Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- duże sitko
- łopatka silikonowa
- wałek do ciasta
- podłużna, okrągła miska do wycięcia kształtu mazurka
- forma do ciasta 36x24,5x6 cm
- piekarnik z termoobiegiem rozgrzany do temperatury 180°C
- robot kuchenny
- szpryca cukiernicza
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zachowując osobne proporcje zmiel migdały na mączkę przy użyciu blendera. Masło potrzebne do kruchego ciasta i masy kajmakowej wyciągnij z lodówki, aby zmiękło.
PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto migdałowe
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę przesiewamy przez sitko na blat. Dodajemy cukier puder i zmielone migdały (70 g). Całość ostrożnie mieszamy i robimy zagłębienie na środku.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
W środek zagłębienia dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Łopatką łączymy składniki, a następnie delikatnie zagniatamy ciasto przez krótką chwilę (długi czas zagniatania może spowodować skurczenie ciasta podczas jego wypiekania!). Ciasto wstawiamy do lodówki ma minimum godzinę.
KROK 3: WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i rozkładamy na formie. Za pomocą podłużnej, okrągłej miski wycinamy w cieście kształt mazurka. Nadmiar ciasta usuwamy z formy.
Jeśli nie posiadamy odpowiedniej miski mazurek może pozostać prostokątny.
KROK 4: PIECZEMY BLAT CIASTA
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być bardzo blade, nie trzymamy go w piekarniku do momentu zbrązowienia.
Ciasto herbatnikowe
KROK 1: UCIERAMY MARGARYNĘ
Margarynę ucieramy z cukrem przy pomocy robota kuchennego do momentu, aż stanie się puszysta. Dalej ucierając dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę pszenną i zmielone wcześniej migdały (50 g). Całość ucieramy jeszcze krótką chwilę i wyłączamy robot.
KROK 2: WYCISKAMY DEKORACYJNE ROZETKI
Na brzegi podpieczonego wcześniej blatu ciasta wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z masy herbatnikowej. Ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzany do temperatury 180°C na ok. 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Masa kajmakowa
KROK 1: UCIERAMY MARGARYNĘ
Mleko zagotowujemy ze śmietaną w rondelku. Do gotującego się mleka dodajemy krówki. Ciągle mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Gdy masa będzie jednolita zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
KROK 2: WYLEWAMY MASĘ KAJMAKOWĄ NA CIASTO
Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
KROK 3: DEKORUJEMY MAZUREK
Mazurek dekorujemy bakaliami i rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.
Zobacz podobne
przepisy
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Jak zrobić pyszny mazurek kajmakowy?
Mazurki, a zwłaszcza mazurek kajmakowy, stanowią nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Te niezwykłe wypieki przygotowuje się głównie na święta Wielkanocne, ale tego typu ciasto można śmiało wypiekać przez cały rok. Mazurki mają w naszym kraju dość długą historię i nie bez powodu pojawiają się na naszych stołach właśnie w trakcie świąt wielkanocnych. Mazurek wielkanocny z kajmakiem, czekolada bądź innym dodatkiem symbolizuje bowiem obfitość i radość związaną z nadejściem wiosny i odrodzeniem!
Historia mazurka w Polsce sięga wielu wieków wstecz, a dokładnie czasów przedchrześcijańskich. Początkowo wypiekano ciasta z mąki, wody i jajek, które stanowiły ofiarę dla bóstw. Wraz z biegiem czasu, zwłaszcza po przyjęciu chrześcijaństwa, mazurki zaczęły pełnić funkcję symboliczną podczas świąt. Niewiele osób wie jednak, że sam pomysł na mazurkowe ciasto zaczerpnięty został z tureckiej tradycji cukierniczej, a mazurek, który przypominał ten, którego znamy dziś, zaczął być wypiekany dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Ich kształty, wielkości, a nawet i smaki różniły się w zależności od regionu, co sprawiało, że każdy mazurek miał swój unikalny charakter.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem to jedna z najpopularniejszych odmian tego wypieku, jednakże przepis Pawła Małeckiego nieco różni się od tradycyjnej formy z uwagi na dobór dodatkowych składników takich jak sproszkowane migdały oraz ciasto herbatnikowe. Przepis na to, jak zrobić mazurek wielkanocny według Pawła nie jest wcale trudniejsze od standardowego sposobu przygotowywania tego pysznego ciasta.
Kluczowym elementem jest przygotowanie kruchego ciasta migdałowego oraz ciasta herbatnikowego, które stanowią bazę dla tego wypieku. Dodatek masła, jajek i migdałów nadaje ciastu wyjątkowy smak i konsystencję, a kajmakowe nadzienie stanowi serce całego wypieku. Pieczenie kruchego ciasta migdałowego wymaga precyzji oraz uwagi, aby uzyskać idealny efekt. Podobnie postępujemy z ciastem herbatnikowym, które po upieczeniu tworzy efektowne rozetki. W ten sposób powstaje wyjątkowy mazurek kajmakowy, który zachwyci nie tylko smakiem, ale także aromatem i wyglądem.
