Domowe pączki z konfiturą różaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek
  • szeroki i głęboki garnek lub frytownicę
  • rózgę do mieszania
  • wałek
  • czystą ściereczkę
  • ring do wycinania ciasta o średnicy 7 cm (może być też szklanka)
  • mały garnek
  • drewnianą łyżkę
  • łyżkę cedzakową
  • wyciskacz do cytrusów
  • sitko o drobnych oczkach
  • tarka
  • sito
  • ręcznik papierowy
  • szpryca cukiernicza z grubszą końcówką (można użyć także strzykawki z grubszą igłą)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wyciągnij jajka oraz masło z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem robienia pączków.

PRZYGOTOWANIE:

KONFITURA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI RÓŻY

Zebrane płatki róży namocz, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Wypłucz je w chłodnej wodzie, a potem odcedź i osusz na ręczniku.

KROK 2: ŁĄCZYMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY

Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie go przecedź. W garnku połącz ze sobą sok z cytryny oraz cukier.

KROK 3: DODAJEMY PŁATKI RÓŻY

Do soku z cytryny i cukru dodaj płatki róży, a potem wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilkunastu minutach płatki zmiękną, oddadzą swój kolor, smak i aromat.

KROK 4: STUDZIMY KONFITURĘ

Gotową konfiturę przestudź, a potem przełóż do słoika lub innego czystego naczynia. Nie nadziewaj pączków ciepłą konfiturą!

PĄCZKI:

KROK 1: MIESZAMY MLEKO Z CUKREM I MASŁEM

W rondelku podgrzej mleko z cukrem i masłem. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE

Do miski wsyp mąkę, drożdże instant oraz sól. Wymieszaj.

KROK 3: DODAJEMY JAJKA

Wbij jajka do miski z mąką i starannie wymieszaj.

KROK 4: DODAJEMY CIEPŁE MLEKO

Zacznij powoli wlewać ciepłe mleko wraz z rozpuszczonym masłem i cukrem do miski, cały czas mieszając. Nie przestawaj mieszać do momentu, w którym ciasto nabierze elastycznej konsystencji.

KROK 5: ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

KROK 6: WAŁKUJEMY CIASTO

Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wytnij z niego krążki.

KROK 7: ZOSTAWIAMY KRĄŻKI DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA

Wycięte krążki połóż na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

KROK 8: SMAŻYMY PĄCZKI

Rozgrzej olej w garnku (lub frytownicy) do temperatury min. 170 stopni C. Następnie delikatnie wrzucaj porcje ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.

KROK 9: NADZIEWAMY PĄCZKI

Napełnij szprycę konfiturą i zacznij nadziewać pączki, wbijając ją do środka na 3-4 cm. Postaraj się nadziewać pączki na bieżąco, żeby były jeszcze gorące.

KROK 10: STUDZIMY I DEKORUJEMY PĄCZKI

Gotowe, nadziane pączki z konfiturą odłóż na bok, by wystygły. Gdy ciasto będzie chłodne, możesz przejść do dekorowania pączków cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pączki z konfiturą różaną i ich historia

Jak zrobić pączki z nadzieniem? Przygotowywanie pączków to prawdziwa sztuka! Pączki z różą i innymi nadzieniami zaliczane są do grona klasycznych wyrobów cukierniczych. Te słodkie, puszyste wypieki mają tak wielu zwolenników, że wielu cukierników przekształciło swoje zakłady w pączkarnie, serwujące tylko i wyłącznie ten pyszny, drożdżowy specjał. Skąd w ogóle wziął się ten szał na pączki i co czyni te tak wyjątkowymi?

Żeby zrozumieć specyfikę tego słodkiego wypieku, należy poznać nieco jego historię. Historia pączków sięga dawnych czasów, w których to splatała się z tradycjami wielu kultur. Nie można jednoznacznie wskazać, kto je wynalazł, ale najwcześniejsze wzmianki o podobnych smakołykach pochodzą z antycznej Grecji i Rzymu, w których to przygotowywano smażone, puszyste ciasto z miodem i orzechami.

