zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • blender
  • robot kuchenny
  • maszynkę do makaronu
  • nóż do pizzy

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 2:  Przygotowujemy farsz

Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.

Krok 3: Formujemy ravioli

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Kasia Kasia
    220 dni temu
    iłam dzisiaj. Ciasto super,tylko trzeba pamiętać żeby dość cienko rozwałkować. Pierwsze takie "grubasy" wyszły. Ale jak dopracowałam system lepienia na Jamiego Olivera to wyszły perfect. Polecam bo są pyszne i domowe. Jest trochę pracy ale rezultat wynagradza czasochłonność. Świetne ravioli A sos jest dopełnieniem:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    168 dni temu
    Zgadzam się w 100 %, ta wyczuwalna nutka cytryny w sosie jest strzałem w dziesiątkę.
  • Gość Gość
    231 dni temu
    Super !!!

    odpowiedz

  • Veritas Veritas
    355 dni temu
    Uwielbiam Cię Karol!Ravioli skradło nam serca!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    349 dni temu
    O jejku jejku!! ciasto kamien nie 2 minuty a prawie godzine wlasciwie dusilam okropne
  • Gość Gość
    529 dni temu
    Jest to przepis na 8 sztuk? ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    715 dni temu
    Ile maksymalnie czasu w lodówce może spędzić wyrobione ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    714 dni temu
    Drogi Gościu, wyrobione ciasto nie powinno spędzić w lodówce więcej niż godzinę. Jeśli jednak chcesz przechowywać ciasto dłużej, musisz je rozwałkować oraz dokładnie wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane ciasto, może spędzić w lodówce nawet kilka dni.
  • Patrycja Patrycja
    725 dni temu
    A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    723 dni temu
    Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
  • Ninaes Ninaes
    727 dni temu
    Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    727 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    728 dni temu
    Super przepis😀

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram