Focaccia z burratą i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • materiałową ściereczkę
  • okrągłe naczynie żaroodporne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.

Ciasto przekładamy do osobnej miski wysmarowanej oliwą. Z wierzchu również pokrywamy je cienką warstwą oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i rozprowadzamy palcami po jego dnie. Naczynie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Krok 3: PIECZEMY FOCACCIĘ

Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.

Ciasto skrapiamy oliwą, oprószamy listkami świeżego rozmarynu i solą morską.

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C. Focaccię pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Krok 4: PODAJEMY FOCACCIĘ

Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!