Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.
Przygotowanie
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód. Dodajemy gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
Usuwamy gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Powidła
W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. Doprowadzamy do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.
Jak podawać
Piernik możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np. białymi gwiazdkami).
Zobacz podobne
przepisy
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Piernik świąteczny — jaka jest jego historia?
Piernik, jedno z najstarszych ciast na świecie, od wieków towarzyszy ważnym świętom, a w naszym kraju głównie Bożemu Narodzeniu. Korzenne ciasto, którego początki sięgają starożytności, swój obecny kształt zyskało w średniowieczu, kiedy kosztowne przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, były dostępne tylko dla zamożnych. W Polsce piernik świąteczny stał się popularny dopiero w XVII wieku, a jego szczególne miejsce w tradycji umocniło się zwłaszcza w miastach handlowych, jak Toruń czy Gdańsk. Wypiekano wtedy słynne toruńskie katarzynki, które eksportowano na cały kontynent, a sam piernik uznawano za symbol bogactwa i powodzenia.
W Polsce piernik bożonarodzeniowy stał się nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej, łączącym bogatą symbolikę z niezastąpionym aromatem świąt. Piernik wigilijny nie tylko wnosi do świątecznego stołu wyjątkowy smak, ale również przypomina o tradycjach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dawniej wypiekany z myślą o długim przechowywaniu, piernik do dzisiaj symbolizuje cierpliwość i wyczekiwanie — podobnie jak Adwent przed Bożym Narodzeniem. W wielu domach pierniki pieczone są jeszcze przed świętami, aby dojrzały i zmiękły, co pozwala im zyskać na intensywności smaków i aromatów, czyniąc święta wyjątkowym czasem pełnym tradycji.
Piernik — przepis
Przepis na piernika wigilijnego składa się z kilku istotnych składników, które nadają mu niepowtarzalny smak i świąteczny aromat. Jednym z kluczowych elementów jest mieszanka korzennych przypraw, które dodane do miodu i masła, wypełniają kuchnię wyjątkowym zapachem. Do tytułowego przepisu na dobry piernik autorstwa Pawła Małeckiego została użyta kuwertura mleczna, czyli specjalne draże z czekolady cukierniczej, które rozpuszczają się w masie piernikowej, tworząc głęboki czekoladowy smak, ale jeśli takie draże są niedostępne, możesz użyć także wysokiej jakości czekolady.
Przygotowując ciasto na piernik, warto zadbać o odpowiednią temperaturę i rozpuszczać składniki na małym ogniu, unikając ich zagotowania — nadmierne podgrzanie mogłoby osłabić aromat przypraw i wpłynąć na konsystencję ciasta. W każdym przepisie na piernik świąteczny nie może zabraknąć dobrze ubitych jajek z cukrem trzcinowym i waniliowym, które dodają masie lekkości. Przesianie mąki oraz mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia pozwala uzyskać lekkie i puszyste ciasto, doskonale nadające się do przekładania powidłami.
To właśnie warstwa domowych powideł śliwkowych, podgrzewanych z cynamonem i zmiksowanych na gładko sprawia, że przepis na dobry piernik nabiera tak doskonałego smaku. W tym etapie liczy się precyzja — gotowe powidła muszą mieć idealną konsystencję do smarowania, aby dobrze połączyć się z piernikiem, tworząc wilgotne, spójne warstwy.
Do przygotowania ciasta na piernik warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Forma wyłożona papierem do pieczenia pozwala na idealne wypieczenie piernika. Niezbędne będą także akcesoria do przygotowania polewy, takie jak rondel do podgrzewania śmietanki i mieszania z czekoladą oraz miękkim masłem. Dzięki temu ciasto z przepisu na pyszny piernik będzie nie tylko smaczne, ale również estetyczne i gotowe do ozdobienia świątecznymi dekoracjami. Przepis na świąteczny piernik Pawła Małeckiego to przykład na to, jak połączyć tradycję z nowoczesnymi technikami, tworząc wypiek idealny na wigilijny stół.
