zobacz film Ravioli z ricottą i parmezanem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • blender
  • robot kuchenny
  • maszynkę do makaronu
  • nóż do pizzy

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i twarde – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy. Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Krok 2:  Przygotowujemy farsz

Z ricotty odlewamy płyn. Parmezan mielemy w blenderze. Zblanszowany wcześniej i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak siekamy. W dużej misce łączymy ricottę, dwa żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodajemy żółtko, mieszamy. Dodajemy szpinak i ok. 50 g parmezanu. Mieszamy.

Krok 3: Formujemy ravioli

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 4: Przygotowujemy sos

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    1073 dni temu
    Fajnie że jest przepis z filmikiem jak zrobić ravioli. Z 300g maki wyszło mi ok 24 grubsze i większe pierożki - wolę jak ciasto jest lekko grubsze i do pogryzienia. W orginalnych przepisach nie uzywa się jajek w nadzieniu dlatego pominełam ten składnik. A szpinak dodałam z patelni. Sprawdzi się również rozmrożony. Maślany sosik z szałwią i cytryna - mega! I pamiętajcie do dobrym parmeziano. Nie ma co oszczędzać na dobe jakościowe składniki jeśli checie mięć turbo ravioli :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1038 dni temu
    „Nie ma co oszczędzać na dobre jakościowo składniki” dlatego dałaś mrożony szpinak xD?
  • Gość Gość
    764 dni temu
    koks
  • Kasia Kasia
    1517 dni temu
    iłam dzisiaj. Ciasto super,tylko trzeba pamiętać żeby dość cienko rozwałkować. Pierwsze takie "grubasy" wyszły. Ale jak dopracowałam system lepienia na Jamiego Olivera to wyszły perfect. Polecam bo są pyszne i domowe. Jest trochę pracy ale rezultat wynagradza czasochłonność. Świetne ravioli A sos jest dopełnieniem:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1465 dni temu
    Zgadzam się w 100 %, ta wyczuwalna nutka cytryny w sosie jest strzałem w dziesiątkę.
  • Gość Gość
    1527 dni temu
    Super !!!

    odpowiedz

  • Veritas Veritas
    1652 dni temu
    Uwielbiam Cię Karol!Ravioli skradło nam serca!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1645 dni temu
    O jejku jejku!! ciasto kamien nie 2 minuty a prawie godzine wlasciwie dusilam okropne
  • Gość Gość
    1826 dni temu
    Jest to przepis na 8 sztuk? ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    Ile maksymalnie czasu w lodówce może spędzić wyrobione ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2011 dni temu
    Drogi Gościu, wyrobione ciasto nie powinno spędzić w lodówce więcej niż godzinę. Jeśli jednak chcesz przechowywać ciasto dłużej, musisz je rozwałkować oraz dokładnie wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane ciasto, może spędzić w lodówce nawet kilka dni.
  • Patrycja Patrycja
    2021 dni temu
    A co tradycyjną polską Golonką?? Ostatnio miałabym ochotę na taki porządny kawałek golonki, a co! Od czasu do czasu można zaszaleć:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2019 dni temu
    Dobry pomysł! Tymczasem przepisy na golonkę znajdziesz tu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=golonka
  • Ninaes Ninaes
    2024 dni temu
    Czy można uzyć maki orkiszowej, ew. innej niz pszenna? pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2023 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    2025 dni temu
    Super przepis😀

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!