Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • patelnię grillową
  • pędzelek
  • folię spożywczą
  • rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg)

Polędwiczki wieprzowe

4 posiekane ząbki czosnku doprawiamy solą, całość przecieramy. Przekładamy do miski i mieszamy z sokiem z 1 cytryny. Dodajemy 3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich, posiekany kminek, 2 szczypty soli morskiej, całość mieszamy.

Polędwiczki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich nadmiar tłuszczu. Mięso doprawiamy pieprzem i solą, następnie marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie. Miskę z mięsem i marynatą zawijamy od góry w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po godzinie wyjmujemy polędwiczki wieprzowe z marynaty. Smażymy je na patelni – z każdej strony około dwóch minut. Wykładamy na blachę i smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut.

Zapiekanka

Bakłażana groimy w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Pomidory pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Gałązki tymianku obrywamy z liści. Mozzarellę kroimy w cienkie talarki.

1-2 łyżki oliwy z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy ok. 2 minut. Następnie dodajemy pomidory oraz liście tymianku. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, pieprz oraz liść laurowy. Gotujemy, często mieszając. Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na chwile, a gdy puszcza sok, suszymy je na papierowym ręczniku. 2-3 łyżki oliwy z oliwek przelewamy do miseczki, doprawiamy ostrą papryką w proszku i mieszamy. Smarujemy plastry bakłazana „paprykową oliwą” z jednej strony. Bakłażana smażymy na patelni grillowej, smarujemy go z drugiej strony podczas smażenia.

Podsmażony bakłażan układamy w kokilkach na sosie z pomidorów i cebuli, na bakłażanie układamy talarki mozzarelli, na mozzarelli znów sos z pomidorów i cebuli, ponownie talarki mozzarelli, na sosie ponownie bakłażan, na wierzch dajemy starty ser grana padano. Kokilki wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Jak podawać

Wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, dekorujemy tymiankiem. Talerz posypujemy czerwona papryką w proszku. Tak wypieczona polędwiczka nie wymaga żadnego sosu. Podajemy z zapiekankami z kokilek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Aldona Zet Aldona Zet
    3612 dni temu
    Tak przyrządzone polędwiczki są po prostu przepyszne!!Już wiele razy gościły na naszym stole i wszyscy się nimi zajadamy :)

    odpowiedz

  • Chii Chii
    3714 dni temu
    Przepyszne! :) Polecam wszystkim niezdecydowanym. Jestem zaskoczona jak bakłażan może dobrze smakować. ^ ^ Chociaż stwierdzam, że taka porcja jest na 5 osób.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3779 dni temu
    Danie wyborne, mężowi bardzo smakowało, pewnie jeszcze nie raz zrobię je na obiad. Gorąco polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3957 dni temu
    PawelK, jeśli nie masz oleju z orzechów włoskich, możesz użyć dowolnego, innego oleju np. rzepakowego (który nie ma swojego smaku) lub oliwy z oliwek.

    odpowiedz

  • PawelK PawelK
    3957 dni temu
    Czego najlepiej użyć zamiast oleju z orzechów włoskich? A może do zwykłej oliwy dodać rozdrobnionego orzecha?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3964 dni temu
    Marynata naprawdę super na pewno wykorzystam ją jeszcze kiedyś ale chyba już nie do polędwiczek.... Cóż jednak wole faszerowane a nie takie całe w kawałku, mimo iż wyszły mi identyczne jak na filmie to dla mnie trochę za "suchy" kawał mięcha. Przepis ogólnie bardzo fajny jak ktoś lubi polędwiczki w całości.

    odpowiedz

  • Michal Peliszko Michal Peliszko
    3967 dni temu
    Ja użyłem oleju z pestek dyni zamiast orzechowego. Wszystko wyszło palce lizać . Już prawie zapomniałem o tej gęsinie. :)

    odpowiedz

  • Aniula Aniula
    3968 dni temu
    czekałam na taki przepis ... doskonałe danie ... moje smaki ... po prostu bajka :-)

    odpowiedz

  • Adam Ritz Adam Ritz
    3969 dni temu
    Przepis wypróbowałem i no cóż, co tu dużo mówić danie wprost wyborne. Polędwiczki wieprzowe rozpływające się w ustach, świetnie skomponowane przyprawy.Istny orgazm w buzi. Tak dobrze przygotowane polędwiczki ostatnim razem jadłem Arpege- paryskiej restauracji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    Pyszne!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    Kominiarzzdrabinąwgardlesiękrztusi, jeśli wolisz filety z kurczaka, możesz nimi zamienić polędwiczki. Gorąco zachęcamy do eksperymentów w kuchni - tak powstają często najsmaczniejsze dania! :)

    odpowiedz

  • Lodziara Lodziara
    3972 dni temu
    AHAHAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHA DANIE PYSZNE I NIEDOBRE JEDNOCZEŚNIE

    odpowiedz

  • Kominiarzzdrabinąwgardlesiękrztusi Kominiarzzdrabinąwgardlesiękrztusi
    3972 dni temu
    M..pysznie wygląda, a czy koniecznie muszą być polędwiczki ? Czy mogą być filety z kurczaczka? ;)

    odpowiedz

  • Józek Józek
    3974 dni temu
    DANIE PiERWSZA KLASA HALINA UGOTUJE

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3975 dni temu
    hyhyhy no no Passi ty to no tym daniem to kurde dowaliles Okrasie ze fiu fiu dobre kurde moja zona edyta chyba kurde zrobi to zajepyszne danie mi i dzieciakom kurde dobry z ciebie kucharz kurde ale mam kurde pytanie kurde: Czy sol morska bedzie mozna kupic w lidlu?

    odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    3975 dni temu
    Świetny przepis. Mam nadzieje, że wyjdzie tak dobrze jak łosoś ostatnio :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!