zobacz film Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kawałek folii spożywczej
  • moździerz
  • kawałek papieru do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Polędwiczki wyjmij z lodówki ok. 20 minut przed przygotowaniem, a następnie umyj, osusz i oczyść z błon. Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

Marynata

Do naczynia wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli. Do masła i czosnku dodajemy posiekaną razem z pestkami ostrą papryczkę chili. Marynatę doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Polędwiczki wieprzowe dokładnie obtaczamy w marynacie. Tak przygotowane polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki). Następnie zamarynowane polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek. Ułożone na blaszce polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.

Sos bazyliowy

Bazylię ucieramy w moździerzu razem z solą. Do miseczki wrzucamy 2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę. Całość mieszamy. Następnie cały czas ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu sos doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Sos przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.

Domowe frytki

Obrane i pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu). Jeśli chcemy zrobić chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy. Wysmażone frytki doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.

Jak podawać

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na talerzu. Sos bazyliowy nakładamy do miseczki położonej obok mięsa. Obok plastrów polędwiczki wykładamy również frytki. Całość dekorujemy kilkoma kawałkami papryczki chili i listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Katarzyna M Katarzyna M
    1800 dni temu
    Marynata jest po prostu fantastyczna! Orzechowa, leciutko cytrusowa, z "kopnięciem" chili na końcu. W moim przypadku musiałam dłużej potrzymać polędwiczki w piekarniku - może słabiej grzeje, nie wiem. Ale koniec końców wyszły dobre.

    odpowiedz

    Avatar
  • Barbara Rutkowska Barbara Rutkowska
    1811 dni temu
    Super, łatwe w przygotowaniu i smakują wybornie

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2906 dni temu
    niestety, chyba mięso było nei takie. po czasie z przepisu mięso bylo surowe w środku. a po dopieczeniu zrobilo się twarde. dobrze, że sos byl fajny.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2966 dni temu
    NAJGORSZY PRZEPIS NA POLĘDWICZKI !!! Robiłem według przepisu. Po 10 min w piekarniku surowizna. Mięso nie słone. Sos do mięsa beznadzieja. Cały obiad poszedł w kosz. A o sosie do frytek nie wspomnę. Co to w ogóle było...???

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2965 dni temu
    Drogi Gościu, ilość przypraw możesz modyfikować według własnych upodobań. W zależności od grubości mięsa, może ono potrzebować kilku minut więcej w piekarniku. Mamy nadzieję, że spróbujesz przygotować jeszcze inne nasze przepisy :)
  • mary mary
    3298 dni temu
    Przepyszne ! Po wyciagnieciu poledwiczek i po przekrojeniu wydawaloby sie, ze będą surowe. Jednak trzymajac sie przepisu i zostawiajac je w spokoju, aby ,,odpoczęły'', mięso doszlo do siebie stajac sie idealne: kruche, upieczone i soczyste zarazem :) bardzo polecam!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3298 dni temu
    Mary, cieszymy się, że danie się udało :)
  • Elena Elena
    3336 dni temu
    Bardzo pyszne :) Ja dodaje jeszcze troszkę musztardy do tego polecam :) spróbować

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3555 dni temu
    Robiłam ten przepis z kurczakiem. Danie było smaczne. Sos bazyliowy mnie powalił i to dosłownie. Gdy tylko robię sałatę do jakiegoś dania to oczywiście z tym sosem. Rewelacja!.

    odpowiedz

    Avatar
  • Aneta Aneta
    3599 dni temu
    przepraszam, gapa ja, nie zauważyłam

    odpowiedz

    Avatar
  • Aneta Aneta
    3599 dni temu
    nie doczekawszy się odpowiedzi udzielam jej sama ;) Można. Pyszności nad pysznościami :) Rada - robiłam na 10 osób, piekłam więc 6 polędwiczek Piekarnik bez termoobiegu 225 st. - 10 minut na następne 10 minut wyjęłam Podkręciłam temp na 250 st i włożyłam na kolejne 10 minut Po wyjęciu dałam im znów chwilę odpocząć Wyszły idealne.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Aneto, oczywiście możesz tak zrobić :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Aneta Aneta
    3602 dni temu
    czy mogę trzymać polędwiczki w marynacie np. 24 godziny? oczywiście w lodówce a potem powiedzmy na godzinę przed pieczeniem wyjąć?

    odpowiedz

    Avatar
  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3677 dni temu
    Wyborne :) Wyszło naprawdę smakowicie. Polędwiczki w marynacie super... a sos bazyliowy - place lizać :) Pozdrawiam.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3769 dni temu
    Wyszlo idealnie ;) zrobilam wersje z kurczakiem. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za wiele inspirujacych przepisow :)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3824 dni temu
    Łukaszu, bardzo często czas pieczenia zależy od samego piekarnika. Najlepiej jest obserwować mięso i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia, tak jak zrobiłeś to Ty :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Łukasz Bierowiec Łukasz Bierowiec
    3825 dni temu
    Danie bardzo ciekawe, świetnie się prezentuje, pachnie i smakuje również dobrze, choć nie usmażyło się po 10min. (musiałem dopiekać + 5min.) i dwie łyżki miodu to trochę za dużo jak dla mnie - słodycz zabiła całą pikanterię.

    odpowiedz

    Avatar
  • Mateusz Mateusz
    3853 dni temu
    Kolędrę ciężko znaleźć to prawda ale warto. Osobiście mi się wydaję, że można pieetruszkę użyć w ramach zastąpienia.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosia Goleń Gosia Goleń
    3890 dni temu
    co można użyć zamiast kolędy, bo w żadnym sklepie nie znalazłam nawet w lidlu a specjalnie z rana poszłam kupić a tu pusto :(

    odpowiedz

    Avatar
  • Chii Chii
    3892 dni temu
    Pycha!! :) Naprawdę smaczne danie. Jednego jestem pewna, jeszcze kiedyś to powtórzę! ^ ^

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3907 dni temu
    kasiu wlasnie dlatego byly gumowate bo za dlugo trzymalas, nast razem wyciagnij troche wczeniej i daj miesu odpocząć

    odpowiedz

    Avatar
  • Kasia Kasia
    3919 dni temu
    Pomysł na marynatę super, ale dla mnie osobiście byłby lepszy z kurczakiem, np. udkami. Nam niestety polędwiczki też się nie upiekły tak szybko. Trzeba było potrzymać dłużej i były trochę gumowate, ale być może to wina niedoskonałego piekarnika.. Niestety zrobiliśmy do tego frytki z batatów co było złym pomysłem bo słodka marynata i słodkie frytki to już za wiele- tym bardziej że sos też jest lekko słodki od miodu. Proponuje do marynaty dawać mniej masła orzechowego!

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3921 dni temu
    No niestety, wzięłam największą poledwiczke, kotra była w sklepie (ponad 400g) i po tym czasie pieczenia była kopletnie surowa w środku (a była wcześniej wyjęta, była w temperaturze pokojowej). Obawiam się, ze dopiekanie, które teraz robię 'na oko' wysuszy mięso. Ale marynata pachnie smakowicie, ciekawy pomysł :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Monika Monika
    3926 dni temu
    dla mnie polędwiczki super, i czas pieczenia idealny:))

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3927 dni temu
    Po tak krótkim czasie pieczenia mam wrażenie ze polędwiczka jest surowa:(

    odpowiedz

    Avatar
  • Gosia Gosia
    3928 dni temu
    Pyszne mięsko, na pewno spróbuję, tym bardziej, że polędwiczki w Lidlu w promocji, mniam :)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3929 dni temu
    Drogi gościu, masło orzechowe, które możesz kupić w Lidlu podczas Tygodnia Amerykańskiego nie zawiera chemii :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3929 dni temu
    frytki i masło orzechowe? To jest zdrowa kuchnia? (nawiazujac do koncowki filmu) Chyba nie. Maslo orzechowe domowe, wylacznie z orzechow z odrobinka soli to moze jeszcze. Takie sklepowe, z chemia juz nie za bardzo ;/

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    869 dni temu
    Ja w Lidlu kupuje masło orzechowe z.samych orzechów, bez żadnej chemii i cukru....

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!