Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • materiałową ściereczkę
  • okrągłe naczynie żaroodporne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.

Ciasto przekładamy do osobnej miski wysmarowanej oliwą. Z wierzchu również pokrywamy je cienką warstwą oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i rozprowadzamy palcami po jego dnie. Naczynie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Krok 3: PIECZEMY FOCACCIĘ

Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.

Ciasto skrapiamy oliwą, oprószamy listkami świeżego rozmarynu i solą morską.

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C. Focaccię pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Krok 4: PODAJEMY FOCACCIĘ

Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kamila Kamila
    1066 dni temu
    Koniecznie do tej Focacci musi być oliwa z oliwek :) Ja używam oliwy od monini i mieszam ją z czosnkiem świeżo wyciśniętym przez praskę. Przepychota.

    odpowiedz


Co to jest focaccia?

Focaccia to zaskakująco proste danie kuchni włoskiej, które szturmem zdobywa podniebienia Polaków. Ale właściwie – co to focaccia? Jest to rodzaj drożdżowego pieczywa nieco podobnego do ciasta wyrabianego na pizzę. W przeciwieństwie do niego jest jednak grubsze i bardziej puszyste. Zwykle serwuje się ją na ciepło, ale zapewniamy, że wersja na zimno też ma wielu zwolenników.

Focaccia dobrze smakuje solo jako przystawka, jak również jako podstawa kanapek czy dodatek do zup i sałatek. Ciasto focaccii znakomicie komponuje się z rozmaitymi składnikami o śródziemnomorskim (i nie tylko) rodowodzie. Szczególnie polecamy serwować ją ze świeżymi składnikami dostępnymi o danej porze roku oraz takimi łatwo dostępnymi w Twojej okolicy.

Focaccia – sekret idealnego ciasta

Włoski przepis na focaccię od tego na pizzę różni się głównie czasem wyrastania ciasta. Nawet ciasto na cienką focaccię powinno wyrastać dość długo. Ponadto ciasto na pizzę rozwałkowuje się, aż do uzyskania cienkiego placka, który od razu trafia do pieca. Za to w przepisach na focaccię zwykle znajduje się wzmianka o konieczność robienia w cieście wgłębień przed wstawieniem go do piekarnika. Kolejne różnice dotyczą dodatków do ciasta. Pizzę oczywiście polewa się sosem, za to focaccię najczęściej posypuje się jedynie solą i ziołami.

Na co uważać podczas przygotowania tradycyjnej focaccii? Ściśle trzymaj się proporcji z przepisu. Przykładowo, zbyt wiele mąki uczyni ciasto twardym. Znaczenie ma także jej typ. Wybierz taką z wysoką zawartością glutenu, jak wskazana w przepisie pszenna mąka typu 500 – wrocławska czy poznańska. Świetny wybór to również typ 00, czyli mąka pszenna typu włoskiego – śnieżnobiała i wysokoelastyczna. Znakomicie nadaje się do wypieku focaccii, a także lekkich bułek, chleba czy ravioli.

Po wyrobieniu ciasta daj mu wystarczający czas do wyrośnięcia. Po uformowaniu go w kulę przykryj je ściereczką i pozwól mu podwoić swoją objętość w ciepłym miejscu. Przez zbyt krótki czas wyrastania ciasta często okazuje się za twarde. Kolejna kwestia to drożdże – stare lub źle przechowywane potrafią skutecznie zepsuć wypiek. Nasz przepis na focaccię zawiera świeże drożdże, ale możesz zamienić je na wariant instant. Wszystkie wykorzystane składniki powinna cechować najwyższa jakość. Dzięki temu uzyskasz prawdziwie włoski smak!

Focaccia – przepis w wielu odsłonach

Co ciekawe, trudno wskazać jeden przepis na focaccię. Wyróżnia się kilka regionalnych odmian tego przysmaku.

  • Focaccia di Camogli – dość twarda i sucha odmiana pieczywa.
  • Focaccia dolce (z masłem, cukrem i jajkami), Focaccia veneta (z miodem, rodzynkami i cukrem) – domowa focaccia na słodko.
  • Focaccia al rosmarino – z rozmarynem i solą morską. To ciasto focacci bywa traktowane jako rodzaj pizzy.
  • Fougasse lub tarte glacée – tradycyjna focaccia podawana podczas Wigilii.
  • Focaccia al formaggio – wariant z roztopionym serem.

Jeśli przygotowujesz ciasto na focaccię z dodatkami, zachowaj ostrożność, ponieważ dość łatwo je przypalić. Unikniesz tego, dodając do przepisu nieco więcej oliwy. Wybrane składniki wciśnij na etapie wykładania ciasta do naczynia czy blaszki lub umieść je w cieście tuż przed pieczeniem – wówczas pozostaną bardziej na wierzchu wypieku. Po upieczeniu pozostaw focaccię do schłodzenia na kratce przez kilka minut przed krojeniem i podaniem. Dzięki temu unikniesz zbyt wilgotnego lub gorącego wnętrza.

Z czym podawać focaccię?

Jak już wiesz, jedną z propozycji podania włoskiego specjału jest focaccia z serem burrata oraz oliwkami. Ale to tylko jedna z opcji. Burratę możesz zastąpić innym włoskim serem. Zbliżony smak i konsystencję ma choćby mozzarella pochodząca z południowych Włoch. Jednak sery to tylko jedna z opcji.

Z czym focaccia w wytrawnym wydaniu smakuje równie dobrze? Popularne dodatki do tego typu pieczywa to pomidory w różnych postaciach – w plastrach, suszone czy pomidorki koktajlowe. Z focaccią wyśmienicie komponują się oczywiście wspomniane oliwki, zarówno zielone, jak i czarne, a także czosnek, cebula czy mięso. Mówiąc o tym, z czym focaccia może trafić na stół, musimy wspomnieć o szerokiej gamie ziół, takich jak szałwia, bazylia, tymianek, oregano bądź lubczyk. Z czym podawać focaccię na słodko? Koniecznie spróbuj focaccii z masłem, cukrem i jajkami, a nawet miodem czy rodzynkami.

Focaccia czy foccacia?

Focaccia to nazwa pochodząca z języka włoskiego. Poprawna forma zapisu to zakłada użycie dwóch c w drugiej części wyrazu – wymawia się ją jako [fokacz’a]. Często jednak można spotkać się z niepoprawną formą zapisu foccacia – warto pamiętać, że jest to błąd. Co ważne, wyraz ten można swobodnie odmieniać zgodnie z zasadami języka polskiego, w którym rzeczowniki zakończone na –a, również obcego pochodzenia podlegają całkowicie naturalnym odmianom. Poprawne jest więc wyrażenie, z czym podawać focaccię itd.

Pamiętaj o naszych wskazówkach, a Twoja focaccia będzie pyszna i aromatyczna! To smaczny dodatek do różnych dań. Nasz przepis na focaccię jest tak udany, że zapewne cały wypiek zniknie natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Jeśli jednak coś zostanie coś z focaccii, przechowuj ją w szczelnym pojemniku lub woreczku strunowym. Po kilku dniach zapewne zmięknie, ale nadal będzie smaczna, szczególnie po krótkim podgrzaniu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!