • Gość Gość
    996 dni temu
    Najlepsza gulaszowa jaką wykonałem i jadłem. Polecam..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1825 dni temu
    Zupa znakomita polecam

    odpowiedz

  • Czarnoborzanin. Czarnoborzanin.
    2793 dni temu
    Przepis poprawny choć w jednej pozycji FATALNY!!! Przepis na gulasz węgierski, który tu jest "zmałpowany" wymaga przyrządzania go wyłącznie NA SMALCU. Proszę popróbować - to zupełnie inny- cudowny smak gulaszu węgierskiego, który dobrze pamiętają dawni turyści z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego stulecia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2793 dni temu
    Karol zaznacza, że jego danie jest inspirowane kuchnią węgierską, co nie oznacza, że jest klasycznym daniem węgierskim. Inspirowanie się kuchnią światową nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie!
  • Alusaris Alusaris
    2548 dni temu
    Ja przyrządzam go wyłącznie na oleju i maśle i smakuje znakomicie, może to przez to że nie jestem dawnym turystą z lat siedemdziesiątych.
  • Gość Gość
    3182 dni temu
    Zupa wyszła znakomicie, była pyszna . Do zupy dodałam pomidory.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3343 dni temu
    scorpio, mamy nadzieję, że więcej smaków Kuchni Lidla włączycie do swojego menu :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • scorpio scorpio
    3344 dni temu
    zupa jest rewelacyjna, robię ją co jakiś czas - jest to jedna z niewielu zup, które mój facet zjada ;-) w tym tygodniu przewidziana w menu :-) dodaje do niej trochę koncentratu pomidorowego

    odpowiedz

  • filigran filigran
    3439 dni temu
    Wyśmienita zupka polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3490 dni temu
    Zupa przepyszna, ale ja nie omieszkałabym czegoś nie zmienić. Pod koniec gotowania dodałam trochę koncentratu pomidorowego i jednego kiszonego , pokrojonego w kosteczkę ogórka. Zupka stała się bardziej wyrazista. :)

    odpowiedz

  • XXX XXX
    3050 dni temu
    Świetny pomysł,to ukłon w stronę solianki. Ja jeszcze zastąpiłbym ochydną skórkę z cytryny(nie wiadomo czym jest nasycona) trawą cytrynową.
  • ja ja
    2078 dni temu
    czyli jak ktoś dodaje coś, to przepis nie jest idealny ! generalnie jest bez smaku, albo coś pomineli w przepisie, albo nie wiem co, bo Okrasa takiego gniota by nie wystawił, sory
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3564 dni temu
    Patrycjo, dziękujemy za rekomendację! Rzeczywiście zupa jest idealna na tę porę roku :)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3564 dni temu
    zrobiłam ją po raz drugi i jest przepyszna ;)))) pięknie pachnie lekko ostra a na dworze dziś ziąb więc w sam raz na taką pogodę ;) smacznego polecam warto!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3622 dni temu
    Mi tu brakuje dwóch przepisów, klasyczny polski niedzielny rosół Karola - kontra rosół Pascala, na pewno miały by "wzięcie" :) Z naturalną świeżą maggi, czyli Lubczykiem ymmm pychotka

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3622 dni temu
    Niech każdy malkontent spróbuje ugotować taką czy inną prostą i dobrą zupę. Może się w końcu przekonają, że NIE ma potrzeby używać tzw polepszaczy smakowych typu Vege.a, czy Kucha..k i innych podobnych świństw rujnujących nasze zdrowie ... Wielkie Brawa dla Lidla za pomysł z tymi przepisami i poradami - Super :) Wykorzystałam już kilka dań ... kubki smakowe mojej rodziny zachwycająco zaspokojone :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3622 dni temu
    Muszę jeszcze coś dodać ... potwierdzam opinie, że zupka jest jeszcze lepsza na drugi dzień! Bomba :) Pierwszy raz użyłam do zasmażki typ 650 i zupa mi nie zgęstniała na papę po wyjęciu z lodówki na drugi dzień ... super (cały czas się uczę czegoś nowego:) Pozostałą część kminu wsypałam do gotującej się zupy ... smakowała całej mojej rodzince pyyyycha :)

