Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kutię przygotowujemy na dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.
Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.
Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć. Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.
Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.
Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.
Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!
Co to jest kutia?
Co to jest kutia? Kutia to tradycyjne danie, którego korzenie sięgają kultury ludów słowiańskich (głównie z terenów Białorusi i Ukrainy), przygotowywane w okresie świątecznym. Do jej przyrządzania używa się pszenicy oraz miodu, maku, orzechów, migdałów, suszonych owoców, przypraw i różnych alkoholi. W każdym słowiańskim przepisie receptura na kutię jest nieco inna.
Składniki używane do przygotowania tej słodkiej potrawy także są symboliczne — ziarna reprezentują urodzaj, miód — słodycz życia, orzechy — trwałość i wieczność, a owoce smak i zapach przyszłego życia.
Sposób przygotowania kutii różni się nieco w zależności od regionu i kraju — w Ukrainie przyrządza się ją z pszenicy i miodu, na polskich Kresach najpopularniejsza jest wersja z maku, a w Białorusi przygotowuje się ja na bazie kaszy jęczmiennej lub ryżu. Niezależnie od użytych składników, kutię zawsze przyrządza się od święta — na uroczystości religijne, ale nie tylko. W Europie Wschodniej często można spotkać ją na stołach w trakcie jubileuszy, urodzin, a nawet zaślubin.
Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na wigilijne danie
Jak zrobić kutię? Przygotowany przez Karola Okrasę tradycyjny przepis na kutię pochodzi z Kresów. To właśnie na wschodzie Polski do kutii używane są suszone owoce, wanilia i mak. Przyrządzenie pysznej kutii z naszego przepisu (ale nie tylko) jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu, a jeśli zastosuje się kilka trików, cały proceder staje się jeszcze łatwiejszy.
Każdy sprawdzony przepis na kutię zaczyna się od wybrania dobrych składników. Postaw na wysoką jakość ziaren, prawdziwą wanilię, ekologiczny miód i dobry, starzony rum, a z pewnością uda Ci się uzyskać kutię o unikalnym smaku.
Jeśli korzystasz z naszego przepisu na kutię z makiem, zadbaj o jej poprawne przygotowanie. Suchy mak sparz we wrzątku, a potem zmiel go kilkakrotnie na pył. Tak przygotowany mak wymieszaj z resztą składników i lekko ciepłym, zaromatyzowanym mlekiem. My wybraliśmy do tego wanilię i skórkę z pomarańczy, ale możesz użyć do tego także kakao, cynamonu, kandyzowanych owoców, skórki z cytryny lub limonki.
Nasz prosty przepis na kutię wigilijną (albo po prostu odświętną) zawiera rum. Jeśli chcesz, aby Twoja kutia miała w sobie dużo smaku, użyj do tego ciemnego rumu o lekko egzotycznym aromacie. Wymoczone w nim rodzynki będą doskonale współgrać z miodem, orzechami i innymi składnikami.
Gdy wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, kutia jest prawie gotowa. Czemu prawie? Bo najlepiej smakuje po kilku godzinach od jej przyrządzenia. Odłóż gotową kutię do lodówki na jaki czas, by smaki mogły się przegryźć.
Pszenica do kutii – gdzie kupić i jak ją przygotować?
Gdzie kupić pszenicę na kutię? Ziarna pszenicy znajdziesz często w dziale z ekologicznymi produktami
Jak ugotować pszenicę na kutię? Ziarna najlepiej jest moczyć przez kilka godzin, a nawet noc. To sprawi, że ziarna będą gotować się znacznie szybciej i bardziej równomiernie. Bardzo ważny jest także sam czas i sposób gotowania ziaren. Pszenica do kutii powinna gotować się na wolnym ogniu przez kilka godzin — daj jej czas, aby ziarna mogły spokojnie zmięknąć.
Kutia bez pszenicy – czy to możliwe?
Tak, jak najbardziej można przygotować kutię bez pszenicy. Istnieje wiele smacznych alternatyw dla tego ziarna, a wiele kultur ma swoje warianty kutii pozbawione pszenicy, o czym zresztą wspomnieliśmy w pierwszej części tekstu. Co można użyć do przyrządzenia kutii zamiast pszenicy? Możesz wykorzystać ziarna ryżu, jęczmienia, kaszę jaglaną lub grykę. W każdej z tych wersji kutia będzie równie pyszna!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Strucla makowo-orzechowa
- Przepis na brownie z orzechami
- Wiśniowe Sushi
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Baklawa grecka
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Tarta z makiem
- Pascha
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Krupnik na wołowinie
- Wege placki z tartych warzyw
- Tosty dyniowe
- Kremówki
- Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
- Szybkie tosty z grzybami
- Kawowy dacquoise z kremem
- Jabłkowy chutney z piwem
- Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
- Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2543 dni temu
Czy w lidlu dostanę pszenicę
odpowiedz
2897 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilością wody zalać pszenicę i w jakiej ilości wody gotować?
odpowiedz
2897 dni temu
Zalewamy tak, aby pszenica była przykryta wodą.
3262 dni temu
czy w Lidlu kupie pszenice??????
odpowiedz
1300 dni temu
nie wiem
3620 dni temu
super wspaniała kuchnia i przepisy zarypiste. Pozdro
odpowiedz
3646 dni temu
Tatianko, rzeczywiście wkradł się błąd do przepisu. Poprawiliśmy i teraz wszystko powinno być jasne :)
odpowiedz
3647 dni temu
Super pomysl od lat szukam prawdziwego i sprawdzonego przepisu na kutię Nierozumim tego momentu a mam ochote przygotoeać to na swięta Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak, dodajemy posiekane orzechy i niewielką porcję zmielonego maku. Dla czego mak jest wymieniony dwa razy
odpowiedz