Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Smażymy warzywa
Koncentrat przekładamy na patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy ocet i dusimy.
Krok 2: Pieczemy rybę z warzywami
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby je wypełniała. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Ryba po grecku – polska ryba o śródziemnomorskim temperamencie!
Jakie klasyczne dania nieodłącznie kojarzą Ci się z grecką kuchnią? Pyszne wieprzowe szaszłyki souvlaki i uniwersalna pita gyros? A może wybitna zapiekanka z bakłażanem, pomidorami i mięsem, czyli moussaka? Jesteśmy pewni, że wielu naszych sympatyków wśród najważniejszych kulinarnych inspiracji o greckim rodowodzie wymieniłoby też słynną rybę po grecku. Problem w tym, że przepis na rybę po grecku… nie wywodzi się z Grecji. Oczywiście – skarby mórz zajmują bardzo istotne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej (a tę greccy mistrzowie kuchni z wielką finezją reprezentują), jednak ryba po grecku to wbrew nazwie potrawa pochodząca z kuchni polskiej. Grecy zapytani o przepis na rybę po grecku mogą mieć niemałą zagwozdkę (choćby ze względu na mnóstwo pomysłów na jej przygotowanie), z pewnością jednak zaskoczą Cię czymś ciekawym. Ryba po grecku dla milionów Polaków stanowi jedno z obowiązkowych dań wigilijnych. Choć występuje w wielu zróżnicowanych wariantach, które stanowią popisowe danie szefów i szefowych kuchni. Ryba po grecku na ciepło bywa serwowana w większości przypadków – podsmażana na patelni – świetnie smakuje jednak również na zimno. Nasz przepis na rybę po grecku nieco odbiega od tej reguły, gorąco polecamy bowiem pysznego dorsza przygotowywanego w piekarniku.
Dobrze, dlaczego jednak ryba po grecku, a nie po francusku czy niemiecku? Ponieważ popularne przepisy na rybę po grecku nawiązują do postrzegania tradycji kulinarnych z basenu Morza Śródziemnego. Polska ryba po grecku to w końcu ryba występująca na talerzu w towarzystwie wielu różnych warzyw! A to przecież kompozycja, jaką zwykło się łączyć ze zwyczajami kulinarnymi mistrzów, którzy o Morzu Śródziemnym mogą mówić Mare Nostrum (czyli „Nasze Morze”, jak nazywali je Rzymianie). Nie przeszkadza tu nawet fakt, że do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się wiele różnych gatunków ryb, niekoniecznie jednoznacznie związanych z tą częścią świata. Należą do nich m.in. mintaj, dorsz czy sandacz. W przepisach na rybę po grecku goszczą zazwyczaj ryby chude. My do realizacji naszej inspiracji zalecamy wykorzystanie wspomnianego dorsza, czyli ryby ukochanej przez spadkobierców starożytnej Hellady.
Czy jednak tradycyjne przepisy na rybę po grecku nie mają nic wspólnego z tym ciepłym i malowniczym krajem poza naszymi dość luźnymi i nie zawsze precyzyjnymi skojarzeniami? Otóż nie. W wielu źródłach można przeczytać, że sprawdzone przepisy wigilijne nawiązują (dość luźno) do tradycyjnej greckiej potrawy, jaką jest psari plaki. W ten sposób Grecy określają zapiekaną lub duszoną z warzywami rybę, którą zwyczajowo serwuje się ze świeżym pieczywem lub pitą. Charakterystyczny dla tego oryginalnego przepisu na „rybę po grecku” jest gęsty sos pomidorowy. To właśnie w ten sposób przygotowaną rybę znają jako „rybę po grecku” koneserzy w innych częściach świata, choćby w Ameryce, gdzie za sprawą imigrantów zrobiła furorę!
Przepis na rybę po grecku Kuchni Lidla – klasyka w niecodziennym wydaniu
Tym, co odróżnia tę rybę po grecku od większości propozycji goszczących na wigilijnych stołach, jest sposób jej obróbki termicznej. To bowiem ryba po grecku z piekarnika bez smażenia, a zatem nieco odchudzona, idealna dla tych, którzy pragną zachować nieco miejsca w żołądku na pyszny deser. Ale to niejedyna z zalet tej potrawy. Pomijając jej smak i inne walory kulinarne, musimy podkreślić, że polecany przepis zaliczamy do grona tych łatwych. Nawet początkujący entuzjasta rybnych eksperymentów kuchennych nie powinien mieć problemu z tym, jak przygotować rybę po grecku według tego pomysłu .
Co więcej, to przepyszne danie przygotujesz w nieco więcej niż pół godziny, bo już w 40 minut. Jeśli ponadto będziesz trzymać się ilości składników podanych w naszym przepisie, przyrządzisz 4 porcje tego przysmaku. To zatem nie tylko fit ryba po grecku (ponieważ metoda pieczenia czyni ją potrawą nieco lżejszą do tradycyjnej ryby smażonej), ale też ryba niezwykle łatwa do przyrządzenia! Każdy, kto wiedzę w temacie, jak się robi rybę po grecku, czerpie z naszego przepisu, musi wiedzieć, że ryba smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno!
Jeśli lepiej przemawia do Ciebie obraz, zobacz także nasz film, na którym mistrz kulinariów realizuje swój autorski, łatwy przepis na rybę po grecku. Dzięki niej fit ryba po grecku z warzywami nie przysporzy Ci kłopotów! Zanim przejdziemy do poszczególnych punktów przepisów na rybę po grecku, pamiętaj o tym, żeby przygotować niezbędne sprzęty kuchenne. Tarkę, naczynie żaroodporne… oraz piekarnik. Przyda się również specjalna łyżka do mieszania składników na patelni (czyli np. silikonowa szpatułka lub drewniana łyżka), która nie uszkodzi jej powierzchni oraz ostry nóż, za pomocą którego pokroisz cebulę. Pomocna będzie również standardowa łyżka kuchenna do odmierzenia oleju oraz nałożenia koncentratu. Wszystko pod ręką? Doskonale. Czas przyjrzeć się wskazówkom autora przepisu dotyczącym wybornej ryby po grecku z warzywami!
Ryba po grecku – łatwy przepis, który zrealizujesz w swojej kuchni
Zgodnie z naszym łatwym przepisem na rybę po grecku zacznij od anturażu ryby. A dokładnie – koncentratu, którym musisz zestawić z olejem. Całość podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia. Teraz pora na cebulę, którą przed dodaniem do koncentratu pokrój w kostkę. Przed dodaniem jej do ryby po grecku z warzywami obierz ją i rozetnij wzdłuż. Pozbądź się czubka. Weź jedną połowę i natnij ją wzdłuż na kilka milimetrów. A teraz w ten sposób natnij ją wszerz. Gotowe! To samo zrób z drugą połówką. W ten sposób otrzymasz równej wielkości kostki. Jak możesz przeczytać w przepisie na rybę po grecku, musisz zeszklić je na patelni. Podsmażaj cebulę małym ogniu, aż do uzyskania przez nią miękkości, przyjemnego aromatu oraz charakterystycznej szklistości (czy półprzezroczystości). Cebulę następnie połącz ze startą pietruszka i marchwią. Wykorzystaj tarkę o sporych oczkach. Teraz pora na przyprawy (pełną ich listę znajdziesz w naszym spisie), wodę i ocet. Rozpoczyna się złowieszczo brzmiący, ale nieodzowny dla fit ryby po grecku proces duszenia!
Szybka ryba po grecku – jak ją piec?
Najlepsza ryba po grecku bez smażenia wymaga odpowiednio długiego czasu na „przegryzienie”. Dlatego właśnie dorsz po grecku powinien piec się przykryty warzywami i sosem przez pół godziny w temperaturze 180 ° C. W pierwszej kolejności filety dorsza rozmieść równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Pamiętaj o doprawieniu tej najlepszej ryby po grecku solą oraz pieprzem! Później pokryj ją warzywami i sosem. Ta ryba po grecku na obiad zachwyca zarówno podana na ciepło, czyli po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu, jak i później – na zimno!
Farsz do ryby po grecku – wskazówki Kuchni Lidla
Wiesz już, jak zrobić farsz do ryby po grecku według naszego przepisu – jego sekret to koncentrat pomidorowy, cebula, marchew i pietruszka. Nie zapominaj jednak o przyprawach, które nadają sosowi po grecku do ryby wyrazisty smak. Najlepsza ryba po grecku z piekarnika potrzebuje nieodzownej soli i pieprzu, a także liścia laurowego, papryki mielonej i ziela angielskiego. Oczywiście możesz też zdecydować się na odmienne doprawienie ryby po grecku – w różnych przepisach znajdziesz m.in. majeranek, bazylię czy oregano. Ponadto, jeśli zachodzisz w głowę, jakie warzywa do ryby po grecku okażą się najlepsze, także w tej kwestii warto zaszaleć. Z pewnością nie popełnisz błędu, jeśli wzbogacisz recepturę o pomidory z puszki.
Jak więc widać, ryba po grecku – polska tradycyjna potrawa – zapewni smakoszom mnóstwo niezrównanych wrażeń zmysłowych. Na koniec pozostało nam wyjaśnić jeszcze jedną kwestię – ile kalorii ma ryba po grecku przyrządzona zgodnie z naszym przepisem? Wyliczyliśmy, że wartość kaloryczna całego dania wynosi około 1210 kcal, jednej porcji – około 302. Teraz już możesz przygotować rybę po grecku na obiad (lub kolację) i oczarować swoich bliskich swoimi niezrównanymi umiejętnościami kulinarnymi. Nie czekaj z nią do Wigilii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Spanakopita - tort z fety i szpinaku
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Tortilla de patatas z warzywami
- Caponata – przepis
- Kompot agrestowy
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Domowe lody szparagowe
- Palia w cytrynach
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Babka na parze
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Wegański falafel burger z portobello
- Miniomlety pomidorowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1073 dni temu
Karp z suszonymi śliwkami. Karpia posolić, popieprzyć. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy masło. Na masło układamy suszone śliwki. Teraz kładziemy karpia. Na karpia kładziemy suszone śliwki. Przykrywamy plastrami masła. Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut. Smacznego
odpowiedz
1442 dni temu
U mnie jest zawsze 12 dań to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i zawsze wspólnie he przygotowujemy bi siadamy cała rodzina przy stole ok 20 osob
odpowiedz
1442 dni temu
prośba do operatora kamery o zachowanie spokoju. dostałam zawrotów głowy.