    odpowiedz

  • Lara. N. Lara. N.
    3624 dni temu
    No P. Okrasa obrzydliwie dobre ;-) Pozdrawiam !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3624 dni temu
    Imbir i cytryna - Muszę przyznać, że niepotrzebnie bałam się dodatku imbiru i cytryny. Dodałam ich mniej niż mówi przepis i żałuję. Zupa wyszła pyszna ale smak byłby jeszcze lepszy gdybym dodała ustalonych proporcji. Następnym razem :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3630 dni temu
    Toasz, jeśli dysponujecie szybkowarem - nie ma przeciwwskazań do tego, by go użyć! Staramy się, by nasze przepisy w Kuchni Lidla były uniwersalne, dopasowane do wyposażenia każdej kuchni, natomiast szybkowar nie jest standardem :)

    odpowiedz

  • Toasz Toasz
    3631 dni temu
    Jestem w trakcie gotowania, więc nie skomentuję na razie smaku. Moja żona ma zasadnicze pytanie. Dlaczego nie gotujemy wołowiny w szybkowarze? Jej zdaniem jest po 30 minutach mięciutka i zachowuje cały smak. w normalnym garnku zawsze trwa to bardzo długo i nie osiąga się efektu rozpływania w ustach. Pozdrawiam i dziękuję za fajne przepisy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3781 dni temu
    Bardzo cieszą nas miłe słowa. Pozdrawiamy! :)

    odpowiedz

  • wiolcia wiolcia
    3782 dni temu
    pyszna zupka polecam robilam ja pierwszy raz przepyszna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3843 dni temu
    Opinia męża: To było najlepsze jedzenie jakie jadłem w Twoim wykonaniu i jedne z najlepszych gulaszy jakie jadłem kiedykolwiek... Czy można sobie wymarzyć lepszy komentarz? :) Pozdrawiam Karola, przygoda z Jego przepisami dopiero się zaczyna :)

    odpowiedz

  • Mariano Mariano
    3852 dni temu
    Zupę robiłem kilka razy i za każdym razem jest niesamowicie dobra. Dużo daje imbir świeży, który podkreśla smak co którąś łyżkę ;) kminek delikatnie czuć chodź ja go dawałem raz lekko utarty, a raz w całości, w całości jest bardziej wyczuwalny na mięsie. Co więcej...Karol to równy gość lubię coś upichcić kiedy słyszę go w laptopie haha :) a tak poważnie przepis BOMBA.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3913 dni temu
    Dziękujemy za czujność, już poprawiamy!

    odpowiedz

  • radusek221 radusek221
    3913 dni temu
    pan okrasa mówił że mięso trzeba jeszcze gotować przez 1 godz a w czasie przygotowania pisze 45 minut :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3917 dni temu
    Czekamy na Wasze relacje! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    Świetny przepis na zupę gulaszową,zawsze dawałam świeżą paprykę a tu pieczona,w najbliższym czasie wypróbuję przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3931 dni temu
    zrobię na pierwszy weekend w listopadzie,i dam znac jaka wyjdzie,chociaż spodziewam się że będzie pycha.sama robię trochę inaczej,raczej zwyczajnie i też jest smaczna.ta napewno będzie lepsza

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3958 dni temu
    Trzeba pamiętać, że mąka ziemniaczana nadaje nieco innej konsystencji, bardziej przypominającej kisiel niż zawiesinę, dlatego w przypadku zupy gulaszowej lepiej sprawdzi się jednak mąka pszenna.

    odpowiedz

  • M M
    3958 dni temu
    czy zamiast maki pszennej mozna uzyc ziemniaczanej??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3983 dni temu
    Wołowiny nie powinno się solić przed smażeniem, bo robi się twarda

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3985 dni temu
    Zupa wspaniała, nie myśleliśmy, że wyjdzie aż tak dobra, mięso mięciutkie, przyprawy dobrane rewelacyjnie, palce lizać

    odpowiedz

  • kosa kosa
    4049 dni temu
    robiłam już ją 3 razy jest świetna

    odpowiedz

  • Coffka Coffka
    4122 dni temu
    Mimo moich nikłych zdolności kucharskich wyszła przepyszna!

    odpowiedz

  • aliors aliors
    4150 dni temu
    Pyszna zupka,polecam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4152 dni temu
    Zupa gulaszowa smaczna była, ale dopiero na 2 dzień od jej przygotowania. Jak dla mnie to też za ostra, ale to już kwestia, jak kto lubi.

