Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Pod koniec mieszania dodajemy wódkę.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy kolejno przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut. Babkę wyjmujemy z formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Jak podawać
Polewamy polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Babka gotowana w tradycyjnej odsłonie
Babka to tradycyjne ciasto, które nierzadko gości na polskich stołach – zwłaszcza w okresie wielkanocnym! Ma charakterystyczny, stożkowy kształt z gładkimi lub karbowanym bokami. Bardzo często w jej środku znajduje się otwór. Co ciekawe, kształt ciasta wzorowano na szerokiej, fałdowanej spódnicy – elemencie odświętnego stroju wiejskiego. Czasami też wskazuje się na pochodzenie słowa baba od puszystości czy okrągłego kształtu wypieku. Z kolei samo ciasto do babki występuje w wielu odsłonach. Jedna z ciekawszych z nich to niewątpliwie tradycyjna babka gotowana! Zwraca uwagę estetycznym, smakowitym wyglądem, ale i niezaprzeczalnymi walorami smakowymi. Właśnie dlatego tym razem mamy dla Ciebie przepis na babkę gotowaną, która zawsze się udaje! Do jej przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, za to niezbędna będzie odpowiednia forma chroniąca ciasto przed dostaniem się do niego gorącej wody. Gotowa babka gotowana jest mokra, delikatna w smaku i konsystencji. Sprawdź, jak przygotować babkę gotowaną jak z przepisu babci!
Jak zrobić babkę gotowaną?
W naszym przepisie wskazujemy, jak zrobić babkę gotowaną krok po kroku. Warto jednak przyjrzeć się dokładniej poszczególnym składnikom, aby pożegnać wszelkie wątpliwości. Przede wszystkim babę gotowaną przygotowuje się z mąki pszennej. Dzięki niej zyskuje idealną, puszystą konsystencję. Świetny wybór to np. mąka pszenna typu 450, znana jako luksusowa. Bardzo często poleca się ją do babek, ponieważ jest bardzo delikatna. Dobrze sprawdzi się też mąka typu 500, czyli krupczatka. Zawiera nieco więcej glutenu, dlatego sprawia, że ciasto na tradycyjną babkę gotowaną zyskuje większą elastyczność. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnie wilgotnym cieście o przyjemnej konsystencji to strzał w dziesiątkę. Możesz również wykorzystać mąkę luksusową typu 550. Cechuje ją wysoka zawartość glutenu – dodając ją do przepisu na babkę gotowaną, zyskasz znakomicie puszyste ciasto. W przepisach na gotowaną babkę czasami pojawia się mąka tortowa – w naszym również zda egzamin.
Paweł Małecki radzi dodać do ciasta kieliszek wódki, ale babka gotowana ze spirytusem również się uda. Nie rezygnuj z tego kroku! Alkohol sprawia, że wypiek staje się należycie wilgotny, a zarazem puszysty i lekki. Wpływa on również na jego trwałość. Dzięki niewielkiemu dodatkowi procentów gotowana babka wielkanocna dłużej zachowuje świeżość. Ponadto w przepisie na babkę gotowaną radzimy Ci użyć laski wanilii. W razie potrzeby możesz jednak zastąpić ją cukrem wanilinowym bądź pastą z wanilii – uważaj, jej smak jest niezwykle intensywny.
W sprawdzonym przepisie na babkę gotowaną, który przedstawiliśmy powyżej, polecamy ozdobić ciasto polewą waniliową, która znakomicie pasuje do jej smaku. Przyrządzisz ją ze szklanki cukru pudru, 2 łyżek mleka oraz 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego. W małej misce połącz cukier puder i ekstrakt, po czym stopniowo dodawaj mleko, mieszając całość, aż osiągniesz pożądaną konsystencję polewy. Jeśli chcesz, aby stała się rzadsza, użyj więcej mleka.
Najlepsza babka gotowana od Kuchni Lidla
Kluczowy element, który odpowiada za wygląd oraz powodzenie wypieku to forma na babkę gotowaną. Popularny wybór to model z ocynkowanej stali, który z pewnością posłuży Ci przez długi czas. Po posmarowaniu jej wnętrza tłuszczem nie musisz obawiać się o przyleganie masy do jej boków. Dodatkowo sprzyja ona wyjęciu gotowanej, wilgotnej babki bez naruszenia jej kształtu. Inna opcja to babka gotowana w formie silikonowej. To nowoczesna propozycja, która cieszy się coraz większym powodzeniem wśród miłośników cukiernictwa. Nic dziwnego! Nie zajmuje wiele miejsca, mało waży i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Silikonowa forma do babki gotowanej wykazuje odporność na wysoką temperaturę i charakteryzuje się bezpieczeństwem użytkowania. W każdym przypadku bardzo ważna jest szczelność naczynia. Przed umieszczeniem ciasta w wodzie, koniecznie sprawdź, czy forma na babkę gotowaną jest szczelna. Tylko wtedy ciasto uda się, jak należy.
Nie masz w domu odpowiedniej formy? Przygotowanie babki gotowanej bez formy z zamknięciem to spore wyzwanie, jednak może zakończyć się sukcesem. W takim wypadku ciasto przelej do klasycznej formy na babkę, całość owiń dokładnie folią spożywczą, a do garnka nalej tyle wody, aby forma się nie poruszała. Garnek przykryj pokrywką lub talerzem. W połowie czasu gotowania ciasta, nieco zmniejsz ogień. Jednak tylko wykorzystanie dedykowanej formy da Ci pewność, że nie dojdzie do rozszczelnienia. Wiesz już chyba wszystko na temat babki gotowanej. Pozostaje nam życzyć Ci powodzenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1947 dni temu
witam , mam pytanie robiłam babkę gotowana według trochę innego przepisu i podczas gotowania ciasto zaczeło mi uciekać z foremnki czy to normalne? czy zrobiłam coś nie tak?
odpowiedz
1945 dni temu
Bardzo ważne jest przy gotowaniu babki, aby forma była wypełniona do 3/4 wysokości oraz aby gotowanie odbywało się małym ogniu. Nie przestrzegając tych dwóch zasad ciasto rzeczywiście może wypłynąć :)
2442 dni temu
Baba wyszła przepyszna! Zrobiona pierwszy raz tydzień temu na Wielkanoc, w ten weekend powtórzona. Wyszła jeszcze lepsza, niż za pierwszym razem. Najważniejsze, to ciepłe masło. Wówczas wychodzi puszysta i dobrze rośnie podczas gotowania. W domu cieszy się nie lada powodzeniem!
odpowiedz
3334 dni temu
witam robiłem ostatnio tą babkę lecz nie wiem dlaczego wyszła mi sucha w środku . czy taka powinna być ? dodam że pominąłem wódke w przepisie cz ma ona jakiś wpływ na wilgogność ciasta ?
odpowiedz
3329 dni temu
Alkohol jest konieczny. W moim domu babka gotowana jest bardzo popularna, tylko zamiast wódki dodaje się spirytus, w wersji z robioną polewą czekoladową - mocno kakaową.. Babka jest zawsze wilgotna i im starsza tym lepsza. Zdarzało się, że parę razy tego spirytusu z racji braku nie wlaliśmy i to już nie było to.
2803 dni temu
Ja robię bez kakao, ale zawsze daje wódkę i jeszcze gorącą babkę polewam dokładnie polewa czekoladowa. Jest super wilgotna i przepyszna😃
3512 dni temu
Babka przepyszna, zrobiłam ja już 4 razy i za każdym razem wyszła super!
odpowiedz
3544 dni temu
Marta, do zimnej wody :)
odpowiedz
3545 dni temu
Kuchnio Lidla, czy babke wkladamy do zimnej czy cieplej wody?
odpowiedz
3546 dni temu
czy ktoś robił ciacho?:) smaczne?
odpowiedz
3548 dni temu
Mateuszu, piecz babkę w 180 stopniach Celsjusza, około 50-60 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, dlatego na pewno przyda się tu test suchego patyczka :) Możesz też upiec babkę z przepisu: https://kuchnialidla.pl/Baba-wielkanocna
odpowiedz
3550 dni temu
Chcialbym upiec ta babke.. Wiec chciałbym sie dowiedziec w jakiej temp. i ile czasu?
odpowiedz
3554 dni temu
Karolino, alkohol możesz pominąć :)
odpowiedz
3554 dni temu
Panie Pawle czy ta wódka jest konieczna? Można bez niej wyjdzie nam babka?pozdrawiam
odpowiedz
3555 dni temu
Beato, forma musi być z pokrywką.
odpowiedz
3555 dni temu
Witam Panie Pawle, jaka to ma byc forma z pokrywa czy bez?
odpowiedz
3561 dni temu
AsiK, możesz utrzeć babkę mikserem.
odpowiedz
3561 dni temu
Czy ciasto należy utrzeć ręcznie czy można mikserem z końcówką do ucierania?
odpowiedz
3569 dni temu
Anno, możesz upiec babkę w piekarniku, jednak będzie ona trochę inaczej smakować.
odpowiedz
3570 dni temu
A czy wg tego przepisy można upiec tą babkę w piekarniku?
odpowiedz
3573 dni temu
Gościu, na formę o średnicy około 20 cm :)
odpowiedz
3574 dni temu
Na jaką formę jest ten przepis na babkę gotowaną? Chodzi o wielkość - duża czy mała?
odpowiedz
3574 dni temu
Witam Panie Pawle, czy nie mógłby pan od czasu do czasu podawać przepisy ze zdrowych produktów jak mąka razowa, cukier trzcinowy,itp? serdecznie pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość
odpowiedz
3576 dni temu
Makowiec, zapisz się do naszego newslettera i śledź naszą ofertę na bieżąco: https://ssl.lidl.pl/pl/zamow-newsletter-1281.htm :)
odpowiedz
3576 dni temu
Podobna patere widzialam w Pepco ale nie jesc identyczna
odpowiedz
3577 dni temu
Piękne zdjęcie :) Kuchnio Lidla, czy możecie zdradzić gdzie można kupić taką paterę?
odpowiedz
3577 dni temu
Gdzie można kupić foremkę? Czy w Lidlu będzie dostępna?
odpowiedz
zobacz wszystkie