zobacz film Smażony ryż z jajkiem i warzywami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj! W tym przepisie najlepiej sprawdzi się ryż, który pozostał z poprzedniego dnia, wtedy należy użyć ok. 360 g.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.

KROK 2: DODAJEMY RYŻ

Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.

KROK 3: ROZBIJAMY JAJKA

Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.

KROK 4: ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!