zobacz film Smażony ryż z jajkiem i warzywami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj! W tym przepisie najlepiej sprawdzi się ryż, który pozostał z poprzedniego dnia, wtedy należy użyć ok. 360 g.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.

KROK 2: DODAJEMY RYŻ

Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.

KROK 3: ROZBIJAMY JAJKA

Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.

KROK 4: ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Smażony ryż z jajkiem i warzywami — pyszne danie z resztek

Ryż smażony z jajkiem i warzywami to kompozycja, która jest znana i lubiana na całym świecie. Ryż z jajkiem to danie, które korzeniami sięga do chińskiej tradycji wykorzystywania resztek do przyrządzania potraw, która jest obecna w kulturze kulinarnej Chińczyków od V wieku p.n.e. Niegdyś ryż po chińsku z jajkiem, warzywami i sosem sojowym lub innymi dodatkami, które akurat się nawinęły, jedzone były przez niższe warstwy społeczne i służbę — dziś ryż smażony z jajkiem po chińsku jedzą wszyscy, niezależnie od statusu społecznego i lokalizacji.

Ten doskonały sposób na to, jak wykorzystać ugotowany ryż z poprzedniego dnia, jest zgodny z obecnymi trendami gastronomicznymi, w których od jakiegoś czasu rządzi kuchnia zero waste. W gotowaniu w stylu zero waste chodzi o zaprzestanie marnotrawstwa jedzenia i wykorzystania każdego produktu w całości, także pozostałych resztek. Ryż, jak i makaron, smażony z jajkiem i warzywami oraz innymi składnikami idealnie wpisują się w to podejście, zakładające kreatywne wykorzystanie całego produktu.

Jak zrobić smażony ryż z jajkiem?

Jak zrobić pyszny, aromatyczny ryż smażony z jajkiem? W kuchni zero waste można wykorzystać dosłownie wszystko — ryż z poprzedniego dnia, warzywa z rosołu czy zalegające w lodówce kiszonki. W kuchni zero waste istotne jest to, aby wykorzystać także to, co masz zamiar wyrzucić. Zużywa się produkty, które leżą odłogiem w zakamarkach zamrażalnika. W naszym przepisie od Kingi Paruzel na ryż z mrożonymi warzywami i jajkiem znajdziesz właśnie takie produkty, które po umiejętnym przerobieniu zachwycają swoim smakiem i aromatem.

Przyrządzenie dobrego ryżu z warzywami mrożonymi na patelnię zgodnie z duchem zero waste jest niezwykle proste i szybkie. Przygotowanie zacznij od ryżu — możesz wybrać do tego każdy rodzaj ryżu, także ten z wczorajszego obiadu. Ryż ugotuj i odłóż na bok, aby delikatnie przestygł i stał się bardziej sypki.

Gdy ryż się studzi, przejdź do przygotowywania warzyw. Pokrój cebulę, czosnek, rozmroź mieszankę, która od kilku miesięcy zalega w zamrażalniku i wrzuć wszystkie składniki na mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura smażenia pozwala na szybsze i krótsze smażenie, z zachowaniem jędrności składników. Smażenie składników zacznij od tych, które są najtwardsze, a dopiero potem smaż te miękkie i rozmrożone.

Ryż zasmażany z jajkiem powinien mieć w składzie jajko — wbij je dopiero pod koniec smażenia i nie pozwól, aby białko całkiem się ścięło. Żeby zachować jego półpłynną konsystencję, odsuń na bok patelni wszystkie składniki i rozpuść tam masło, a potem dodaj do niego jajko i wszystko razem wymieszaj. Po chwili smażenia potrawa jest prawie gotowa — wymaga tylko lekkiego przyprawienia.

Ryż smażony z warzywami i jajkiem — wskazówki

Zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z ugotowanego ryżu? Możliwości jest wiele, a przepis na ryż smażony jest tylko jedną z nich. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym w prosty i szybki sposób stworzysz własną wersję ugotowanego ryżu smażonego na patelni.

Jeśli chcesz, aby Twoje danie było utrzymane w duchu zero waste — zbieraj resztki! Wkładaj do miseczek to, co zostaje Ci po innych potrawach. Resztki marchewki, papryki, brokułów, wyschnięta cebula — to wszystko może nadać koloru i smaku Twojej potrawie. Dwa razy zastanów się, zanim wrzucisz coś do kosza, a zobaczysz, jak przyjemne dla portfela jest gotowanie zero waste!

Jak zrobić smażony ryż, który smakuje jak ten z chińskiej restauracji? Sekretem do uzyskania tego smaku są przyprawy! Nie bój się dodać do ryżu sporej ilości sosu sojowego, czosnku, imbiru, świeżych ziół czy przypraw korzennych. One nadadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Nie wiesz, z czym jeść ryż bez mięsa? Nie ograniczaj się w składnikach! Im więcej znajdzie się na patelni, tym więcej smaku znajdzie się na talerzu. Dodaj do swojej potrawy także te składniki, które wydają Ci się nie pasować. Uwierz nam, że sos sojowy potrafi zdziałać cuda i połączyć różnorodne smaki w spójną, harmonijną całość.

Najlepszy przepis na smażony ryż — co do niego dodać?

Ryż smażony na patelni wraz z różnymi dodatkami to doskonały sposób na szybki i prosty obiad. To niezwykle wdzięczne danie można przyrządzić z dowolnych dodatków i zawsze wychodzi pyszne! Nie wiesz, z czym jeść ryż na szybko? Już spieszymy z podpowiedziami!

Choć nasz przepis na smażony ryż zawiera cebulę, czosnek, dymkę i marchewkę z groszkiem, to nie jedyna smaczna kombinacja! Do ryżu dodaj kiełki oraz paprykę, a zyskasz odrobinę chrupkości i świeżości. Masz w lodówce kapustę, która niedługo dostanie nóg i ucieknie w podróż dookoła świata? Wykorzystaj ją do swojego ryżu robionego na patelni! Smażenie ryżu z jajkiem to żadna filozofia — wystarczy, że dodasz tam odrobinę marchewki oraz brokuł i pyszny, wegetariański posiłek jest gotowy!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!