Babka gotowana waniliowo-czekoladowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.

Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut. Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

Jak podawać

Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1741 dni temu
    witam , mam pytanie robiłam babkę gotowana według trochę innego przepisu i podczas gotowania ciasto zaczeło mi uciekać z foremnki czy to normalne? czy zrobiłam coś nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1738 dni temu
    Bardzo ważne jest przy gotowaniu babki, aby forma była wypełniona do 3/4 wysokości oraz aby gotowanie odbywało się małym ogniu. Nie przestrzegając tych dwóch zasad ciasto rzeczywiście może wypłynąć :)
  • AniaG. AniaG.
    2236 dni temu
    Baba wyszła przepyszna! Zrobiona pierwszy raz tydzień temu na Wielkanoc, w ten weekend powtórzona. Wyszła jeszcze lepsza, niż za pierwszym razem. Najważniejsze, to ciepłe masło. Wówczas wychodzi puszysta i dobrze rośnie podczas gotowania. W domu cieszy się nie lada powodzeniem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3128 dni temu
    witam robiłem ostatnio tą babkę lecz nie wiem dlaczego wyszła mi sucha w środku . czy taka powinna być ? dodam że pominąłem wódke w przepisie cz ma ona jakiś wpływ na wilgogność ciasta ?

    odpowiedz

  • Gość 1 Gość 1
    3122 dni temu
    Alkohol jest konieczny. W moim domu babka gotowana jest bardzo popularna, tylko zamiast wódki dodaje się spirytus, w wersji z robioną polewą czekoladową - mocno kakaową.. Babka jest zawsze wilgotna i im starsza tym lepsza. Zdarzało się, że parę razy tego spirytusu z racji braku nie wlaliśmy i to już nie było to.
  • Gość Gość
    2597 dni temu
    Ja robię bez kakao, ale zawsze daje wódkę i jeszcze gorącą babkę polewam dokładnie polewa czekoladowa. Jest super wilgotna i przepyszna😃
  • haniasun5 haniasun5
    3306 dni temu
    Babka przepyszna, zrobiłam ja już 4 razy i za każdym razem wyszła super!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3337 dni temu
    Marta, do zimnej wody :)

    odpowiedz

  • marta marta
    3338 dni temu
    Kuchnio Lidla, czy babke wkladamy do zimnej czy cieplej wody?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3340 dni temu
    czy ktoś robił ciacho?:) smaczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3341 dni temu
    Mateuszu, piecz babkę w 180 stopniach Celsjusza, około 50-60 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, dlatego na pewno przyda się tu test suchego patyczka :) Możesz też upiec babkę z przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/Baba-wielkanocna

    odpowiedz

  • Mateusz Mateusz
    3343 dni temu
    Chcialbym upiec ta babke.. Wiec chciałbym sie dowiedziec w jakiej temp. i ile czasu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3347 dni temu
    Karolino, alkohol możesz pominąć :)

    odpowiedz

  • KarolinaGość KarolinaGość
    3347 dni temu
    Panie Pawle czy ta wódka jest konieczna? Można bez niej wyjdzie nam babka?pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3348 dni temu
    Beato, forma musi być z pokrywką.

    odpowiedz

  • beata beata
    3348 dni temu
    Witam Panie Pawle, jaka to ma byc forma z pokrywa czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    AsiK, możesz utrzeć babkę mikserem.

    odpowiedz

  • AsiK AsiK
    3355 dni temu
    Czy ciasto należy utrzeć ręcznie czy można mikserem z końcówką do ucierania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3362 dni temu
    Anno, możesz upiec babkę w piekarniku, jednak będzie ona trochę inaczej smakować.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3364 dni temu
    A czy wg tego przepisy można upiec tą babkę w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3366 dni temu
    Gościu, na formę o średnicy około 20 cm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3367 dni temu
    Na jaką formę jest ten przepis na babkę gotowaną? Chodzi o wielkość - duża czy mała?

    odpowiedz

  • janina janina
    3367 dni temu
    Witam Panie Pawle, czy nie mógłby pan od czasu do czasu podawać przepisy ze zdrowych produktów jak mąka razowa, cukier trzcinowy,itp? serdecznie pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3369 dni temu
    Makowiec, zapisz się do naszego newslettera i śledź naszą ofertę na bieżąco: https://ssl.lidl.pl/pl/zamow-newsletter-1281.htm :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3370 dni temu
    Podobna patere widzialam w Pepco ale nie jesc identyczna

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3370 dni temu
    Piękne zdjęcie :) Kuchnio Lidla, czy możecie zdradzić gdzie można kupić taką paterę?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3371 dni temu
    Gdzie można kupić foremkę? Czy w Lidlu będzie dostępna?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Babka gotowana w tradycyjnej odsłonie

Babka to tradycyjne ciasto, które nierzadko gości na polskich stołach – zwłaszcza w okresie wielkanocnym! Ma charakterystyczny, stożkowy kształt z gładkimi lub karbowanym bokami. Bardzo często w jej środku znajduje się otwór. Co ciekawe, kształt ciasta wzorowano na szerokiej, fałdowanej spódnicy – elemencie odświętnego stroju wiejskiego. Czasami też wskazuje się na pochodzenie słowa baba od puszystości czy okrągłego kształtu wypieku. Z kolei samo ciasto do babki występuje w wielu odsłonach. Jedna z ciekawszych z nich to niewątpliwie tradycyjna babka gotowana! Zwraca uwagę estetycznym, smakowitym wyglądem, ale i niezaprzeczalnymi walorami smakowymi. Właśnie dlatego tym razem mamy dla Ciebie przepis na babkę gotowaną, która zawsze się udaje! Do jej przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, za to niezbędna będzie odpowiednia forma chroniąca ciasto przed dostaniem się do niego gorącej wody. Gotowa babka gotowana jest mokra, delikatna w smaku i konsystencji. Sprawdź, jak przygotować babkę gotowaną jak z przepisu babci!

Jak zrobić babkę gotowaną?

W naszym przepisie wskazujemy, jak zrobić babkę gotowaną krok po kroku. Warto jednak przyjrzeć się dokładniej poszczególnym składnikom, aby pożegnać wszelkie wątpliwości. Przede wszystkim babę gotowaną przygotowuje się z mąki pszennej. Dzięki niej zyskuje idealną, puszystą konsystencję. Świetny wybór to np. mąka pszenna typu 450, znana jako luksusowa. Bardzo często poleca się ją do babek, ponieważ jest bardzo delikatna. Dobrze sprawdzi się też mąka typu 500, czyli krupczatka. Zawiera nieco więcej glutenu, dlatego sprawia, że ciasto na tradycyjną babkę gotowaną zyskuje większą elastyczność. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnie wilgotnym cieście o przyjemnej konsystencji to strzał w dziesiątkę. Możesz również wykorzystać mąkę luksusową typu 550. Cechuje ją wysoka zawartość glutenu – dodając ją do przepisu na babkę gotowaną, zyskasz znakomicie puszyste ciasto. W przepisach na gotowaną babkę czasami pojawia się mąka tortowa – w naszym również zda egzamin.

Paweł Małecki radzi dodać do ciasta kieliszek wódki, ale babka gotowana ze spirytusem również się uda. Nie rezygnuj z tego kroku! Alkohol sprawia, że wypiek staje się należycie wilgotny, a zarazem puszysty i lekki. Wpływa on również na jego trwałość. Dzięki niewielkiemu dodatkowi procentów gotowana babka wielkanocna dłużej zachowuje świeżość. Ponadto w przepisie na babkę gotowaną radzimy Ci użyć laski wanilii. W razie potrzeby możesz jednak zastąpić ją cukrem wanilinowym bądź pastą z wanilii – uważaj, jej smak jest niezwykle intensywny.

W sprawdzonym przepisie na babkę gotowaną, który przedstawiliśmy powyżej, polecamy ozdobić ciasto polewą waniliową, która znakomicie pasuje do jej smaku. Przyrządzisz ją ze szklanki cukru pudru, 2 łyżek mleka oraz 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego. W małej misce połącz cukier puder i ekstrakt, po czym stopniowo dodawaj mleko, mieszając całość, aż osiągniesz pożądaną konsystencję polewy. Jeśli chcesz, aby stała się rzadsza, użyj więcej mleka.

Najlepsza babka gotowana od Kuchni Lidla

Kluczowy element, który odpowiada za wygląd oraz powodzenie wypieku to forma na babkę gotowaną. Popularny wybór to model z ocynkowanej stali, który z pewnością posłuży Ci przez długi czas. Po posmarowaniu jej wnętrza tłuszczem nie musisz obawiać się o przyleganie masy do jej boków. Dodatkowo sprzyja ona wyjęciu gotowanej, wilgotnej babki bez naruszenia jej kształtu. Inna opcja to babka gotowana w formie silikonowej. To nowoczesna propozycja, która cieszy się coraz większym powodzeniem wśród miłośników cukiernictwa. Nic dziwnego! Nie zajmuje wiele miejsca, mało waży i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Silikonowa forma do babki gotowanej wykazuje odporność na wysoką temperaturę i charakteryzuje się bezpieczeństwem użytkowania. W każdym przypadku bardzo ważna jest szczelność naczynia. Przed umieszczeniem ciasta w wodzie, koniecznie sprawdź, czy forma na babkę gotowaną jest szczelna. Tylko wtedy ciasto uda się, jak należy.

Nie masz w domu odpowiedniej formy? Przygotowanie babki gotowanej bez formy z zamknięciem to spore wyzwanie, jednak może zakończyć się sukcesem. W takim wypadku ciasto przelej do klasycznej formy na babkę, całość owiń dokładnie folią spożywczą, a do garnka nalej tyle wody, aby forma się nie poruszała. Garnek przykryj pokrywką lub talerzem. W połowie czasu gotowania ciasta, nieco zmniejsz ogień. Jednak tylko wykorzystanie dedykowanej formy da Ci pewność, że nie dojdzie do rozszczelnienia. Wiesz już chyba wszystko na temat babki gotowanej. Pozostaje nam życzyć Ci powodzenia!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!