Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Wodę zagotowujemy, dodajemy masło, a gdy się rozpuści, doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Masa powinna odchodzić od brzegów naczynia, w którym się gotuje. Masę studzimy.

Już do chłodnej dodajemy pojedynczo jajka.

W garnku lub na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Sos czekoladowy

Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do gorącej śmietany. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Sos podajemy w miseczce, maczać w nim pączki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Heniokucharz.pl Heniokucharz.pl
    381 dni temu
    Super pyszne

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1873 dni temu
    Rewelacja! Szkoda, że ze zwykłej domowej szprycy wychodzą takie małe, ale smak - dokładnie takie jak jadłam podczas festiwalu food tracków! Tylko sos sknociłam, muszę dopracować.

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    3705 dni temu
    Upieczone,pyszne,super przepis kuchni Lilda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2783 dni temu
    Mi mega smakowało!
  • Gość Gość
    3790 dni temu
    najpyszniejsze w Andaluzji! <3 maczane w gorącej czekoladzie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3802 dni temu
    Najlepszy będzie olej o wysokiej temperaturze dymienia np. olej rzepakowy. Do głębokiego smażenia należy unikać tłuszczów, które szybko się przypalają takich jak np. masło czy oliwa z oliwek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3802 dni temu
    Proszę powiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej je usmażyć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3853 dni temu
    Zosiu świetnie, że tak Ci smakują! To doskonały deser na jesienne wieczory! :)

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    3853 dni temu
    Ciasteczka przepyszne,robię je już drugi raz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3913 dni temu
    Gość, słuszna uwaga, już to poprawiliśmy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    Uwagi do przepisu: jak wszyscy wspomnieli są to churros, w sosie dodajemy czekoladę do śmietany a nie jak napisano do WODY. Prosze przykładać więcej uwagi do przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3978 dni temu
    Drogi Użytkowniku, Przypuszczamy, że powodem Twojego problemu jest zbyt niska temperatura tłuszczu, na którym smażyłeś te pączki. Bardzo ważne, aby do smażenia tego typu ciast używać odpowiedniego tłuszczu, który można rozgrzać do wysokiej temperatury, bez ryzyka dymienia. W innym przypadku, gdy tłuszcz ma zbyt niską temperaturę, ciasto zamiast smażyć się na nim, chłonie go. I stąd problem ze zbyt tłustymi pączkami.

    odpowiedz

  • dzew0 dzew0
    3978 dni temu
    Obrzydliwe i tłuste. Pod przepisem powinni napisać :'Nie próbujcie tego w domu'. Cały dom przesiąkł zapachem jak z budki fastfood'owej, a samego wynalazku byłam w stanie zjeść tylko dwie sztuki. Nie rozumiem, jak ktoś może się tym zajadać, a nawet zrobić podwójną porcję. Bleh...

    odpowiedz

  • Karolcia Kucharz Karolcia Kucharz
    4065 dni temu
    No proszę nazwał się lepszym kucharzem, a przecież na tym polegają hiszpańskie pączki :) Są pyszne, u mnie wchłaniają na raz. Robię podwójną porcje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4085 dni temu
    Churros! mniam, mniam :) przetrenuję z pewnością! dla mnie najsmaczniejsze z cukrem pudrem. w Walentynki będzie okazja, żeby zjeść coś rozpustnego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4085 dni temu
    to posypac cukrem pudrem czy zrobic sos czekoladowy? wiecej uwagi przy tworzeniu przepisów drodzy AUTORZY! no i co z tym sosem? poza skladnikami nic wiecej nie wiadomo...

    odpowiedz

  • Azi 33 Azi 33
    4086 dni temu
    to hiszpanskie churros a nie paczki i najlepiej dodac wody mineralnej lepszy smaczek :) ale to tez smaczne :)

    odpowiedz

  • andzia andzia
    4086 dni temu
    Super ! Normalnie pychota.

    odpowiedz

  • m m
    4086 dni temu
    na tym polegaja pączki hiszpańskie, geniuszu

    odpowiedz

  • lepszy kucharz lepszy kucharz
    4088 dni temu
    Zwykłę ciasto parzone nie pieczone tylko smażone ... ale się wysilili

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4089 dni temu
    To nie są pączki Hiszpańskie tylko churros.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!