odpowiedz
1770 dni temu
Witam, Uwielbiam Rybę po grecku.Chciałam się podzielić moim ulubionym ANDRUTEM BEZ PIECZENIA zarówno na Wielkanoc jak i na Święta Bożonarodzeniowe.Niestety nie mam filmiku jak go zrobić ale gwarantuje, że jest pyszny. Zanim zaczniemy, ze sklepu będą nam potrzebne wafle tortowe suche, tradycyjne. Składniki do masy kakaowej: pół szklanki mleka, 1 margaryna, 4 łyżki kakao, 3/4 (niepełna szklanka cukru). Podane składniki zagotować i ostudzić. Następnie do dużej miski rozkruszamy na małe kawałki 3 paczki herbatników (np. szkolne),250g kokosów, 250g rodzynek (które wcześniej najlepiej sparzyć i ostudzić), 250g orzechów włoskich(pokrojone na małe kawałki), 250g migdałów(najlepiej płatków), drylowane wiśnie ze słoika(najlepiej domowe ale mogą być też kupne) niewielki słoiczek ok.320g., odcedzamy sok a wiśnie wrzucamy do miski, odcedzony sok zlewamy do niewielkiego naczynia. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy 1 i pół szklanki mleka w proszku, powoli mieszamy mikserem. Gdy masa zgęstnieje wlewamy do miski z bakaliami, wiśniami, herbatnikami. Mieszamy wszystkie składniki. Gdyby masa była za gęsta możemy dolać pozostały odcedzony sok z wiśni lub odrobine mleka i ponownie zamieszać. Po zmieszaniu przekładamy andruta na zmianę powstałą masą. Wafle układamy większymi kwadracikami do spodu. Przekładamy: -andrut -masa -andrut -masa ....do czasu aż masa nam się skończy. Gotowego andruta pakuje do worka i odstawiam do ciemnego miejsca i przykrywam deską kuchenną.Można zrobić go dzień przed świętami aby andrut przeszedł masą, na drugi dzień smakuje najlepiej. Życzę smacznego:)
odpowiedz
1770 dni temu
Katarzyno, dziękujemy za podzielenie się przepisem :)
1795 dni temu
Na liście produktów jest 250 ml wody, a w przepisie ,,dolewamy odrobinę wody" - i bądź tu mądry.
odpowiedz
1795 dni temu
Dziękujemy za czujność. Dolewamy 200 ml wody :)
2506 dni temu
Ryba po grecku czemu ocet zrobiłam bez ale dodałam troszkę selera i pora jedną tylko cebulę. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Cukru też nie daje a dodaję 1 paprykę czerwoną pokrojoną w plasterki. Miewam w domu świeżą makrelę ale chyba każda dobra. Generalnie jest to dobre.
odpowiedz
2527 dni temu
Mój przepis to :D 1. rozmrozić rybkę 4 szt, najlepiej 12 h przed smażeniem 2. 8 marchewek, pół selera, mały por, 1 cebulka, duży koncentrat oliwa z oliwek Rybkę smażę w cieście, czyli składnik na ciasto 1 jajko i 2 łyżki mąki, ucieramy aż wyjdzie jednolita masa (sól i pieprz do smaku). Obtaczamy rybę i smażymy w głębokim oleju 6 min max z każdej strony. Marchewki i seler trzemy na wiórki na tarce a por siekamy w pół księżyce, na rozgrzana patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażamy, po 10 min dodajemy wody (by dno patelni zakryło) i dusimy aż miękkie warzywa będą. Sól, pieprz do smaku i dodajemy koncentrat duży i nadal dusimy przez około 5-6 min. Do naczynia głębokiego układamy rybę i na to warzywa. Ja robię to 12 h przed Wigilią, bo po zrobieniu odstawiam to i pięknie wszystko przechodzi. Zazwyczaj połowa zostanie zjedzona przed kolacją ale cieszy mnie to że im smakuje. Ja robię to w znacznie większej ilości prawie 3 kg rybci mam :D Pozdrawiam
odpowiedz
1805 dni temu
Przepis jest dietetyczny i o to chodzi A nie żebyś podawał jak Ty robisz z masą mąki i tłuszczu
2529 dni temu
A czym można zastąpić pietruszkę? Niestety we Włoszech ciężko ją dostać
odpowiedz
2529 dni temu
Można zastąpić korzeniem selera :)
2527 dni temu
selerem, ja dodaje marchewki, seler i 1 por
2749 dni temu
Zrobiłem wszystko według przepisu i wogóle nie smakuje jak ryba po grecku.
odpowiedz
2893 dni temu
Czy rybę mogę przygotować 2 dni wcześniej?
odpowiedz
2893 dni temu
Lauro, tak :)
zobacz wszystkie