Papryka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pudełko kibica
Nieważne, jakiej drużynie kibicujesz, ten przepis Kingi jest dla Ciebie! Szybko i łatwo przygotujesz smaczną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Wachlarz smaków kubełka wprawi każdego kibica w euforię!
Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!
Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.
Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!
Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.
Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.
Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!
Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!
Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!
Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!
Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.
Skąd pochodzi papryka i jak dotarła do Polski?
Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Europie znalazła się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją z dalekich podróży. Do Polski trafiła z Turcji.
Skąd pochodzi papryka chili?
Papryka chili została przywieziona z południowego Meksyku.
Czy papryka jest zdrowa?
Papryka to skarbnica wartości odżywczych. Przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, wpływa na nasze dobre samopoczucie. Idealna w stanach przeziębień. Stosowana jest także jako afrodyzjak.
Jakie witaminy ma papryka?
Mało kto o tym wie, ale surowa czerwona papryka pod względem zawartości witaminy C przewyższa cytrynę. Zawiera jej pięć razy więcej! To ona sprawia, że poradzisz sobie z chorobą. Zapobiega także powstawaniu zmarszczek. Poza witaminą C warzywo to dostarcza także witamin A, E, B6 oraz kwasu foliowego.
Czy papryka jest lekkostrawna?
Papryka jest bardzo zdrowa, ale niestety nie wszystkim służy. Należy bowiem do warzyw ciężkostrawnych. Warto ją jeść, ale trzeba przedtem odpowiednio ją przygotować. Nie powinna zaszkodzić żołądkowi, jeśli poddamy ją obróbce termicznej, np. podpieczemy w piekarniku. Można też ściągnąć z niej skórkę, która zwykle sprawia najwięcej kłopotów.
Ile kalorii ma papryka?
Jeśli liczysz kalorie, nie musisz się specjalnie martwić. Papryka ma duże wartości odżywcze, ale na szczęście nie dostarcza zbyt wielu kalorii. 100 g czerwonej lub zielonej papryki to ok. 40 kalorii. Żółta ma ich nieco mniej, bo tylko 20.
Czy papryka tuczy?
Papryka nie dość, że jest bardzo zdrowa, to świetnie wspomaga odchudzanie. Ma mało kalorii, można więc jeść ją do woli. Zwłaszcza że ułatwia spalanie tłuszczu w organizmie.
Jaki smak ma papryka?
Jest wiele odmian papryki. Jej smak związany jest właśnie z odmianą i kolorem. Duża czerwona i pomarańczowa papryka ma zwykle słodki smak. Zielona jest raczej gorzka. Małe, podłużne czerwone papryczki chili są bardzo ostre, podobnie jak średniej wielkości jalapeño.
Która papryka jest najostrzejsza?
Do najostrzejszych papryk należą odmiany chili. Wśród nich prym wiedzie tzw. Oddech Smoka. Na świecie nie ma ostrzejszej papryki. Jej ostrość wynosi 2,48 mln jednostek w skali Scoville’a. By ją jeść, naprawdę trzeba lubić ostrą kuchnię. Niestety konsumpcja może się skończyć nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Która papryka jest najsłodsza?
Najsłodszą odmianą papryki jest papryka czerwona. Jest ona też najczęściej chyba wykorzystywaną papryką w naszej kuchni. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale także do pieczenia czy grillowania.
Czym się różni papryka czerwona od żółtej?
Zarówno czerwona, jak i żółta papryka są odmianami słodkimi. Pierwsza zawiera więcej beta-karotenu, ma dobry wpływ na cerę. Żółta zawiera więcej wody, warto więc jeść ją w upalne dni. Ma także więcej witaminy E.
Jak przechowywać paprykę?
Papryka lubi chłód naszej lodówki. Przechowujemy ją tam, nie myjąc wcześniej, najlepiej w plastikowej torebce. Papryczki chili zawijamy w papierowy ręcznik. Paprykę można także mrozić. Należy ją umyć i pokroić, a potem zapakować w woreczki. Mrożona nie jest tak smaczna jak świeża, ale wciąż zachowuje swoje wartości.
Co zrobić z papryki?
Papryka jest w kuchni niezastąpiona. Nadaje smak wielu potrawom. Używamy jej nie tylko surowej, ale także marynowanej. Można z niej zrobić doskonałe dania główne, jak faszerowane papryki czy leczo, ale także przekąski. Na surowo idealnie nadaje się do humusu, sałatek czy kanapek. Dodawana jest także do wszelkiego rodzaju dań warzywnych i dań z grilla. Świetnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków. Ma także bardzo duże zastosowanie jako przyprawa – suszona lub mielona.
Jak obrać paprykę ze skóry?
Aby pozbyć się ciężkostrawnej skórki z papryki, można podpiec ją mocno w piekarniku lub opalić nad palnikiem. Następnie warzywo trzeba włożyć do woreczka i podrzucać. Skórka powinna zacząć odchodzić.