Piernik — składniki
Podstawą świątecznego piernika są przyprawy korzenne, które nadają mu intensywny aromat i głęboki smak – nie może zabraknąć cynamonu, goździków, anyżu oraz imbiru. W tradycyjnych przepisach nieodzowny jest także miód, który wzbogaca ciasto o delikatną słodycz i wilgotność, a także tłuszcz, najlepiej masło, aby piernik był odpowiednio miękki. Dla uzyskania charakterystycznej konsystencji niezbędne są również jajka. Bez tych kluczowych składników trudno wyobrazić sobie naprawdę pyszny piernik świąteczny.
Do piernika najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450 lub 500 — jej delikatna struktura sprawia, że ciasto zyskuje pożądaną miękkość, a piernik łatwiej się kroi i nie kruszy. Dodatek mąki ziemniaczanej pozwala uzyskać bardziej puszystą, delikatną konsystencję, co jest szczególnie ważne w przypadku tego typu wypieków. Dzięki temu piernik zyskuje lekką strukturę, choć pozostaje zwarty. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić piernik idealny na wigilijny stół, skorzystaj z tytułowego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!
Piernik — przepis łatwy
Jeśli szukasz przepisu na najprostszy piernik na świecie, tytułowy przepis sprawdzi się doskonale — choć możesz go jeszcze bardziej uprościć. Dzięki kilku prostym krokom i podstawowym składnikom możesz stworzyć szybkie ciasto piernikowe idealne na święta. Do garnka wrzuć masło, kuwerturę, miód oraz przyprawy korzenne i podgrzej. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę i przestudzoną masę. Ciasto na piernik jest gotowe do pieczenia w zaledwie kilka chwil! To wciąż będzie dobry piernik o korzennym smaku, chociaż gorąco zachęcamy do przyrządzenia go według wskazówek Pawła Małeckiego, by uzyskać wypiek o głębszym, wielowymiarowym smaku.
Ile piec piernik?
Jak piec piernik, aby uzyskać idealnie wilgotne i aromatyczne ciasto? W przypadku większości przepisów czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta oraz wielkości formy. Standardowe ciasto piernikowe piecze się zazwyczaj w temperaturze 160-180°C przez około 35-45 minut. Niższa temperatura pozwala na równomierne wypieczenie ciasta bez ryzyka przypalenia wierzchu, co jest istotne, gdy zastanawiasz się jak długo piec piernik.
Podstawowa zasada brzmi: im grubsze ciasto, tym więcej czasu potrzebuje na wypieczenie. Jeśli przepis przewiduje grubsze porcje lub formę o dużej głębokości, warto wydłużyć czas pieczenia nawet o 10-15 minut. Żeby sprawdzić czy piernik się upiekł, najlepiej użyć metody „suchego patyczka” — jeśli po wbiciu w ciasto patyczek wychodzi suchy, oznacza to, że piernik jest gotowy. Dzięki tym wskazówkom na to, jak upiec piernik, możesz mieć pewność, że upieczesz go w poprawny sposób.
Jak przechować piernik do świąt?
Aby ciasto piernik przygotowane z tytułowego przepisu zachowało świeżość i smak przez dłuższy czas, należy przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte w folię aluminiową. Taka metoda ochroni placek piernik przed wysychaniem. Można również włożyć do pojemnika kawałek jabłka, który pomoże utrzymać wilgotność ciasta, pamiętając o tym, aby co jakiś czas wymieniać jabłko.
Najlepszy piernik jest gotowy do jedzenia tuż po upieczeniu, ale dobrze przechowywany może zachować swoją świeżość przez około 1–2 tygodnie. Jeśli chcesz go przechować dłużej, np. na kolejne tygodnie, można zamrozić gotowe ciasto (najlepiej bez polewy). Wystarczy odpowiednio je zabezpieczyć, aby po rozmrożeniu nadal było smaczne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (116)
355 dni temu
Wystąpił błąd w przepisie ponieważ do polewy nie idzie 150 g masła tylko łyżka , a do ciasta powinno iść więcej masła 150g, tak było podane rok temu na stronie , pamiętam bo przepisałam przepis na kartkę. Pozdrawiam 🙂
odpowiedz
351 dni temu
Faktycznie wkradł się mały błąd, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Wszystko powinno już wrócić do normy. Mamy nadzieję, że piernik smakował! :)
355 dni temu
W przepisie jest błąd. Do ciasta powinno być dodane 150g masła a do polewy tylko łyżka. Niestety jest podane na odwrót...ja robię zgodnie z książką Cukiernia Lidla i tam właśnie masło jest innych proporcjach A piernik wychodzi najlepszy na świecie.
