
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut. Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Jak podawać
Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Komentarze (27)
1571 dni temu
witam , mam pytanie robiłam babkę gotowana według trochę innego przepisu i podczas gotowania ciasto zaczeło mi uciekać z foremnki czy to normalne? czy zrobiłam coś nie tak?
odpowiedz
1569 dni temu
Bardzo ważne jest przy gotowaniu babki, aby forma była wypełniona do 3/4 wysokości oraz aby gotowanie odbywało się małym ogniu. Nie przestrzegając tych dwóch zasad ciasto rzeczywiście może wypłynąć :)
2066 dni temu
Baba wyszła przepyszna! Zrobiona pierwszy raz tydzień temu na Wielkanoc, w ten weekend powtórzona. Wyszła jeszcze lepsza, niż za pierwszym razem. Najważniejsze, to ciepłe masło. Wówczas wychodzi puszysta i dobrze rośnie podczas gotowania. W domu cieszy się nie lada powodzeniem!
odpowiedz
2958 dni temu
witam robiłem ostatnio tą babkę lecz nie wiem dlaczego wyszła mi sucha w środku . czy taka powinna być ? dodam że pominąłem wódke w przepisie cz ma ona jakiś wpływ na wilgogność ciasta ?
odpowiedz
2952 dni temu
Alkohol jest konieczny. W moim domu babka gotowana jest bardzo popularna, tylko zamiast wódki dodaje się spirytus, w wersji z robioną polewą czekoladową - mocno kakaową.. Babka jest zawsze wilgotna i im starsza tym lepsza. Zdarzało się, że parę razy tego spirytusu z racji braku nie wlaliśmy i to już nie było to.
2427 dni temu
Ja robię bez kakao, ale zawsze daje wódkę i jeszcze gorącą babkę polewam dokładnie polewa czekoladowa. Jest super wilgotna i przepyszna😃
3136 dni temu
Babka przepyszna, zrobiłam ja już 4 razy i za każdym razem wyszła super!
odpowiedz
3168 dni temu
Marta, do zimnej wody :)
odpowiedz
3168 dni temu
Kuchnio Lidla, czy babke wkladamy do zimnej czy cieplej wody?
odpowiedz
3170 dni temu
czy ktoś robił ciacho?:) smaczne?
odpowiedz
3172 dni temu
Mateuszu, piecz babkę w 180 stopniach Celsjusza, około 50-60 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, dlatego na pewno przyda się tu test suchego patyczka :) Możesz też upiec babkę z przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/Baba-wielkanocna
odpowiedz
3174 dni temu
Chcialbym upiec ta babke.. Wiec chciałbym sie dowiedziec w jakiej temp. i ile czasu?
odpowiedz
3178 dni temu
Karolino, alkohol możesz pominąć :)
odpowiedz
3178 dni temu
Panie Pawle czy ta wódka jest konieczna? Można bez niej wyjdzie nam babka?pozdrawiam
odpowiedz
3179 dni temu
Beato, forma musi być z pokrywką.
odpowiedz
3179 dni temu
Witam Panie Pawle, jaka to ma byc forma z pokrywa czy bez?
odpowiedz
3185 dni temu
AsiK, możesz utrzeć babkę mikserem.
odpowiedz
3185 dni temu
Czy ciasto należy utrzeć ręcznie czy można mikserem z końcówką do ucierania?
odpowiedz
3193 dni temu
Anno, możesz upiec babkę w piekarniku, jednak będzie ona trochę inaczej smakować.
odpowiedz
3194 dni temu
A czy wg tego przepisy można upiec tą babkę w piekarniku?
odpowiedz
3197 dni temu
Gościu, na formę o średnicy około 20 cm :)
odpowiedz
3197 dni temu
Na jaką formę jest ten przepis na babkę gotowaną? Chodzi o wielkość - duża czy mała?
odpowiedz
3198 dni temu
Witam Panie Pawle, czy nie mógłby pan od czasu do czasu podawać przepisy ze zdrowych produktów jak mąka razowa, cukier trzcinowy,itp? serdecznie pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość
odpowiedz
3200 dni temu
Makowiec, zapisz się do naszego newslettera i śledź naszą ofertę na bieżąco: https://ssl.lidl.pl/pl/zamow-newsletter-1281.htm :)
odpowiedz
3200 dni temu
Podobna patere widzialam w Pepco ale nie jesc identyczna
odpowiedz
3201 dni temu
Piękne zdjęcie :) Kuchnio Lidla, czy możecie zdradzić gdzie można kupić taką paterę?
odpowiedz
3201 dni temu
Gdzie można kupić foremkę? Czy w Lidlu będzie dostępna?
odpowiedz
zobacz wszystkie