Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii spożywczej
- moździerz
- kawałek papieru do pieczenia
- blachę do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Polędwiczki wyjmij z lodówki ok. 20 minut przed przygotowaniem, a następnie umyj, osusz i oczyść z błon. Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
Marynata
Do naczynia wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli. Do masła i czosnku dodajemy posiekaną razem z pestkami ostrą papryczkę chili. Marynatę doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Polędwiczki wieprzowe dokładnie obtaczamy w marynacie. Tak przygotowane polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki). Następnie zamarynowane polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek. Ułożone na blaszce polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.
Sos bazyliowy
Bazylię ucieramy w moździerzu razem z solą. Do miseczki wrzucamy 2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę. Całość mieszamy. Następnie cały czas ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu sos doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Sos przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.
Domowe frytki
Obrane i pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu). Jeśli chcemy zrobić chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy. Wysmażone frytki doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.
Jak podawać
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na talerzu. Sos bazyliowy nakładamy do miseczki położonej obok mięsa. Obok plastrów polędwiczki wykładamy również frytki. Całość dekorujemy kilkoma kawałkami papryczki chili i listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
1689 dni temu
Marynata jest po prostu fantastyczna! Orzechowa, leciutko cytrusowa, z "kopnięciem" chili na końcu. W moim przypadku musiałam dłużej potrzymać polędwiczki w piekarniku - może słabiej grzeje, nie wiem. Ale koniec końców wyszły dobre.
odpowiedz
1700 dni temu
Super, łatwe w przygotowaniu i smakują wybornie
odpowiedz
2795 dni temu
niestety, chyba mięso było nei takie. po czasie z przepisu mięso bylo surowe w środku. a po dopieczeniu zrobilo się twarde. dobrze, że sos byl fajny.
odpowiedz
2855 dni temu
NAJGORSZY PRZEPIS NA POLĘDWICZKI !!! Robiłem według przepisu. Po 10 min w piekarniku surowizna. Mięso nie słone. Sos do mięsa beznadzieja. Cały obiad poszedł w kosz. A o sosie do frytek nie wspomnę. Co to w ogóle było...???
odpowiedz
2854 dni temu
Drogi Gościu, ilość przypraw możesz modyfikować według własnych upodobań. W zależności od grubości mięsa, może ono potrzebować kilku minut więcej w piekarniku. Mamy nadzieję, że spróbujesz przygotować jeszcze inne nasze przepisy :)
3187 dni temu
Przepyszne ! Po wyciagnieciu poledwiczek i po przekrojeniu wydawaloby sie, ze będą surowe. Jednak trzymajac sie przepisu i zostawiajac je w spokoju, aby ,,odpoczęły'', mięso doszlo do siebie stajac sie idealne: kruche, upieczone i soczyste zarazem :) bardzo polecam!
odpowiedz
3186 dni temu
Mary, cieszymy się, że danie się udało :)
3225 dni temu
Bardzo pyszne :) Ja dodaje jeszcze troszkę musztardy do tego polecam :) spróbować
odpowiedz
3444 dni temu
Robiłam ten przepis z kurczakiem. Danie było smaczne. Sos bazyliowy mnie powalił i to dosłownie. Gdy tylko robię sałatę do jakiegoś dania to oczywiście z tym sosem. Rewelacja!.
odpowiedz
3488 dni temu
przepraszam, gapa ja, nie zauważyłam
odpowiedz
3488 dni temu
nie doczekawszy się odpowiedzi udzielam jej sama ;) Można. Pyszności nad pysznościami :) Rada - robiłam na 10 osób, piekłam więc 6 polędwiczek Piekarnik bez termoobiegu 225 st. - 10 minut na następne 10 minut wyjęłam Podkręciłam temp na 250 st i włożyłam na kolejne 10 minut Po wyjęciu dałam im znów chwilę odpocząć Wyszły idealne.
