Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 2 naczynia żaroodporne
- blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Nieobrane buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 60-90 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
KROK 1
Do naczynia żaroodpornego przelewamy wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.
Z kaczki wykrawamy uda i piersi, układamy je w marynacie (mięsem do dołu) i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z lodówki. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wywarem z wina dodajemy pozostałe suszone śliwki, masło i dusimy minimum 1,5 godz. na wolnym ogniu.
Z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne. Kroimy jabłko na małe kawałki, wkładamy do garnka i rozgotowujemy je w winie.
KROK 2
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
KROK 3
Upieczone w folii buraki kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.
Kaczkę wyjmujemy na deskę. Do rondelka przekładamy ugotowane jabłka, dolewamy przez sitko część sosu, w którym gotowała się kaczka (kaczkę wkładamy z powrotem do naczynia, w którym się dusiła, aby nie straciła temperatury). Jabłka z sosem zagotowujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera.
Na talerz wykładamy warzywa, na nich układamy buraki, na burakach kaczkę, całość polewamy sosem jabłkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2993 dni temu
kaczka pyszna, chociaż opis co do przygotowania jabłka dość enigmatycznyi dopiero po obejrzeniu filmu wiadomo o co chodziło. Warzywa nie przypadły mi do gustu ale być może to kwestia indywidualna.
odpowiedz
3177 dni temu
Robiłam, tak dobrego mięsa jeszcze nie jadłam. Pyszne! :)
odpowiedz
3268 dni temu
Kaczka dobra (pierwszy raz ją jadłam), fajnie komponuje się z sosem. Ale warzywa do tego nie pasują. Marchewka i pietruszka smakują prawie tak samo. Buraczki wyszły twarde ale może to wina zbyt krótkiego ich pieczenia. Woda z buraczków super, bo słodka;) Podsumuję to dwoma zdaniami- gra nie warta świeczki. Dużo roboty, a efekt taki sobie;/
odpowiedz
3274 dni temu
sorry chopie, szału ni ma
odpowiedz