Sprawdzony przepis na mazurek z kajmakiem
Marzy Ci się prosty i szybki przepis na mazurek? Skorzystaj z tytułowego przepisu na bardzo dobry wielkanocny mazurek z masą krówkową autorstwa Pawła Małeckiego, a na pewno się nie zawiedziesz! Przygotowanie tak doskonałego mazurka z kajmakiem bywa wyzwaniem, ale z tym przepisem zrobisz go bez trudu. Jeśli chcesz, aby Twój mazurek smakował jeszcze lepiej, warto żebyś poznał kilka trików stosowanych przez profesjonalistów, które pozwolą Ci uzyskać oczekiwany efekt.
Pierwszym i jednym z najważniejszych kroków jest samo przygotowanie kruchego ciasta (migdałowego lub klasycznego). Zadbaj o to, aby wszystkie składniki były dobrze schłodzone, zwłaszcza masło. Podczas mieszania składników, unikaj zbyt długiego wyrabiania ciasta, gdyż może to wpłynąć na jego kurczenie podczas pieczenia. Dobrze schłodzone ciasto kruche zachowa swoją formę i chrupkość. Drugim niezwykle istotnym elementem przygotowywania mazurka kajmakowego z tytułowego przepisu jest odpowiednie przyrządzenie ciasta herbatnikowego do ozdobienia jego brzegów. Ucieranie margaryny z cukrem powinno być bardzo dokładnie i intensywne.
Masa kajmakowa to bez wątpienia serce mazurka — podczas przygotowywania tej masy, kluczowe jest dokładne rozpuszczenie krówek w mleku i śmietanie o odpowiedniej temperaturze. Taką lśniącą masę należy szybko połączyć z masłem, aby nazbyt nie zgęstniała. Ważnym elementem przy pieczeniu mazurka jest także kontrola temperatury piekarnika. Pamiętajmy, aby ciasto migdałowe upiec na jasny kolor, bez zbytniego zbrązowienia.
Przestrzegając tych wskazówek i trików, masz szansę stworzyć mazurek z kajmakiem, który zachwyci podniebienia nawet największych sceptyków tego słodkiego przysmaku! To wyjątkowe połączenie kruchego ciasta, delikatnego kajmaku i starannie dobranych bakalii sprawi, że nasz mazurek stanie się arcydziełem cukierniczym.
Masa kajmakowa do mazurka
Masa kajmakowa do mazurka to esencjonalny składnik, nadający mu charakterystycznego smaku i aromatu. Co zrobić, aby przyrządzić idealny kajmak do mazurka? Cukiernicy zalecają delikatne podgrzewanie krówek w rondlu z dodatkiem mleka oraz śmietanki, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Ważne jest regularne mieszanie, aby zapobiec przywieraniu cukru do dna garnka. W przypadku, gdy chcesz przygotować masę krówkową bez użycia krówek, świetnym zamiennikiem może okazać się mleko skondensowane. Wystarczy podgrzać mleko skondensowane z odrobiną masła, uzyskując konsystencję podobną do tradycyjnej masy krówkowej.
Istnieje jeszcze jeden sposób na przyrządzenie domowego kajmaku bez użycia krówek oraz mleczka skondensowanego. Aby przygotować domową masę kajmakową z cukru, potrzebujesz jedynie kilku prostych składników. Wystarczy rozpuścić cukier na patelni i skarmelizować go, a następnie powoli dodać do niego masło, a na sam koniec także tłustą śmietankę. Po połączeniu cukru i masła oraz śmietanki całość intensywnie wymieszaj i gotuj przez kilka kolejnych minut, aż osiągnie konsystencję kajmaku. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji zdejmij masę z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Ta prosta receptura pozwala cieszyć się domowym kajmakiem, który doskonale nada się do różnych deserów, w tym do mazurka kajmakowego.
Niezwykle istotna jest dbałość o odpowiednie proporcje wszystkich składników — cukier, masło i mleko powinny być doskonale zbalansowane, aby zachować równowagę słodyczy i poprawną konsystencję. Pamiętaj, że zbyt duża ilość cukru może sprawić, że masa będzie zbyt słodka i niejadalna. O czym jeszcze należy pamiętać? Podczas gotowania kajmaku do mazurka warto kontrolować temperaturę i często mieszając, aby uniknąć przywierania do dna naczynia. Ważna jest także szybkość wykonania masy krówkowej. Staraj się utrzymać dynamiczne tempo, by nie dopuścić do nadmiernego wygotowania masy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (119)
614 dni temu
Lidl, proszę sprawdzić ilości składników. Nie zgadzają się co do dalszej części przepisu. Mam przepis wydrukowany kilka lat wcześniej i są nieco inne proporcje (migdały i mąka).
odpowiedz
614 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę, składniki wróciły już na swoje miejsce.
