Papryka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Udka z warzywami z airfryera
Obiad dla dwóch osób w 30 minut? Przygotuj chrupiące udka kurczaka z bukietem aromatycznych warzyw.

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Skąd pochodzi papryka i jak dotarła do Polski?
Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Europie znalazła się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją z dalekich podróży. Do Polski trafiła z Turcji.
Skąd pochodzi papryka chili?
Papryka chili została przywieziona z południowego Meksyku.
Czy papryka jest zdrowa?
Papryka to skarbnica wartości odżywczych. Przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, wpływa na nasze dobre samopoczucie. Idealna w stanach przeziębień. Stosowana jest także jako afrodyzjak.
Jakie witaminy ma papryka?
Mało kto o tym wie, ale surowa czerwona papryka pod względem zawartości witaminy C przewyższa cytrynę. Zawiera jej pięć razy więcej! To ona sprawia, że poradzisz sobie z chorobą. Zapobiega także powstawaniu zmarszczek. Poza witaminą C warzywo to dostarcza także witamin A, E, B6 oraz kwasu foliowego.
Czy papryka jest lekkostrawna?
Papryka jest bardzo zdrowa, ale niestety nie wszystkim służy. Należy bowiem do warzyw ciężkostrawnych. Warto ją jeść, ale trzeba przedtem odpowiednio ją przygotować. Nie powinna zaszkodzić żołądkowi, jeśli poddamy ją obróbce termicznej, np. podpieczemy w piekarniku. Można też ściągnąć z niej skórkę, która zwykle sprawia najwięcej kłopotów.
Ile kalorii ma papryka?
Jeśli liczysz kalorie, nie musisz się specjalnie martwić. Papryka ma duże wartości odżywcze, ale na szczęście nie dostarcza zbyt wielu kalorii. 100 g czerwonej lub zielonej papryki to ok. 40 kalorii. Żółta ma ich nieco mniej, bo tylko 20.
Czy papryka tuczy?
Papryka nie dość, że jest bardzo zdrowa, to świetnie wspomaga odchudzanie. Ma mało kalorii, można więc jeść ją do woli. Zwłaszcza że ułatwia spalanie tłuszczu w organizmie.
Jaki smak ma papryka?
Jest wiele odmian papryki. Jej smak związany jest właśnie z odmianą i kolorem. Duża czerwona i pomarańczowa papryka ma zwykle słodki smak. Zielona jest raczej gorzka. Małe, podłużne czerwone papryczki chili są bardzo ostre, podobnie jak średniej wielkości jalapeño.
Która papryka jest najostrzejsza?
Do najostrzejszych papryk należą odmiany chili. Wśród nich prym wiedzie tzw. Oddech Smoka. Na świecie nie ma ostrzejszej papryki. Jej ostrość wynosi 2,48 mln jednostek w skali Scoville’a. By ją jeść, naprawdę trzeba lubić ostrą kuchnię. Niestety konsumpcja może się skończyć nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Która papryka jest najsłodsza?
Najsłodszą odmianą papryki jest papryka czerwona. Jest ona też najczęściej chyba wykorzystywaną papryką w naszej kuchni. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale także do pieczenia czy grillowania.
Czym się różni papryka czerwona od żółtej?
Zarówno czerwona, jak i żółta papryka są odmianami słodkimi. Pierwsza zawiera więcej beta-karotenu, ma dobry wpływ na cerę. Żółta zawiera więcej wody, warto więc jeść ją w upalne dni. Ma także więcej witaminy E.
Jak przechowywać paprykę?
Papryka lubi chłód naszej lodówki. Przechowujemy ją tam, nie myjąc wcześniej, najlepiej w plastikowej torebce. Papryczki chili zawijamy w papierowy ręcznik. Paprykę można także mrozić. Należy ją umyć i pokroić, a potem zapakować w woreczki. Mrożona nie jest tak smaczna jak świeża, ale wciąż zachowuje swoje wartości.
Co zrobić z papryki?
Papryka jest w kuchni niezastąpiona. Nadaje smak wielu potrawom. Używamy jej nie tylko surowej, ale także marynowanej. Można z niej zrobić doskonałe dania główne, jak faszerowane papryki czy leczo, ale także przekąski. Na surowo idealnie nadaje się do humusu, sałatek czy kanapek. Dodawana jest także do wszelkiego rodzaju dań warzywnych i dań z grilla. Świetnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków. Ma także bardzo duże zastosowanie jako przyprawa – suszona lub mielona.
Jak obrać paprykę ze skóry?
Aby pozbyć się ciężkostrawnej skórki z papryki, można podpiec ją mocno w piekarniku lub opalić nad palnikiem. Następnie warzywo trzeba włożyć do woreczka i podrzucać. Skórka powinna zacząć odchodzić.