zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • folię spożywczą
  • wałek
  • wycinaki do pierników
  • gęste sitko
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy i mieszamy w misce.

Krok 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż się połączą. Studzimy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy posiekane bakalie: żurawiny, rodzynki oraz orzechy włoskie i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

Ciasto spłaszczamy, formujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę (lub na całą noc).

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO I PIECZEMY PIERNIKI

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na blacie oprószonym mąką. Za pomocą wycinaków wykrawamy z niego pierniki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY PIERNIKI

Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki. Dodajemy napój sojowy i ucieramy składniki na gładką, płynną masę.

Wystudzone pierniki oblewamy z wierzchu lukrem i dekorujemy bakaliami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Maria Magdziorz Maria Magdziorz
    45 dni temu
    Pani Kingo, czy można zastąpić mąkę jaglaną mąką orkiszową? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    45 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram