Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę
- papier do pieczenia
- moździerzrozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (termoobieg)
Purée z selera
W garnku rozpuszczamy niewielką ilość masła, następnie dodajemy niewielką ilość oliwy. Seler i ziemniaka obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Podduszamy przez mniej więcej 2-3 min, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy kilka listków świeżej bazylii.
Gdy seler i ziemniak zrobią się szkliste, zalewamy niewielką ilością wrzącej wody (do poziomu warzyw) i gotujemy do miękkości (mniej więcej 25 minut).
Po upływie tego czasu garnek zestawiamy z ognia, zawartość mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę, ponownie doprawiamy solą i białym pieprzem. Odstawiamy.
Marynata
Ziele angielskie, sok i skórkę z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.
Pstrąg
Płaty pstrąga oczyszczamy, delikatnie tuż przy skórze ścinamy mięso ryby, które następnie marynujemy solą i mielonym białym pieprzem z jednej strony. Następnie płaty pstrąga smarujemy marynatą (z tej samej strony) i odstawiamy na kilka minut.
Por kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski i zalewamy oliwą z oliwek. Kilka listków bazylii kroimy w mniejsze kawałki i wraz z imbirem, obranym i pokrojonym w cienkie paski, dodajemy do pora. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
1/2 limonki kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki ryby ponownie obtaczamy w marynacie. Każdy kawałek układamy na kawałku pergaminu, nakładamy na niego po 2 plasterki limonki, przykrywamy sałatką z pora.
Następnie dookoła kawałka ryby układamy na papierze pokrojone na mniejsze kawałki masło, przykrywamy kawałkiem pergaminu (takiej samej wielkości jak ten, na którym leży kawałek ryby) i zaciskamy mocno brzegi (robimy kieszonkę), następnie dolewamy do środka niewielką ilość białego wina i dokładnie zamykamy kieszonkę. Odwracamy do góry dnem i układamy na blaszce (sałatką z pora ku dołowi). Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami pstrąga.
Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Sos
Sok z mniej więcej 1 cytryny, małą łyżeczkę miodu, płaską łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek (sos musi mieć konsystencję jogurtu do picia).
Jak podawać
Na talerz nakładamy aksamitne purée, obok purée – pstrąga. Dekorujemy listkami bazylii. Na talerz nalewamy odrobinę sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
1382 dni temu
To jest tak pyszne, że aż brak słów, zwłaszcza puree z selera smakuje tak jak roztopiony żółty ser, bajka, niebo w gębie
odpowiedz
1381 dni temu
Dziękujemy za tak pozytywny komentarz! Polecamy uwadze inne przepisy, mamy nadzieję, że będą smakować równie dobrze ;)
2445 dni temu
Pstrąg w papilotach Okrasy to rewelacyjne danie
odpowiedz
2572 dni temu
Pęczek bazylii ile to będzie gramów ?
odpowiedz
2571 dni temu
około 40 gramów.
2575 dni temu
Ile kalorii ma cała potrawa ?
odpowiedz
2574 dni temu
Na naszym portalu nie podajemy kaloryczności dań. Jednak weźmiemy to pod uwagę, podczas dalszego rozwoju Kuchni Lidla :)
2590 dni temu
czy ten przepis sprawdzi się również w przypadku łososia? najbardziej interesuje mnie wtedy czas łososia w piekarniku
odpowiedz
2590 dni temu
Łososia przygotowujemy w taki sam sposób :)
2864 dni temu
I Pan Panie Karolu który ma program o tradycyjnej kuchni polskiej takie brednie wciska ? Pstrąg Łososiowy ???? co będzie następne ???? bo stek wieprzowy czy z indyka już jest w Lidlu...stek jest wołowy i stek to jest steak ! zaraz bycze jądra zaczniecie nazywać cynaderkami. Wstyd Panie Karolu, wstyd.
odpowiedz
3176 dni temu
Jeśli nie posiadam piekarnika czy mogę taką paczuszkę z rybą włożyć do garnka z delikatną ilością wody i tak gotować?
odpowiedz
3176 dni temu
Możesz również zrobić taką rybę na parze :)
3175 dni temu
Przepis wypróbowałam i muszę powiedzieć, że jestem w szoku tak wspaniałej bomby smakowej. Razem z narzeczonym chcielibyśmy, aby ten smak nigdy nas nie opuszczał. Dziękujemy za tą inspirację :)
3262 dni temu
Pyszne danie. Poprawia humor🐟
odpowiedz
3628 dni temu
Grogi Gościu, pstrąg łososiowy, zwany inaczej pstrągiem tęczowym jak najbardziej występuje i nie ma nic wspólnego z chemią :) Nazwa "łososiowy" wzięła się od różowego koloru mięsa, podobnego do mięsa łososia.
odpowiedz
3629 dni temu
Nie istnieje na Ziemi stworzenie zwane pstrągiem łososiowym a zatem potrawa oparta na nafaszerowanym tablicą Mendelejewa syfie musi być nie lada trucizną, choćby i była pyszna... Tylko co z tego jak to będzie ostatni posiłek ;)))))))))))))))))
odpowiedz
3918 dni temu
Marynata do ryby świetna, puree z selera i kartofli pyszne, a sos do ryby wyśmienity czyli danie poezja:-).
odpowiedz
4013 dni temu
zrobiłam, smakuje wybornie
odpowiedz
4209 dni temu
palce lizać, choć mój maż w domu gotuje 360 dni w roku a resztędni w roku przypada na mnie i jest znawca smaku, tym przepisem go zakoczylm.
odpowiedz
4287 dni temu
Jest to mój ulubiony przepis z pośród tych, które do tej pory wykonałam (a było ich już trochę :)
odpowiedz
4298 dni temu
Super, nie spodziewałam się że pure nam tak podejdzie, no i sałatka z pora pod rybką pycha.
odpowiedz
4300 dni temu
Kupiłam pstrąga w Lidlu i zrobiłam wg.tego przepisu,wyszedł pyszny,jeszcze nie raz przygotuję tą rybkę:)
odpowiedz
4301 dni temu
Obawialiśmy się trochę puree z selera jako, że mój chłopak nie przepada za tym warzywem, dlatego ugotowalismy też kilka brukselek. Puree jednak bardzo dobrze się skomponowało z rybką (brukselki też!). Ziele angielskie w połączeniu z rybą zadziałało. Radzimy uważać z limonką na rybie, ewentualnie mniej cytryny do sosu, który notabene był zniewalający! 7/10
odpowiedz
4301 dni temu
Super.Ugotowałam dziś na obiad mniam.
odpowiedz
4302 dni temu
Zrobiłam i .... nigdy tak bardzo nie smakowała mi rybka. Doskonałe :)
odpowiedz
4306 dni temu
Dziś kupiłam pstrąga w lidlu, jutro wypróbuję przepis, fajnie że lidl robi promocję na rybki:)
odpowiedz
4306 dni temu
Fajny przepis na rybę, danie świetnie smakuje i jest bardzo proste, a purée z selera znakomite. Wszystko razem wspaniale smakowało mojej żonie :-). Pozdrawiam.
odpowiedz
4306 dni temu
Nie lubię nowego sposobu wyświetlana filmów albo mam beznadziejna jakość albo mi się zacina :(
odpowiedz
4307 dni temu
wszystkie pana przepisy sa świetnie, proste i bardzo smaczne :)
odpowiedz
4307 dni temu
Bajeczna rybka:) Brawo Panie Karolu:))
odpowiedz
zobacz wszystkie