zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • blender
  • robot kuchenny
  • maszynkę do makaronu
  • nóż do pizzy

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 2:  Przygotowujemy farsz

Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.

Krok 3: Formujemy ravioli

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Patrycja Patrycja
    2 dni temu
    A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    12 godzin temu
    Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
  • Ninaes Ninaes
    4 dni temu
    Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    6 dni temu
    Super przepis😀

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram