Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blender
- robot kuchenny
- maszynkę do makaronu
- nóż do pizzy
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.
Krok 3: Formujemy ravioli
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 4: Przygotowujemy sos
Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.
Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.
Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pytania i odpowiedzi dotyczące tego dania
Przyrządzenie dobrego ravioli to nie lada sztuka i rodzi wiele pytań. Jak zrobić ravioli i z czego? Jakiej mąki użyć? Z czym podać ravioli? To tylko kilka z bardziej popularnych pytań dotyczących przygotowywania ravioli.
Co to jest ravioli z ricottą i parmezanem?
Zastanawiasz się nad tym, co to jest ricotta, ravioli czy parmezan? Zacznijmy od ricotty, która uważana jest za jeden z bardziej popularnych gatunków białego sera powstającego z serwatki, który produkowany jest z mleka krowiego, owczego lub bawolego. W wyglądzie i smaku jest nieco podobny do naszego polskiego twarogu.
Parmezan z kolei to ser długo dojrzewający pochodzący z włoskiej Parmy, który charakteryzuje się niezwykle słonym smakiem i intensywnym zapachem. Ten rodzaj sera dodawany jest do większości włoskich dań — od pizzy poprzez pasty i sałatki, bruschettą kończąc.
Te dwa sery wchodzą w skład farszu do aromatycznych i delikatnych pierożków przygotowywanych z ciasta makaronowego zwanych ravioli. Pierożki gotuje się w wodzie przez krótką chwilę, a następnie wyciąga i zanurza w sosie, a po przekrojeniu uwalnia się z nich pyszne, kremowe nadzienie.
Jak zrobić ravioli z ricottą?
Jak zrobić ravioli? To, jak przygotować ravioli z ricottą i parmezanem nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze w przyrządzaniu tego pysznego dania jest ciasto na pierożki.
Ciasto na ravioli powinno być twarde, ale elastyczne po ugotowaniu. Kluczem do uzyskania idealnego ciasta na ravioli jest dodanie wystarczającej liczby żółtek, które nadadzą ciastu odpowiednią strukturę. Zalecamy zastosować się do wskazówek Karola i przyjąć zasadę, że na 100 g mąki powinno się użyć 1 żółtko (lub całe jajko). Dobrze zagniecione ciasto musi odpocząć chwilę przed rozwałkowaniem.
Gdy już uda Ci się rozwałkować cienko ciasto, możesz przejść do nadziewania pierożków. Nadzienie do ravioli powinno być w miarę zwarte i nie rozlewać się, by stworzyć ładny kształt pierożka (nawet w ravioli z płynnym żółtkiem umieszcza się je w kieszonce z sera, ziemniaka, bądź innego zwartego składnika).
Nadziane i zaklejone ravioli należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Przez jaki czas? Czas gotowania powinien być zależny od grubości ciasta i ilości nadzienia. Ravioli z ricottą i parmezanem można gotować przez 1-2 minuty.
Z czym podawać i jeść ravioli z ricottą?
Jaki powinien być sos do ravioli? Sos do włoskich pierożków powinien być dopasowany do farszu i ciekawie z nim korespondować. Najbardziej popularnymi sosami używanymi do ravioli są te na bazie masła i wina. Równie pysznym dodatkiem do pierożków mogą być sosy pomidorowe, serowe oraz śmietanowe. Ważne jest to, aby sos nie zdominował smaku farszu.
Z czym podawać i jeść ravioli? Ravioli można zjeść z wieloma dodatkami. Te pyszne pierożki świetnie komponują się z warzywami, serami, a także mięsem lub wędlinami. Tytułowe ravioli z parmezanem i ricottą znakomicie komponuje się ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, a nawet pieczarkami. Spróbuj przygotować własną wersję ravioli — z pewnością się nie zawiedziesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1635 dni temu
Fajnie że jest przepis z filmikiem jak zrobić ravioli. Z 300g maki wyszło mi ok 24 grubsze i większe pierożki - wolę jak ciasto jest lekko grubsze i do pogryzienia. W orginalnych przepisach nie uzywa się jajek w nadzieniu dlatego pominełam ten składnik. A szpinak dodałam z patelni. Sprawdzi się również rozmrożony. Maślany sosik z szałwią i cytryna - mega! I pamiętajcie do dobrym parmeziano. Nie ma co oszczędzać na dobe jakościowe składniki jeśli checie mięć turbo ravioli :D
odpowiedz
1600 dni temu
„Nie ma co oszczędzać na dobre jakościowo składniki” dlatego dałaś mrożony szpinak xD?
1327 dni temu
koks
2079 dni temu
iłam dzisiaj. Ciasto super,tylko trzeba pamiętać żeby dość cienko rozwałkować. Pierwsze takie "grubasy" wyszły. Ale jak dopracowałam system lepienia na Jamiego Olivera to wyszły perfect. Polecam bo są pyszne i domowe. Jest trochę pracy ale rezultat wynagradza czasochłonność. Świetne ravioli A sos jest dopełnieniem:)
odpowiedz
2027 dni temu
Zgadzam się w 100 %, ta wyczuwalna nutka cytryny w sosie jest strzałem w dziesiątkę.
2089 dni temu
Super !!!
odpowiedz
2214 dni temu
Uwielbiam Cię Karol!Ravioli skradło nam serca!
odpowiedz
2207 dni temu
O jejku jejku!! ciasto kamien nie 2 minuty a prawie godzine wlasciwie dusilam okropne
2388 dni temu
Jest to przepis na 8 sztuk? ;D
odpowiedz
2573 dni temu
Ile maksymalnie czasu w lodówce może spędzić wyrobione ciasto?
odpowiedz
2573 dni temu
Drogi Gościu, wyrobione ciasto nie powinno spędzić w lodówce więcej niż godzinę. Jeśli jednak chcesz przechowywać ciasto dłużej, musisz je rozwałkować oraz dokładnie wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane ciasto, może spędzić w lodówce nawet kilka dni.
2583 dni temu
A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)
odpowiedz
2581 dni temu
Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
2586 dni temu
Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr
odpowiedz
2585 dni temu
Nie rekomendujemy takie zamiany :)
2587 dni temu
Super przepis😀
odpowiedz
zobacz wszystkie