Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę o wymiarach 24 x 30 cm
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- szeroką deskę do wędlin i serów
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże łączymy w misce z ciepłą (nie gorącą) wodą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 2: ZAGNIATAMY CIASTO
W osobnej misce łączymy mąkę z solą. Mieszamy. Pośrodku tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego następnie przelewamy wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Delikatnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto się klei, delikatnie podsypujemy je mąką.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie i przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Mocno dociskamy ciasto do dna i brzegów formy, rozprowadzając je po całej powierzchni.
Na cieście układamy warzywa: gałązkę pomidorów koktajlowych, gałązki rozmarynu, białą część pora i przekrojone na pół marchewki. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Krok 4: PIECZEMY FOCACCIĘ
Focaccię pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się zarumieni.
Krok 5: UKŁADAMY PRODUKTY NA DESCE
Oliwę z oliwek przelewamy do małej miseczki. W osobnych miseczkach umieszczamy oliwki i orzechy włoskie.
Upieczoną foccacię przekładamy na deskę. Dookoła układamy włoskie produkty: oliwki, mozzarellę pokrojoną w plastry, pokrojony na mniejsze kawałki ser pecorino, plastry salami, mortadeli i szynki prosciutto.
Całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!
Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Zapiekane roladki z tortilli
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kokosowe pancakes bez glutenu
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Focaccia bezglutenowa
- Makaron z sosem blue cheese
- Crostini z burratą à la caprese
- Domowa kostka rosołowa
- Szybki stir fry z krewetkami
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- Domowe żelki owocowe
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Dip z ciecierzycy
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Kapusta włoska faszerowana mięsem
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Barszcz na wędzonce zabielany
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)