Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- blachę do pieczenia
- ręcznik papierowy
- zester
- tarkę
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Farsz
Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty.
Posiekany miąższ chleba (bez skórki) wrzucamy do miski, odstawiamy.
Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy1/2 pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy.
4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też ości brzuszne. Przycinamy boczne części filetów.
Przygotowujemy 4 równej wielkości płaty folii aluminiowej, układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół.
Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka).
Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15-20 minut.
Pokrojony w kosteczkę czosnek i pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy. Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda.
2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę.
Jak podawać
Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy folię. Wyjmujemy rybę na talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny.
Podawać na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3488 dni temu
Zastępujemy ricottę naturalnym serkiem homogenizowanym i jest ciut taniej a tak samo smacznie ;) świetny pomysł nawet na wigilijny stół.
odpowiedz
3608 dni temu
Lemur69 wystarczy że odznaczysz kliknięte wcześniej serduszko przy polubionym przepisie.
odpowiedz
3610 dni temu
Przepraszam ...może to głupie pytanie, ale jak się usuwa potrawę z ulubionych?
odpowiedz
3991 dni temu
ja też musiałam wywalić cały farsz ze środka. Na początku próbowałam z rybą i próbowałam i smakowałam, ale w kocu stwierdziłam, ze farsz jest mega specyficzny i nie dam rady tego zjesc. Mój mąż farsz wyrzucił od razu po spróbowaniu. Niektórym pewnie będzie smakowało... potrawa wg mnie bardzo oryginalna w smaku i trzeba się do niej przekonać. jak dla mnie ryba wystarczy sama z cytryną :)
odpowiedz
4208 dni temu
Ja musiałam wywalić farsz z pstrąga jak już był gotowy i wtedy było pycha. Dodałam tylko sok z 1 cytryny, ale i tak farsz był za kwaśny i nie do zjedzenia. Moja rada: albo musztarda albo cytryna, a każda z nich w mniejszej ilości.
odpowiedz
4284 dni temu
Przepyszny farsz!!!Niesamowity zapach roznosil sie po calej kuchni...Najlepsza ryba,jaka jadlam!
odpowiedz
4291 dni temu
Rybka smaczna, ale smaczniejszy był sam farsz. Będę na pewno używać go do innych potraw.
odpowiedz
4302 dni temu
Ryba smaczna i lekkostrawna ,nie mdła jak np,na parze ,ale faktycznie sok z 2 cytryn to było dla nas było za duzo ,trochę zbyt kwaskowa ,ale i tak przepis super. Fajny przepis na ryż
odpowiedz
4304 dni temu
Pyszna ryba, ja jednak polecam dodawać po trochu soku z cytryny do nadzienia. Z całą ilością soku był on dla mnie za kwaśny.
odpowiedz
4305 dni temu
Kolejny przepis rybny jest super:) ja dodalam sok z całej cytryny i farsz jest doskonały. Tylko z filetowanuem miałam trudności ale to chyba raczej kwestia odpowiedniego noża...
odpowiedz
4306 dni temu
Zgadzam się co do cytryny zabiła wszystkie smaki składników farszu mimo że dodałam sok tylko z połowy cytryny a nie z dwóch jak w przepisie. Ogólnie danie fajne ale z kilkoma modyfikacjami;)
odpowiedz
4307 dni temu
mi kurcze cytryna strasznie zdominowała smak i troszkę przez to mi nie smakowało,może po prostu to kwestia przyzwyczajenia do takich kompozycji
odpowiedz
4308 dni temu
Witam, czy zamiast koperku można użyć jakiś innych ziół?
odpowiedz
zobacz wszystkie