Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- sitko
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- worek cukierniczy
KROK 1: Przygotowujemy ciasto biszkoptowe
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka. Ubijamy je, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy pojedynczo żółtka, nadal ubijając. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i przesiewamy przez sitko mąkę. Delikatnie, za pomocą łopatki, mieszamy masę.
KROK 2: Pieczemy biszkopt
Masę wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łopatką wyrównujemy biszkopt. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przykrywamy czystą ściereczką. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy krem cynamonowo-jabłkowy
Śmietankę ubijamy. Żelatynę zalewamy sokiem i czekamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżeczek ubitej śmietanki do żelatyny i mieszamy. Serek (o temperaturze pokojowej) dodajemy do śmietanki i delikatnie łączymy oba składniki. Dodajemy żelatynę. Całość mieszamy. Krem doprawiamy cynamonem i raz jeszcze mieszamy. Krem odstawiamy na bok do momentu, aż zacznie tężeć.
KROK 4: Zwijamy roladę
Biszkopt wyciągamy z formy, odklejamy papier do pieczenia. Na blacie biszkoptowym cienko rozsmarowujemy konfiturę jabłkową. Na nią wykładamy ¾ kremu. Roladę zwijamy, nadając jej ładny kształt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się kremu (najlepiej na noc).
KROK 5: Dekorujemy roladę
Zatemperowaną czekoladę przekładamy do kornetu i ozdabiamy nią roladę. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego. Na roladzie robimy dekorację. Całość oprószamy gorzkim kakao. Roladę możemy ozdobić cukrowymi ozdobami.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!
Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.
Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1452 dni temu
Witam, nie mogę dostać serka homogenizowanego z jabłkami i rodzynkami czym mogę go zastąpić? Pozdrawiam Anna
odpowiedz
1452 dni temu
Pani Anno, jeśli nie może Pani dostać tego konkretnego smaku, może go Pani zastąpić innym serkiem homogenizowanym :)
1459 dni temu
Bardzo duże piekę i gotuję, często wymyślam własne receptury ale i zdarza mi się szukać inspiracji pośród gotowych przepisów - jak tym razem. Spróbowałam zrobić roladę zgodnie z przepisem i jestem tak strasznie rozczarowana, że brak mi słów. Po 1 ilość kremu starczyłaby ma 3 a nawet 4 takie rolady... Po 2 smak kompletnie nie zachwyca - brakuje tego czegoś - sugeruję posmarowanie biszkoptu prażonymi jabłkami a dopiero później kremem.
odpowiedz
1472 dni temu
Na pewno zrobię na Święta. Rolada, której nigdy nie widziałam i nie jadłam. Super. A świąt nie mogę się doczekać,.
odpowiedz