Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Polędwiczki w marynacie
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry. Przekładamy ją do miski, dodajemy grubo pokrojony czosnek, szalotki pokrojone w piórka, cynamon. Całość doprawiamy solą i zalewamy czerwonym winem. Do marynaty dodajemy igły rozmarynu (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
Umyte, osuszone i oczyszczone polędwiczki przekładamy do marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso odstawiamy na ok. 20 minut. Obie polędwiczki przecinamy na pół i obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej, bez dodatku oleju. Mięso układamy na kratce, którą umieszczamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg).
Na deskę wysypujemy kakao, obtaczamy w nim wyjęte z piekarnika polędwiczki, odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Sos
Do garnka wlewamy odłożoną wcześniej marytatę gotujemy. Jeśli jest taka potrzeba - odszumowujemy. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Sos mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
Krokiety ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, by uzyskać konsystencję purée. Purée przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż do momentu, kiedy ziemniaki połączą się z masłem. Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do czystej miski, dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy. Jeśli farsz będzie zbyt miękki, możemy do niego dodać odrobinę mąki.
Deskę posypujemy niewielką ilością mąki. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy 2 długie wałki. Nożem dzielimy wałki na 4-5-centymetrowe paski, które następnie obtaczamy w mące, rozmąconych jajach i bułce tartej, nadając im kształt krokietów.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180°C. Ziemniaczane krokiety smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone krokiety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krokiety nakładamy na talerz, jeden na drugim. Na środek talerza wykładamy sos. Polędwiczki kroimy w plastry i układamy na sosie. Polędwiczkę dekorujemy sosem i kilkoma igłami rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chili con carne
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Mega muffinki czekoladowe
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
- Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
- Indyk w sosie czekoladowym
- Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
- Sernik czekoladowy
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Sałatka z kaszą bulgur
- Kanapka rybaka
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Keks świąteczny
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Kanapka z grilla z serem i pomidorem
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Chrupiące czekoladki
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Pizza bez drożdży
- Pstrąg tęczowy w bekonie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3377 dni temu
Drogi Gościu, krokiety są wypełnione farszem z ugotowanych już ziemniaków. Zaś surowe żółtka w nim zawarte, zetną się podczas smażenia :)
odpowiedz
3378 dni temu
Czy te krokiety powinny być surowe w środku?
odpowiedz
3445 dni temu
Mięso niestety nam nie smakowało. Jakieś takie gorzkie przez to całe kakao, być może nie mamy tak wyrafinowanego podniebienia by je docenić :) Ale krokieciki pychotka, z pewnością je jeszcze wykorzystam.
odpowiedz
3461 dni temu
Baśka, cieszymy się, że smakowało :) Następnym razem zachęcamy do zrobienia krokietów ;)
odpowiedz
3462 dni temu
Nie robiłam krokietów, ale mięso boskie! Tylko następnym razem nie będę rozcieńczać sosu winem tylko dodam wody ;) Wzięłam czekoladę 90% kakao i może dlatego wyszło tak gęsto. Generalnie pycha! Pierwszy raz w życiu robiła polędwiczki a wyszły obłędnie.
odpowiedz
3469 dni temu
Przepis wypróbowany. Niestety mięso i sos nie trafiły w mój gust, jednak krokiety ziemniaczane były super i napewno zrobię je jeszcze raz ;-)
odpowiedz
3520 dni temu
Jest ten przepis w aplikacji na androida, bo nie mogę znaleźć?
odpowiedz
3521 dni temu
to prawda wartości kaloryczne naprawdę by się przydały szczególnie dla osób które liczą kalorie
odpowiedz
3521 dni temu
Pascal, ja Cię lubię, ale ten fryz to kompletnie nietrafiony jest :(
odpowiedz
3527 dni temu
Przepraszam, czym w Kuchni Lidla zajmuje się - tak swego czasu hucznie reklamowana - Pani dietetyk? Już wielokrotnie na różni użytkownicy prosili o dołączanie do przepisów ich wartości kalorycznych / odżywczych. Dlaczego zatem wciąż ich nie ma?
odpowiedz