odpowiedz
351 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie naszych przepisów! Ilość masła potrzebna do przygotowania ciasta i polewy powinna już się zgadzać :)
720 dni temu
Najlepszy piernik ever - od lat innego nie robię
odpowiedz
723 dni temu
Nasze najpyszniejsze ciasto na Boże Narodzenie - nie ma lepszego, idealna kompozycja smaków, ciasto jest miękkie. Kilka lat ten sam przepis - POLECAM!
odpowiedz
1115 dni temu
witam, czy można dodać mąkę bezglutenową?
odpowiedz
1115 dni temu
Magdo, tak, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową. Polecamy użycie mąki migdałowej lub jaglanej.
1454 dni temu
Czy laski cynamonu można zastąpić cynamonem w proszku? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Czy pominięcie anyżu spowoduje, że ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku? Nienawidzę anyżu, ale jednocześnie chcę żeby wyszedł pyszny piernik :)
odpowiedz
1452 dni temu
Karolino, jedna laska cynamonu odpowiada 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku. Dodaj zatem 1,5 łyżeczki. Jeśli chodzi o anyż - skoro nie darzysz go szczególnym uczuciem, możesz zmniejszyć jego ilość lub dodać którąś z innych przypraw korzennych, które równie dobrze prezentują się w pierniku: goździki (ok 3-4 sztuki do masła i czekolady. Później należy je usunąć), gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki), szafran (ok. 1 łyżeczka), laskę wanilii lub mielony kardamon (ok. 1/2 łyżeczki). Trzymamy kciuki, niech to będzie pyszny piernik! ;)
1816 dni temu
.
odpowiedz
2181 dni temu
Pierwszy raz w życiu piekłem ciasto i padło na piernik. ten przepis jest SUPER polecam i dziękuję.Pozdrawiam Robert z Kłobucka
odpowiedz
2206 dni temu
Najlepszy piernik na świecie! Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego. Już nie mogę się doczekać chwil, w której włączę filmik z Panem Pawłem w roli głównej i zacznę przygotowywać pierniczek - w tedy czuć ten magiczny czas.... POLECAM
odpowiedz
2206 dni temu
Cieszymy się, że możemy spędzić z Wami Święta!
2542 dni temu
Jeden z lepszych pierników jakie jadłam;). Nie wyobrażam sobie już od dobrych kilku lat Świąt Bożego Narodzenia bez niego. Uwielbiam go ja jak i moja Rodzina i Goście. Jednak największy problem jest z kupieniem kuwertury. W zeszłym roku osobiście maiłam jeszcze zapas kuwertury. Chociaż wiem , że w sklepach Lidl jej nie było. W tym roku kilka sztuk kupiłam w Lidlu w Chorwacji. Nie wiem czemu w polskich Lidlach jest problem z zakupem kuwertury.?? Czy nie można w okresie świąt jej dostarczyć do sklepów , tym bardziej, że jest podany przepis z jej użyciem? W Chorwacji kupiłam w środku lata. U nas niestety nie ma jej w ogóle od kilku lat. Szkoda. Zróbcie coś w tym kierunku.
odpowiedz
2546 dni temu
Czy może być użyta mąka tortowa?
odpowiedz
2545 dni temu
XD tortowa jest pszenna jakby nie patrzeć
2542 dni temu
Oczywiście :)
2555 dni temu
a co jeśli nie ma w domu kuwentury i w Lidlu chyna tez nie ma
odpowiedz
2554 dni temu
Użyj gorzkiej czekolady :)
2549 dni temu
to i nie ma ciasta
2560 dni temu
czy mozna pominac make ziemniaczana?
odpowiedz
2558 dni temu
Można pominąć :)
2914 dni temu
Czy dwie kreskówki o wymiarach 11x26 cm to za dużo?
odpowiedz
2914 dni temu
Piernik może jedynie wyjść odrobinę niższy :)
2916 dni temu
czym mogę zastąpić kuwerturę?
