zobacz film Tort czekoladowy z orzechami włoskimi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, orzechy, figi (lub morele) i czekoladę. Mieszamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 170°C (termoobieg). Studzimy.

Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier i serek homogenizowany, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Blat umieszczamy w formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Mieszamy, wylewamy na granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę. Po chwili ścieramy czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty. Dekorujemy nimi wierzch ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Gość Gość
    486 dni temu
    Chciałam zapytać w jaki sposób Pan Paweł odkleił górną warstwę blatu od spodu formy, skoro papierem wyłożone są tylko boki blaszki Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    484 dni temu
    Papierem do pieczenia wykładamy całą formę - także spód :)
  • Gość Gość
    480 dni temu
    Wyłożyłam całą formę papierem, niestety blatów ciasta nie dało się "odkleić" :(
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    478 dni temu
    Ważne, by blaty były wystudzone. Z ciepłych może być trudno odkleić papier.
  • Gość Gość
    503 dni temu
    czy trzeba dodawac do tortu daktyle lub morele czy mozna pominac?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    503 dni temu
    Możesz je pominąć, ale w ich miejsce dodaj więcej orzechów :)
  • Gość Gość
    747 dni temu
    Czy można piec bez termoobiegu? Z termoobiegiem zawsze przypalają mi się boki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    744 dni temu
    Można piec bez termoobiegu. Pamiętaj jednak, żeby podwyższyć temperaturę do 180 stopni!
  • Gość Gość
    966 dni temu
    Czy torcik można upiec już dzisiaj i jak długo bedzie świeży . Milką

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    966 dni temu
    Tort może stać w lodówce do kilku dni, jednak najsmaczniejszy jest świeży (głównie ze względu na śmietanową masę).
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1185 dni temu
    Makowiec, możesz dodać żelatynę. Dodaj 1-1,5 łyżki żelatyny, w zależności od tego jaką konsystencję masy chcesz uzyskać (mniej czy bardziej zwartą).

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1185 dni temu
    Czy do masy można dodać żelatyny? Jeśli tak, w Jakiej ilości. Czy sprawi ona, że krem będzie bardziej stabilny?

    odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    1219 dni temu
    torcik rewelacja ale następnym razem zamiast fig dam morele bo pesteczki fig zgrzytają między zębami:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    Robiłam na święta, bardzo smaczny tort:) Co prawda zamiast serka homogenizowanego uzylam mascarpone, zeby masa była bardziej zwarta. A do spodu moreli zamiast fig. Polecam:)

    odpowiedz

  • OlaGość OlaGość
    1244 dni temu
    Piękna patera - gdzie mogę taką dostac?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1247 dni temu
    Drogi Gościu, powyższy przepis nie jest przepisem na daquas, lecz porównanie blatów do tego wypieku jest trafne. Blaty, wykonane na bazie ubitych białek, przypominają bezę. Biszkopt musiałby zawierać mąkę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1247 dni temu
    Przepraszam, ale czy KuchniaLidla w ogóle czyta komentarze na które odpisuje? Mam wątpliwości!? Było pytanie, do czego można porównać ten daquas - bezy, biszkoptu? A odpisujecie że "blaty przypominają nieco daquqas" To prawie tak samo, jakby stwierdzić, że masło przypomina masło! :-) Brawo!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1248 dni temu
    Drogi Gościu, do blatów nie używamy mąki, więc przypominają one nieco daquas. Jeśli nie posiadasz granitowego blatu, użyj blaszki.

    odpowiedz

  • do makowiec do makowiec
    1248 dni temu
    masz miejsce na dwie tortownice - piecz dwie.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1249 dni temu
    Czy blaty ciasta trzeba piec równocześnie od razu, czy jeden po drugim?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1249 dni temu
    Ten daquas, to tak naprawdę co, do czego to można porównać? Beza, czy bardziej biszkopt? I jak mogę poradzić sobie z tą czekoladową dekoracją, jeśli nie mam granitowego blatu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram