zobacz film Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • sitko
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • worek cukierniczy

KROK 1: Przygotowujemy ciasto biszkoptowe

Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka. Ubijamy je, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy pojedynczo żółtka, nadal ubijając. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i przesiewamy przez sitko mąkę. Delikatnie, za pomocą łopatki, mieszamy masę.

KROK 2: Pieczemy biszkopt

Masę wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łopatką wyrównujemy biszkopt. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przykrywamy czystą ściereczką. Studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem cynamonowo-jabłkowy

Śmietankę ubijamy. Żelatynę zalewamy sokiem i czekamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżeczek ubitej śmietanki do żelatyny i mieszamy. Serek (o temperaturze pokojowej) dodajemy do śmietanki i delikatnie łączymy oba składniki. Dodajemy żelatynę. Całość mieszamy. Krem doprawiamy cynamonem i raz jeszcze mieszamy. Krem odstawiamy na bok do momentu, aż zacznie tężeć.

KROK 4: Zwijamy roladę

Biszkopt wyciągamy z formy, odklejamy papier do pieczenia. Na blacie biszkoptowym cienko rozsmarowujemy konfiturę jabłkową. Na nią wykładamy ¾ kremu. Roladę zwijamy, nadając jej ładny kształt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się kremu (najlepiej na noc).

KROK 5: Dekorujemy roladę

Zatemperowaną czekoladę przekładamy do kornetu i ozdabiamy nią roladę. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego. Na roladzie robimy dekorację. Całość oprószamy gorzkim kakao. Roladę możemy ozdobić cukrowymi ozdobami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1385 dni temu
    Witam, nie mogę dostać serka homogenizowanego z jabłkami i rodzynkami czym mogę go zastąpić? Pozdrawiam Anna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1385 dni temu
    Pani Anno, jeśli nie może Pani dostać tego konkretnego smaku, może go Pani zastąpić innym serkiem homogenizowanym :)
  • Kinga Kinga
    1392 dni temu
    Bardzo duże piekę i gotuję, często wymyślam własne receptury ale i zdarza mi się szukać inspiracji pośród gotowych przepisów - jak tym razem. Spróbowałam zrobić roladę zgodnie z przepisem i jestem tak strasznie rozczarowana, że brak mi słów. Po 1 ilość kremu starczyłaby ma 3 a nawet 4 takie rolady... Po 2 smak kompletnie nie zachwyca - brakuje tego czegoś - sugeruję posmarowanie biszkoptu prażonymi jabłkami a dopiero później kremem.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1405 dni temu
    Na pewno zrobię na Święta. Rolada, której nigdy nie widziałam i nie jadłam. Super. A świąt nie mogę się doczekać,.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!