Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Piersi kaczki
Umyte i osuszone piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę. Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu oraz odrobiną pieprzu kajeńskiego. Smażymy około 7-8 minut, aż się zarumienią, obracamy i smażymy z drugiej strony. Piersi przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 4-5 minut. Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 1-2 minuty.
Sałatka
Seler obieramy, kroimy w cienkie paseczki i moczymy w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. W ten sam sposób kroimy obrany ogórek.
Pokrojone warzywa i jabłko wkładamy do miski. Doprawiamy sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, mieszamy.
Glazurowane śliwki
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, dodajemy 1 łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego. Miód karmelizujemy. Następnie wrzucamy przekrojone na pół śliwki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy startą skórkę z limonki oraz ocet winny. Kiedy sos odparuje, dodajemy sok z 1/2 limonki i 1 łyżkę zmrożonego masła. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli.
Na talerz wykładamy sałatkę i kilka glazurowanych śliwek. Śliwki polewamy sosem, który pozostał na patelni. Pierś kaczki kroimy w grubsze plastry, które układamy na sałatce. Plastry polewamy sosem z karmelizowanych śliwek. Górę posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.
Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?
Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Słodko-słony bezowiec
- Mazurek marchewkowy
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Brownie z buraków
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Ciasto zebra – przepis
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Muffinki jednorożce
- Ceviche z tuńczyka w puszce
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Smoothie „Wellness”
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Gryczane pierogi z bobem
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Zupa migdałowa
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Owsiany placek z rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1063 dni temu
Witam, mieso z kaczki wychodzi mieciutkie,soczyste i pelne smaku! ... ale cos robie nie tak z sosem poniewaz na koncu mam wrazenie ze tluszcz wytopiony z kaczki nie polaczyl sie z reszta skladnikow?? Czy jest to wina zbyt duze ilosci tluszczu czy jest jakas Inna przyczyna? Pozdrawiam:)
odpowiedz
2170 dni temu
Wykorzystaliśmy ten przepis wielokrotnie, a skoro do niego wracamy, to znaczy, że jest pyszny:)
odpowiedz
2923 dni temu
Na jakim ogniu smazyc piersi?sredni czy duzy? Czy sos borowikowy (zamiast sliwek naturalnie) bedzie dobrze sie komponowal z kaczka? Jakie dodatki (warzywa) dodac w przypadku sosu borowikowego?i czy w tym wypadku solic kaczke?
odpowiedz
2923 dni temu
Smażymy na średnim ogniu, oczywiście doprawiamy :) Sos borowikowy będzie pasował. Natomiast jako dodatek sugerujemy pieczone warzywa korzeniowe :)
3284 dni temu
Panie Okrasa. Właśnie jestem z małżonką po kaczce wg Pana przepisu...cóż...,tragedia. Konsystencja ok ale smak to kompletne nieporozumienie. Mięso smakuje jak trociny, klapa po całej linii. Gdyby nie sos żurawinowo-śliwkowy, który przyrządziłem asekuracyjnie ( spodziewałem się rezultatu jeszcze przed rozpoczęciem przyrządzania kaczki) to mięso to było by nie do przełknięcia. Kilka razy już zauważyłem brak odpowiedniego przygotowania i doprawienia mięs w Pana wydaniu. W telewizji wszystko ładnie wygląda i o to chodzi, niestety smak pewnie zostawia wiele do życzenia, a dania ugotowane na wizji lądują zapewne w kuble. Także proszę się nieco przyłożyć bardziej. Niepolecam.
odpowiedz
3226 dni temu
Szanowny Panie GOŚĆ, bo gotować to trzeba umieć i dlatego u Pana wyszły trociny. Hejt jest fajny, bo nie można niczego sprawdzić, więc nie wiem kim Pan jest z zawodu i jaką pracę wykonuje, ale muszę Panu powiedzieć, że ja to robię lepiej, szybciej i cudowniej. Krótko mówiąc nie nadajesz się Pan do swojej roboty - brak u Pana odpowiedniego przygotowania ;)
3217 dni temu
Mięso smakuje jak trociny bo nie potrafisz usmażyć piersi kaczej. Sos, sałatka wyśmienita, czekolada idealnie pasuje do mięsa, i papryki cayene. Kolejny "gość" który "umi" gotować...
3363 dni temu
hahahahahahahhaa właśnie oglądam piekielną kuchnię i gość podał to danie jako danie popisowe :D i zdobył nim punkt dla swojej drużyny, osobiście ten przepis wypruwałam tydzień temu, i fakt jest pierś przepyszna, zabawnie było zobaczyć to w TV :) jak wygra program to normalnie powinien wam coś za to odpalić :D
odpowiedz
3364 dni temu
Witam. Bardzo chcę się zmierzyć z tym przepisem. Ale mam pewne ale: co z solą? Czy piersi w ogóle się nie soli?
odpowiedz
3363 dni temu
Joanno, piersi nie solimy. Gwarantujemy jednak, że dzięki obecności innych przypraw, brak soli zupełnie nie przeszkadza. Uzyskujemy pełne w smaku danie :)
3548 dni temu
czasochłonne ale wyszło PYCHA!!! polecam
odpowiedz
3567 dni temu
Matyldo, pierś kaczki po upieczeniu powinna być w środku różowa, jednak jeśli wolisz bardziej wypieczone, potrzymaj je dłużej w piekarniku. Śliwki możesz jak najbardziej podlać winem. Dodatek octu, kwaśnego składnika, ma za zadanie podkreślić i przełamać słodycz. Dolanie wina doda nowego wymiaru smakowego potrawie. Tylko pamiętaj, żeby dobrze odparować wino :) Zaś w ofercie promocyjnej w tym tygodniu mamy czekolady (i wieprzowinę). MCJack, kolendrę w sałatce możesz pominąć, bądź zastąpić natką pietruszki, bądź koperkiem.
odpowiedz
3568 dni temu
Dla mnie tragedia , surowe przecież te piersi są .
odpowiedz
3568 dni temu
Pietruszką :)
odpowiedz
3568 dni temu
Witam, Często w potrawach przygotowywanych przez pana Karola używana jest kolędra, jednak jej smak nie bardzo przypadł mi do gustu. Pytanie stąd takie: czym można zastąpić kolędrę? Jaką przyprawą? Czy może lepiej pominąć ten składnik w daniach przygotowywanych przez pana Karola?
odpowiedz
3568 dni temu
Dwa pytania do przepisu: Po pierwsze - czy przygotowana w ten sposób pierś kaczki nie będzie zbyt surowa? Lubię mięso średnio wysmażone / wypieczone ale nie krwiste? Po drugie: czy śliwki można zamiast (ew. oprócz octu) podlać winem, czerwonym wytrawnym? Aha, jeszcze jedno - przepis na piersi kaczki - czyli są one aktualnie w ofercie sklepu? Zgodnie z hasłem, że wszystko do przepisu jest w sklepie w "promocyjnej" cenie!?
odpowiedz
zobacz wszystkie