Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Polędwiczki w marynacie

W moździerzu ucieramy nasiona kolendry. Przekładamy ją do miski, dodajemy grubo pokrojony czosnek, szalotki pokrojone w piórka, cynamon. Całość doprawiamy solą i zalewamy czerwonym winem. Do marynaty dodajemy igły rozmarynu (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

Umyte, osuszone i oczyszczone polędwiczki przekładamy do marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso odstawiamy na ok. 20 minut. Obie polędwiczki przecinamy na pół i obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej, bez dodatku oleju. Mięso układamy na kratce, którą umieszczamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg).

Na deskę wysypujemy kakao, obtaczamy w nim wyjęte z piekarnika polędwiczki, odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Sos

Do garnka wlewamy odłożoną wcześniej marytatę  gotujemy. Jeśli jest taka potrzeba - odszumowujemy. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Sos mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.

Krokiety ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, by uzyskać konsystencję purée. Purée przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż do momentu, kiedy ziemniaki połączą się z masłem. Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do czystej miski, dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy. Jeśli farsz będzie zbyt miękki, możemy do niego dodać odrobinę mąki.

Deskę posypujemy niewielką ilością mąki. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy 2 długie wałki. Nożem dzielimy wałki na 4-5-centymetrowe paski, które następnie obtaczamy w mące, rozmąconych jajach i bułce tartej, nadając im kształt krokietów.

W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180°C. Ziemniaczane krokiety smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone krokiety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety nakładamy na talerz, jeden na drugim. Na środek talerza wykładamy sos. Polędwiczki kroimy w plastry i układamy na sosie. Polędwiczkę dekorujemy sosem i kilkoma igłami rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3377 dni temu
    Drogi Gościu, krokiety są wypełnione farszem z ugotowanych już ziemniaków. Zaś surowe żółtka w nim zawarte, zetną się podczas smażenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3378 dni temu
    Czy te krokiety powinny być surowe w środku?

    odpowiedz

  • Kuronekochan Kuronekochan
    3445 dni temu
    Mięso niestety nam nie smakowało. Jakieś takie gorzkie przez to całe kakao, być może nie mamy tak wyrafinowanego podniebienia by je docenić :) Ale krokieciki pychotka, z pewnością je jeszcze wykorzystam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3461 dni temu
    Baśka, cieszymy się, że smakowało :) Następnym razem zachęcamy do zrobienia krokietów ;)

    odpowiedz

  • Baśka Baśka
    3462 dni temu
    Nie robiłam krokietów, ale mięso boskie! Tylko następnym razem nie będę rozcieńczać sosu winem tylko dodam wody ;) Wzięłam czekoladę 90% kakao i może dlatego wyszło tak gęsto. Generalnie pycha! Pierwszy raz w życiu robiła polędwiczki a wyszły obłędnie.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3469 dni temu
    Przepis wypróbowany. Niestety mięso i sos nie trafiły w mój gust, jednak krokiety ziemniaczane były super i napewno zrobię je jeszcze raz ;-)

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3520 dni temu
    Jest ten przepis w aplikacji na androida, bo nie mogę znaleźć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3521 dni temu
    to prawda wartości kaloryczne naprawdę by się przydały szczególnie dla osób które liczą kalorie

    odpowiedz

  • Karolajna Karolajna
    3521 dni temu
    Pascal, ja Cię lubię, ale ten fryz to kompletnie nietrafiony jest :(

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3527 dni temu
    Przepraszam, czym w Kuchni Lidla zajmuje się - tak swego czasu hucznie reklamowana - Pani dietetyk? Już wielokrotnie na różni użytkownicy prosili o dołączanie do przepisów ich wartości kalorycznych / odżywczych. Dlaczego zatem wciąż ich nie ma?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!