Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Do miski przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii. Mleko dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub garnku. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami, pozostałą ilością cukru, szczyptą soli i płynnym masłem. Zagniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Dodajemy alkohol i odrobinę mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3: Formujemy pączki
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 10-12 równych części. Następnie formujemy kulki i odstawiamy na deskę oprószoną mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15-25 minut. Możemy też ciasto odstawić do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30°C.
Krok 4: Smażymy pączki
Wyrośnięte kulki ciasta smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Obracamy kilkukrotnie, aby się nie spaliły. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 5: Karmelizujemy jabłka
Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Karmelizujemy go, nie mieszając, ewentualnie lekko poruszamy patelnią. Dodajemy odrobinę soku wyciśniętego z pomarańczy i masło. Następnie układamy na patelni obrane cząstki jabłek. Jabłka podsmażamy z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy alkohol i podpalamy. Jabłka przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy jeszcze odrobinę soku wyciśniętego z pomarańczy i chwilę podgrzewamy, aż utworzy się gładki sos.
Usmażone pączki napełniamy lodami za pomocą rękawa cukierniczego. Podajemy z karmelizowanymi jabłkami, malinami i sosem.
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Tarta Tatin
- Camembert z grilla
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Pieczone jabłka
- Zapiekane brzoskwinie
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Cake pops: ciastka na patyku
- Pączki w wersji fit
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Chutney z ananasa
- Wegańskie klopsy warzywne
- Sałatka z pitają
- Kapuśniak gryczany
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Śmietanowiec z galaretką
- Konfitowana kaczka
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Sałatka z owocami morza
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Pita z serem graviera
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2458 dni temu
...lubisz dużo? :D
odpowiedz