Drożdże - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!
Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!
Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.
Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!
Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!
Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!
Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!
Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Drożdże instant – co to jest?
Drożdże instant mają formę granulatu. Nie przygotowuje się z nich rozczynu, tylko łączy razem z suchymi składnikami ciasta. Następnie należy dolać wody lub mleka, których temperatura powinna wynosić około 45°C. To bardzo ważny krok, ponieważ od tego zależy powodzenie naszych wypieków.
Drożdże instant – ile to świeżych drożdży?
Opakowanie drożdży instant ma przeważnie 7 g. Jest to odpowiednik ¼ kostki świeżych drożdży. Producenci zalecają zastosować przelicznik: 25 g drożdży świeżych to 7 g drożdży instant. I taki jest najbardziej optymalny.
Drożdże suszone
Drożdże suszone często są mylone z drożdżami instant. Suszone są jednak mniej skoncentrowane. Dlatego gdy używamy drożdży suszonych, należy przygotować z nich rozczyn. Drożdże suszone są zdecydowanie trudniej dostępne i mniej popularne niż drożdże instant.
Jak zrobić rozczyn z drożdży?
Pieczenie ciasta przy użyciu drożdży świeżych wymaga zrobienia rozczynu. Zanim przystąpisz do przygotowania rozczynu, pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jedynie mleko musi mieć odrobinę wyższą temperaturę – gdy dolejemy zbyt ciepłego mleka, drożdże się zaparzą i rozczyn się nie uda. Zacznij od przełożenia drożdży do miski i rozkruszenia ich, a następnie dodaj cukier i ucieraj. Do 25 g drożdży dodaj maksymalnie 2 łyżeczki cukru. Gdy masa będzie już płynna, możesz dodać mąkę (3 łyżeczki) i mleko (maksymalnie 100 ml). Wymieszaj dokładnie – masa powinna być gładka i pozbawiona grudek. Następnie przykryj rozczyn lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut. Rozczyn musi przynajmniej podwoić, a najlepiej potroić swoją objętość – jeśli tak się nie stanie, musisz przygotować rozczyn ponownie.
Jakie właściwości mają drożdże?
Drogocenne właściwości mają zwłaszcza drożdże piwowarskie. Po pierwsze, zawierają mnóstwo witamin z grupy B, które wpływają na zdrowie i urodę. Po drugie, są niezastąpione w stanach stresu, polecane zwłaszcza osobom przepracowanym i na skraju wyczerpania psychicznego. Drożdże to doskonały lek na trądzik. Zawarta w nich biotyna nadaje sprężystość włosom, sprawia, że mniej wypadają i później siwieją. To dobra wiadomość zwłaszcza dla kobiet!
Czy drożdże są zdrowe?
Wiele osób ma wątpliwości co do zdrowotnych właściwości drożdży, a prawda jest taka, że jest ich co najmniej kilka. Mają dobry wpływ na nasz stan psychiczny, cerę czy włosy. Ale z pewnością nie należy jeść ich na surowo. Wtedy mogą nam zaszkodzić. Drożdże są bowiem żywymi organizmami, które – dopóki są aktywne – korzystają z witamin, które są w naszym organizmie. Przed jedzeniem koniecznie je sparz lub upiecz.
Ile kalorii mają drożdże?
W naszych sklepach drożdże są dostępne w opakowaniach 100-gramowych. Kostka drożdży (100 g) ma 105 kalorii. Jeśli chodzi jednak o drożdże instant, to w 100 g jest już 325 kalorii, jednak trudno znaleźć przepis, w którym znalazłoby się aż 100 g drożdży instant.
Jak powstają drożdże?
Drożdże, których używa się w kuchni, mają zwykle kuliste komórki, które dzielą się przez pączkowanie. Podczas procesu przybierają nawet 8 różnych form. Drożdże lubią cukier – to on jest im potrzebny do rośnięcia. Wytwarzają z niego alkohol, dwutlenek węgla, a także substancje aromatyczne.
Dlaczego drożdże do pieczenia spulchniają ciasta?
Drożdże wytwarzają między innymi dwutlenek węgla. Ten otoczony ciastem próbuje się wydostać na zewnątrz. To mu się oczywiście nie udaje, ale dzięki temu nasz placek, bułka czy chleb rosną jak na drożdżach!
Jak przechowywać drożdże?
Świeże drożdże można przechowywać w lodówce nawet do 10 dni. Pod warunkiem, że zawiniemy je w folię lub zanurzymy w wodzie. Jeśli nie będziemy piec w ciągu kilku najbliższych dni, warto je zamrozić, również owinięte folią. Po wyjęciu moczymy je przez 15 minut w ciepłej wodzie lub mleku. Będą jak świeże!
Jakich drożdży użyć do pizzy?
Pizzę możesz zrobić, używając zarówno drożdży świeżych, jak i instant. Jeśli chcesz, żeby ciasto było grubsze i bardziej puszyste – wtedy zdecyduj się na te pierwsze.
Wypróbuj także przepisy na pizzę w Kuchni Lidla:
- Ekspresowa pizza domowa
- Pizza ze szparagami i jajkiem
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Pizza 4 sery
- Pizza z tuńczykiem
Przepisy na ciasto drożdżowe
Sprawdź najlepsze przepisy w Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe! Wybierz takie, które najbardziej będzie odpowiadało Twojemu podniebieniu!