zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Smażymy warzywa

Koncentrat przekładamy na patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Doprawiamy cukrem, słodką papryką, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy ocet i dusimy.

Krok 2: Pieczemy rybę z warzywami

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby je wypełniała. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy duszonymi warzywami wraz z sosem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Katarzyna Katarzyna
    211 dni temu
    Witam, Uwielbiam Rybę po grecku.Chciałam się podzielić moim ulubionym ANDRUTEM BEZ PIECZENIA zarówno na Wielkanoc jak i na Święta Bożonarodzeniowe.Niestety nie mam filmiku jak go zrobić ale gwarantuje, że jest pyszny. Zanim zaczniemy, ze sklepu będą nam potrzebne wafle tortowe suche, tradycyjne. Składniki do masy kakaowej: pół szklanki mleka, 1 margaryna, 4 łyżki kakao, 3/4 (niepełna szklanka cukru). Podane składniki zagotować i ostudzić. Następnie do dużej miski rozkruszamy na małe kawałki 3 paczki herbatników (np. szkolne),250g kokosów, 250g rodzynek (które wcześniej najlepiej sparzyć i ostudzić), 250g orzechów włoskich(pokrojone na małe kawałki), 250g migdałów(najlepiej płatków), drylowane wiśnie ze słoika(najlepiej domowe ale mogą być też kupne) niewielki słoiczek ok.320g., odcedzamy sok a wiśnie wrzucamy do miski, odcedzony sok zlewamy do niewielkiego naczynia. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy 1 i pół szklanki mleka w proszku, powoli mieszamy mikserem. Gdy masa zgęstnieje wlewamy do miski z bakaliami, wiśniami, herbatnikami. Mieszamy wszystkie składniki. Gdyby masa była za gęsta możemy dolać pozostały odcedzony sok z wiśni lub odrobine mleka i ponownie zamieszać. Po zmieszaniu przekładamy andruta na zmianę powstałą masą. Wafle układamy większymi kwadracikami do spodu. Przekładamy: -andrut -masa -andrut -masa ....do czasu aż masa nam się skończy. Gotowego andruta pakuje do worka i odstawiam do ciemnego miejsca i przykrywam deską kuchenną.Można zrobić go dzień przed świętami aby andrut przeszedł masą, na drugi dzień smakuje najlepiej. Życzę smacznego:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    210 dni temu
    Katarzyno, dziękujemy za podzielenie się przepisem :)
  • Gość Gość
    236 dni temu
    Na liście produktów jest 250 ml wody, a w przepisie ,,dolewamy odrobinę wody" - i bądź tu mądry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    235 dni temu
    Dziękujemy za czujność. Dolewamy 200 ml wody :)
  • Gość Gość
    947 dni temu
    Ryba po grecku czemu ocet zrobiłam bez ale dodałam troszkę selera i pora jedną tylko cebulę. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Cukru też nie daje a dodaję 1 paprykę czerwoną pokrojoną w plasterki. Miewam w domu świeżą makrelę ale chyba każda dobra. Generalnie jest to dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    968 dni temu
    Mój przepis to :D 1. rozmrozić rybkę 4 szt, najlepiej 12 h przed smażeniem 2. 8 marchewek, pół selera, mały por, 1 cebulka, duży koncentrat oliwa z oliwek Rybkę smażę w cieście, czyli składnik na ciasto 1 jajko i 2 łyżki mąki, ucieramy aż wyjdzie jednolita masa (sól i pieprz do smaku). Obtaczamy rybę i smażymy w głębokim oleju 6 min max z każdej strony. Marchewki i seler trzemy na wiórki na tarce a por siekamy w pół księżyce, na rozgrzana patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażamy, po 10 min dodajemy wody (by dno patelni zakryło) i dusimy aż miękkie warzywa będą. Sól, pieprz do smaku i dodajemy koncentrat duży i nadal dusimy przez około 5-6 min. Do naczynia głębokiego układamy rybę i na to warzywa. Ja robię to 12 h przed Wigilią, bo po zrobieniu odstawiam to i pięknie wszystko przechodzi. Zazwyczaj połowa zostanie zjedzona przed kolacją ale cieszy mnie to że im smakuje. Ja robię to w znacznie większej ilości prawie 3 kg rybci mam :D Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    246 dni temu
    Przepis jest dietetyczny i o to chodzi A nie żebyś podawał jak Ty robisz z masą mąki i tłuszczu
  • Gość Gość
    970 dni temu
    A czym można zastąpić pietruszkę? Niestety we Włoszech ciężko ją dostać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    Można zastąpić korzeniem selera :)
  • Gość Gość
    968 dni temu
    selerem, ja dodaje marchewki, seler i 1 por
  • PJ PJ
    1190 dni temu
    Zrobiłem wszystko według przepisu i wogóle nie smakuje jak ryba po grecku.

    odpowiedz

  • Laura Laura
    1334 dni temu
    Czy rybę mogę przygotować 2 dni wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1334 dni temu
    Lauro, tak :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram