Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Folię aluminiową, blachę do pieczenia, ręcznik papierowy, zester lub tarkę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Farsz

Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty.
Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy.
Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy1/2 pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.

4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne. Przycinamy boczne części filetów.
Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół.
Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka).
Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.

Pokrojony w kosteczkę czosnek i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy. Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda.
2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.

Jak podawać

Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy folię. Wyjmujemy rybę na talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny.

Podawać na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • myszka_101113 myszka_101113
    1178 dni temu
    Zastępujemy ricottę naturalnym serkiem homogenizowanym i jest ciut taniej a tak samo smacznie ;) świetny pomysł nawet na wigilijny stół.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1297 dni temu
    Lemur69 wystarczy że odznaczysz kliknięte wcześniej serduszko przy polubionym przepisie.

    odpowiedz

  • lemur69 lemur69
    1299 dni temu
    Przepraszam ...może to głupie pytanie, ale jak się usuwa potrawę z ulubionych?

    odpowiedz

  • Estek Estek
    1680 dni temu
    ja też musiałam wywalić cały farsz ze środka. Na początku próbowałam z rybą i próbowałam i smakowałam, ale w kocu stwierdziłam, ze farsz jest mega specyficzny i nie dam rady tego zjesc. Mój mąż farsz wyrzucił od razu po spróbowaniu. Niektórym pewnie będzie smakowało... potrawa wg mnie bardzo oryginalna w smaku i trzeba się do niej przekonać. jak dla mnie ryba wystarczy sama z cytryną :)

    odpowiedz

  • aga aga
    1898 dni temu
    Ja musiałam wywalić farsz z pstrąga jak już był gotowy i wtedy było pycha. Dodałam tylko sok z 1 cytryny, ale i tak farsz był za kwaśny i nie do zjedzenia. Moja rada: albo musztarda albo cytryna, a każda z nich w mniejszej ilości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1974 dni temu
    Przepyszny farsz!!!Niesamowity zapach roznosil sie po calej kuchni...Najlepsza ryba,jaka jadlam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1980 dni temu
    Rybka smaczna, ale smaczniejszy był sam farsz. Będę na pewno używać go do innych potraw.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1992 dni temu
    Ryba smaczna i lekkostrawna ,nie mdła jak np,na parze ,ale faktycznie sok z 2 cytryn to było dla nas było za duzo ,trochę zbyt kwaskowa ,ale i tak przepis super. Fajny przepis na ryż

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1993 dni temu
    Pyszna ryba, ja jednak polecam dodawać po trochu soku z cytryny do nadzienia. Z całą ilością soku był on dla mnie za kwaśny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1994 dni temu
    Kolejny przepis rybny jest super:) ja dodalam sok z całej cytryny i farsz jest doskonały. Tylko z filetowanuem miałam trudności ale to chyba raczej kwestia odpowiedniego noża...

    odpowiedz

  • K K
    1995 dni temu
    Zgadzam się co do cytryny zabiła wszystkie smaki składników farszu mimo że dodałam sok tylko z połowy cytryny a nie z dwóch jak w przepisie. Ogólnie danie fajne ale z kilkoma modyfikacjami;)

    odpowiedz

  • emanuel emanuel
    1997 dni temu
    mi kurcze cytryna strasznie zdominowała smak i troszkę przez to mi nie smakowało,może po prostu to kwestia przyzwyczajenia do takich kompozycji

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    1997 dni temu
    Witam, czy zamiast koperku można użyć jakiś innych ziół?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram