Babka gotowana waniliowo-czekoladowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.

Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut. Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Jak podawać

Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1571 dni temu
    witam , mam pytanie robiłam babkę gotowana według trochę innego przepisu i podczas gotowania ciasto zaczeło mi uciekać z foremnki czy to normalne? czy zrobiłam coś nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1569 dni temu
    Bardzo ważne jest przy gotowaniu babki, aby forma była wypełniona do 3/4 wysokości oraz aby gotowanie odbywało się małym ogniu. Nie przestrzegając tych dwóch zasad ciasto rzeczywiście może wypłynąć :)
  • AniaG. AniaG.
    2066 dni temu
    Baba wyszła przepyszna! Zrobiona pierwszy raz tydzień temu na Wielkanoc, w ten weekend powtórzona. Wyszła jeszcze lepsza, niż za pierwszym razem. Najważniejsze, to ciepłe masło. Wówczas wychodzi puszysta i dobrze rośnie podczas gotowania. W domu cieszy się nie lada powodzeniem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2958 dni temu
    witam robiłem ostatnio tą babkę lecz nie wiem dlaczego wyszła mi sucha w środku . czy taka powinna być ? dodam że pominąłem wódke w przepisie cz ma ona jakiś wpływ na wilgogność ciasta ?

    odpowiedz

  • Gość 1 Gość 1
    2952 dni temu
    Alkohol jest konieczny. W moim domu babka gotowana jest bardzo popularna, tylko zamiast wódki dodaje się spirytus, w wersji z robioną polewą czekoladową - mocno kakaową.. Babka jest zawsze wilgotna i im starsza tym lepsza. Zdarzało się, że parę razy tego spirytusu z racji braku nie wlaliśmy i to już nie było to.
  • Gość Gość
    2427 dni temu
    Ja robię bez kakao, ale zawsze daje wódkę i jeszcze gorącą babkę polewam dokładnie polewa czekoladowa. Jest super wilgotna i przepyszna😃
  • haniasun5 haniasun5
    3136 dni temu
    Babka przepyszna, zrobiłam ja już 4 razy i za każdym razem wyszła super!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3168 dni temu
    Marta, do zimnej wody :)

    odpowiedz

  • marta marta
    3168 dni temu
    Kuchnio Lidla, czy babke wkladamy do zimnej czy cieplej wody?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3170 dni temu
    czy ktoś robił ciacho?:) smaczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3172 dni temu
    Mateuszu, piecz babkę w 180 stopniach Celsjusza, około 50-60 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, dlatego na pewno przyda się tu test suchego patyczka :) Możesz też upiec babkę z przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/Baba-wielkanocna

    odpowiedz

  • Mateusz Mateusz
    3174 dni temu
    Chcialbym upiec ta babke.. Wiec chciałbym sie dowiedziec w jakiej temp. i ile czasu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3178 dni temu
    Karolino, alkohol możesz pominąć :)

    odpowiedz

  • KarolinaGość KarolinaGość
    3178 dni temu
    Panie Pawle czy ta wódka jest konieczna? Można bez niej wyjdzie nam babka?pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3179 dni temu
    Beato, forma musi być z pokrywką.

    odpowiedz

  • beata beata
    3179 dni temu
    Witam Panie Pawle, jaka to ma byc forma z pokrywa czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3185 dni temu
    AsiK, możesz utrzeć babkę mikserem.

    odpowiedz

  • AsiK AsiK
    3185 dni temu
    Czy ciasto należy utrzeć ręcznie czy można mikserem z końcówką do ucierania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3193 dni temu
    Anno, możesz upiec babkę w piekarniku, jednak będzie ona trochę inaczej smakować.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3194 dni temu
    A czy wg tego przepisy można upiec tą babkę w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3197 dni temu
    Gościu, na formę o średnicy około 20 cm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3197 dni temu
    Na jaką formę jest ten przepis na babkę gotowaną? Chodzi o wielkość - duża czy mała?

    odpowiedz

  • janina janina
    3198 dni temu
    Witam Panie Pawle, czy nie mógłby pan od czasu do czasu podawać przepisy ze zdrowych produktów jak mąka razowa, cukier trzcinowy,itp? serdecznie pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3200 dni temu
    Makowiec, zapisz się do naszego newslettera i śledź naszą ofertę na bieżąco: https://ssl.lidl.pl/pl/zamow-newsletter-1281.htm :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3200 dni temu
    Podobna patere widzialam w Pepco ale nie jesc identyczna

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3201 dni temu
    Piękne zdjęcie :) Kuchnio Lidla, czy możecie zdradzić gdzie można kupić taką paterę?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3201 dni temu
    Gdzie można kupić foremkę? Czy w Lidlu będzie dostępna?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!