971 dni temu
Mimo wielu negatywnych komentarzy zdecydowałam się upiec tego mazurka,ponieważ prezentuje się niesamowicie.Piekę ciasta od wielu lat,więc mam trochę doświadczenia i poradziłam sobie całkiem nieźle.Moje rozetki się nie rozpłynęły,ale to tylko dlatego,że wyciskałam je na całkiem ostudzone placki ,które po ostrożnym przeniesieniu z blachy umieściłam na kartonowych podstawkach.Następnie włożyłam do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika do 240 °.Z podstawek przełożyłam placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w tej temperaturze przez około 15 minut,po czym zmniejszyłam temperatutę do 180° i piekłam dalej przez około 15 minut.Upiekły się pięknie i zachowały kształt. Szkoda,że tak chaotyczny przepis wprowadza w błąd osoby z mniejszym niż moje doświadczenie.
odpowiedz
974 dni temu
Jak długo i gdzie przechowywać gotowego Mazurka? ?
odpowiedz
974 dni temu
Mazurek nie należy do trwałych ciast. Jeśli chcesz przygotować go wcześniej, najlepiej zrobić to maksymalnie z dwudniowym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
978 dni temu
Dekorować - kogo? co?, a więc nie mazurka, tylko mazurek.
odpowiedz
977 dni temu
Magdo, zgadza się, to poprawna forma-dziękujemy za czujność. Poprawiliśmy już tekst przepisu.
995 dni temu
Czy zamiast margaryny może być masło? Omg, nigdy nie użyję margaryny o.O
odpowiedz
995 dni temu
Słodkaona, tak-możesz wykorzystać masło.
1705 dni temu
Niestety cała rozeta się rozpuscila szkoda
odpowiedz
2061 dni temu
Tez mi sie cala rozetka rozlala -.-
odpowiedz
2077 dni temu
Wszystko wygląda pięknie ale dziwię się,że pan CULKERNIK proponuje kajmak z krówek. Owszem dla niedoświdczonych młodych ludzi tj.jakieś wyjście. Zrobiony przez siebie kajmak zupełnie inaczej smakuje.Wiem co mówię bo dawno temu robiłam z krówek i gotowych puszkowych kajmaków. Dzieciaki i goście twierdzili ,że chyba zrobiłam z innego przepisu i prosili aby niczego nie zmieniać. I wszystko w temacie.
odpowiedz
2077 dni temu
W naszych przepisach pokazujemy szereg możliwości, z których można skorzystać. Nasze przepisy są również kierowane do osób o różnych poziomach zaawansowania :) Tutaj akurat Paweł przygotowuje masę krówkową, zdarza się, że korzysta z gotowego produktu z puszki. Mamy również przepis na domowy kajmak w trzech smakach - https://kuchnialidla.pl/kajmak-na-trzy-sposoby
2088 dni temu
Jeden wielki chaos.Film zaczyna sie zdjeciem mazurka w owalnym ksztalcie,potem Pan cukiernik robi 2 ciasta w okraglym ksztalcie ,wyciska mase rozetkowa ,robiac zawijasy ,a wyjmuje upieczone 2 okragle ciasta z brzegiem w inny wzor.Z tego wynika,ze jest to zlepek kilku filmow.I dziwic sie,ze wilu osobom nie wychodzi cos,a na pewno ciasto rozetkowe,ktore sie rozlewa.Moze by tak dla odmiany zrobic porzadny film instruktazowy?
odpowiedz
2088 dni temu
Drogi Gościu, być może mylące jest zdjęcie, które się wyświetla przed startem filmu. Jadnak wszystkie etapy przygotowania mazurka przez Pawła zgadzają się. Musisz pamiętać, że szprycowane ciasto herbatnikowe pod wpływem temperatury trochę zmienia swój wygląd. Stąd być może mylne wrażenie innego wzoru. Nasze filmy są dedykowane konkretnym przepisom.
2073 dni temu
Wracam do tematu filmu.Mam dobre oczy i widze wyraznie,ze Pan cukiernik wycisnal na filmie ciasto rozetkowe w "zawijasy", a wyciagnal z pieca mazurki z zupelnie innym wzorem.Prosze nie wciskac kitu,ze zmienilo sie pod wplywem temperatury.A jeszcze odnosnie samego ciasta rozetkowego to ewidentnie cos z nim "nie halo" bo wystarczy poczytac komentarze.
2797 dni temu
Na ile wcześniej można go zrobić?
odpowiedz
2794 dni temu
Około 2-3 dni :)
3182 dni temu
Witam, u nas mazurek Pawła Małeckiego zagości kolejny raz. Zdążył już stać się tradycją i wszyscy na niego czekają z niecierpliwością. Dziękujemy.
odpowiedz
3184 dni temu
Cy musi być ,to ciasto Herbatnikowe ?
odpowiedz
3184 dni temu
Możesz wykorzystać przepis na ciasto z innych naszych przepisów na mazurki: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=mazurek
3203 dni temu
które migdały lepiej zmielić na mączkę czy migdały łuskane czy płatki migdałów z góry dziękuje :)
odpowiedz
3201 dni temu
Najlepiej użyć całych migdałów :)
3199 dni temu
łuskane lub płatki, ale w Lidlu są też akie zmielone na mączkę
3208 dni temu
Dzięki za wielkanocne przepisy jak też i pozostałe.Wypróbuję je na swojej kochanej rodzince! EVA
odpowiedz
3208 dni temu
Koniecznie daj znać, czy im smakowało :)
3214 dni temu
Witam.Prosze podac mniej-wiecej wielkosc jajka i jeszcze drugie pytanie jaka konkretnie koncowka do dekoracji zrobiony jest rant jajka? pytam bo bardzo mi sie spodobal.
odpowiedz
3214 dni temu
Jajka rozmiar "L" :) Zaś dekorację wykonano końcówką cukierniczą o kształcie gwiazdy. Pozdrawiamy!
