Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę
- papier pergaminowy
- piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C
Przygotowanie
3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 min.( aż zacznie pękać na niej skórka). Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.
Kminek rozcieramy w moździerzu. Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy.
Cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
Na patelnię ponownie dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Imbir kroimy na plasterki i dodajemy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.
Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki.
Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy.
Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Krem szparagowy
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Przysmak czekoladowy
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Indyjski kurczak chili
- Aglio e olio w wersji fit
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Fabada
- Guacamole
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Komentarze (70)
866 dni temu
Najlepsza gulaszowa jaką wykonałem i jadłem. Polecam..
odpowiedz
1695 dni temu
Zupa znakomita polecam
odpowiedz
2664 dni temu
Przepis poprawny choć w jednej pozycji FATALNY!!! Przepis na gulasz węgierski, który tu jest "zmałpowany" wymaga przyrządzania go wyłącznie NA SMALCU. Proszę popróbować - to zupełnie inny- cudowny smak gulaszu węgierskiego, który dobrze pamiętają dawni turyści z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego stulecia.
odpowiedz
2663 dni temu
Karol zaznacza, że jego danie jest inspirowane kuchnią węgierską, co nie oznacza, że jest klasycznym daniem węgierskim. Inspirowanie się kuchnią światową nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie!
2418 dni temu
Ja przyrządzam go wyłącznie na oleju i maśle i smakuje znakomicie, może to przez to że nie jestem dawnym turystą z lat siedemdziesiątych.
3052 dni temu
Zupa wyszła znakomicie, była pyszna . Do zupy dodałam pomidory.
odpowiedz
3214 dni temu
scorpio, mamy nadzieję, że więcej smaków Kuchni Lidla włączycie do swojego menu :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3214 dni temu
zupa jest rewelacyjna, robię ją co jakiś czas - jest to jedna z niewielu zup, które mój facet zjada ;-) w tym tygodniu przewidziana w menu :-) dodaje do niej trochę koncentratu pomidorowego
odpowiedz
3309 dni temu
Wyśmienita zupka polecam wszystkim
odpowiedz
3361 dni temu
Zupa przepyszna, ale ja nie omieszkałabym czegoś nie zmienić. Pod koniec gotowania dodałam trochę koncentratu pomidorowego i jednego kiszonego , pokrojonego w kosteczkę ogórka. Zupka stała się bardziej wyrazista. :)
odpowiedz
2920 dni temu
Świetny pomysł,to ukłon w stronę solianki. Ja jeszcze zastąpiłbym ochydną skórkę z cytryny(nie wiadomo czym jest nasycona) trawą cytrynową.
1948 dni temu
czyli jak ktoś dodaje coś, to przepis nie jest idealny ! generalnie jest bez smaku, albo coś pomineli w przepisie, albo nie wiem co, bo Okrasa takiego gniota by nie wystawił, sory
3434 dni temu
Patrycjo, dziękujemy za rekomendację! Rzeczywiście zupa jest idealna na tę porę roku :)
odpowiedz
3434 dni temu
zrobiłam ją po raz drugi i jest przepyszna ;)))) pięknie pachnie lekko ostra a na dworze dziś ziąb więc w sam raz na taką pogodę ;) smacznego polecam warto!!!
odpowiedz
3493 dni temu
Mi tu brakuje dwóch przepisów, klasyczny polski niedzielny rosół Karola - kontra rosół Pascala, na pewno miały by "wzięcie" :) Z naturalną świeżą maggi, czyli Lubczykiem ymmm pychotka
odpowiedz
3493 dni temu
Niech każdy malkontent spróbuje ugotować taką czy inną prostą i dobrą zupę. Może się w końcu przekonają, że NIE ma potrzeby używać tzw polepszaczy smakowych typu Vege.a, czy Kucha..k i innych podobnych świństw rujnujących nasze zdrowie ... Wielkie Brawa dla Lidla za pomysł z tymi przepisami i poradami - Super :) Wykorzystałam już kilka dań ... kubki smakowe mojej rodziny zachwycająco zaspokojone :)
odpowiedz
3493 dni temu
Muszę jeszcze coś dodać ... potwierdzam opinie, że zupka jest jeszcze lepsza na drugi dzień! Bomba :) Pierwszy raz użyłam do zasmażki typ 650 i zupa mi nie zgęstniała na papę po wyjęciu z lodówki na drugi dzień ... super (cały czas się uczę czegoś nowego:) Pozostałą część kminu wsypałam do gotującej się zupy ... smakowała całej mojej rodzince pyyyycha :)
odpowiedz
3494 dni temu
No P. Okrasa obrzydliwie dobre ;-) Pozdrawiam !
