
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Smażymy warzywa
Koncentrat przekładamy na patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy ocet i dusimy.
Krok 2: Pieczemy rybę z warzywami
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby je wypełniała. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Komentarze (16)
539 dni temu
Karp z suszonymi śliwkami. Karpia posolić, popieprzyć. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy masło. Na masło układamy suszone śliwki. Teraz kładziemy karpia. Na karpia kładziemy suszone śliwki. Przykrywamy plastrami masła. Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut. Smacznego
odpowiedz
908 dni temu
U mnie jest zawsze 12 dań to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i zawsze wspólnie he przygotowujemy bi siadamy cała rodzina przy stole ok 20 osob
odpowiedz
908 dni temu
prośba do operatora kamery o zachowanie spokoju. dostałam zawrotów głowy.
odpowiedz
1236 dni temu
Witam, Uwielbiam Rybę po grecku.Chciałam się podzielić moim ulubionym ANDRUTEM BEZ PIECZENIA zarówno na Wielkanoc jak i na Święta Bożonarodzeniowe.Niestety nie mam filmiku jak go zrobić ale gwarantuje, że jest pyszny. Zanim zaczniemy, ze sklepu będą nam potrzebne wafle tortowe suche, tradycyjne. Składniki do masy kakaowej: pół szklanki mleka, 1 margaryna, 4 łyżki kakao, 3/4 (niepełna szklanka cukru). Podane składniki zagotować i ostudzić. Następnie do dużej miski rozkruszamy na małe kawałki 3 paczki herbatników (np. szkolne),250g kokosów, 250g rodzynek (które wcześniej najlepiej sparzyć i ostudzić), 250g orzechów włoskich(pokrojone na małe kawałki), 250g migdałów(najlepiej płatków), drylowane wiśnie ze słoika(najlepiej domowe ale mogą być też kupne) niewielki słoiczek ok.320g., odcedzamy sok a wiśnie wrzucamy do miski, odcedzony sok zlewamy do niewielkiego naczynia. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy 1 i pół szklanki mleka w proszku, powoli mieszamy mikserem. Gdy masa zgęstnieje wlewamy do miski z bakaliami, wiśniami, herbatnikami. Mieszamy wszystkie składniki. Gdyby masa była za gęsta możemy dolać pozostały odcedzony sok z wiśni lub odrobine mleka i ponownie zamieszać. Po zmieszaniu przekładamy andruta na zmianę powstałą masą. Wafle układamy większymi kwadracikami do spodu. Przekładamy: -andrut -masa -andrut -masa ....do czasu aż masa nam się skończy. Gotowego andruta pakuje do worka i odstawiam do ciemnego miejsca i przykrywam deską kuchenną.Można zrobić go dzień przed świętami aby andrut przeszedł masą, na drugi dzień smakuje najlepiej. Życzę smacznego:)
odpowiedz
1235 dni temu
Katarzyno, dziękujemy za podzielenie się przepisem :)
1261 dni temu
Na liście produktów jest 250 ml wody, a w przepisie ,,dolewamy odrobinę wody" - i bądź tu mądry.
odpowiedz
1260 dni temu
Dziękujemy za czujność. Dolewamy 200 ml wody :)
1972 dni temu
Ryba po grecku czemu ocet zrobiłam bez ale dodałam troszkę selera i pora jedną tylko cebulę. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Cukru też nie daje a dodaję 1 paprykę czerwoną pokrojoną w plasterki. Miewam w domu świeżą makrelę ale chyba każda dobra. Generalnie jest to dobre.
odpowiedz
1993 dni temu
Mój przepis to :D 1. rozmrozić rybkę 4 szt, najlepiej 12 h przed smażeniem 2. 8 marchewek, pół selera, mały por, 1 cebulka, duży koncentrat oliwa z oliwek Rybkę smażę w cieście, czyli składnik na ciasto 1 jajko i 2 łyżki mąki, ucieramy aż wyjdzie jednolita masa (sól i pieprz do smaku). Obtaczamy rybę i smażymy w głębokim oleju 6 min max z każdej strony. Marchewki i seler trzemy na wiórki na tarce a por siekamy w pół księżyce, na rozgrzana patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażamy, po 10 min dodajemy wody (by dno patelni zakryło) i dusimy aż miękkie warzywa będą. Sól, pieprz do smaku i dodajemy koncentrat duży i nadal dusimy przez około 5-6 min. Do naczynia głębokiego układamy rybę i na to warzywa. Ja robię to 12 h przed Wigilią, bo po zrobieniu odstawiam to i pięknie wszystko przechodzi. Zazwyczaj połowa zostanie zjedzona przed kolacją ale cieszy mnie to że im smakuje. Ja robię to w znacznie większej ilości prawie 3 kg rybci mam :D Pozdrawiam
odpowiedz
1271 dni temu
Przepis jest dietetyczny i o to chodzi A nie żebyś podawał jak Ty robisz z masą mąki i tłuszczu
1995 dni temu
A czym można zastąpić pietruszkę? Niestety we Włoszech ciężko ją dostać
odpowiedz
1995 dni temu
Można zastąpić korzeniem selera :)
1993 dni temu
selerem, ja dodaje marchewki, seler i 1 por
2215 dni temu
Zrobiłem wszystko według przepisu i wogóle nie smakuje jak ryba po grecku.
odpowiedz
2359 dni temu
Czy rybę mogę przygotować 2 dni wcześniej?
odpowiedz
2359 dni temu
Lauro, tak :)
zobacz wszystkie