3214 dni temu
3 lata minęły jak jeden dzień! Najlepszy Paweł Małecki, wtedy był super!
odpowiedz
3539 dni temu
W tym roku robię tego mazurka. W tamtym rpku także skorzystałam z tego przepisu. Jest godny polecenia ;)
odpowiedz
3541 dni temu
Bardzo mi się podobają te mazurki.
odpowiedz
3542 dni temu
Ciasto jest tragicznie kruche, ciężko się wałkuje. Próbowaliśmy zrobić rozetki dekoracyjne, ale się rozpadały. Dlatego jako alternatywę spróbowaliśmy zrobić brzeg z ciasta na spód. Myślałem, że wyjdę z siebie - zbyt kruche żeby się łatwo formowało. Tak źle, tak niedobrze.
odpowiedz
3883 dni temu
Ciasto bardzo smaczne, bardzo słodkie (jak to mazurek) :) Rozetki straciły kształt, ale się nie rozlały, został z nich wianuszek dookoła, też ładny :) nie miałam krówek, więc masę kajmakową zrobiłam sama (z mleka i cukru)
odpowiedz
3884 dni temu
już drugi rok z rzędu przygotowuje ten mazurek!!! jest boski :)
odpowiedz
3885 dni temu
ps. do rozetek dałam masło, a nie margarynę, może to też miało znaczenie.
odpowiedz
3885 dni temu
ciasto bardzo dobre, chociaż ja dałabym więcej migdałów bo są mało wyczuwalne w cieście. W opisie do ciasta kruchego jest błąd - brakuje informacji, że należy rozwałkować 2 blaty. Kruche wyszło ok, nic się nie kruszyło, ani nie łamało (zagniatałam bardzo krótko); ciasto herbatnikowe natomiast się rozpłynęło i straciło kształt. Masy krówkowej jest za dużo.
odpowiedz
3888 dni temu
Zrobiłam mazurek w kształcie zajączka, zostało sporo okrawków ciasta więc z nich zrobiłam rozetki. Wyszło idealnie. Polecam - ciasto jest przepyszne!
odpowiedz
3889 dni temu
Zrobiłam juz drugi raz tego Mazurka. W zeszlym roku wyszedł dokładnie tak samo pyszny. Tym razem wszystko za mnie zrobił taki robot, który Paweł ma w nowych przepisach - bez zmeczenia:) jednak niezależnie czy wyrabiany jest ręcznie czy przez robota STRASZNIE SIĘ KRUSZY;( Psuje to efekt dla gości - chiciaż smak rekompensuje wygląd:) Panie Pawle co robimy źle?
odpowiedz
3891 dni temu
Machalino, migdały powinny być zmielone bez skórek.
odpowiedz
3891 dni temu
Czy migdały mielimy wraz ze skórką czy najpierw je sparzyć i obrać?
odpowiedz
3893 dni temu
Drogi Gościu, z podanego przepisu wychodzą dwa mazurki, których wielkość możesz zobaczyć w filmie.
odpowiedz
3893 dni temu
Co oznacza, że przepis jest na 6 porcji? Z podanych składników wychodzi 6 mazurków? Ale jakiej wielkości?
odpowiedz
3899 dni temu
Pyszny i niezastąpiony mazurek,właśnie kupiłam u was wszystkie potrzebne składniki i na święta będzie ciasto .
odpowiedz
3900 dni temu
Planuję go zrobić na te święta, wygląda pięknie i mam nadzieje, że wyjdzie :-)))
odpowiedz
3979 dni temu
mazurek wyśmienity wszystkim smakował
odpowiedz
4251 dni temu
mnie smakowało , nie robiłam brzegów z ciasteczek , bo nie miałam czasu, ale i tak był pyszny, cisto migdałowe pyszne, krówka jak w dzieciństwie
odpowiedz
4252 dni temu
Więcej nie zrobię tego ciasta spód był za kruchy i suchy rozetki do niczego nie podobne.
odpowiedz
4261 dni temu
Zroibiłam na święta jest pyszny ! Wspaniały przepis.
odpowiedz
4262 dni temu
Jestem pod wielkim wrażeniem wizualnym i smakowym
odpowiedz
4263 dni temu
Pomysł z brzegiem z ciasta migdałowego uważam za ciekawy . Tylko dlaczego z margaryną gdy do całej reszty używa Pan masła.
odpowiedz
4264 dni temu
zaje*iste
odpowiedz
4264 dni temu
Mi też nie wyszedł - tzn nie wyszło mi to ciasto herbatnikowe - rozetki. Wycisnęłam piękne rozetki i wsadzając do piekarnika rozpłynęło się ciasto i z rozetek zostało nic.
odpowiedz
4265 dni temu
Robiłam tego mazurka i niestety nie wyszedł mi jak trzeba. Mam pytanie czy rozetki trzeba koniecznie wyciskać na zimny spód i ile dni przed wielkanocą powinien być zrobiony by był dobry do konsumpcji.
