zobacz film Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • blender
  • robot kuchenny
  • maszynkę do makaronu
  • nóż do pizzy

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 2:  Przygotowujemy farsz

Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.

Krok 3: Formujemy ravioli

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    1567 dni temu
    Fajnie że jest przepis z filmikiem jak zrobić ravioli. Z 300g maki wyszło mi ok 24 grubsze i większe pierożki - wolę jak ciasto jest lekko grubsze i do pogryzienia. W orginalnych przepisach nie uzywa się jajek w nadzieniu dlatego pominełam ten składnik. A szpinak dodałam z patelni. Sprawdzi się również rozmrożony. Maślany sosik z szałwią i cytryna - mega! I pamiętajcie do dobrym parmeziano. Nie ma co oszczędzać na dobe jakościowe składniki jeśli checie mięć turbo ravioli :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1531 dni temu
    „Nie ma co oszczędzać na dobre jakościowo składniki” dlatego dałaś mrożony szpinak xD?
  • Gość Gość
    1258 dni temu
    koks
  • Kasia Kasia
    2010 dni temu
    iłam dzisiaj. Ciasto super,tylko trzeba pamiętać żeby dość cienko rozwałkować. Pierwsze takie "grubasy" wyszły. Ale jak dopracowałam system lepienia na Jamiego Olivera to wyszły perfect. Polecam bo są pyszne i domowe. Jest trochę pracy ale rezultat wynagradza czasochłonność. Świetne ravioli A sos jest dopełnieniem:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1958 dni temu
    Zgadzam się w 100 %, ta wyczuwalna nutka cytryny w sosie jest strzałem w dziesiątkę.
  • Gość Gość
    2021 dni temu
    Super !!!

    odpowiedz

  • Veritas Veritas
    2145 dni temu
    Uwielbiam Cię Karol!Ravioli skradło nam serca!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2139 dni temu
    O jejku jejku!! ciasto kamien nie 2 minuty a prawie godzine wlasciwie dusilam okropne
  • Gość Gość
    2319 dni temu
    Jest to przepis na 8 sztuk? ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2505 dni temu
    Ile maksymalnie czasu w lodówce może spędzić wyrobione ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2504 dni temu
    Drogi Gościu, wyrobione ciasto nie powinno spędzić w lodówce więcej niż godzinę. Jeśli jednak chcesz przechowywać ciasto dłużej, musisz je rozwałkować oraz dokładnie wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane ciasto, może spędzić w lodówce nawet kilka dni.
  • Patrycja Patrycja
    2515 dni temu
    A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2513 dni temu
    Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
  • Ninaes Ninaes
    2517 dni temu
    Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2517 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    2518 dni temu
    Super przepis😀

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pytania i odpowiedzi dotyczące tego dania

Przyrządzenie dobrego ravioli to nie lada sztuka i rodzi wiele pytań. Jak zrobić ravioli i z czego? Jakiej mąki użyć? Z czym podać ravioli? To tylko kilka z bardziej popularnych pytań dotyczących przygotowywania ravioli.

Co to jest ravioli z ricottą i parmezanem?

Zastanawiasz się nad tym, co to jest ricotta, ravioli czy parmezan? Zacznijmy od ricotty, która uważana jest za jeden z bardziej popularnych gatunków białego sera powstającego z serwatki, który produkowany jest z mleka krowiego, owczego lub bawolego. W wyglądzie i smaku jest nieco podobny do naszego polskiego twarogu.

Parmezan z kolei to ser długo dojrzewający pochodzący z włoskiej Parmy, który charakteryzuje się niezwykle słonym smakiem i intensywnym zapachem. Ten rodzaj sera dodawany jest do większości włoskich dań — od pizzy poprzez pasty i sałatki, bruschettą kończąc.

Te dwa sery wchodzą w skład farszu do aromatycznych i delikatnych pierożków przygotowywanych z ciasta makaronowego zwanych ravioli. Pierożki gotuje się w wodzie przez krótką chwilę, a następnie wyciąga i zanurza w sosie, a po przekrojeniu uwalnia się z nich pyszne, kremowe nadzienie.

Jak zrobić ravioli z ricottą?

Jak zrobić ravioli? To, jak przygotować ravioli z ricottą i parmezanem nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze w przyrządzaniu tego pysznego dania jest ciasto na pierożki.

Ciasto na ravioli powinno być twarde, ale elastyczne po ugotowaniu. Kluczem do uzyskania idealnego ciasta na ravioli jest dodanie wystarczającej liczby żółtek, które nadadzą ciastu odpowiednią strukturę. Zalecamy zastosować się do wskazówek Karola i przyjąć zasadę, że na 100 g mąki powinno się użyć 1 żółtko (lub całe jajko). Dobrze zagniecione ciasto musi odpocząć chwilę przed rozwałkowaniem.

Gdy już uda Ci się rozwałkować cienko ciasto, możesz przejść do nadziewania pierożków. Nadzienie do ravioli powinno być w miarę zwarte i nie rozlewać się, by stworzyć ładny kształt pierożka (nawet w ravioli z płynnym żółtkiem umieszcza się je w kieszonce z sera, ziemniaka, bądź innego zwartego składnika).

Nadziane i zaklejone ravioli należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Przez jaki czas? Czas gotowania powinien być zależny od grubości ciasta i ilości nadzienia. Ravioli z ricottą i parmezanem można gotować przez 1-2 minuty.

Z czym podawać i jeść ravioli z ricottą?

Jaki powinien być sos do ravioli? Sos do włoskich pierożków powinien być dopasowany do farszu i ciekawie z nim korespondować. Najbardziej popularnymi sosami używanymi do ravioli są te na bazie masła i wina. Równie pysznym dodatkiem do pierożków mogą być sosy pomidorowe, serowe oraz śmietanowe. Ważne jest to, aby sos nie zdominował smaku farszu.

Z czym podawać i jeść ravioli? Ravioli można zjeść z wieloma dodatkami. Te pyszne pierożki świetnie komponują się z warzywami, serami, a także mięsem lub wędlinami. Tytułowe ravioli z parmezanem i ricottą znakomicie komponuje się ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, a nawet pieczarkami. Spróbuj przygotować własną wersję ravioli — z pewnością się nie zawiedziesz!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!