odpowiedz
3488 dni temu
Aneto, oczywiście możesz tak zrobić :)
odpowiedz
3490 dni temu
czy mogę trzymać polędwiczki w marynacie np. 24 godziny? oczywiście w lodówce a potem powiedzmy na godzinę przed pieczeniem wyjąć?
odpowiedz
3566 dni temu
Wyborne :) Wyszło naprawdę smakowicie. Polędwiczki w marynacie super... a sos bazyliowy - place lizać :) Pozdrawiam.
odpowiedz
3658 dni temu
Wyszlo idealnie ;) zrobilam wersje z kurczakiem. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za wiele inspirujacych przepisow :)
odpowiedz
3712 dni temu
Łukaszu, bardzo często czas pieczenia zależy od samego piekarnika. Najlepiej jest obserwować mięso i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia, tak jak zrobiłeś to Ty :)
odpowiedz
3714 dni temu
Danie bardzo ciekawe, świetnie się prezentuje, pachnie i smakuje również dobrze, choć nie usmażyło się po 10min. (musiałem dopiekać + 5min.) i dwie łyżki miodu to trochę za dużo jak dla mnie - słodycz zabiła całą pikanterię.
odpowiedz
3742 dni temu
Kolędrę ciężko znaleźć to prawda ale warto. Osobiście mi się wydaję, że można pieetruszkę użyć w ramach zastąpienia.
odpowiedz
3779 dni temu
co można użyć zamiast kolędy, bo w żadnym sklepie nie znalazłam nawet w lidlu a specjalnie z rana poszłam kupić a tu pusto :(
odpowiedz
3781 dni temu
Pycha!! :) Naprawdę smaczne danie. Jednego jestem pewna, jeszcze kiedyś to powtórzę! ^ ^
odpowiedz
3796 dni temu
kasiu wlasnie dlatego byly gumowate bo za dlugo trzymalas, nast razem wyciagnij troche wczeniej i daj miesu odpocząć
odpowiedz
3808 dni temu
Pomysł na marynatę super, ale dla mnie osobiście byłby lepszy z kurczakiem, np. udkami. Nam niestety polędwiczki też się nie upiekły tak szybko. Trzeba było potrzymać dłużej i były trochę gumowate, ale być może to wina niedoskonałego piekarnika.. Niestety zrobiliśmy do tego frytki z batatów co było złym pomysłem bo słodka marynata i słodkie frytki to już za wiele- tym bardziej że sos też jest lekko słodki od miodu. Proponuje do marynaty dawać mniej masła orzechowego!
odpowiedz
3810 dni temu
No niestety, wzięłam największą poledwiczke, kotra była w sklepie (ponad 400g) i po tym czasie pieczenia była kopletnie surowa w środku (a była wcześniej wyjęta, była w temperaturze pokojowej). Obawiam się, ze dopiekanie, które teraz robię 'na oko' wysuszy mięso. Ale marynata pachnie smakowicie, ciekawy pomysł :)
odpowiedz
3815 dni temu
dla mnie polędwiczki super, i czas pieczenia idealny:))
odpowiedz
3816 dni temu
Po tak krótkim czasie pieczenia mam wrażenie ze polędwiczka jest surowa:(
odpowiedz
3817 dni temu
Pyszne mięsko, na pewno spróbuję, tym bardziej, że polędwiczki w Lidlu w promocji, mniam :)
odpowiedz
3817 dni temu
Drogi gościu, masło orzechowe, które możesz kupić w Lidlu podczas Tygodnia Amerykańskiego nie zawiera chemii :)
odpowiedz
3818 dni temu
frytki i masło orzechowe? To jest zdrowa kuchnia? (nawiazujac do koncowki filmu) Chyba nie. Maslo orzechowe domowe, wylacznie z orzechow z odrobinka soli to moze jeszcze. Takie sklepowe, z chemia juz nie za bardzo ;/
odpowiedz
758 dni temu
Ja w Lidlu kupuje masło orzechowe z.samych orzechów, bez żadnej chemii i cukru....
zobacz wszystkie