odpowiedz
4273 dni temu
Ok, ciacho zrobione. Moje uwagi: 1. "Spody" wyszły bardzo kruche, ale smaczne. 2. Po ostrzeżeniach że rozetki się rozlewają ciasto herbatnikowe nieco zmodyfikowałem według propozycji tutaj w komentarzach (dodałem 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczyptę proszku do pieczenia). Ciasta zostało mi tyle, że dorobiłem jeszcze ciasteczek. 3. Masa krówkowa OK, ale zrobiłem ją gęstszą - zamiast 100 ml mleka dałem tylko 1/4 szklanki. I wg mnie starczyło by jej zrobić znacznie mniej - bo zostało mi jej tyle że zrobiłem sporo wafli przekładańców :).
odpowiedz
4273 dni temu
Dziękujemy Wam za dobre słowa, wszystkie Wasze uwagi przekazaliśmy Pawłowi. W imieniu Pawła, Karola i Pascala oraz całego zespołu Kuchnia Lidla – życzymy Wam spokojnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
4273 dni temu
Przepyszny sernik - własnie wszyscy się zajadamy :) Dziękuję Paweł, pozdrowienia dla całego zespoły KuchniLidla - Wesołych świąt!
odpowiedz
4273 dni temu
masakra z tą masą krówkową!!! Jest rzadka!!!
odpowiedz
4273 dni temu
Ciasto bym powiedział, wychodzi za kruche.Lepiej go nie zdejmować z blachy jeśli ktoś wpadnie na taki pomysł.
odpowiedz
4273 dni temu
Zrobione! :) Bardzo dobre ciasto, a w połączeniu z kajmakiem - pycha! Jednak gdybym robiła ten mazurek po raz drugi, to przed wylaniem masy kajmakowej, posypalabym obficie pokruszonymi, niesolonymi orzeszkami ziemnymi (bądź jakąś mieszanką orzechów) - mmmm :) A co do rozlewania się roztetek - ja dałam o 10g więcej zmielonyh migdałów do masy, tak na wszelki wypadek, i nic się nie rozlało... I ostrzegam! Spód jest strasznie kruchy, więc należy go delikatnie wyciągać z piekarnika - u mnie jeden się złamał na pół - mój błąd :p
odpowiedz
4274 dni temu
Upiekłam wczoraj zgodnie z przepisem, ciasto ani się nie łamie, rozetki się nie rozlały, kształt pozostał idealny taki jak wycisnęłam, masa z krówek przepyszna, idealna konsystencja, gładka, lśniąca. W smaku pyszne. Przepis doskonały, nie wiem skąd tyle wpisów, ze coś się nie udało. Aha, rozetki robiłam z masła a nie margaryny ze względu na walory smakowe i bardzo polecam :) Być może wyciskacie ciasto herbatnikowe na ciepłe spody? Ja wyciskałam na zimne. Pozdrawiam i czekam na więcej słodkich przepisów:)
odpowiedz
4274 dni temu
Raz, że się łamie, to jest strasznie tłuste. Wiem, że ciasta kruchę są tłuste, ale z tak tłustym nie miałam jeszcze do czynienia.
odpowiedz
4274 dni temu
jak na moje cukiernicze oko to w kruchym za dużo sypkich składników..ciezko to razem zagnieść a jak wiadomo kruche im dłużej zarabiane to twarde i sie łamie ..może by tak jedno żółtko więcej lub kapkę wody zimnej..
odpowiedz
4274 dni temu
Nie polecam. Zrobiłam ciasto kruche, całe się połamało. Szkoda czasu, składników i nerwów. Cieszę się jedynie, że za to ciasto herbatnikowe nie wzięłam sie ;/
odpowiedz
4274 dni temu
Czy ktoś zastępował w cieście na rozetki margarynę masłem? Jak wychodzi?
odpowiedz
4274 dni temu
No właśnie, dlaczego filmy Pascala i Okrasy są dłuższe, a Pawła takie krótkie?
odpowiedz
4274 dni temu
No właśnie ta temperatura z termoobiegiem czy bez?
odpowiedz
4274 dni temu
Mateusz nasmaruj wałek albo szklankę olejem, a ciasto na chwile włóż do zamrażalnika . Ja zawsze tak robię przy tego typu ciastach i pomaga . Powodzenia i Wesołego Alleluja! :)
odpowiedz
4274 dni temu
Przepis jest w porządku:) ciastko kruche jest dobre a żeby się nie kleilo to trzeba blat podsypac mąka i wałek tez. Natomiast ciasto rozetkowe wyszło mi tak gęste ze cieżko mi było zrobić rozetki.ale w piekarnika tez mi się rozlazly. Ale domyślam się ze powodem jest fakt ze mam piekarnik bez termoobiegu.a to chyba jest kluczowe dla pieczenia tego mazurka:)
odpowiedz
4274 dni temu
Prosimy, żeby Pan Paweł dokładnie tłumaczył wszystko, to będzie nam łatwiej. Znaczy więcej Pana Pawła :)
odpowiedz
4274 dni temu
a mnie się bardzo udał-wygląda prześlicznie aż szkoda go jeść
odpowiedz
4274 dni temu
Czy szanowne tutejsze grono ma pomysł jak sprawić, by ciasto przy wałkowaniu nie kleiło się tak bardzo? Miałem taki problem z odklejaniem go od blatu, że musiałem wyrobić od razu na blaszce (prostokąt zamiast 2 kółek).
odpowiedz
4274 dni temu
Właśnie skończyłam sprzątanie po robieniu mazurków :) Wyszły super! Rozetka faktycznie trochę się rozlazła, ale tylko na tych, na których próbowałam nieudolnie naśladować wzór Pana Pawła :D Te, na których zrobiłam obwódkę takimi "gwiazdeczkami-kropeczkami" są idealne. Kajmaku tylko mi zostało i trochę ciasta herbatnikowego, z którego zrobiłam ciasteczka ;)
odpowiedz
4274 dni temu
moja opinia nt przepisu - ŚREDNIE! ciasto kruche jak kruche-ok jeśli się szybko wyrabia i odpowiednio długo chłodzi w lodówce to nic się z nim niepokojącego nie dzieje. Natomiast ciasto rozetkowe-ewidentna porażka!!! Moje rozetki rozpłynęły się mimo,iż ciasto było schłodzone a piekarnika pomiędzy wyciągnięciem blatów a włożeniem mazurków z rozetkami wcale nie wyłączałam-więc ani chłodzenie ani odpowiednio nagrzany piekarnik nie pomagają przepisowi!!! Masa krówkowa oczywiście dobra,pod warunkiem,że mleka doda się połowę a najlepszym odkryciem z tego przepisu było wykorzystanie feralnego ciasta do rozetek. Dosypałam do niego pokruszone na miazgę herbatniki i mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji,powycinałyśmy z córką z ciasta kwiatki,udekorowałyśmy pozostałą masą krówkową a na każdy środeczek dałyśmy kolorowy cukierek-lentilek - będzie miły dodatek do świątecznego koszuczka ;)))
odpowiedz
4274 dni temu
jestem załamana, rozetki się rozpłynęły na szerokie brzydkie pasy, a takie ładne zrobiłam :( coś nie tak z tym przepisem.
odpowiedz
4274 dni temu
To ja rezygnuje z przepisu,szkoda czasu .
odpowiedz
4274 dni temu
u mnie też nie najlepiej. Ciasto spłynęło pomimo, ze zagęściłam je herbatnikami. W desperacji rozprowadziłam ciasto łychą po całym mazurku i upiekłam....kiepsko
odpowiedz
4274 dni temu
Mój mazurek wyladowal w koszu :( ciasto herbatnikowe calkowicie splynelo nie dalo sie niczego uratowac dodam ze bylo schlodzone w lodowce
odpowiedz
4274 dni temu
ciasto nie wyszlo cale sie pokruszylo, masa herbatnikowa splynela- masakra !strata skladnikow!
odpowiedz
4275 dni temu
dobre ciasto pycha
odpowiedz
4275 dni temu
ja zastąpiłem
odpowiedz
4275 dni temu
Krówki można oczywiście zastąpić gotową masą krówkową lub samodzielnie gotowanym kajmakiem.
odpowiedz
4275 dni temu
dobry pomysł, ale zamiast krowek dam mase kajmakowa z puszki
odpowiedz
4275 dni temu
Mam pytanie czy zamiast cukierków krówek można dać puszkę krówki?
odpowiedz
4275 dni temu
Haneczka, dziękujemy za Twoją uwagę. Po konsultacji z Cukiernikiem podejrzewamy dwie przyczyny niepowodzenia z rozetką. Może piekarnik, do którego wstawiłaś mazurek do podpieczenia rozterki, był zbyt mało nagrzany? To ważne, żeby temperatura była odpowiednio wysoka, aby ciasto rozetkowe jak najszybciej zaczęło się piec. Przed wstawieniem do pieca warto też ciasto na chwilę wstawić do lodówki – każde ciasto z dodatkiem masła i margaryny lubi schłodzenie; pozwala mu to zachować kruchość i właściwą konsystencję. Druga sprawa - trzeba pamiętać, że gdy dodajemy do masy jajecznej mąkę i migdały trzeba je BARDZO DELIKATNIE wymieszać łyżką, w żadnym razie nie miksować.
odpowiedz
4275 dni temu
Witam wszystkich Wczoraj robiłam mazurki z tego właśnie przepisu i się rozczarowałam ciasto herbatnikowe rozpłynęło się w piekarniku...próbowałam to jakoś uratować więc dodałam więcej mąki i również się trochę rozpłynęlo ale nie całkowicie. MOJE PYTANIE DO CUKIERNIKA:CZY SKŁADNIKI NA TO CIASTO MAJĄ ODPOWIEDNIE PROPORCJĘ?BO Z KOMENTARZY WYNIKA IŻ NIE JESTEM JEDYNĄ OSOBĄ KTÓREJ TO SIĘ STAŁO...WYDAJĘ MI SIĘ ŻE POWINNY BYĆ DODANE JAKIEŚ UWAGI KTÓRE UCHRONIŁY BY PRZED KATASTROFĄ... Dziś robię makowiec również nie omieszkam dodać komentarz jak mi wyszło. ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO JAJKA!
odpowiedz
4275 dni temu
mazurek super, zrobiony czeka na neidziele
odpowiedz
4276 dni temu
Ale ta niżej głupoty gada. Kochani ja kupiłam worek z karbowanymi końcówkami w IKEA! Polecam
odpowiedz
4276 dni temu
nie kupuje się worków z karbowaną końcówką tylko same końcówki np. firmy Wilton w internetowych sklepach z akcesoriami do pieczenia (np. galeiacukiernika.pl, aledobre.pl), w LIDL się z takimi jeszcze nie spotkałam. można też kupić całe zestawy do dekoracji, dostępne w niektórych hipermarketach.
odpowiedz
4276 dni temu
Witam, bardzo fajny przepis ale gdzie można kupić worki z karbowaną końcówką? Czy są w Lidlu? Pozdrawiam!
odpowiedz
4277 dni temu
hej, do ciasta herbatnikowego wystarczy dodać trochę więcej mąki lub zmielonych herbatników. Ciasto będzie wtedy bardziej zwarte i nie rozpłynie się podczas pieczenia. Ja tak zrobiłam, polecam wszystkim ten sposób!!
odpowiedz
4277 dni temu
Witam, Ile dni przed niedziela wielanocna moge zrobic mazurka aby na swieta nadal byl pyszny ????
odpowiedz
4277 dni temu
A czy ktoś wie, czy nada się masa krówkowa, którą się samemu zrobiło przez gotowanie mleka skondensowanego? Zalega mi taka puszka, jednak zastanawiam się, czy jej konsystencja będzie odpowiednia...
odpowiedz
4277 dni temu
też robię ciasto herbatnikowe z podobnej receptury tylko bez mączki migdałowej i wiem że tego ciasta nie należy za długo wyrabiać bo się rozetki rozpływają i musicie pamiętac że piekarnik musi być nagrzany do odpowiedniej temperatury wtedy się nie rozpływa. konststencja mosy zależy od krówek może dodajcie ich trochę więcej o 100g albo zmniejszcie o 50ml mleko
odpowiedz
4277 dni temu
Masa kajmakowa z przepisu wychodzi bardzo rzadka
odpowiedz
4278 dni temu
nie piekłabym ciasta herbatnikowego na margarynie, lepiej użyć masła ze względu na walory samkowe. Zgodzę się z poprzednimi komentarzami, że masę kajmakową lepiej kupić gotową w puszce albo samemu gotować mleko...
odpowiedz
4278 dni temu
Dobrze że napisałyście o tych rozpływających się rozetkach. Mam zamiar zrobić te mazurki, ale w takim razie rozetki zrobię z przepisu jak na "ciastka maszynkowe", tylko zamiast mąkę pszenną zmieszam z mielonymi migdałami. Składniki 15 dag. mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, 20 dag.mąki ziemniaczanej, 15 dag. margaryny, 2 żółtka, 10 dag. cukru pudru, 1,5 łyżki smietany,(moze być kwaśna), olejek waniliowy lub rumowy, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia( niekoniecznie).
odpowiedz
4278 dni temu
Mam pytanie. Jeśli zrezygnuję z rozetek z ciasta herbatnikowego i zamiast tego zrobię brzeg z ciasta kruchego to czy mam piec mazurek dłużej? Tzn ok 20-30 min? Biorąc pod uwagę, że znajduje się on 2 razy w piekarniku? Dziękuje za odpowiedź
odpowiedz
4278 dni temu
słuszna uwaga, moje właśnie się piecze i rozetki się rozpłynęły...;/
odpowiedz
4278 dni temu
Cukiernik nie mówi wszystkiego na co należy zwrocić uwagę przy pieczeniu tego ciasta.Ciasto herbatnikowe zrobione zgodnie z przepisem jest za rzadkie i w piekarniku rozlewa się.
odpowiedz
4278 dni temu
Paweł Małecki to główny cukiernik Cukierni Sowa :) wiec każde wyroby będą przepyszne !!
odpowiedz
4280 dni temu
Kształt ciasta a później jego dekoracja jest najciekawszą częścią robienia mazurka.Można zrobić je kwadratowe, prostokątne, owalne na kształt jajka, w kształcie zająca, baranka, koszyczka. Dzieci będą miały ogromna radość z wielkanocnego zajączka albo baranka z mazurka,zrobionego razem z mamą, tatą. Te święta są radosnymi świętami, więc kształty i ozdoby ciast niech do tego też nawiązują, kolorem, kształtem.
odpowiedz
4283 dni temu
Zamierzam raz w tygodniu zrobić jedno wybrane ciacho :) A na początek mazurek na święta... oby wyszło:)
odpowiedz
4283 dni temu
Ja też sama gotowałam kajmak ale to bardzo długo trwa a ten sposób z krówkami jest bardzo szybki i smakuje tak samo ja już go przerobiłam i polecam .
odpowiedz
4284 dni temu
Ja od lat gotuję kajmak tak: pół litra mleka gotuję z pół kg. cukru.Gdy masa zgęstnieje dodaję 125 g masła i gotuję jeszcze jakiś czas. potem zdejmuję z ognia i ucieram do momentu aż masa stanie się krucha. Dla mnie to jest prawdziwy kajmak.
odpowiedz
4284 dni temu
Kochani Użytkownicy, w przepisie na kajmak chodzi oczywiście o słodką śmietankę. 30% jest na naszym rynku tylko śmietanka słodka, śmietany kwaśne dostępne w ogólnej sprzedaży nie mają tak dużo tłuszczu. Przepraszamy za to małe zamieszanie, mamy nadzieję, że babki wyjdą pyszne :-)
odpowiedz
4285 dni temu
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana poczytaj i nie rozszerzaj ciemnoty... dowiesz się jak ze śmietanki powstaje śmietana w całej Polsce, a nie tak jak u ciebie
odpowiedz
4285 dni temu
jesteś w błędzie, jest różnica pomiędzy śmietaną a śmietanką. Użytkowo śmietanka jest tzw. słodka i rzadka - używa się jej np do kawy. Śmietana jest gęsta i ma kwaskowy posmak dlatego po dodaniu do kawy się nie nadaje. Idź do sklepu, popatrz na półki i kup sobie jedno i drugie.. zauważysz różnice
odpowiedz
4285 dni temu
Niedoróbka? czepiasz się, i tego o bzdury w dodatku. Po co średnica miski? Wytniesz tyle mazurków, ile Ci się uda. To nie fizyka jądrowa tylko pieczenie ciasta. A migdały wcale nie muszą być blanszowane, dlatego o tym nie powiedział. Możesz użyć mączki migdałowej, jak taką masz, ale jak nie to migdały możesz zmielić ze skórką i też będzie dobre.
odpowiedz
4285 dni temu
Ja myśle ze nie ma znaczenia czy migdały są blanszowane i mielone czy ze skórkami ! Skórki z migdałow nadają charakterystycznej gorączki która w połączeniu z bardzo słodkim kajmakiem może być ciekawa. Pomysł z krówkami mi sie bardzo podoba zawsze gotowałam kajmak w puszce ale to bardzo długo trwa . W Lidlu w którym ja robię zakupy jest duży asortyment migdałów paski , plasterki i mielone
odpowiedz
4285 dni temu
Filozujesz "Gościu" .... średnica miski nie ma znaczenia, będziesz miał(a) najwyżej więcej lub mniej sztuk mazurków... Śmietana czy śmietanka to zawsze słodka śmietana, jak ma być kwaśna to wyraźnie podaje się w przepisie że taka ma być. To, że "u was" się rozróżnia te 2 pojęcia to jest regionalizm, nie jest on charakterystyczny dla całej Polski.
odpowiedz
2798 dni temu
Do Smarta. To ty filozofujesz.Gosc ma 100% racji.Dla kogos niewprawionego w piczeniu brak takich informacji prowadzi do nieudanego wypieku.Ten przepis wraz z video to jeden wielki chaos.A smietana i smietanka to dwie rozne rzeczy i tez powinno to byc wyraznie powiedziane.Ten gosciu na filmie jest nonszalancki i mysli,ze wszyscy maja wiedze na temat pieczenia jak on.Jesli chodzi np o ciasto na rozetke czyli brzeg mazurka to wystarczy poczytac komentarze ilu osobom nie wyszlo bo pan na filmie nie raczyl wspomniec,ze trzeba ciasto schlodzic lub jesli jest za rzadkie dodac make bo w trakcie pieczenia sie rozleje.Brak podstawowych info. np. wielkosc foremki czy ilosc mazurkow to kolejny badziew.
4285 dni temu
Niedoróbka. Nie powiedziano ani nie napisano jaką średnicę ma mieć miska i na ile blatów starczy ciasta. W przepisie jest śmietana (oznacza to u nas kwaśną śmietanę), w filmie gość mówi o śmietance (słodka śmietana, zgoła inna niż kwaśna) i tu nie podaje, jak tłusta być powinna. Nie napisano, że masa powinna lekko stężeć, co widać na filmie, ale nie jest to wyartykułowane. Reasumując - jeśli do przepisu zabierze się totalny amator ma szansę na niewypał. Acha, warto napisać, że mieli się zblanszowane migdały, czyli obrane z łuski, nie każdy to wie, a mielone rzadko bywają dostępne w lidlu.
odpowiedz
4286 dni temu
Mmiam mniam pyszota.
odpowiedz
4286 dni temu
Fajny mazurek ,prosty w wykonaniu i niedrogi,oby więcej takich przepisów się pojawiło,rewelacyjna cena margaryny Kasi w Lidlu:)
odpowiedz
4286 dni temu
PS. co to znaczy - kształt mazurka?
odpowiedz
4286 dni temu
mase najlepiej kupić gotową w puszce, bez babrania się w roztapianie krówek czy mozolne gotowanie mleka skond.
odpowiedz
4286 dni temu
A ja bym poprosiła przepis jak zrobić kajmak samemu, a nie z kupnych krówek. Zawsze z tym mam problem jak długo gotować, żeby wyszła odpowiednia konsystencja
odpowiedz
4286 dni temu
Polecam tego Mazurka bardzo prosty w wykonaniu a pomysł z krówkami super moje dzieci uwielbiają krówki mąż też a zabawa przy dekorowaniu przednia dzieciaki były grzeczne całą godzinę (: napewno na święta to powtużymy
odpowiedz
4287 dni temu
Wprost ubóstwiam mazurka. Na widok samego zdjęcia ślinka cieknie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie