Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- dużą miskę
- folię spożywczą
- widelec
- prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach ok. 34x24x5,5 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: AKTYWUJEMY DROŻDŻE
Do dużej miski wlej wodę – musi być ciepła, ale nie gorąca – dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z drożdżami dodaj mąkę oraz sól, a następnie zacznij zagniatać ciasto.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
Gdy zagniatane ciasto stanie się w miarę gładkie, dodaj do niego 16 g oliwy i znowu zagnieć. Całość powinna trwać mniej więcej 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne.
KROK 4: ODSTAWIAMY CIASTO DO ODPOCZYNKU
Owiń miskę folią spożywczą, a potem odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ
Blachę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, by zapobiec przyklejaniu się focacci. Pozostaw jakieś 10 ml oliwy na wykańczanie focacci.
KROK 6: PRZEKŁADANIE CIASTA
Przełóż zawartość miski na blachę i rozciągnij ją na całą powierzchnię naczynia.
KROK 7: POLEWAMY CIASTO OLIWĄ
Polej ciasto oliwą, a następnie zrób w nim delikatne wydrążenia palcami, aby wtłoczyć w nie odrobinę powietrza. W cieście mogą zrobić się bąbelki, których nie należy przebijać.
KROK 8: POSYPUJEMY CIASTO SOLĄ
Posyp ciasto solą morską.
KROK 9: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
KROK 10: PIECZEMY FOCACCIĘ
Wsadź wyrośnięte ciasto do piekarnika. Piecz przez 20-22 minut. Skórka powinna stać się złota i chrupiąca.
KROK 11: STUDZIMY FOCACCIĘ
Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw focaccię do wystygnięcia. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące.
KROK 12: SERWUJEMY FOCACCIĘ
Ciepłe ciasto pokrój i serwuj z dodatkiem oliwy lub innych ulubionych dodatków.
Zobacz podobne
przepisy
Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.
Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!
Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
Focaccia
Co to jest focaccia? To rodzaj pieczywa z mąki, wody, oliwy, soli oraz drożdży, które przygotowuje się podobnie co ciasto na pizzę. Klasyczna focaccia jest wyrośnięta i chrupiąca z zewnątrz i przypomina znajome dla nas ciasto drożdżowe, ale w wytrawnej wersji. W niektórych regionach Włoch można spotkać także focaccię, która wygląda bardziej, jak ciasto do pizzy, jednakże ta odmiana jest zdecydowanie mniej popularna od swojej pulchnej wersji.
Aromatyczna, pulchna focaccia (nie „foccacia”) ma długowieczną historię, która sięga czasów starożytnych. Historyczne źródła podają, że przepisy podobne do dzisiejszej focacci można było znaleźć w notatkach antycznych rzymian. Płaski chleb z wody, mąki, oliwy i soli stanowił podstawę wyżywienia wielu mieszkańców Italii, ale przepis ten zyskał wyjątkową popularność w okolicach Ligurii (na zachodnim wybrzeżu). W krótkim czasie focaccia zdobyła sławę w całej Italii, a każdy z regionów stworzył swój unikalny przepis na ten pyszny chleb, a do focacci zaczęto dodawać zioła, oliwki, pomidory, a nawet ser.
Jak zrobić focaccię? Proces jej przygotowania nie jest trudny, ale wymaga czasu. Tradycyjna focaccia robiona w warunkach restauracyjnych wyrasta przez kilka godzin, a proces ten jest przez cały czas kontrolowany. Podstawowy przepis na pyszną focaccię zrobioną w domowych warunkach nie powinien zająć więcej niż 3 godziny wraz z wyrastaniem.
Przepis na domową focaccię zawiera mąkę, oliwę, drożdże, sól oraz ciepłą wodę i cukier, który służy przyspieszeniu pracy drożdży, z kolei w focacci przyrządzanej przez profesjonalistów próżno szukać cukru, a dodawana do masy woda jest lodowata. Ta mała zmiana sprawia, że focaccia wolniej wyrasta, a proces ten jest łatwiejszy w kontrolowaniu.
Jak zrobić focaccię?
