
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, orzechy, figi (lub morele) i czekoladę. Mieszamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch form (o średnicy 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 170°C (termoobieg). Studzimy.
Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier i serek homogenizowany, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Blat umieszczamy w formie, wykładamy większość śmietanowej masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą masy. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Mieszamy, wylewamy na granitowy blat (można użyć blachy) i rozprowadzamy tworząc cienką, gładką warstwę. Po chwili ścieramy czekoladę łopatką tworząc nieregularne, pozwijane kształty. Dekorujemy nimi wierzch ciasta, posypujemy niewielką ilością kakao i zdobimy truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Komentarze (22)
684 dni temu
Torcik, pychota robiłam go już dwa razy ( w tym tygodniu). Były różne wersje, ale polecam do masy dołożenie serka mascarpone.Masa jest bardziej zbita i torcik jednolity, łatwiej kroi się na porcje. Tortownice wykładałam papierem i nie miałam problemów z jego ściągnięciem.Ja akurat uwielbiam figi więc mi nie przeszkadzały w delektowaniu się :)Tort super, dla mnie łatwizna, szybko go się robi:) Wygląda na bardzo trudny wyrób, ale proszę się nie obawiać, efekt jest super! Warto spróbować!polecam
odpowiedz
1375 dni temu
Chciałam zapytać w jaki sposób Pan Paweł odkleił górną warstwę blatu od spodu formy, skoro papierem wyłożone są tylko boki blaszki Pozdrawiam
odpowiedz
1373 dni temu
Papierem do pieczenia wykładamy całą formę - także spód :)
1369 dni temu
Wyłożyłam całą formę papierem, niestety blatów ciasta nie dało się "odkleić" :(
1367 dni temu
Ważne, by blaty były wystudzone. Z ciepłych może być trudno odkleić papier.
1392 dni temu
czy trzeba dodawac do tortu daktyle lub morele czy mozna pominac?
odpowiedz
1392 dni temu
Możesz je pominąć, ale w ich miejsce dodaj więcej orzechów :)
1636 dni temu
Czy można piec bez termoobiegu? Z termoobiegiem zawsze przypalają mi się boki.
odpowiedz
1633 dni temu
Można piec bez termoobiegu. Pamiętaj jednak, żeby podwyższyć temperaturę do 180 stopni!
1855 dni temu
Czy torcik można upiec już dzisiaj i jak długo bedzie świeży . Milką
odpowiedz
1855 dni temu
Tort może stać w lodówce do kilku dni, jednak najsmaczniejszy jest świeży (głównie ze względu na śmietanową masę).
2074 dni temu
Makowiec, możesz dodać żelatynę. Dodaj 1-1,5 łyżki żelatyny, w zależności od tego jaką konsystencję masy chcesz uzyskać (mniej czy bardziej zwartą).
odpowiedz
2074 dni temu
Czy do masy można dodać żelatyny? Jeśli tak, w Jakiej ilości. Czy sprawi ona, że krem będzie bardziej stabilny?
odpowiedz
2107 dni temu
torcik rewelacja ale następnym razem zamiast fig dam morele bo pesteczki fig zgrzytają między zębami:)
odpowiedz
2115 dni temu
Robiłam na święta, bardzo smaczny tort:) Co prawda zamiast serka homogenizowanego uzylam mascarpone, zeby masa była bardziej zwarta. A do spodu moreli zamiast fig. Polecam:)
odpowiedz
2132 dni temu
Piękna patera - gdzie mogę taką dostac?
odpowiedz
2136 dni temu
Drogi Gościu, powyższy przepis nie jest przepisem na daquas, lecz porównanie blatów do tego wypieku jest trafne. Blaty, wykonane na bazie ubitych białek, przypominają bezę. Biszkopt musiałby zawierać mąkę :)
odpowiedz
2136 dni temu
Przepraszam, ale czy KuchniaLidla w ogóle czyta komentarze na które odpisuje? Mam wątpliwości!? Było pytanie, do czego można porównać ten daquas - bezy, biszkoptu? A odpisujecie że "blaty przypominają nieco daquqas" To prawie tak samo, jakby stwierdzić, że masło przypomina masło! :-) Brawo!
odpowiedz
2137 dni temu
Drogi Gościu, do blatów nie używamy mąki, więc przypominają one nieco daquas. Jeśli nie posiadasz granitowego blatu, użyj blaszki.
odpowiedz
2137 dni temu
masz miejsce na dwie tortownice - piecz dwie.
odpowiedz
2138 dni temu
Czy blaty ciasta trzeba piec równocześnie od razu, czy jeden po drugim?
odpowiedz
2138 dni temu
Ten daquas, to tak naprawdę co, do czego to można porównać? Beza, czy bardziej biszkopt? I jak mogę poradzić sobie z tą czekoladową dekoracją, jeśli nie mam granitowego blatu?
odpowiedz
zobacz wszystkie