zobacz film Mazurek pomarańczowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto kruche migdałowe

Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.

Masa marcepanowa na rozetkę

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. Pieczemy w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.

Konfitura pomarańczowa

Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy) oraz skórę z pomarańczy. Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę (bez laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.

Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (56)

Avatar
  • Trolla30 Trolla30
    608 dni temu
    W przepisie jest najpierw piecznie samego spodu (10-12min) a następnie pieczenie z masą marcepanową (12-14 min) - na filmie jest to pieczenie jednocześnie obu elementów. To w końcu jak ma być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    608 dni temu
    Możesz wykonać mazurek na oba sposoby. Jeśli zdecydujesz się piec rozetkę marcepanową dłużej, tak jak Paweł pokazuje w filmie (ok. 25 minut), będzie ona po prostu bardziej wypieczona i twardsza, ale równie dobra :)
  • Słodkaona Słodkaona
    976 dni temu
    Czy w masie marcepanowej można pominąć rum? Ma on wpływ znaczący na masę? Pozdrawiam serdecznie ☺️

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    976 dni temu
    Słodkaona, możesz pominąć rum :)
  • Gość Gość
    1326 dni temu
    Masa marcepanowa według proporcji przepisu jest zbyt rzadka. Pomimo długiego czasu wyrabiania, nie gęstnieje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1328 dni temu
    masa na rozetke wyszla mi zbyt zadka, co moge zrobic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1328 dni temu
    Upewnij się, że masa jest dokładnie wyrobiona-choć na materiale wideo proces wygląda na szybki, masie trzeba poświęcić trochę czasu, by stałe składniki połączyły się z płynnymi, szczególnie z białkiem jaja, które jest oporne na tego typu zabiegi ;) Jeśli masa była odpowiednio długo wyrabiana, a nadal jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę marcepanu i ponownie dokładnie wyrób całość na gładką, jednolitą masę.
  • Gość Gość
    2423 dni temu
    Bardzo dobry przepis!!! Polecam - robiłam i jest wyśmienity!!! ZUZA: Marcepan w Lidlu bywa przed Świętami - Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy - ja robię wówczas zapas.

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    2439 dni temu
    Czy kupie w Lidlu marcepan? Bardzo proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3158 dni temu
    Witam, Na Wielkanoc zrobiłam mazurka pomarańczowego pana Pawła. Do tej pory nie jadałam ich, bo były dla mnie zbyt słodkie, ten jest WYŚMIENITY !!! . Polecam wszystkim go wypróbować nawet po świętach. A panu Pawłowi należą się podziękowania za wspaniałe przepisy ! pozdrawiam, Krystyna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3158 dni temu
    Cieszymy się, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3163 dni temu
    Dzień dobry, mam pytanie czy można wykorzystać gotowy dżem pomarańczowy, żeby nie robić konfitury?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3158 dni temu
    Można, jednak konfitura domowej roboty jest wyjątkowo dobra - zachęcamy do przetestowania przepisu :)
  • Gość Gość
    3163 dni temu
    Czy w Lidlu dostanę masę marcepanową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3163 dni temu
    Marcepan występuje w naszej ofercie akcyjnej. Przed świętami pojawił się w sklepach Lidl.
  • Ania Ania
    3163 dni temu
    tak, niedawno kupiłam
  • Gość Gość
    3164 dni temu
    prosze szybko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3164 dni temu
    szybka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3164 dni temu
    czy zamiast rumu może być inny alkochol

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3164 dni temu
    prosze o szybką wiadomość
  • KASIA KASIA
    3164 dni temu
    mniam od razu zaczynam robić

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3168 dni temu
    To jeden z moich ulubionych przepisów na mazurek. Tak mi wyszedł wspaniale: http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/03/mazurek-migdaowy-z-pomaranczami-i.html . Serdecznie pozdrawiam Pana Pawła i życzę Wesołych Świąt! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3167 dni temu
    Olu, wygląda przepysznie! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3515 dni temu
    Joanna MK, skórkę dodajemy do konfitury.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3516 dni temu
    Trochę mi się kruszy ten mazurek, może źle zagniotłam ciasto.Dodałam konfiturę z pomarańczy własnej roboty, wyszedł pyszny.Ładnie prezentował się na stole.

    odpowiedz

  • Gosia85 Gosia85
    3518 dni temu
    Ja skórkę dodałam do pomarańczy i wyszło :-)

    odpowiedz

  • Joanna MK Joanna MK
    3519 dni temu
    Mam zapytanie do konfitury, proszę mi powiedzieć, czy tą całą startą skórkę z 5 pomarańczy dodaję do konfitury, czy tylko ona jest do ozdoby? Z góry bardzo dziękuję za odp.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3521 dni temu
    Mila, kup całe migdały i zmiel je na proszek :)

    odpowiedz

  • Mila Mila
    3521 dni temu
    Czy maczka migdałowa jest dostępna w Lidlu? Nie moge jej dostac:( obsługa sklepu twierdzi, ze ja wycofano ze sprzedaży.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3522 dni temu
    Aniu, szczelnie owinięty mazurek, przechowywany w chłodzie może poczekać na Święta do kilku dni.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3522 dni temu
    Ile czasu przed świętami można takiego mazurka przygotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3523 dni temu
    Drogi Gościu, możesz przygotować konfiturę wcześniej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3523 dni temu
    CZY KONFITURĘ MOŻNA PRZYGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3523 dni temu
    Mimi, za goryczkę odpowiada biała warstwa pod skórką. Jeśli mimo jej całkowitego wycięcia, konfitura jest nadal za mało słodka, dodaj więcej cukru do smaku. Co do ilości konfitury - może owoce były zbyt duże? Jednak mamy nadzieję, że konfitura się nie zmarnowała ;) Świetnie sprawdzi się do innych deserów i np. naleśników :)

