Kuchnia francuska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.
Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!
Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.
Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!
Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.
Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!
Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!
Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Jak przyrządzić tosty francuskie?
Francuskie śniadania odbiegają pod względem smaku od tych, które zwyczajowo spożywamy w Polsce. Ich cechą charakterystyczną jest słodycz – i to w każdej możliwej postaci. Zamiast herbaty – sok, zamiast bułki – croissant. Wyjątkiem pozostaje tost francuski, który występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Prawdziwe tosty francuskie przygotowuje się z jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie smaży na patelni z odrobiną masła. Takie tosty francuskie smakują wybornie zarówno na słodko, jak i na słono – dla osób, które chcą być fit, to duże wyzwanie. Przekonajcie się, jak pyszne mogą być tosty francuskie z przepisami Kuchni Lidla. Sprawdźcie przepisy na francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami oraz francuskie tosty z boczkiem i serem.
Francuskie desery – nasze ulubione przepisy!
Francja znana jest z całej gamy deserów. Najbliższa polskiej kulturze cukierniczej jest zdecydowanie tarta. Ten niezwykle popularny wypiek, choć ma jedną nazwę, można przygotować na cieście kruchym, drożdżowym albo francuskim. Oryginalny przepis na tartę bazuje jednak na tym pierwszym rodzaju ciasta. Jeśli nie mieliście jeszcze do tej pory okazji spróbować prawdziwej tarty francuskiej, to Kuchnia Lidla poleca przepis na:
W wersji minimalistycznej warto natomiast spróbować tartaletek, czyli mniejszych tart, formą zbliżonych raczej do ciastek aniżeli ciasta. Z Kuchnią Lidla upieczecie m.in.:
- tartaletki czekoladowo-wiśniowe
- tartaletkę z jabłkami
- tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Pozostając przy temacie minisłodkości, którymi raczy nas Francja, nie można pozostać obojętnym na zdobywające coraz większą popularność nad Wisłą makaroniki. Choć nazwa niejednego zapewne wprowadzi w błąd, to dla rozwiania wszelkich wątpliwości, przypominamy, że francuskie makaroniki należą do rodzaju ciastek. Powstają z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Reszta to dodatki lub składniki urozmaicające smak, dzięki którym makaroniki różnią się między sobą w zależności od przepisu. Możecie więc spotkać się z makaronikami nadziewanymi czekoladą czy też kremem i dekorowanymi lukrem, polewą itp.
A jeśli na deser wolicie mniej słodkie, ale bardziej sycące bułeczki z ciasta drożdżowego, to powinniście sięgnąć po tzw. brioche. W Kuchni Lidla znajdziecie wskazówki, jak upiec francuskie brioche z czekoladą. Taka propozycja przepisu jest również idealna na śniadanie.
Z kolei wszystkim, którzy poszukują nieco większej porcji słodyczy, warto polecić francuski tort bezowy. W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje naprawdę wyśmienicie! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Oto przepis na dacquoise kakaowo-orzechowy.
W przypadku tych minisłodkości dużą rolę odgrywało białko jajka. Tymczasem wśród francuskich przysmaków można spotkać specjał, który przygotowuje się głównie z żółtek. Jest nim crème brûlée, czyli zapiekany deser z wierzchnią warstwą skarmelizowanego cukru. Kuchnia Lidla, obok przepisu na crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową, proponuje także jego wersję fit przygotowaną na bazie kaszy jaglanej. Przekonajcie się, jak pyszny może być jaglany crème brûlée!
Jak przyrządzić prawdziwą ratatouille?
Gdy przychodzi pora obiadu czy kolacji, we Francji rozpoczyna się prawdziwy czas celebracji. To właśnie tym posiłkom Francuzi poświęcają najwięcej uwagi. Nic dziwnego, w końcu mają w tej kwestii sporo do zaproponowania, choćby taką ratatouille. Danie, którego mogą skosztować również wegetarianie, przygotowuje się tylko i wyłącznie z warzyw, tj. z papryki, pomidorów, cebuli, cukinii, bakłażanu, czosnku i oliwek. Wszystkie składniki należy obrać i pokroić, a następnie smażyć na patelni i przyprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Końcowym etapem jest gotowanie powstałej mieszanki w bulionie warzywnym oraz winie. Ratatouille smakuje wybornie, podawana zarówno jako samodzielna potrawa, jak również w postaci dodatku do mięs. Sprawdźcie przepis Kuchni Lidla na amarantusową ratatouille z filetem jagnięcym i zainspirujcie się pomysłem!
Sprawdzony przepis na sos beszamelowy
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że popularny, także w polskiej kuchni, sos beszamelowy swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu urzędnikowi na dworze Ludwika XIV. Jego receptura przetrwała do dziś i cieszy się sporym zainteresowaniem. Jeśli więc zamierzacie przygotować sos beszamelowy, to sięgnijcie po sprawdzony przepis Kuchni Lidla.
Tradycyjne francuskie potrawy – nasze przepisy
W poszukiwaniu francuskich akcentów kulinarnych koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, która na początek dnia poleca croissanta pod postacią kanapki paryżanki lub rillettes, czyli pyszny dodatek do chrupiącej bagietki. Rillettes z kaczki to przysmak będący czymś pomiędzy pasztetem i smalcem – można go używać nie tylko do smarowania pieczywa, ale również jako farsz do dań głównych. Wybór należy do Was!
Z kolei na obiad warto przygotować francuskie naleśniki z mąki gryczanej, tj. galletes. Przepis na galletes z grzybami i szynką powinien w zupełności zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy tego specjału. Oczywiście, dodatki możecie komponować wedle własnego uznania. Taką różnorodność zapewni Wam także quiche, czyli tarta wytrawna, którą Francuzi jadają na potęgę! Sprawdźcie, z czym możecie ją przyrządzić.
Quiche – przepisy:
- quiche ze szparagami
- quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
- quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasykiem w tej kategorii pozostaje jednak quiche lorraine, tarta znana jako placek lotaryński – na nią przepis również podaje Kuchnia Lidla.
A po więcej pomysłów na tradycyjne dania kuchni francuskiej warto zajrzeć tutaj: