Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- folię spożywczą
- wałek
- wycinaki do pierników
- gęste sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy i mieszamy w misce.
Krok 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż się połączą. Studzimy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy posiekane bakalie: żurawiny, rodzynki oraz orzechy włoskie i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto spłaszczamy, formujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę (lub na całą noc).
Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO I PIECZEMY PIERNIKI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na blacie oprószonym mąką. Za pomocą wycinaków wykrawamy z niego pierniki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY PIERNIKI
Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki. Dodajemy napój sojowy i ucieramy składniki na gładką, płynną masę.
Wystudzone pierniki oblewamy z wierzchu lukrem i dekorujemy bakaliami.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Sernik bez spodu
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Klopsiki sojowe
- Muffinki jednorożce
- Ciasto marchewkowe
- Kompot agrestowy
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Choinki z salami i serem cheddar
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Tort malinowy
- Nalewka z głogu
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Pieczony łosoś z sałatką chlebową
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Truskawkowo-serowe trufelki
- Kajmakowy deser tiramisu
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
664 dni temu
Ciasto wyszło okropnie twarde i kruche, najgorszy z przepisów na bezglutenowe pierniki.
odpowiedz
1749 dni temu
Wyszły pyszne. Nie wiem jak innym, ale ja musiałam dodać więcej tłuszczu i mleka, bo nie w podanych proporcjach nie było opcji, aby ciasto było połączone. Właśnie robię drugi raz i znowu musiałam dodać więcej "zlepiaczy". Może moje łyżki są niewymiarowe.
odpowiedz
1749 dni temu
Super, że mimo trudności, pierniczki się udały :D
1750 dni temu
Wyszły przepyszne! Dziękuję Pani Kingo. Pozdrowienia od celiaka :)
odpowiedz
1753 dni temu
Witam serdecznie, Czym można zastąpić olej kokosowy? Syn ma uczulenie. Czy może być zwykły olej np rzepakowy?
odpowiedz
1752 dni temu
Najlepiej użyć w takim razie masła :)
1767 dni temu
Pani Kingo, przyprawy również mogą zawierać gluten, mogą być zanieczyszczone glutenem podczas produkcji. Te, których Pani używa zapewne takie właśnie są. To samo dotyczy bakalii - nie wszystkie są bezpieczne. To automatycznie niestety powoduje, że Pani przepis nie jest 100% bezglutenowy.
odpowiedz
1767 dni temu
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że przyprawy mogą zawierać gluten. Dlatego jeśli zależy nam na bezpieczeństwie przepisu - używajmy tych przypraw ze sprawdzonych źródeł z odpowiednim oznaczeniem.
1769 dni temu
Czy można zastąpić napój sojowy mlekiem owsianym ? Jeśli tak to czy taką samą ilością? Jak długo można przechowywać pierniki i czy najlepsze są świeże, czy lepiej zrobic je kilka dni przed Wigilią?
odpowiedz
1769 dni temu
Można użyć mleka owsianego w takiej samej proporcji. Pierniki można upiec wcześniej. Jeśli są za twarde - postępujemy jak z tradycyjnymi pierniczkami, dodając do puszki kawałek skórki mandarynki czy jabłka.
1780 dni temu
Witam, Czy może być sama mąka owsiana bezglutenowa zamiast mix-u? Pozdrawiam,
odpowiedz
1780 dni temu
Najlepiej użyć miksu. Nie gwarantujemy, że na samej owsianej pierniczki się udadzą :)
1780 dni temu
Rozumiem,dzięki.
1779 dni temu
Lepiej wybrać mieszankę mąk np w proporcji 2:1:1 ryżowa, owsiana, ziemniaczana, niż jeden rodzaj mąki.
1780 dni temu
Witam, Proszę o podanie ile dokładnie ma być gramów tego mix-a mąk. Szklanka to 250 :) Z termoobiegiem czy bez piekarnik? Pozdrawiam,
odpowiedz
1780 dni temu
Tak, szklanka to 250 g. Pieczemy standardowo z grzaniem góra-dół. Jeśli wymagany jest termoobieg - zaznaczamy to w treści przepisu :)
1780 dni temu
Dzięki za odpowiedź czyli rozumiem 100g jaglanej, 100g ryżowej i 50 g kukurydzianej :)
1780 dni temu
Jak najbardziej takie proporcje będą okej :)
2074 dni temu
Pani Kingo, czy można zastąpić mąkę jaglaną mąką orkiszową? pozdrawiam
odpowiedz
2074 dni temu
Można dokonać takiej zamiany :)
zobacz wszystkie