    odpowiedz

  • muggia muggia
    4155 dni temu
    Witam Zupka genialna, zupełnie inna gulaszowa niż robiłem do tej pory, skórka cytryny z imbirem faktycznie dają orzeźwiającego "kopa". muggia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4156 dni temu
    nawet mi się udało zrobić :-) tylko odrobinkę za dużo papryki :-)

    odpowiedz

  • kosa kosa
    4157 dni temu
    zupa świetna robiliśmy ostatnio z mężem-super

    odpowiedz

  • Kriser Kriser
    4160 dni temu
    Zupka z pewnością smaczna, tyle że z gatunku a-la węgierska ( a taka niby miała być, bo do niej się odwołuje). Istotnie przekombinowana, zdejmowanie skórki to już przesada i raczej to hiszpański klimat, natomiast kolor zupy gulaszowej winien być czerwony ( pochodzi od węgierskiej papryki w proszku, tu niestety należy ją zakupić od "renomowanego producenta" i papryki czerwonej typu "stożek" mniej soczystej ) Zasmażka na finał to dla poprawy poziomu cholesterolu ? Słodka papryka z przesmażoną cebulką - na początku gotowania, jak w przepisie jest wystarczająca. Należy jej jednak użyć więcej niż łyżeczkę - całe opakowanie minimum. Jest słodka , niczego nie zepsuje a nada charakteru i koloru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4162 dni temu
    Pycha gulasz dzieci z mężem zajadały się ze smakiem.Dziękuje za pyszny przepis Panu Okrasie. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Dzordz Dzordz
    4166 dni temu
    Dobry przepis, smaczne danie. Pierwszy raz zrobiłem gulasz , a imbir i skórka cytryny - ekstra aromat. A jak mnie żona chwaliła...:)

    odpowiedz

  • Wlkp Wlkp
    4167 dni temu
    Witam, ja dziś spróbowałem.... zrobić zupę gulaszową. Przepis na pewno pomocny ale nie odważyłem się dodać skórki z cytryny, kminku trochę wrzuciłem, imbiru mało. Jak na pierwszą zupę gulaszową to całkiem smaczna, cala rodzina się zajada. Do zasmażki dodałem rozmarynu jeszcze. Powinno się to w zasadzie nazywać zupa paprykowa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4168 dni temu
    Michaelu, dziękujemy Ci bardzo serdecznie za Twoje uwagi i sugestie. Chcemy, żeby portal Kuchnia Lidla był miejscem przyjaznym każdemu gotującemu – zarówno amatorowi, który stawia w sztuce gotowania pierwsze kroki, jak i pasjonatowi, dobrze już zaznajomionemu z arkanami kulinariów. Dlatego zawsze staramy się, żeby nasze przepisy były jasne, klarowne i zrozumiałe. Zapewniamy Cię, że każda instrukcja do przepisu jest pieczołowicie sprawdzana pod tym kątem. Warto też zawsze obejrzeć film instruktażowy z przygotowania dania, który rozwiewa wszelkie wątpliwości. Nasz portal reprezentuje postawę, że najlepszym barometrem jakości Kuchni Lidla są jego Użytkownicy, więc Twoje wątpliwości są dla nas ważną wskazówką. Dlatego jeszcze raz dziękujemy Ci za kontakt. Pozdrawiamy i życzymy wielu sukcesów w kuchni. Kuchnia Lidla

    odpowiedz

  • igusia igusia
    4169 dni temu
    chciałam Wam powiedziec jaki mam sposób na skorke z papryki.... obieram papryke takim nozykiem do ziemniakow tzw skrobaczka :) moze w te zakamarki papryczane ciezko sie dostac ,ale moim zdaniem rewelacja ...pozdrawiam

    odpowiedz

  • Michael Michael
    4171 dni temu
    Bardzo lubię gotować wg przepisów Lidla, ale jestem całkowitym laikiem w tych sprawach. Na początku dbaliście o to żeby określić ile czego i kiedy, niestety czym dalej tym gorzej. W tym przepisie użytych określeń "trochę" i "chwilę" wyjątkowo jest mało , ale na poprzednim była masakra. Natomiast coraz częściej zdarza się dodanie jednego produktu dwukrotnie np. mąki - proszę określajcie ile za pierwszym razem, ile za drugim , bo dla amatorów takich jak jak ja, jest to bardzo ważne. Dodawanie papryki to już jest hicior. Okrasa dodaje ją na filmie raz całą, po podsmażeniu i dodaniu mięsa dodaje resztę - informuje że ja już nie mam reszty !!! wsypuje nową - w końcu ma być po węgiersku . Jakież było moje zdziwienie kiedy przy zasmaższce Pan Okrasa dodaje paprykę po raz trzeci ???!!! WTF. Wsypuję trzeci raz - a co se będę żałował. Co do skórki papryki to mam wrażenie że użyto 25min na termoobiegu, a nie zwykłym pieczeniu czego nikt nie sprecyzował. Po tym skórka pięknie schodzi. Co z kminkiem i cytryną? na początku dodaj trochę a później .... zostaje na końcu i się zastanawiam gdzie dałem d... . Ale po obejrzeniu filmu okazuje się że to nie ja !!! To WY Drogi Lidlu powinniście być bardziej profesjonalni, bo zaczynacie być jak Biedronka sponsorująca naszą reprezentację wiadomo w czym. Niedługo zaczniecie sponsorować Najmana albo jakiegoś innego "lekkoatletę". PS Kosztowało mnie trochę wysiłku obejrzenie parokrotnie filmiku i napisanie tego komentu, więc przemyślcie go i nie dawajcie mi powodów do przejścia do konkurencji. Pozdrawiam. A przepis i tak polecam bo wyszedł bdb, pomimo moich udziwnień.

