
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- patelnię grillową
- pędzelek
- folię spożywczą
- rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg)
Polędwiczki wieprzowe
4 posiekane ząbki czosnku doprawiamy solą, całość przecieramy. Przekładamy do miski i mieszamy z sokiem z 1 cytryny. Dodajemy 3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich, posiekany kminek, 2 szczypty soli morskiej, całość mieszamy.
Polędwiczki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich nadmiar tłuszczu. Mięso doprawiamy pieprzem i solą, następnie marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie. Miskę z mięsem i marynatą zawijamy od góry w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po godzinie wyjmujemy polędwiczki wieprzowe z marynaty. Smażymy je na patelni – z każdej strony około dwóch minut. Wykładamy na blachę i smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut.
Zapiekanka
Bakłażana groimy w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Pomidory pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Gałązki tymianku obrywamy z liści. Mozzarellę kroimy w cienkie talarki.
1-2 łyżki oliwy z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy ok. 2 minut. Następnie dodajemy pomidory oraz liście tymianku. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, pieprz oraz liść laurowy. Gotujemy, często mieszając. Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na chwile, a gdy puszcza sok, suszymy je na papierowym ręczniku. 2-3 łyżki oliwy z oliwek przelewamy do miseczki, doprawiamy ostrą papryką w proszku i mieszamy. Smarujemy plastry bakłazana „paprykową oliwą” z jednej strony. Bakłażana smażymy na patelni grillowej, smarujemy go z drugiej strony podczas smażenia.
Podsmażony bakłażan układamy w kokilkach na sosie z pomidorów i cebuli, na bakłażanie układamy talarki mozzarelli, na mozzarelli znów sos z pomidorów i cebuli, ponownie talarki mozzarelli, na sosie ponownie bakłażan, na wierzch dajemy starty ser grana padano. Kokilki wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Jak podawać
Wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, dekorujemy tymiankiem. Talerz posypujemy czerwona papryką w proszku. Tak wypieczona polędwiczka nie wymaga żadnego sosu. Podajemy z zapiekankami z kokilek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (16)
3979 dni temu
Tak przyrządzone polędwiczki są po prostu przepyszne!!Już wiele razy gościły na naszym stole i wszyscy się nimi zajadamy :)
Odpowiedz
4081 dni temu
Przepyszne! :) Polecam wszystkim niezdecydowanym. Jestem zaskoczona jak bakłażan może dobrze smakować. ^ ^ Chociaż stwierdzam, że taka porcja jest na 5 osób.
Odpowiedz
4146 dni temu
Danie wyborne, mężowi bardzo smakowało, pewnie jeszcze nie raz zrobię je na obiad. Gorąco polecam
Odpowiedz
4325 dni temu
PawelK, jeśli nie masz oleju z orzechów włoskich, możesz użyć dowolnego, innego oleju np. rzepakowego (który nie ma swojego smaku) lub oliwy z oliwek.
Odpowiedz
4325 dni temu
Czego najlepiej użyć zamiast oleju z orzechów włoskich? A może do zwykłej oliwy dodać rozdrobnionego orzecha?
Odpowiedz
4331 dni temu
Marynata naprawdę super na pewno wykorzystam ją jeszcze kiedyś ale chyba już nie do polędwiczek.... Cóż jednak wole faszerowane a nie takie całe w kawałku, mimo iż wyszły mi identyczne jak na filmie to dla mnie trochę za "suchy" kawał mięcha. Przepis ogólnie bardzo fajny jak ktoś lubi polędwiczki w całości.
Odpowiedz
4334 dni temu
Ja użyłem oleju z pestek dyni zamiast orzechowego. Wszystko wyszło palce lizać . Już prawie zapomniałem o tej gęsinie. :)
Odpowiedz
4335 dni temu
czekałam na taki przepis ... doskonałe danie ... moje smaki ... po prostu bajka :-)
Odpowiedz
4336 dni temu
Przepis wypróbowałem i no cóż, co tu dużo mówić danie wprost wyborne. Polędwiczki wieprzowe rozpływające się w ustach, świetnie skomponowane przyprawy.Istny orgazm w buzi. Tak dobrze przygotowane polędwiczki ostatnim razem jadłem Arpege- paryskiej restauracji.
Odpowiedz
4337 dni temu
Pyszne!!!
Odpowiedz
4338 dni temu
Kominiarzzdrabinąwgardlesiękrztusi, jeśli wolisz filety z kurczaka, możesz nimi zamienić polędwiczki. Gorąco zachęcamy do eksperymentów w kuchni - tak powstają często najsmaczniejsze dania! :)
Odpowiedz
4339 dni temu
AHAHAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHA DANIE PYSZNE I NIEDOBRE JEDNOCZEŚNIE
Odpowiedz
4339 dni temu
M..pysznie wygląda, a czy koniecznie muszą być polędwiczki ? Czy mogą być filety z kurczaczka? ;)
Odpowiedz
4341 dni temu
DANIE PiERWSZA KLASA HALINA UGOTUJE
Odpowiedz
4342 dni temu
hyhyhy no no Passi ty to no tym daniem to kurde dowaliles Okrasie ze fiu fiu dobre kurde moja zona edyta chyba kurde zrobi to zajepyszne danie mi i dzieciakom kurde dobry z ciebie kucharz kurde ale mam kurde pytanie kurde: Czy sol morska bedzie mozna kupic w lidlu?
Odpowiedz
4342 dni temu
Świetny przepis. Mam nadzieje, że wyjdzie tak dobrze jak łosoś ostatnio :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie