
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
- sitko o drobnych oczkach
- materiałową ściereczkę
- okrągłe naczynie żaroodporne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.
Ciasto przekładamy do osobnej miski wysmarowanej oliwą. Z wierzchu również pokrywamy je cienką warstwą oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i rozprowadzamy palcami po jego dnie. Naczynie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Krok 3: PIECZEMY FOCACCIĘ
Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.
Ciasto skrapiamy oliwą, oprószamy listkami świeżego rozmarynu i solą morską.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C. Focaccię pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krok 4: PODAJEMY FOCACCIĘ
Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Faszerowane papryki z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Komentarze (1)
533 dni temu
Koniecznie do tej Focacci musi być oliwa z oliwek :) Ja używam oliwy od monini i mieszam ją z czosnkiem świeżo wyciśniętym przez praskę. Przepychota.
odpowiedz