odpowiedz
2915 dni temu
Czekoladą :)
3016 dni temu
Wyśmienite
odpowiedz
3274 dni temu
Mój piernik nie za bardzo wyrósł, co mi w ogóle nie przeszkadza, bo samo ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i słodkie w smaku, a mieszanka powideł z pomarańczą i suszonymi śliwkami (radzę dać symbolicznie, bo dają bardzo intensywny smak) jest doskonała i można ją jeść samą bez piernika. Ja zmniejszyłam ilość składników na powidła o połowę i mimo to mi jeszcze zostało. Generalnie najlepszy piernik jaki zrobiłam kiedykolwiek, mega polecam :)
odpowiedz
3277 dni temu
Czy można użyć blaszki o wymiarach 29x24 bez konieczności zmiany proporcji składników?
odpowiedz
3277 dni temu
Można :)
3278 dni temu
Czy można przechowywać piernik w zamkniętym pudełku na ciasta i jak długo ten piernik może stać?
odpowiedz
3278 dni temu
Tak, można przechowywać w pudełku i spokojnie może stać kilkadziesiąt dni... choć na pewno zniknie szybciej ;)
3281 dni temu
zawsze brakuje wymiarów foremek w których sa pieczone ciasta...
odpowiedz
3279 dni temu
Jest wcześniej w komentarzach- 15 x 35 :)
3281 dni temu
Czy do polewy zamiast masła w polewie można dodać oleju kokosowego?
odpowiedz
3279 dni temu
Można :) Daj znać jak wyszło!
3282 dni temu
Super przepis! Mój pierwszy wypiek i udany :)
odpowiedz
3313 dni temu
Witam, mam tylko jedne pytanie. Dodacie trochę więcej przepisów ?
odpowiedz
3313 dni temu
Nikola, ale jakich konkretnie? Co tydzień pojawiają się nowe przepisy, zarówno w Cukierni Lidla, jak i u Karola i gości :)
3281 dni temu
przepisów z filmami ze słodkimi wypiekami. Uwielbiam je!
3367 dni temu
Witam, niestety nie mam dostępu do przyprawy do piernika - czy mogę zamiast tego użyć przyprawy chińskiej 5 smaków? skład jest podobny. jakich przypraw musiałabym ewentualnie dodać? z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
3367 dni temu
Klaudio, przyprawa 5 smaków zdecydowanie nie sprawdza się w słodkich wypiekach. Zachęcamy do obejrzenia triku, jak przygotować samodzielnie przyprawę do piernika - https://kuchnialidla.pl/
3639 dni temu
Piernik rewelacyjny :) Udekorowałam go z wierzchu podprażonymi orzechami włoskimi - pycha! Na drugi/trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej. Zastąpiłam kuwerturę czekoladą gorzką - smak genialny ;)
odpowiedz
3641 dni temu
Przepis pierwsza klasa. To mój pierwszy wypiek w życiu i wyszło mi! Domownicy wniebowzięci. Będę częściej do pana Pawła zaglądać ;) Dużym plusem dla tej strony jest filmik, który pokazuje jak krok po kroku przebrnąć to wszystko. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
3644 dni temu
spa20, można użyć czekolady w takiej samej ilości, jednak zachęcamy gorąco do użycia kuwertury!
odpowiedz
3645 dni temu
czy to musi być kuwertura? czy może być zwykła czekolada gorzka? i czy w takiej samej proporcji?
odpowiedz
3664 dni temu
Drodzy Użytkownicy, rzeczywiście film jest zły. Już pracujemy nad jego podmianą. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3664 dni temu
no wlasnie tez mi sie cos tu nie zgadzalo tu jest zly film;/
odpowiedz
3666 dni temu
dodajcie przepis na ten piernik bo pod tym adresem jest przepis na tort cynamonowy....
odpowiedz
3683 dni temu
Tutaj z jakiegoś powodu zamiast przepisu na piernik jest przepis na tort cynamonowy.
odpowiedz
3923 dni temu
Patrycjo, Paweł z pewnością się ucieszy, że wśród naszych odbiorców są również młodzi cukiernicy :) Cieszymy się, że czerpiesz radość z pieczenia!
odpowiedz
3924 dni temu
Już po raz 4 robię ten piernik jest przepyszny. Przygotowanie go nie jest trudne ja mam zaledwie 13 lat i wychodzi świetnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
odpowiedz
3975 dni temu
paula, świetnie, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)
odpowiedz
3976 dni temu
wspaniały przepis!! rodzinka była zachwycona!! w przyszłe święta muszę zrobić go z podwójnej porcji, bo zniknął w mig :)
odpowiedz
3990 dni temu
Wyszedł pyszny . Polecam
odpowiedz
3999 dni temu
Piernik jest przepyszny. Stosowałam się dokładnie do wszystkich wskazówek z przepisu i wyszedł idealny. Wszyscy goście byli tak zachwyceni, że w następnym roku chyba będę musiała zrobić z podwójnej ilości składników :)
odpowiedz
3999 dni temu
Zakochałam się w tym pierniku.Powidła rewelacyjne,niebo w gębie.
odpowiedz
3999 dni temu
Przepis super, a ciasto rewelacyjne. Jęsli do tego dodamy powidła własnej roboty - sukces gwarantowany. Swięta udane, ciasto smakowało wszystkim :))) pozdrawiam
odpowiedz
4007 dni temu
Piernik wychodzi rewelacyjny, piekłam testowo przed Świętami, jutro będę piec kolejne już na Święta. Dużo przy nim pracy, ale naprawdę warto. Super, że jest filmik, a nie tylko opis - dużo łatwiej się piecze jak można zobaczyć co i jak, a nie tylko przeczytać.
odpowiedz
4007 dni temu
Aniu, laska cynamonu i anyż mają zaaromatyzować ciasto. Możesz dodać odrobinę cynamonu np. pół łyżeczki, ale pamiętaj, że te same przyprawy występują w przyprawie piernikowej. Ponadto, modyfikując przepis otrzyma się nieco inne w smaku ciasto niż w przepisie Pawła.
odpowiedz
4007 dni temu
Czekam..... I ...... Czekam...... Odpowiedzcie na moje pytanie które znajduje się poniżej ...
odpowiedz
4007 dni temu
1 laska cynaonu to w przeliczniu Ile łyżeczek ??? Z gory dziękuję :)
odpowiedz
4008 dni temu
gotka, kuwerturę możesz zastąpić czekoladą w stosunku 1:1. Wybór czekolady pozostawiamy Tobie - zdaj się na własne preferencje :) Anyż możesz dodać sproszkowany. Pamiętaj, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa, także dodaj maksymalnie 1 płaską łyżeczkę. Gościu, smak powideł zależy od Twoich powideł wyjściowych, stopnia słodkości pomarańczy. Jednak nawet jak wyszły delikatnie kwaskowate, powinny się dobrze komponować z piernikiem. Smacznego!
odpowiedz
4008 dni temu
Zrobiłam go wczoraj, chyba wyszedł ok, ale nie wiem czy zrobiłam dobre powidła. Wydają mi się dość kwaskowate. Czy tekie mają być? Czy słodycz czekolady wyrównuje kwaskowatość powideł?? Przeoczyłam i zamiast skórki z połowy pomarańczy, dodałam z całej i nie wiem czy to nie przez to ;/ Resztę robiłam zgodnie z przepisem, więc mam nadzieję, że będzie pyszny tak jak na zdjęciach:)
odpowiedz
4008 dni temu
niestety nie udało mi się nigdzie kopić ani kuwertury czekoladowej ani gwiazdek anyżu. Ile zwykłej czekolady można dać zamiast tej kuwertury? I lepiej czekoladę mleczna, gorzka czy deserowa? A czy anyż w proszku z torebki zamiast gwiazdek anyżu można dać? Jeśli tak...to ile? Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiedz
4008 dni temu
Martusia, wymiary formy to ok. 15 cm x 35 cm.
odpowiedz
4008 dni temu
wspaniały!!! robię zaraz trzeci....;)
odpowiedz
4008 dni temu
Jaką średnicę ma ta forma ???
odpowiedz
4008 dni temu
Jeśli dodajemy cynamon w proszku można go dodać około 1 łyżeczki.
odpowiedz
4009 dni temu
Mam cynamon w proszku ...ile wsypać do ciasta i do powidła? Zaczynam dopiero uczyć się piec więc stąd moje pytanie!
odpowiedz
4010 dni temu
Rewelacyjny piernik.. zamiast kuwertury dałam gorzką czekoladę i wyszedł super.. a powidła rewelacja! Miałam powidła śliwkowe domowej roboty, ale po dodaniu śliwek i pomarańczy są wyśmienite :D
odpowiedz
4010 dni temu
do piernika warto dodać orzechy i rodzynki
odpowiedz
4010 dni temu
wyśmienite ciasto, miałam krótszą i troszkę szerszą blaszkę - trzymałam dłużej w piekarniku żeby dobrze się upiekło, powidła przepyszne, polewa super..nigdy nie jadłam takiego piernika...bardzo dziękuje za ten przepis
odpowiedz
4010 dni temu
jak nazywa sie ta kuwertura,bo nie moglam znaleźć wczoraj ;(
odpowiedz
4013 dni temu
bardzo wykwintny piernik, ja nie uzyłam anyzu ani cynamonu w korze. Zwykły cynamon, zamiast kuwertury- czekoladę. Smak rewelacyjny
odpowiedz
4013 dni temu
Dacie jeszcze jakiś przepis na trochę łatwiejszy piernik ? :D
odpowiedz
4014 dni temu
Piernik im świeższy tym lepszy! Zatem po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia :)
odpowiedz
4014 dni temu
Czy piernik od początku jest miękki czy musi jakiś czas odczekać?
odpowiedz
4014 dni temu
illynay, kuwertura jest dostępna w Lidlu.
odpowiedz
4014 dni temu
dostane w lidlu kuwerturę?
odpowiedz
4014 dni temu
zamiast laski cynamonowej można dodać cynamon z paczki?
odpowiedz
4014 dni temu
Pierwsze ciasto w moim życiu i w dodatku tak Zaje...... Wyszło !!! Chyba zostanę Cukiernikiem !!!
odpowiedz
4015 dni temu
piernik pierwsza klasa! pozwoliłam sobie na drobną modyfikację- zamiast mąki pszennej, dałam orkiszową :) a powidła wyszły obłędne! nie wiem czy piernik dotrwa do świąt...
odpowiedz
4018 dni temu
Zbychu, próbuj i pochwal się później, jak Ci się upiekło! :) Gwiazdki powinieneś jeszcze upolować w Lidlu.
odpowiedz
4018 dni temu
Troche boje się, że piernik mi się nie uda, ale na pewno spróbuje, bo wygląda super :) i mam też pytanie do tych gwiazdek- Czy takie gwiazdki i inne ozdoby do ciast, którymi pan Paweł ozdabia piernik są dostępne w Lidlu?
odpowiedz
4018 dni temu
A ta kuwertura czekoladowa to czekolada do gotowania?
odpowiedz
4020 dni temu
a jesli ja mam zrobione powidła z przepisu Pana Pawła z pomarancza ale bez cynamonu to zmiksowac je tylko i posmarowac?????ciasto???
odpowiedz
4021 dni temu
Piernik pyszny :) na święta na pewno będę upiekę
odpowiedz
4021 dni temu
Piernik rzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Chyba się skuszę i zrobię na święta. Tylko czy jak zrobię 2 tyg przed świętami to będzie ok?
odpowiedz
4025 dni temu
Piernik pierwsza klasa!!! Tak pysznego jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie zrobiłam! Ja, jak i moja rodzina, jesteśmy zachwyceni. Pyszności!
odpowiedz
4025 dni temu
Jeśli piernik tak bardzo Wam smakuje, mamy nadzieję, że zagości na Waszych świątecznych stołach!
odpowiedz
4026 dni temu
pychota! najlepszy piernik jaki jadlam a zrobienie go to sama przyjemnosc, do tego przebywanie w zapachach piernikowych podczas pieczenia MNIAM
odpowiedz
4028 dni temu
Niesamowite zapachy, wlasnie zrobilam piernika, wszystko pieknie wyszlo,tylko troche sie nie dalo na gladko wymiksowac powidla- tzn. kawalki sliwek zostaly... Ale i tak uwazam za udany przepis! Goraco polecam i pozdr.
odpowiedz
4029 dni temu
Niewiem czemu ale po wyjęciu z piekarnika piernik mi opadł :(
odpowiedz
4032 dni temu
I co miałam nie jeść słodyczy do świat i nie dałam rady skusił mnie ten piernik Jest pyyyyyszny !
odpowiedz
4034 dni temu
Asiula, rozumiemy, że na liście świątecznych wypieków piernik już jest! Zaglądaj do naszej Gwiazdkowej Cukierni - może jeszcze jakieś ciasto lub ciasteczka wpadną Ci w oko :)
odpowiedz
4035 dni temu
właśnie zjadłam do kawy ten pyszny piernik , piekłam żeby sprawdzić jaki będzie żeby na święta nie dać plany no i powiem Panie Pawle ukłony. Długo rozmyślałam czy aby nie przekroić go dwa razy taki mi się udał w końcu mąż podjadł powidła i przekroiłam tylko raz a przepis wśród znajomych już rozesłany
odpowiedz
4039 dni temu
Ago, kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada, dzięki czemu po obróbce termicznej zachowuje ładny połysk oraz chrupkość.
odpowiedz
4039 dni temu
robiłam w tym roku powidła piernikowe... co prawda są bez dodatku pomarańczy, ale myślę, że będą idealne...
odpowiedz
4039 dni temu
czym różni się kuwertutra czekoladowa od czekolady?
odpowiedz
4039 dni temu
Masa jajeczna po ubiciu nie jest sztywna, lecz płynna i mocno puszysta. Jej konsystencję można zaobserwować w materiale video dodanym do przepisu. Jeśli Twoja masa była w podobnej formie, wina nie leży po stronie jajek. Jeśli jednak faktycznie jajka ubijane były zbyt krótko, może to być przyczyną zakalca.
odpowiedz
4040 dni temu
Witam, Chciałam zrobić piernik, ale jajka z cukrem nie chciały mi sie ubić na puszystą masę ( może za krótko miksowałam) i dodałam pół płynną masę jajeczną. Piernik wyszedł mi z zakalcem ;/. Czy to przez jajka? Czy można żółtka oddzielić od białek i dodać ubite białka, zamiast miksować wszystko razem?
odpowiedz
4041 dni temu
Piernik super! Oby więcej takich przepisów.
odpowiedz
4042 dni temu
Piekłam dzisiaj ten piernik jest rewelacyjny dodatek czekolady sprawił ze ma posmak czekoladowy normalnie rozpływa sie w ustach nie jest taki jak typowy ciężki i twardy piernik to mój kolejny ulubiony przepis Pana Pawła
odpowiedz
4042 dni temu
Piernik już upieczony,ciasto bardzo dobre i z pewnością będzie gościło na moim stole świątecznym.Zamiast kuwertury dodałam ciemne kakao,ciasto palce lizać :)
odpowiedz
4043 dni temu
Olu tego piernika nie należy piec z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze świeży :)
odpowiedz
4043 dni temu
Jak długo przed świętami można upiec taki piernik?
odpowiedz
4044 dni temu
luizo, koniecznie podziel się z nami opinią, jak już upieczesz piernik. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4044 dni temu
Obejrzalam z ogromna przyjemnoscia :). Wreszcie ktos po prostu pokazal, jak cos upiec, bez zadnych ozdobnikow, tak normalnie. Choc nie jestem najlepsza w kuchni, zdecydowanie piernik bedzie na moim stole :). Dziekuje i pozdrawiam
odpowiedz
4046 dni temu
Jarku, dziękujemy za czujność, poprawiliśmy już wymiary formy w przepisie.
odpowiedz
4046 dni temu
spróbuję zrobić według tego przepisu,aż poczułam zapach tego piernika,niam
odpowiedz
4046 dni temu
Uwielbiam piernik ,super że pan Piotr przygotował już piernik świąteczny,wygląda pysznie.
odpowiedz
4046 dni temu
Witam, Czy rozmiar formy 40 x 20 jest prawidłowy ? Na filmie jest zdecydowanie inna forma.
odpowiedz
4050 dni temu
Gosiu, obserwuj Kuchnię Lidla bacznie, bo przepisów na świąteczne smakołyki pojawi się dużo więcej!
odpowiedz
4050 dni temu
Piernik wygląda przepysznie, już coraz bliżej okresu świątecznego, fajnie że w ,kuchni Lidla, już można znaleźć takie pyszności.
odpowiedz
zobacz wszystkie