odpowiedz
3494 dni temu
Imbir i cytryna - Muszę przyznać, że niepotrzebnie bałam się dodatku imbiru i cytryny. Dodałam ich mniej niż mówi przepis i żałuję. Zupa wyszła pyszna ale smak byłby jeszcze lepszy gdybym dodała ustalonych proporcji. Następnym razem :)
odpowiedz
3501 dni temu
Toasz, jeśli dysponujecie szybkowarem - nie ma przeciwwskazań do tego, by go użyć! Staramy się, by nasze przepisy w Kuchni Lidla były uniwersalne, dopasowane do wyposażenia każdej kuchni, natomiast szybkowar nie jest standardem :)
odpowiedz
3501 dni temu
Jestem w trakcie gotowania, więc nie skomentuję na razie smaku. Moja żona ma zasadnicze pytanie. Dlaczego nie gotujemy wołowiny w szybkowarze? Jej zdaniem jest po 30 minutach mięciutka i zachowuje cały smak. w normalnym garnku zawsze trwa to bardzo długo i nie osiąga się efektu rozpływania w ustach. Pozdrawiam i dziękuję za fajne przepisy
odpowiedz
3652 dni temu
Bardzo cieszą nas miłe słowa. Pozdrawiamy! :)
odpowiedz
3652 dni temu
pyszna zupka polecam robilam ja pierwszy raz przepyszna
odpowiedz
3714 dni temu
Opinia męża: To było najlepsze jedzenie jakie jadłem w Twoim wykonaniu i jedne z najlepszych gulaszy jakie jadłem kiedykolwiek... Czy można sobie wymarzyć lepszy komentarz? :) Pozdrawiam Karola, przygoda z Jego przepisami dopiero się zaczyna :)
odpowiedz
3722 dni temu
Zupę robiłem kilka razy i za każdym razem jest niesamowicie dobra. Dużo daje imbir świeży, który podkreśla smak co którąś łyżkę ;) kminek delikatnie czuć chodź ja go dawałem raz lekko utarty, a raz w całości, w całości jest bardziej wyczuwalny na mięsie. Co więcej...Karol to równy gość lubię coś upichcić kiedy słyszę go w laptopie haha :) a tak poważnie przepis BOMBA.
odpowiedz
3783 dni temu
Dziękujemy za czujność, już poprawiamy!
odpowiedz
3784 dni temu
pan okrasa mówił że mięso trzeba jeszcze gotować przez 1 godz a w czasie przygotowania pisze 45 minut :D
odpowiedz
3788 dni temu
Czekamy na Wasze relacje! :)
odpowiedz
3791 dni temu
Świetny przepis na zupę gulaszową,zawsze dawałam świeżą paprykę a tu pieczona,w najbliższym czasie wypróbuję przepis.
odpowiedz
3802 dni temu
zrobię na pierwszy weekend w listopadzie,i dam znac jaka wyjdzie,chociaż spodziewam się że będzie pycha.sama robię trochę inaczej,raczej zwyczajnie i też jest smaczna.ta napewno będzie lepsza
odpowiedz
3828 dni temu
Trzeba pamiętać, że mąka ziemniaczana nadaje nieco innej konsystencji, bardziej przypominającej kisiel niż zawiesinę, dlatego w przypadku zupy gulaszowej lepiej sprawdzi się jednak mąka pszenna.
odpowiedz
3828 dni temu
czy zamiast maki pszennej mozna uzyc ziemniaczanej??
odpowiedz
3854 dni temu
Wołowiny nie powinno się solić przed smażeniem, bo robi się twarda
odpowiedz
3855 dni temu
Zupa wspaniała, nie myśleliśmy, że wyjdzie aż tak dobra, mięso mięciutkie, przyprawy dobrane rewelacyjnie, palce lizać
odpowiedz
3919 dni temu
robiłam już ją 3 razy jest świetna
odpowiedz
3992 dni temu
Mimo moich nikłych zdolności kucharskich wyszła przepyszna!
odpowiedz
4020 dni temu
Pyszna zupka,polecam:)
odpowiedz
4023 dni temu
Zupa gulaszowa smaczna była, ale dopiero na 2 dzień od jej przygotowania. Jak dla mnie to też za ostra, ale to już kwestia, jak kto lubi.
