Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy kaczkę
Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.
Gdy mięso jest miękkie, obieramy je ze skóry i rwiemy na mniejsze kawałki, pozbawiając kości. Przekładamy do miski.
Krok 2: Siekamy składniki rillettes
Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: Dekorujemy bagietki z rillettes
Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.
Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Pieczone burgery z indyka
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Kolorowe naleśniczki
- Ciasteczka bakaliowe
- Wegański twarożek z ziołami
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Chleb gryczany z miodem
- Rosół z gęsi z warzywami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Wegańska sałatka wielowarzywna
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2459 dni temu
proponuje przeczytać czym jest rillettes, bo ten przepis to kompletna bzdura
odpowiedz
2458 dni temu
Całe szczęście w kuchni można się inspirować! :) A danie to jest inspirowane rillettes, o czym Karol wspomina w filmie :)