Kutia

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kutię przygotowujemy na dzień przed podaniem.

Przygotowanie

Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.

Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.

Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.

Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć. Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.

Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.

Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.

Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.

Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2331 dni temu
    Czy w lidlu dostanę pszenicę

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2685 dni temu
    Dzień dobry. Jaką ilością wody zalać pszenicę i w jakiej ilości wody gotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2685 dni temu
    Zalewamy tak, aby pszenica była przykryta wodą.
  • Gość Gość
    3050 dni temu
    czy w Lidlu kupie pszenice??????

    odpowiedz

  • Kuchnialidla Kuchnialidla
    1088 dni temu
    nie wiem
  • KaktusGość KaktusGość
    3408 dni temu
    super wspaniała kuchnia i przepisy zarypiste. Pozdro

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3434 dni temu
    Tatianko, rzeczywiście wkradł się błąd do przepisu. Poprawiliśmy i teraz wszystko powinno być jasne :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3435 dni temu
    Super pomysl od lat szukam prawdziwego i sprawdzonego przepisu na kutię Nierozumim tego momentu a mam ochote przygotoeać to na swięta Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak, dodajemy posiekane orzechy i niewielką porcję zmielonego maku. Dla czego mak jest wymieniony dwa razy

    odpowiedz


Co to jest kutia?

Co to jest kutia? Kutia to tradycyjne danie, którego korzenie sięgają kultury ludów słowiańskich (głównie z terenów Białorusi i Ukrainy), przygotowywane w okresie świątecznym. Do jej przyrządzania używa się pszenicy oraz miodu, maku, orzechów, migdałów, suszonych owoców, przypraw i różnych alkoholi. W każdym słowiańskim przepisie receptura na kutię jest nieco inna.

Składniki używane do przygotowania tej słodkiej potrawy także są symboliczne — ziarna reprezentują urodzaj, miód — słodycz życia, orzechy — trwałość i wieczność, a owoce smak i zapach przyszłego życia.

Sposób przygotowania kutii różni się nieco w zależności od regionu i kraju — w Ukrainie przyrządza się ją z pszenicy i miodu, na polskich Kresach najpopularniejsza jest wersja z maku, a w Białorusi przygotowuje się ja na bazie kaszy jęczmiennej lub ryżu. Niezależnie od użytych składników, kutię zawsze przyrządza się od święta — na uroczystości religijne, ale nie tylko. W Europie Wschodniej często można spotkać ją na stołach w trakcie jubileuszy, urodzin, a nawet zaślubin.

Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na wigilijne danie

Jak zrobić kutię? Przygotowany przez Karola Okrasę tradycyjny przepis na kutię pochodzi z Kresów. To właśnie na wschodzie Polski do kutii używane są suszone owoce, wanilia i mak. Przyrządzenie pysznej kutii z naszego przepisu (ale nie tylko) jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu, a jeśli zastosuje się kilka trików, cały proceder staje się jeszcze łatwiejszy.

Każdy sprawdzony przepis na kutię zaczyna się od wybrania dobrych składników. Postaw na wysoką jakość ziaren, prawdziwą wanilię, ekologiczny miód i dobry, starzony rum, a z pewnością uda Ci się uzyskać kutię o unikalnym smaku.

Jeśli korzystasz z naszego przepisu na kutię z makiem, zadbaj o jej poprawne przygotowanie. Suchy mak sparz we wrzątku, a potem zmiel go kilkakrotnie na pył. Tak przygotowany mak wymieszaj z resztą składników i lekko ciepłym, zaromatyzowanym mlekiem. My wybraliśmy do tego wanilię i skórkę z pomarańczy, ale możesz użyć do tego także kakao, cynamonu, kandyzowanych owoców, skórki z cytryny lub limonki.

Nasz prosty przepis na kutię wigilijną (albo po prostu odświętną) zawiera rum. Jeśli chcesz, aby Twoja kutia miała w sobie dużo smaku, użyj do tego ciemnego rumu o lekko egzotycznym aromacie. Wymoczone w nim rodzynki będą doskonale współgrać z miodem, orzechami i innymi składnikami.

Gdy wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, kutia jest prawie gotowa. Czemu prawie? Bo najlepiej smakuje po kilku godzinach od jej przyrządzenia. Odłóż gotową kutię do lodówki na jaki czas, by smaki mogły się przegryźć.

Pszenica do kutii – gdzie kupić i jak ją przygotować?

Gdzie kupić pszenicę na kutię? Ziarna pszenicy znajdziesz często w dziale z ekologicznymi produktami

Jak ugotować pszenicę na kutię? Ziarna najlepiej jest moczyć przez kilka godzin, a nawet noc. To sprawi, że ziarna będą gotować się znacznie szybciej i bardziej równomiernie. Bardzo ważny jest także sam czas i sposób gotowania ziaren. Pszenica do kutii powinna gotować się na wolnym ogniu przez kilka godzin — daj jej czas, aby ziarna mogły spokojnie zmięknąć.

Kutia bez pszenicy – czy to możliwe?

Tak, jak najbardziej można przygotować kutię bez pszenicy. Istnieje wiele smacznych alternatyw dla tego ziarna, a wiele kultur ma swoje warianty kutii pozbawione pszenicy, o czym zresztą wspomnieliśmy w pierwszej części tekstu. Co można użyć do przyrządzenia kutii zamiast pszenicy? Możesz wykorzystać ziarna ryżu, jęczmienia, kaszę jaglaną lub grykę. W każdej z tych wersji kutia będzie równie pyszna!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!