zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy kaczkę

Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.

Gdy mięso jest miękkie, obieramy je ze skóry i rwiemy na mniejsze kawałki, pozbawiając kości. Przekładamy do miski.

Krok 2: Siekamy składniki rillettes 

Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: Dekorujemy bagietki z rillettes

Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • kucharz kucharz
    32 dni temu
    proponuje przeczytać czym jest rillettes, bo ten przepis to kompletna bzdura

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    31 dni temu
    Całe szczęście w kuchni można się inspirować! :) A danie to jest inspirowane rillettes, o czym Karol wspomina w filmie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram