zobacz film Bezglutenowe pierniki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • folię spożywczą
  • wałek
  • wycinaki do pierników
  • gęste sitko
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy i mieszamy w misce.

Krok 2: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż się połączą. Studzimy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy posiekane bakalie: żurawiny, rodzynki oraz orzechy włoskie i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.

Ciasto spłaszczamy, formujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę (lub na całą noc).

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO I PIECZEMY PIERNIKI

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na blacie oprószonym mąką. Za pomocą wycinaków wykrawamy z niego pierniki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY PIERNIKI

Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki. Dodajemy napój sojowy i ucieramy składniki na gładką, płynną masę.

Wystudzone pierniki oblewamy z wierzchu lukrem i dekorujemy bakaliami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    664 dni temu
    Ciasto wyszło okropnie twarde i kruche, najgorszy z przepisów na bezglutenowe pierniki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Wyszły pyszne. Nie wiem jak innym, ale ja musiałam dodać więcej tłuszczu i mleka, bo nie w podanych proporcjach nie było opcji, aby ciasto było połączone. Właśnie robię drugi raz i znowu musiałam dodać więcej "zlepiaczy". Może moje łyżki są niewymiarowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1749 dni temu
    Super, że mimo trudności, pierniczki się udały :D
  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Wyszły przepyszne! Dziękuję Pani Kingo. Pozdrowienia od celiaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1753 dni temu
    Witam serdecznie, Czym można zastąpić olej kokosowy? Syn ma uczulenie. Czy może być zwykły olej np rzepakowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Najlepiej użyć w takim razie masła :)
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Pani Kingo, przyprawy również mogą zawierać gluten, mogą być zanieczyszczone glutenem podczas produkcji. Te, których Pani używa zapewne takie właśnie są. To samo dotyczy bakalii - nie wszystkie są bezpieczne. To automatycznie niestety powoduje, że Pani przepis nie jest 100% bezglutenowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Doskonale zdajemy sobie sprawę, że przyprawy mogą zawierać gluten. Dlatego jeśli zależy nam na bezpieczeństwie przepisu - używajmy tych przypraw ze sprawdzonych źródeł z odpowiednim oznaczeniem.
  • Gość Gość
    1769 dni temu
    Czy można zastąpić napój sojowy mlekiem owsianym ? Jeśli tak to czy taką samą ilością? Jak długo można przechowywać pierniki i czy najlepsze są świeże, czy lepiej zrobic je kilka dni przed Wigilią?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Można użyć mleka owsianego w takiej samej proporcji. Pierniki można upiec wcześniej. Jeśli są za twarde - postępujemy jak z tradycyjnymi pierniczkami, dodając do puszki kawałek skórki mandarynki czy jabłka.
  • Gość Gość
    1780 dni temu
    Witam, Czy może być sama mąka owsiana bezglutenowa zamiast mix-u? Pozdrawiam,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1780 dni temu
    Najlepiej użyć miksu. Nie gwarantujemy, że na samej owsianej pierniczki się udadzą :)
  • Gość Gość
    1780 dni temu
    Rozumiem,dzięki.
  • Gość Gość
    1779 dni temu
    Lepiej wybrać mieszankę mąk np w proporcji 2:1:1 ryżowa, owsiana, ziemniaczana, niż jeden rodzaj mąki.
  • Gość Gość
    1780 dni temu
    Witam, Proszę o podanie ile dokładnie ma być gramów tego mix-a mąk. Szklanka to 250 :) Z termoobiegiem czy bez piekarnik? Pozdrawiam,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1780 dni temu
    Tak, szklanka to 250 g. Pieczemy standardowo z grzaniem góra-dół. Jeśli wymagany jest termoobieg - zaznaczamy to w treści przepisu :)
  • Gość Gość
    1780 dni temu
    Dzięki za odpowiedź czyli rozumiem 100g jaglanej, 100g ryżowej i 50 g kukurydzianej :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1780 dni temu
    Jak najbardziej takie proporcje będą okej :)
  • Maria S. Maria S.
    2074 dni temu
    Pani Kingo, czy można zastąpić mąkę jaglaną mąką orkiszową? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2074 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!