odpowiedz
4025 dni temu
Witam Zupka genialna, zupełnie inna gulaszowa niż robiłem do tej pory, skórka cytryny z imbirem faktycznie dają orzeźwiającego "kopa". muggia
odpowiedz
4026 dni temu
nawet mi się udało zrobić :-) tylko odrobinkę za dużo papryki :-)
odpowiedz
4028 dni temu
zupa świetna robiliśmy ostatnio z mężem-super
odpowiedz
4031 dni temu
Zupka z pewnością smaczna, tyle że z gatunku a-la węgierska ( a taka niby miała być, bo do niej się odwołuje). Istotnie przekombinowana, zdejmowanie skórki to już przesada i raczej to hiszpański klimat, natomiast kolor zupy gulaszowej winien być czerwony ( pochodzi od węgierskiej papryki w proszku, tu niestety należy ją zakupić od "renomowanego producenta" i papryki czerwonej typu "stożek" mniej soczystej ) Zasmażka na finał to dla poprawy poziomu cholesterolu ? Słodka papryka z przesmażoną cebulką - na początku gotowania, jak w przepisie jest wystarczająca. Należy jej jednak użyć więcej niż łyżeczkę - całe opakowanie minimum. Jest słodka , niczego nie zepsuje a nada charakteru i koloru.
odpowiedz
4033 dni temu
Pycha gulasz dzieci z mężem zajadały się ze smakiem.Dziękuje za pyszny przepis Panu Okrasie. Pozdrawiam
odpowiedz
4036 dni temu
Dobry przepis, smaczne danie. Pierwszy raz zrobiłem gulasz , a imbir i skórka cytryny - ekstra aromat. A jak mnie żona chwaliła...:)
odpowiedz
4037 dni temu
Witam, ja dziś spróbowałem.... zrobić zupę gulaszową. Przepis na pewno pomocny ale nie odważyłem się dodać skórki z cytryny, kminku trochę wrzuciłem, imbiru mało. Jak na pierwszą zupę gulaszową to całkiem smaczna, cala rodzina się zajada. Do zasmażki dodałem rozmarynu jeszcze. Powinno się to w zasadzie nazywać zupa paprykowa.
odpowiedz
4038 dni temu
Michaelu, dziękujemy Ci bardzo serdecznie za Twoje uwagi i sugestie. Chcemy, żeby portal Kuchnia Lidla był miejscem przyjaznym każdemu gotującemu – zarówno amatorowi, który stawia w sztuce gotowania pierwsze kroki, jak i pasjonatowi, dobrze już zaznajomionemu z arkanami kulinariów. Dlatego zawsze staramy się, żeby nasze przepisy były jasne, klarowne i zrozumiałe. Zapewniamy Cię, że każda instrukcja do przepisu jest pieczołowicie sprawdzana pod tym kątem. Warto też zawsze obejrzeć film instruktażowy z przygotowania dania, który rozwiewa wszelkie wątpliwości. Nasz portal reprezentuje postawę, że najlepszym barometrem jakości Kuchni Lidla są jego Użytkownicy, więc Twoje wątpliwości są dla nas ważną wskazówką. Dlatego jeszcze raz dziękujemy Ci za kontakt. Pozdrawiamy i życzymy wielu sukcesów w kuchni. Kuchnia Lidla
odpowiedz
4039 dni temu
chciałam Wam powiedziec jaki mam sposób na skorke z papryki.... obieram papryke takim nozykiem do ziemniakow tzw skrobaczka :) moze w te zakamarki papryczane ciezko sie dostac ,ale moim zdaniem rewelacja ...pozdrawiam
odpowiedz
4041 dni temu
Bardzo lubię gotować wg przepisów Lidla, ale jestem całkowitym laikiem w tych sprawach. Na początku dbaliście o to żeby określić ile czego i kiedy, niestety czym dalej tym gorzej. W tym przepisie użytych określeń "trochę" i "chwilę" wyjątkowo jest mało , ale na poprzednim była masakra. Natomiast coraz częściej zdarza się dodanie jednego produktu dwukrotnie np. mąki - proszę określajcie ile za pierwszym razem, ile za drugim , bo dla amatorów takich jak jak ja, jest to bardzo ważne. Dodawanie papryki to już jest hicior. Okrasa dodaje ją na filmie raz całą, po podsmażeniu i dodaniu mięsa dodaje resztę - informuje że ja już nie mam reszty !!! wsypuje nową - w końcu ma być po węgiersku . Jakież było moje zdziwienie kiedy przy zasmaższce Pan Okrasa dodaje paprykę po raz trzeci ???!!! WTF. Wsypuję trzeci raz - a co se będę żałował. Co do skórki papryki to mam wrażenie że użyto 25min na termoobiegu, a nie zwykłym pieczeniu czego nikt nie sprecyzował. Po tym skórka pięknie schodzi. Co z kminkiem i cytryną? na początku dodaj trochę a później .... zostaje na końcu i się zastanawiam gdzie dałem d... . Ale po obejrzeniu filmu okazuje się że to nie ja !!! To WY Drogi Lidlu powinniście być bardziej profesjonalni, bo zaczynacie być jak Biedronka sponsorująca naszą reprezentację wiadomo w czym. Niedługo zaczniecie sponsorować Najmana albo jakiegoś innego "lekkoatletę". PS Kosztowało mnie trochę wysiłku obejrzenie parokrotnie filmiku i napisanie tego komentu, więc przemyślcie go i nie dawajcie mi powodów do przejścia do konkurencji. Pozdrawiam. A przepis i tak polecam bo wyszedł bdb, pomimo moich udziwnień.