    odpowiedz

  • Mimi Mimi
    3525 dni temu
    Zrobiłam wraz z mamą ten mazurek, jest naprawdę dobry. Ciasto jest kruche w sposób idealny i nie jest za słodkie, masa marcepnowa z Lidla też jest super. Jedno małe ale, (moje pomarańcze nie pochodziły z lidla, tylko z konkurencyjnej "stonki" może to inna odmiana?) mimo postępowania zgodnie z przepisem i wycinania białych części owocu, szorowania i sparzenia konfitura jest lekko gorzka i wyszło dużo, mimo porządnego odparowania. Wystarczyłoby na 3 mazurki tej wielkości. Poza tym przepis naprawdę godny polecenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3529 dni temu
    Smaczek, Gościu, oczywiście zachęcamy do eksperymentowania z naszymi przepisami. Jednak rekomendujemy wykonanie konfitury według przepisu Pawła, w końcu mazurki jemy tylko raz w roku. Mogą zawierać trochę więcej cukru ;) Anno, masy marcepanowej nie trzeba zapiekać.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3529 dni temu
    Kupiłam w Lidlu masę marcepanową i mam pytanie jak ją przyrządzać tzn chodzi o to czy można ją spożywać bez pieczenia czy nie. Jeżeli nie to ile powinna być zapiekana

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3529 dni temu
    WŁAŚNIE, MOŻNA DODAĆ ŻELATYNĘ?

    odpowiedz

  • Smaczek Smaczek
    3531 dni temu
    A może do pomarańczy dodać po prostu żelatyny zamiast tej ilości cukru? Co KUCHNIA NA TO?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3540 dni temu
    Anno, możesz użyć ksylitolu, jednak nie zalecamy drastycznie zmieniać ilości podanego cukru. Trzeba pamiętać, że wpływa on nie tylko na smak, ale również konsystencję konfitury.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3540 dni temu
    Czy do konfitury musimy użyć tyle cukru? może można go czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3540 dni temu
    Drogi Gościu - cały akapit poświęcony jest rozetce. Rozetka to nic innego, jak rant mazurka :) jeśli nie wiesz, w jaki sposób nakładać masę marcepanową - obejrzyj filmik i zobacz, jak nakłada ją Paweł Małecki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3540 dni temu
    Dlaczego w przepisie nie ma ani słowa na temat ozdobnego rantu, który decyduje o wyglądzie mazurka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3547 dni temu
    kasiaaa17, zazwyczaj taką drogę rozpoczyna się od szkoły gastronomicznej, a następnie kształci się już w pożądanym kierunku. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o Pawle Małeckim, zachęcamy do przeczytania tekstu: https://kuchnialidla.pl/pawel-malecki-mistrz-cukiernictwa

    odpowiedz

  • kasiaaa17 kasiaaa17
    3547 dni temu
    Jeśli można wiedzieć jaką szkołę ukończył pan Paweł? Marzę o tym aby zostać cukiernikiem. Chciałabym wiedzieć gdzie pan tak dobrze nauczył się swojego fachu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3547 dni temu
    mua, zapytania produktowe prosimy zgłaszać za pomocą formularza kontaktowego, dostępnego na stronie Lidla: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • mua mua
    3547 dni temu
    Czy w Lidlu będzie można kupić pomarańcze bio w najbliższej przyszłości? Kiedyś mi się udało dostać takowe w mniejszym mieście, ale u u siebie nigdy nie widziałam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3549 dni temu
    Spa, możesz pominąć rum. Masa marcepanowa nie będzie miała wtedy delikatnego aromatu rumu. Możesz go też zastąpić innym alkoholem bądź aromatem.

    odpowiedz

  • spa spa
    3549 dni temu
    można pominąc rum? Będzie to miało znaączy wpływ na smak"? P.S>w polu "Autor" jak klikam, żeby wpisać nick , to slowo "Gość" powinno zniknąc samoczynnie, a nie, żebym musiała go sama kasować. Coś IT nie dopracowało,a to bardzo banalny "bug"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3551 dni temu
    Anko, oba sposoby są poprawne :) Jeśli zapieczesz spód dwa razy (bez rozetki i z), ciasto będzie delikatnie brązowe i bardziej kruche. Omijając tę czynność otrzymasz bledsze, mniej wypieczone ciasto. Jednak w obu przypadkach mazurek będzie pyszny :)

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3551 dni temu
    W opisie przepisu ciasto przed dekoracją rozetkową jest chwile pieczone w piekarniku, pózniej dopiero jest rozetka i znów pieczone. W filmie natomiast na ciasto surowe idzie rozetka i dopiero ciasto jest pieczone. Która wersja jest właściwa ? Czy jedna i druga są dobre ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3552 dni temu
    Gościu, potwierdzamy - masa marcepanowa jest dostępna w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3552 dni temu
    O jej jak ja sie ciesze że ksiązke z prepisami ciast mozna będzie dostac w Lidlu Nie moge sie doczekac Mam nadzieje że starczy dla mnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3552 dni temu
    Można

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3552 dni temu
    A mase marcepanową można dostać w Lidlu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!