zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • formę o wymiarach 24 x 30 cm
  • bawełnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • szeroką deskę do wędlin i serów

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże łączymy w misce z ciepłą (nie gorącą) wodą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 2: ZAGNIATAMY CIASTO

W osobnej misce łączymy mąkę z solą. Mieszamy. Pośrodku tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego następnie przelewamy wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Delikatnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto się klei, delikatnie podsypujemy je mąką.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3: PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie i przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Mocno dociskamy ciasto do dna i brzegów formy, rozprowadzając je po całej powierzchni.

Na cieście układamy warzywa: gałązkę pomidorów koktajlowych, gałązki rozmarynu, białą część pora i przekrojone na pół marchewki. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Krok 4: PIECZEMY FOCACCIĘ

Focaccię pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się zarumieni.

Krok 5: UKŁADAMY  PRODUKTY NA DESCE

Oliwę z oliwek przelewamy do małej miseczki. W osobnych miseczkach umieszczamy oliwki i orzechy włoskie.

Upieczoną foccacię przekładamy na deskę. Dookoła układamy włoskie produkty: oliwki, mozzarellę pokrojoną w plastry, pokrojony na mniejsze kawałki ser pecorino, plastry salami, mortadeli i szynki prosciutto.

Całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • monia monia
    1 godzinę temu
    jaki fantastyczny pomysł! teraz tyle w domu się siedzi, ale nie wolno zapominać o pielęgnowaniu uczuć, zrobiłam więc mężowi randkę! Jego ulubione piwo perełka i taki przepis! Wyszło fantastycznie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram