zobacz film Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 2 naczynia żaroodporne
  • blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Nieobrane buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 60-90 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. 

KROK 1

Kaczka w winie - Marynujemy kaczkę

Do naczynia żaroodpornego przelewamy wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.

Z kaczki wykrawamy uda i piersi, układamy je w marynacie (mięsem do dołu) i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z lodówki. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wywarem z wina dodajemy pozostałe suszone śliwki, masło i dusimy minimum 1,5 godz. na wolnym ogniu.

Z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne. Kroimy jabłko na małe kawałki, wkładamy do garnka i rozgotowujemy je w winie.

KROK 2

Kaczka w winie - Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze części

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.

 

KROK 3

Kaczka w winie - Sałatka buraczana

Upieczone w folii buraki kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.

Kaczkę wyjmujemy na deskę. Do rondelka przekładamy ugotowane jabłka, dolewamy przez sitko część sosu, w którym gotowała się kaczka (kaczkę wkładamy z powrotem do naczynia, w którym się dusiła, aby nie straciła temperatury). Jabłka z sosem zagotowujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera.

Na talerz wykładamy warzywa, na nich układamy buraki, na burakach kaczkę, całość polewamy sosem jabłkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2970 dni temu
    kaczka pyszna, chociaż opis co do przygotowania jabłka dość enigmatycznyi dopiero po obejrzeniu filmu wiadomo o co chodziło. Warzywa nie przypadły mi do gustu ale być może to kwestia indywidualna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3153 dni temu
    Robiłam, tak dobrego mięsa jeszcze nie jadłam. Pyszne! :)

    odpowiedz

  • D... D...
    3244 dni temu
    Kaczka dobra (pierwszy raz ją jadłam), fajnie komponuje się z sosem. Ale warzywa do tego nie pasują. Marchewka i pietruszka smakują prawie tak samo. Buraczki wyszły twarde ale może to wina zbyt krótkiego ich pieczenia. Woda z buraczków super, bo słodka;) Podsumuję to dwoma zdaniami- gra nie warta świeczki. Dużo roboty, a efekt taki sobie;/

    odpowiedz

  • gość gość
    3250 dni temu
    sorry chopie, szału ni ma

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!