    odpowiedz

  • Alvaro Alvaro
    4171 dni temu
    A ja zrobiłem z samą wołowiną, obawiając się w myślach, że będzie twarda. Nic z tych rzeczy, rozpływa się w ustach, a jej smak rozszedł się po wszystkich składnikach. Z papryką nie miałem problemu, wszystko kwestia dobrego sparowania w folii. Nie dałem nikomu, zjadłem sam i umieram. Ale z przejedzenia :). Serdecznie polecam i pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • gaga gaga
    4171 dni temu
    Co wy, skorka schodzi za jednym pociągnieciem, za krotko parowaliscie, u mnie wlasnie sie gotuje :)

    odpowiedz

  • Marta Jelenia Góra Marta Jelenia Góra
    4172 dni temu
    Kupiłam łopatkę bo już wykupili mięso gulaszowe i właśnie się już pitrasi na wolnym ogniu ... czekamy na efekt. Faktycznie ściąganie skórki uciążliwa czynność. Czekamy :)

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    4172 dni temu
    Pychotka :))) właśnie się obiadamy ;))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4172 dni temu
    Zupa gulaszowa to świetne danie jednogarnkowe i idealne na zimową porę. W dodatku bardzo efektownie wygląda na stole, prawda? http://mniamspinka.pl/tag/gulasz/

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4173 dni temu
    Cześć wszystkim, jak myślicie, lepiej użyć wieprzowinę czy wołowinę?>

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    Jaki syf z tymi filmami. Nie można sobie ich zbuforować i wgrywają się na styk, tak, że zacinają się po 1000 razy w trakcie oglądania.

    odpowiedz

  • Jolanta Jolanta
    4173 dni temu
    Pyszna zupa, dodałam odrobinę posiekanej chilli, fajna na ten dzisiejszy mroźny wieczór:)

    odpowiedz

  • Gosia Kaczmarczyk Gosia Kaczmarczyk
    4173 dni temu
    Zupka bardzo dobra ;)

    odpowiedz

  • zedustowana zedustowana
    4173 dni temu
    Wszystko jest oki.ale zdejmowanie skórki z papryki to istny horror.Zrobiłam wszystko wg.przepisu. zaraz nastąpi degustacja rodziny. Mnie smakuje.

    odpowiedz

  • monika monika
    4173 dni temu
    o ja tez w takim razie zrobie z grzankami :)

    odpowiedz

  • bioware bioware
    4174 dni temu
    Zupa wyszła super. Wziąłem mięso wołowe i wieprzowe 50/50. Następnym razem imbir zetrę, a nie potnę w plasterki. Na szczęście nie zdecydowałem się na dodanie pomidorów. Natomiast miałem w lodówce trochę pasty z pikantnej papryki - dodało to potrawie trochę 'kopa' ;) Podałem z grzankami z masłem czosnkowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    fajnie , że wszystko nie tylko opisane ale i pokazane :) , napewno spróbuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    zupa z wieprzowiną też ok, poza tym że mam po niej zgagę i sraczkę niesamowitą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    Zupa gulaszowa z wołowiną wyszła super, polecam !!!

    odpowiedz

  • Marta Kostrubiec Marta Kostrubiec
    4175 dni temu
    Zupa świetna, ja robiłam z wieprzowym mięskiem bo wołowina zazwyczaj jest twarda! Mój małżonek był zachwycony :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4175 dni temu
    przekombinowane. zupa gulaszowa, to typowo węgierska potrawa. Imbir i cytryna to niepotrzebny dodatek....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4175 dni temu
    dodałam koncentrat pomidorowy:) wyśmienite!! imbir i cytryna zaskakująco pasują!

    odpowiedz

  • Bartek Mikluszka Bartek Mikluszka
    4176 dni temu
    Zupa pycha:))) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4176 dni temu
    mniam mniam gulaszowa rulezz

    odpowiedz

  • Goga Goga
    4176 dni temu
    Zakupy w lidlu zrobione, jutro zrobię gulaszową, na pewno będzie pyszna, mięsko, papryka i inne warzywa, super:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4176 dni temu
    Okrasa uwielbia limonki i cytryny:) nie ma przepisu w którym by zabrakło aromatu cytrusów. Zupa pyszna!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Rozgrzewająca zupa gulaszowa w węgierskim stylu

Ta pyszna zupa gulaszowa to wspaniały przykład węgierskiej kuchni – bogatej w smaki, zróżnicowanej i pełnej aromatycznych przypraw. W kuchni tej potrawy mięsne, ale nie brakuje również warzyw, zwłaszcza papryki – ta zresztą pojawia się także w formie sproszkowanej przyprawy. Gulaszowa łączy te dwie cechy charakterystyczne węgierskich kulinariów. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu miłośnikom przysmaków z tego kraju, choć oczywiście nie tylko. Zasmakuje każdemu, kto ceni pełne smaku, aromatyczne dania. Co ciekawe, to przysmak o długiej historii, od dawna znany wśród węgierskich pasterzy. Ci przyrządzali ją na świeżym powietrzu w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. W klasycznej odsłonie nazywana jest bográcsgulyás, co oznacza gulasz bograczowy. Przepis na ten szczególny gulasz zachował się do dziś, lecz jego forma przygotowania uległa drobnej modyfikacji. Obecnie zupę gulaszową gotuje się w dużych garnkach, niekoniecznie nad ogniskiem, a po prostu na ogniu w domowych kuchniach. Co ciekawe, należy podkreślić, że węgierskie słowo gulyás oznacza zupę gulaszową, a nie polski gulasz!

Skoro wyjaśniliśmy, skąd pochodzi zupa gulaszowa, czas na kilka słów o walorach tego wyjątkowego specjału. Otóż domowa zupa gulaszowa w węgierskim stylu fantastycznie rozgrzewa, co czyni ją dobrym wyborem w chłodne jesienne czy zimowe dni w Polsce. Jest ona bardzo sycąca za sprawą sporego udziału mięsa wieprzowego oraz ziemniaków. Za bogactwo smaków odpowiada tutaj nie tylko mięso, ale i odrobina imbiru oraz cytryna – wszystko to składa się na perfekcyjny balans smaków! Imbir jest dość pikantny, a cytryna zapewnia kwaśne nuty. Dajemy słowo, że zupa gulaszowa z przepisu Karola okaże się wyśmienitym obiadem dla całej rodziny. Zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Przekonaj się, o czym warto pamiętać, korzystając z tego prostego przepisu na zupę gulaszową.

Przepis na zupę gulaszową Karola Okrasy bez tajemnic

Tradycyjna zupa gulaszowa z przepisu węgierskich pasterzy oryginalnie zawierała sporą ilość smalcu i śmietany, co czyniło ją dość ciężkim, bardzo sycącym daniem. Odsłona zupy zaproponowana przez Karola Okrasę została pozbawiona wspomnianych składników, co czyni ją nieco lżejszą. Jeśli od początku do końca zastosujesz się do wskazówek zawartych w przepisie, porcja będzie miała 314,1 kcal. Oznacza to, że z pewnością się najesz!

Z pewnością warto przyjrzeć się bliżej składnikom wchodzącym w skład zupy z przepisu opracowanego przez Karola. Ważny krok opisany w przepisie na zupę gulaszową to upieczenie papryki. Taki sposób obróbki nadaje jej szczególne walory, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci ona wodę, co skutkuje skoncentrowaniem jej smaku. W wyniku tego procesu papryka staje się słodsza i bardziej aromatyczna, co wpływa pozytywnie na smaku całej potrawy. Ponadto pieczenie może złagodzić naturalną kwasowość papryki, zapewniając jej bardziej zrównoważony charakter. Na tym jednak nie koniec, bo warzywo w piekarniku staje się miękkie, delikatne i przyjemnie kremowe, co przekłada się na konsystencję zupy. Wysoka temperatura sprawia też, że skórka papryki zaczyna się odrywać, co ułatwia jej usunięcie. To szczególnie przydatne, jeśli chcesz wykorzystać paprykę w daniach, gdzie skóra może być niepożądana. Jak z pewnością wiesz, na liście składników w przepisie znalazły się czerwone papryki. Ale możesz również zaszaleć i wykorzystać też zieloną oraz żółtą paprykę. Nie tylko wzbogaci to smak zupy, ale też wpłynie na jej walory estetyczne. Nabierze ona kolorów i na pewno stanie się jeszcze przyjemniejsza w jedzeniu. Bez względu na to, jaką paprykę wybierzesz – szukaj jej na Ryneczku Lidla!

W przepisie na gulaszową nie mogło także zabraknąć składników potrzebnych do zrobienia zasmażki. Podczas jej smażenia, zachowaj proporcje między tłuszczem, mąką i płynem. Zwykle stosuje się równoważne ilości tłuszczu i mąki, choć można dostosować proporcje w zależności od preferencji. Jak zrobić zasmażkę? Rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu, zanim dodasz mąkę. Upewnij się, że jest on wystarczająco gorący, ale nie przypalony, aby zapobiec powstaniu grudek. Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, dodawaj stopniowo mąkę z papryką, ciągle je mieszając. Dąż do uzyskania na patelni gładkiej pasty.

W sprawdzonych przepisach na zupę gulaszową pojawia się mięso wieprzowe. Nadaje ono potrawie głębię smaku, dzięki dość wysokiej zawartości tłuszczu. Możesz użyć kawałków mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki, które są wprost stworzone do dłuższego gotowania. Co więcej, zwróć szczególną uwagę na marmurkowatość mięsa, czyli drobne żyłki tłuszczu widoczne na jego powierzchni. Kawałki z ich większą ilością są soczyste i smaczniejsze po ugotowaniu. Postaraj się wybrać kawałki mięsa z równomiernym rozłożeniem żyłek, ponieważ cechuje je najlepszy smak. Poza tym upewnij się, że mięso jest świeże i wysokiej jakości. Wybierz takie o jasnoróżowym kolorze, bez oznak przebarwień lub nieświeżości. Unikaj kawałków o zbyt dużej ilości tłuszczu lub ścięgien, które mogą utrudnić jego przygotowanie i spożycie.

Jak zrobić zupę gulaszową? Praktyczne wskazówki

W kwestii tego, jak zrobić zupę gulaszową, która zachwyca smakiem, ogromne znaczenie ma czas jej gotowania. Musi ona pozostać na wolnym ogniu przez długi czas, aby mięso i warzywa mogły dobrze się ugotować i rozwinąć maksimum smaku. Długie duszenie sprzyja również uzyskaniu właściwej konsystencji zupy. Ale jeśli uznasz, że zupa stała się zbyt gęsta, dodaj do niej więcej płynu (np. bulionu, wody lub passaty). Jeśli jest zbyt rzadka, możesz zagęścić ją za pomocą zasmażki lub mąki rozpuszczonej w wodzie. Przed podaniem zupy, sprawdź smak i dopraw ją, dodając więcej przypraw, soli i pieprzu, jeśli to konieczne. Pamiętaj, że doprawienie zupy powinno być dopasowane do Twoich indywidualnych preferencji smakowych.

Oczywiście możesz serwować zupę gulaszową z dodatkami. I na tym etapie możesz ją odrobinę zagęścić. Łyżka kwaśnej śmietany na talerzu zupy zapewni jej kremowy smak i złagodzi pikantność. Ponadto ta smakowita węgierska zupa może być podawana z pieczywem. Kawałek chleba zamoczony w zupie na pewno okaże się dobrym, uniwersalnym dodatkiem. Masz ochotę wzbogacić zupę gulaszową dodatkowym mięsem? Pokrój więc drobno kiełbasę, kawałki pieczonej kaczki, wieprzowinę lub mięso z indyka i dodaj do wywaru, a zyskasz bardziej zróżnicowany smak.

Wierzymy, że nie masz już najmniejszych wątpliwości co do tego, jak ugotować zupę gulaszową. Z pewnością uda Ci się ją przygotować, jeśli właściwie przyrządzisz wszystkie składniki i będziesz trzymać się kroków przedstawionych w opisie. Jednocześnie zachęcamy Cię do zapoznania się z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz mnóstwo pysznych zup o różnym poziomie trudności, a także wyśmienite dania główne, sałatki czy desery. W pierwszej kolejności zachęcamy jednak do ugotowania węgierskiej zupy gulaszowej według pomysłu Karola Okrasy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!