odpowiedz
4041 dni temu
A ja zrobiłem z samą wołowiną, obawiając się w myślach, że będzie twarda. Nic z tych rzeczy, rozpływa się w ustach, a jej smak rozszedł się po wszystkich składnikach. Z papryką nie miałem problemu, wszystko kwestia dobrego sparowania w folii. Nie dałem nikomu, zjadłem sam i umieram. Ale z przejedzenia :). Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
odpowiedz
4041 dni temu
Co wy, skorka schodzi za jednym pociągnieciem, za krotko parowaliscie, u mnie wlasnie sie gotuje :)
odpowiedz
4042 dni temu
Kupiłam łopatkę bo już wykupili mięso gulaszowe i właśnie się już pitrasi na wolnym ogniu ... czekamy na efekt. Faktycznie ściąganie skórki uciążliwa czynność. Czekamy :)
odpowiedz
4042 dni temu
Pychotka :))) właśnie się obiadamy ;))
odpowiedz
4042 dni temu
Zupa gulaszowa to świetne danie jednogarnkowe i idealne na zimową porę. W dodatku bardzo efektownie wygląda na stole, prawda? http://mniamspinka.pl/tag/gulasz/
odpowiedz
4043 dni temu
Cześć wszystkim, jak myślicie, lepiej użyć wieprzowinę czy wołowinę?>
odpowiedz
4043 dni temu
Jaki syf z tymi filmami. Nie można sobie ich zbuforować i wgrywają się na styk, tak, że zacinają się po 1000 razy w trakcie oglądania.
odpowiedz
4043 dni temu
Pyszna zupa, dodałam odrobinę posiekanej chilli, fajna na ten dzisiejszy mroźny wieczór:)
odpowiedz
4043 dni temu
Zupka bardzo dobra ;)
odpowiedz
4043 dni temu
Wszystko jest oki.ale zdejmowanie skórki z papryki to istny horror.Zrobiłam wszystko wg.przepisu. zaraz nastąpi degustacja rodziny. Mnie smakuje.
odpowiedz
4043 dni temu
o ja tez w takim razie zrobie z grzankami :)
odpowiedz
4044 dni temu
Zupa wyszła super. Wziąłem mięso wołowe i wieprzowe 50/50. Następnym razem imbir zetrę, a nie potnę w plasterki. Na szczęście nie zdecydowałem się na dodanie pomidorów. Natomiast miałem w lodówce trochę pasty z pikantnej papryki - dodało to potrawie trochę 'kopa' ;) Podałem z grzankami z masłem czosnkowym.
odpowiedz
4044 dni temu
fajnie , że wszystko nie tylko opisane ale i pokazane :) , napewno spróbuję
odpowiedz
4044 dni temu
zupa z wieprzowiną też ok, poza tym że mam po niej zgagę i sraczkę niesamowitą.
odpowiedz
4045 dni temu
Zupa gulaszowa z wołowiną wyszła super, polecam !!!
odpowiedz
4045 dni temu
Zupa świetna, ja robiłam z wieprzowym mięskiem bo wołowina zazwyczaj jest twarda! Mój małżonek był zachwycony :)
odpowiedz
4045 dni temu
przekombinowane. zupa gulaszowa, to typowo węgierska potrawa. Imbir i cytryna to niepotrzebny dodatek....
odpowiedz
4045 dni temu
dodałam koncentrat pomidorowy:) wyśmienite!! imbir i cytryna zaskakująco pasują!
odpowiedz
4046 dni temu
Zupa pycha:))) polecam
odpowiedz
4046 dni temu
mniam mniam gulaszowa rulezz
odpowiedz
4046 dni temu
Zakupy w lidlu zrobione, jutro zrobię gulaszową, na pewno będzie pyszna, mięsko, papryka i inne warzywa, super:)
odpowiedz
4047 dni temu
Okrasa uwielbia limonki i cytryny:) nie ma przepisu w którym by zabrakło aromatu cytrusów. Zupa pyszna!
odpowiedz
zobacz wszystkie