
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wodę zagotowujemy, dodajemy masło, a gdy się rozpuści, doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy się zagotuje, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Masa powinna odchodzić od brzegów naczynia, w którym się gotuje. Masę studzimy.
Już do chłodnej dodajemy pojedynczo jajka.
W garnku lub na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 cm. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Sos czekoladowy
Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do gorącej śmietany. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Sos podajemy w miseczce, maczać w nim pączki.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Komentarze (21)
183 dni temu
Super pyszne
odpowiedz
1675 dni temu
Rewelacja! Szkoda, że ze zwykłej domowej szprycy wychodzą takie małe, ale smak - dokładnie takie jak jadłam podczas festiwalu food tracków! Tylko sos sknociłam, muszę dopracować.
odpowiedz
3507 dni temu
Upieczone,pyszne,super przepis kuchni Lilda.
odpowiedz
2585 dni temu
Mi mega smakowało!
3592 dni temu
najpyszniejsze w Andaluzji! <3 maczane w gorącej czekoladzie!
odpowiedz
3605 dni temu
Najlepszy będzie olej o wysokiej temperaturze dymienia np. olej rzepakowy. Do głębokiego smażenia należy unikać tłuszczów, które szybko się przypalają takich jak np. masło czy oliwa z oliwek.
odpowiedz
3605 dni temu
Proszę powiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej je usmażyć ?
odpowiedz
3655 dni temu
Zosiu świetnie, że tak Ci smakują! To doskonały deser na jesienne wieczory! :)
odpowiedz
3655 dni temu
Ciasteczka przepyszne,robię je już drugi raz :)
odpowiedz
3715 dni temu
Gość, słuszna uwaga, już to poprawiliśmy.
odpowiedz
3715 dni temu
Uwagi do przepisu: jak wszyscy wspomnieli są to churros, w sosie dodajemy czekoladę do śmietany a nie jak napisano do WODY. Prosze przykładać więcej uwagi do przepisu.
odpowiedz
3780 dni temu
Drogi Użytkowniku, Przypuszczamy, że powodem Twojego problemu jest zbyt niska temperatura tłuszczu, na którym smażyłeś te pączki. Bardzo ważne, aby do smażenia tego typu ciast używać odpowiedniego tłuszczu, który można rozgrzać do wysokiej temperatury, bez ryzyka dymienia. W innym przypadku, gdy tłuszcz ma zbyt niską temperaturę, ciasto zamiast smażyć się na nim, chłonie go. I stąd problem ze zbyt tłustymi pączkami.
odpowiedz
3780 dni temu
Obrzydliwe i tłuste. Pod przepisem powinni napisać :'Nie próbujcie tego w domu'. Cały dom przesiąkł zapachem jak z budki fastfood'owej, a samego wynalazku byłam w stanie zjeść tylko dwie sztuki. Nie rozumiem, jak ktoś może się tym zajadać, a nawet zrobić podwójną porcję. Bleh...
odpowiedz
3867 dni temu
No proszę nazwał się lepszym kucharzem, a przecież na tym polegają hiszpańskie pączki :) Są pyszne, u mnie wchłaniają na raz. Robię podwójną porcje.
odpowiedz
3887 dni temu
Churros! mniam, mniam :) przetrenuję z pewnością! dla mnie najsmaczniejsze z cukrem pudrem. w Walentynki będzie okazja, żeby zjeść coś rozpustnego!
odpowiedz
3888 dni temu
to posypac cukrem pudrem czy zrobic sos czekoladowy? wiecej uwagi przy tworzeniu przepisów drodzy AUTORZY! no i co z tym sosem? poza skladnikami nic wiecej nie wiadomo...
odpowiedz
3888 dni temu
to hiszpanskie churros a nie paczki i najlepiej dodac wody mineralnej lepszy smaczek :) ale to tez smaczne :)
odpowiedz
3888 dni temu
Super ! Normalnie pychota.
odpowiedz
3889 dni temu
na tym polegaja pączki hiszpańskie, geniuszu
odpowiedz
3890 dni temu
Zwykłę ciasto parzone nie pieczone tylko smażone ... ale się wysilili
odpowiedz
3891 dni temu
To nie są pączki Hiszpańskie tylko churros.
odpowiedz
zobacz wszystkie