
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, posiekane orzechy, posiekane figi (lub morele) i posiekaną czekoladę. Mieszamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 170°C (termoobieg). Studzimy.
Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier i serek homogenizowany, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Blat umieszczamy w formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Mieszamy, wylewamy na granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę. Po chwili ścieramy czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty. Dekorujemy nimi wierzch ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Chlebek bananowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Spaghetti bolognese
- Kartacze z mięsem
- Ramen
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (24)
1635 dni temu
Czy krem wymaga stabilizacji żelatyną? Czy można zwiększyć objętość śmietanki kremówki?
odpowiedz
1634 dni temu
Marto, specyfiką tego tortu jest rustykalne, nieregularne ciasto i delikatny krem, którego nie stabilizujemy żelatyną. Po schłodzeniu w lodówce krem lekko stężeje i przed podaniem będzie wystarczająco stabilny. Jeśli jednak chciałabyś uzyskać nieco sztywniejszą masę, możesz poeksperymentować z żelatyną (koniecznie ostudzoną i zahartowaną śmietanką przed dodaniem do całości kremu).
2321 dni temu
Torcik, pychota robiłam go już dwa razy ( w tym tygodniu). Były różne wersje, ale polecam do masy dołożenie serka mascarpone.Masa jest bardziej zbita i torcik jednolity, łatwiej kroi się na porcje. Tortownice wykładałam papierem i nie miałam problemów z jego ściągnięciem.Ja akurat uwielbiam figi więc mi nie przeszkadzały w delektowaniu się :)Tort super, dla mnie łatwizna, szybko go się robi:) Wygląda na bardzo trudny wyrób, ale proszę się nie obawiać, efekt jest super! Warto spróbować!polecam
odpowiedz
3011 dni temu
Chciałam zapytać w jaki sposób Pan Paweł odkleił górną warstwę blatu od spodu formy, skoro papierem wyłożone są tylko boki blaszki Pozdrawiam
odpowiedz
3009 dni temu
Papierem do pieczenia wykładamy całą formę - także spód :)
3005 dni temu
Wyłożyłam całą formę papierem, niestety blatów ciasta nie dało się "odkleić" :(
3003 dni temu
Ważne, by blaty były wystudzone. Z ciepłych może być trudno odkleić papier.
3028 dni temu
czy trzeba dodawac do tortu daktyle lub morele czy mozna pominac?
odpowiedz
3028 dni temu
Możesz je pominąć, ale w ich miejsce dodaj więcej orzechów :)
3272 dni temu
Czy można piec bez termoobiegu? Z termoobiegiem zawsze przypalają mi się boki.
odpowiedz
3269 dni temu
Można piec bez termoobiegu. Pamiętaj jednak, żeby podwyższyć temperaturę do 180 stopni!
3491 dni temu
Czy torcik można upiec już dzisiaj i jak długo bedzie świeży . Milką
odpowiedz
3491 dni temu
Tort może stać w lodówce do kilku dni, jednak najsmaczniejszy jest świeży (głównie ze względu na śmietanową masę).
3710 dni temu
Makowiec, możesz dodać żelatynę. Dodaj 1-1,5 łyżki żelatyny, w zależności od tego jaką konsystencję masy chcesz uzyskać (mniej czy bardziej zwartą).
odpowiedz
3710 dni temu
Czy do masy można dodać żelatyny? Jeśli tak, w Jakiej ilości. Czy sprawi ona, że krem będzie bardziej stabilny?
odpowiedz
3744 dni temu
torcik rewelacja ale następnym razem zamiast fig dam morele bo pesteczki fig zgrzytają między zębami:)
odpowiedz
3751 dni temu
Robiłam na święta, bardzo smaczny tort:) Co prawda zamiast serka homogenizowanego uzylam mascarpone, zeby masa była bardziej zwarta. A do spodu moreli zamiast fig. Polecam:)
odpowiedz
3769 dni temu
Piękna patera - gdzie mogę taką dostac?
odpowiedz
3772 dni temu
Drogi Gościu, powyższy przepis nie jest przepisem na daquas, lecz porównanie blatów do tego wypieku jest trafne. Blaty, wykonane na bazie ubitych białek, przypominają bezę. Biszkopt musiałby zawierać mąkę :)
odpowiedz
3773 dni temu
Przepraszam, ale czy KuchniaLidla w ogóle czyta komentarze na które odpisuje? Mam wątpliwości!? Było pytanie, do czego można porównać ten daquas - bezy, biszkoptu? A odpisujecie że "blaty przypominają nieco daquqas" To prawie tak samo, jakby stwierdzić, że masło przypomina masło! :-) Brawo!
odpowiedz
3773 dni temu
Drogi Gościu, do blatów nie używamy mąki, więc przypominają one nieco daquas. Jeśli nie posiadasz granitowego blatu, użyj blaszki.
odpowiedz
3773 dni temu
masz miejsce na dwie tortownice - piecz dwie.
odpowiedz
3774 dni temu
Czy blaty ciasta trzeba piec równocześnie od razu, czy jeden po drugim?
odpowiedz
3775 dni temu
Ten daquas, to tak naprawdę co, do czego to można porównać? Beza, czy bardziej biszkopt? I jak mogę poradzić sobie z tą czekoladową dekoracją, jeśli nie mam granitowego blatu?
odpowiedz
zobacz wszystkie