Jak zrobić focaccię o aromatycznej, chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu? Najlepsza puszysta focaccia powstaje z wysokiej jakości składników. W tak minimalistycznych daniach, jak focaccia jakość używanych produktów ma olbrzymie znaczenie, ponieważ to one kreują smak.
Ciasto na focaccie powinno być przyrządzane z konkretnego typu mąki oznaczanej jako 00, która charakteryzuje się czystością oraz drobnym zmieleniem. Użycie innej mąki może spowodować, że ciasto nie będzie tak pulchne i sprężyste, a skórka stanie się mniej chrupiąca. Oczywiście możesz sięgnąć po popularniejszy typ mąki, jak na przykład 450 – ciasto będzie delikatnie inne od tego z oryginalnego przepisu, ale nadal pyszne.
Każdy przepis, w którym przyrządzana jest puszysta focaccia, zawiera także oliwę extra virgin, wodę, sól i drożdże. Postaraj się, aby wszystkie te składniki były dobrej jakości. Do przepisu na focaccię użyj wody filtrowanej lub źródlanej.
Kluczem do przyrządzenia idealnej focacci są proporcje! Ciasto na focaccię powinno zawierać 2% soli na całość masy (wodę i mąkę), przez co osiąga się idealny balans smaku. Ta sama zasada tyczy się oliwy zużywanej do przygotowania masy — w rzeczywistości jest jej sporo więcej, ponieważ wnika ona od spodu i od góry, dzięki wysmarowaniu nią blachy oraz wierzchu ciasta.
Kolejny ważnym elementem w procesie przygotowywania włoskiego chlebka jest czas — ciasto na focaccię potrzebuje czasu na dojrzewanie, wyrastanie, odpoczywanie. To właśnie ten prosty proces czyni focaccię tak wyjątkową w smaku. Jeśli ciasto odpowiednio wyrośnie, to po wypieczeniu będzie tak pyszne, że nie potrzebne Ci będą żadne dodatki, a na pytanie o to, z czym jeść focaccie odpowiedź będzie brzmiała: z niczym!
Przepis na pyszną focaccię
Domowa focaccia z naszego przepisu jest szybka i łatwa w wykonaniu, a cały ten proces można jeszcze bardziej przyspieszyć, odkładając ciasto do wyrośnięcia na ciepły piekarnik lub w okolicy kuchenki.
Kolejnym sprawdzonym sposobem na przyspieszenie procesu przygotowywania focacci z naszego przepisu, jest wymiana świeżych drożdży na suche drożdże. Wariant suchy nie potrzebuje czasu na aktywację, dlatego też jego praca zaczyna się o wiele szybciej od klasycznej wersji. Dodając suche drożdże należy pamiętać o tym, żeby zmniejszyć ich ilość (przyjmuje się, że 7 g suchych to 15 g świeżych).
Ciasto, z którego powstaje focaccia, powinno być dobrze zagniecione, a jego struktura gładka i elastyczna. Dobrze przygotowane ciasto bez problemu rozciągniesz na blaszce i ugnieciesz palcami w celu utworzenia pęcherzyków powietrza. Tak przygotowane ciasto może trafić do piekarnika nastawionego na grzanie góra i dół, a po 20 minutach powinno zmienić się w puszystą focaccię. Jej prostota, aromat oraz smak potrafi zadziwić nawet największych sceptyków i sprawić, że zapomina się o tym, jak dużo kcal ma focaccia.
Z czym podawać focaccię?
Z czym jeść pyszny, włoski chleb o nazwie focaccia? Odpowiedź na to pytanie brzmi — z czym chcesz! Focaccia to danie niezwykle uniwersalne, które może zastąpić spód do pizzy oraz nasze polskie pieczywo. Można ją zjeść z oliwą smakową albo zaszaleć i nadziać ją serem i szynką. We Włoszech bardzo często serwuje się ją do zup, a także makaronów — puszysta focaccia pozwala do końca wyczyścić talerz z resztek sosu i innych składników.
Focaccia smakuje genialnie z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego. Jeśli masz ochotę, możesz także podawać ją z kremową straciatellą i suszonymi pomidorkami albo wysmarować aromatyczną tapenadą (pastą z oliwek). Przetestuj różne połączenia i wybierz swoje ulubione. Buon appetito!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)