
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kutię przygotowujemy na dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.
Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.
Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć. Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.
Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.
Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.
Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.
Komentarze (8)
2011 dni temu
Czy w lidlu dostanę pszenicę
odpowiedz
2365 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilością wody zalać pszenicę i w jakiej ilości wody gotować?
odpowiedz
2364 dni temu
Zalewamy tak, aby pszenica była przykryta wodą.
2729 dni temu
czy w Lidlu kupie pszenice??????
odpowiedz
767 dni temu
nie wiem
3087 dni temu
super wspaniała kuchnia i przepisy zarypiste. Pozdro
odpowiedz
3114 dni temu
Tatianko, rzeczywiście wkradł się błąd do przepisu. Poprawiliśmy i teraz wszystko powinno być jasne :)
odpowiedz
3114 dni temu
Super pomysl od lat szukam prawdziwego i sprawdzonego przepisu na kutię Nierozumim tego momentu a mam ochote przygotoeać to na swięta Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak, dodajemy posiekane orzechy i niewielką porcję zmielonego maku. Dla czego mak jest wymieniony dwa razy
odpowiedz
zobacz wszystkie