W średniowieczu pączki były popularnym i tanim sposobem na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Receptury na pączki były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Początkowo były to słodkie kulki z ciasta, a dopiero później zaczęto dodawać do nich różne nadzienia, takie jak marmolada, powidła czy konfitura różana. Pączki stały się nie tylko smacznym deserem, ale również symbolem obfitości i szczęścia.

W Polsce pączki zyskały szczególne znaczenie, stając się integralną częścią tradycji kulinarnych. Wprowadzenie ich do polskiej kuchni związane było najprawdopodobniej z chrześcijańskim zwyczajem obchodzenia Tłustego Czwartku (święta poprzedzającego okres Wielkiego Postu). To właśnie w tym dniu pączki były zjadane przez gawiedź oraz arystokrację — słodkim specjałem raczyli się wszyscy.

W XX wieku popularność pączków w Polsce wzrosła jeszcze bardziej, a ich spożycie związane było nie tylko z tradycją Tłustego Czwartku, ale również z różnymi uroczystościami i świętami. Z racji łatwego przygotowania oraz taniej produkcji, pączek stał się topowym wypiekiem za czasów PRL-u. Dziś pączki są uwielbiane przez wszystkich – od najmłodszych aż po starszyznę. Spotkać je można z różnorodnymi nadzieniami — z czekolady, powideł, dżemu, chociaż ostatnimi czasy to pączki z konfiturą różaną biją rekordy popularności.

Pączek z różą to prawdziwy rarytas, który łączy polską tradycję kulinarną z kulturą Bliskiego Wschodu, w której to kwiaty dzikiej róży są cenione od wieków. Płatki róży nadają pączkom nie tylko delikatnego smaku, ale również unikalnego, kwiatowego aromatu. Wbrew pozorom zrobienie konfitury z róży do pączków wcale nie jest tak trudne, a doskonałym dowodem na słuszność tej tezy jest nasz przepis na pączki z domową konfiturą różaną. Jeśli zastosujesz się do wszystkich kroków z naszego przepisu na pączki nadziewane konfiturą różaną, z pewnością uda Ci się uzyskać wspaniałe, pulchne pączki.

Jak zrobić pączki z konfiturą różaną?

Pączki z konfiturą — jak je zrobić? Przygotowanie doskonałych pączków z różą zaczyna się od starannego dobrania składników i precyzyjnego wykonania ciasta. Kluczem do sukcesu jest świeżość i wysoka jakość składników oraz precyzyjne ich wymieszanie. Warto skorzystać z mąki o odpowiedniej zawartości glutenu (450 lub 550), która zapewnia ciastu elastyczność. Dodatek ciepłego mleka i cukru do drożdży stworzy idealne warunki do wyrośnięcia ciasta, przyspieszając nieco cały proces.

Podczas wyrastania ciasta, należy zadbać o ciepłe miejsce, aby zapewnić drożdżom odpowiednie warunki do wzrostu. Warto dać ciastu czas na wyrastanie — im dłużej będzie dojrzewało, tym smaczniejsze i lżejsze będzie. Zanim przejdziesz do smażenia, sprawdź, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, delikatnie naciskając palcem. Wgniecenia powinny powodować pojawianie się pęcherzyków powietrza. Jeśli pojawiają się szybko, można przystąpić do smażenia.

Pączki możesz nadziewać na dwa sposoby — przed smażeniem i po usmażeniu. W pierwszej opcji należy przygotować bardzo gęstą konfiturę różaną do nadziewania pączków, najlepiej ucieraną. Ucierana konfitura z płatków róży zazwyczaj ma w sobie więcej cukru, który zbryla się podczas smażenia i zapobiegając w ten sposób wypływania nadzienia. Do przygotowania konfitury z róży użyj naszego przepisu albo stwórz własną recepturę! Tego pysznego smarowidła nie da się zepsuć! Przepis na konfiturę z płatków róży jest niemożliwy do zrealizowania? Możesz spokojnie użyć do pączków gotowej konfitury z płatków róży. Niezależnie od tego, jakiej konfitury użyjesz, możesz być pewien — domowe pączki znikną z talerza szybciej, niż myślisz!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!