
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blender
- robot kuchenny
- maszynkę do makaronu
- nóż do pizzy
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.
Krok 3: Formujemy ravioli
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 4: Przygotowujemy sos
Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Komentarze (16)
1073 dni temu
Fajnie że jest przepis z filmikiem jak zrobić ravioli. Z 300g maki wyszło mi ok 24 grubsze i większe pierożki - wolę jak ciasto jest lekko grubsze i do pogryzienia. W orginalnych przepisach nie uzywa się jajek w nadzieniu dlatego pominełam ten składnik. A szpinak dodałam z patelni. Sprawdzi się również rozmrożony. Maślany sosik z szałwią i cytryna - mega! I pamiętajcie do dobrym parmeziano. Nie ma co oszczędzać na dobe jakościowe składniki jeśli checie mięć turbo ravioli :D
odpowiedz
1038 dni temu
„Nie ma co oszczędzać na dobre jakościowo składniki” dlatego dałaś mrożony szpinak xD?
764 dni temu
koks
1517 dni temu
iłam dzisiaj. Ciasto super,tylko trzeba pamiętać żeby dość cienko rozwałkować. Pierwsze takie "grubasy" wyszły. Ale jak dopracowałam system lepienia na Jamiego Olivera to wyszły perfect. Polecam bo są pyszne i domowe. Jest trochę pracy ale rezultat wynagradza czasochłonność. Świetne ravioli A sos jest dopełnieniem:)
odpowiedz
1465 dni temu
Zgadzam się w 100 %, ta wyczuwalna nutka cytryny w sosie jest strzałem w dziesiątkę.
1527 dni temu
Super !!!
odpowiedz
1652 dni temu
Uwielbiam Cię Karol!Ravioli skradło nam serca!
odpowiedz
1645 dni temu
O jejku jejku!! ciasto kamien nie 2 minuty a prawie godzine wlasciwie dusilam okropne
1826 dni temu
Jest to przepis na 8 sztuk? ;D
odpowiedz
2011 dni temu
Ile maksymalnie czasu w lodówce może spędzić wyrobione ciasto?
odpowiedz
2011 dni temu
Drogi Gościu, wyrobione ciasto nie powinno spędzić w lodówce więcej niż godzinę. Jeśli jednak chcesz przechowywać ciasto dłużej, musisz je rozwałkować oraz dokładnie wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane ciasto, może spędzić w lodówce nawet kilka dni.
2021 dni temu
A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)
odpowiedz
2019 dni temu
Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
2024 dni temu
Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr
odpowiedz
2023 dni temu
Nie rekomendujemy takie zamiany :)
2025 dni temu
Super przepis😀
odpowiedz
zobacz wszystkie