Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy kaczkę
Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.
Gdy mięso jest miękkie, obieramy je ze skóry i rwiemy na mniejsze kawałki, pozbawiając kości. Przekładamy do miski.
Krok 2: Siekamy składniki rillettes
Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: Dekorujemy bagietki z rillettes
Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
2844 dni temu
proponuje przeczytać czym jest rillettes, bo ten przepis to kompletna bzdura
Odpowiedz
2843 dni temu
Całe szczęście w kuchni można się inspirować! :) A danie to jest inspirowane rillettes, o czym Karol wspomina w filmie :)