Kutia

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kutię przygotowujemy na dzień przed podaniem.

Przygotowanie

Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.

Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.

Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.

Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć. Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.

Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz posiekane orzechy.

Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.

Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.

Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Czy w lidlu dostanę pszenicę

    odpowiedz

  • Monika Monika
    497 dni temu
    Dzień dobry. Jaką ilością wody zalać pszenicę i w jakiej ilości wody gotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    496 dni temu
    Zalewamy tak, aby pszenica była przykryta wodą.
  • Gość Gość
    861 dni temu
    czy w Lidlu kupie pszenice??????

    odpowiedz

  • KaktusGość KaktusGość
    1219 dni temu
    super wspaniała kuchnia i przepisy zarypiste. Pozdro

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1246 dni temu
    Tatianko, rzeczywiście wkradł się błąd do przepisu. Poprawiliśmy i teraz wszystko powinno być jasne :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    1246 dni temu
    Super pomysl od lat szukam prawdziwego i sprawdzonego przepisu na kutię Nierozumim tego momentu a mam ochote przygotoeać to na swięta Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak, dodajemy posiekane orzechy i niewielką porcję zmielonego maku. Dla czego mak jest wymieniony dwa razy

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram