zobacz film Piernik świąteczny

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.

Przygotowanie

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód. Dodajemy gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.

Usuwamy gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy.

Powidła

W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. Doprowadzamy do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.

Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.

Jak podawać

Piernik możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np. białymi gwiazdkami).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (116)

Avatar
  • Gość Gość
    355 dni temu
    Wystąpił błąd w przepisie ponieważ do polewy nie idzie 150 g masła tylko łyżka , a do ciasta powinno iść więcej masła 150g, tak było podane rok temu na stronie , pamiętam bo przepisałam przepis na kartkę. Pozdrawiam 🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    351 dni temu
    Faktycznie wkradł się mały błąd, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Wszystko powinno już wrócić do normy. Mamy nadzieję, że piernik smakował! :)
  • Gość Gość
    355 dni temu
    W przepisie jest błąd. Do ciasta powinno być dodane 150g masła a do polewy tylko łyżka. Niestety jest podane na odwrót...ja robię zgodnie z książką Cukiernia Lidla i tam właśnie masło jest innych proporcjach A piernik wychodzi najlepszy na świecie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    351 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie naszych przepisów! Ilość masła potrzebna do przygotowania ciasta i polewy powinna już się zgadzać :)
  • Gość Gość
    720 dni temu
    Najlepszy piernik ever - od lat innego nie robię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    723 dni temu
    Nasze najpyszniejsze ciasto na Boże Narodzenie - nie ma lepszego, idealna kompozycja smaków, ciasto jest miękkie. Kilka lat ten sam przepis - POLECAM!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1115 dni temu
    witam, czy można dodać mąkę bezglutenową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1115 dni temu
    Magdo, tak, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową. Polecamy użycie mąki migdałowej lub jaglanej.
  • Karolina Karolina
    1454 dni temu
    Czy laski cynamonu można zastąpić cynamonem w proszku? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Czy pominięcie anyżu spowoduje, że ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku? Nienawidzę anyżu, ale jednocześnie chcę żeby wyszedł pyszny piernik :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1452 dni temu
    Karolino, jedna laska cynamonu odpowiada 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku. Dodaj zatem 1,5 łyżeczki. Jeśli chodzi o anyż - skoro nie darzysz go szczególnym uczuciem, możesz zmniejszyć jego ilość lub dodać którąś z innych przypraw korzennych, które równie dobrze prezentują się w pierniku: goździki (ok 3-4 sztuki do masła i czekolady. Później należy je usunąć), gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki), szafran (ok. 1 łyżeczka), laskę wanilii lub mielony kardamon (ok. 1/2 łyżeczki). Trzymamy kciuki, niech to będzie pyszny piernik! ;)
  • Gość Gość
    1816 dni temu
    .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2181 dni temu
    Pierwszy raz w życiu piekłem ciasto i padło na piernik. ten przepis jest SUPER polecam i dziękuję.Pozdrawiam Robert z Kłobucka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2206 dni temu
    Najlepszy piernik na świecie! Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego. Już nie mogę się doczekać chwil, w której włączę filmik z Panem Pawłem w roli głównej i zacznę przygotowywać pierniczek - w tedy czuć ten magiczny czas.... POLECAM

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2206 dni temu
    Cieszymy się, że możemy spędzić z Wami Święta!
  • Gość Gość
    2542 dni temu
    Jeden z lepszych pierników jakie jadłam;). Nie wyobrażam sobie już od dobrych kilku lat Świąt Bożego Narodzenia bez niego. Uwielbiam go ja jak i moja Rodzina i Goście. Jednak największy problem jest z kupieniem kuwertury. W zeszłym roku osobiście maiłam jeszcze zapas kuwertury. Chociaż wiem , że w sklepach Lidl jej nie było. W tym roku kilka sztuk kupiłam w Lidlu w Chorwacji. Nie wiem czemu w polskich Lidlach jest problem z zakupem kuwertury.?? Czy nie można w okresie świąt jej dostarczyć do sklepów , tym bardziej, że jest podany przepis z jej użyciem? W Chorwacji kupiłam w środku lata. U nas niestety nie ma jej w ogóle od kilku lat. Szkoda. Zróbcie coś w tym kierunku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2546 dni temu
    Czy może być użyta mąka tortowa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2545 dni temu
    XD tortowa jest pszenna jakby nie patrzeć
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2542 dni temu
    Oczywiście :)
  • Agnieszka Agnieszka
    2555 dni temu
    a co jeśli nie ma w domu kuwentury i w Lidlu chyna tez nie ma

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2554 dni temu
    Użyj gorzkiej czekolady :)
  • Gość Gość
    2549 dni temu
    to i nie ma ciasta
  • Gość Gość
    2560 dni temu
    czy mozna pominac make ziemniaczana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2558 dni temu
    Można pominąć :)
  • Gość Gość
    2914 dni temu
    Czy dwie kreskówki o wymiarach 11x26 cm to za dużo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2914 dni temu
    Piernik może jedynie wyjść odrobinę niższy :)
  • Gość Gość
    2916 dni temu
    czym mogę zastąpić kuwerturę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2915 dni temu
    Czekoladą :)
  • Gość Gość
    3016 dni temu
    Wyśmienite

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3274 dni temu
    Mój piernik nie za bardzo wyrósł, co mi w ogóle nie przeszkadza, bo samo ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i słodkie w smaku, a mieszanka powideł z pomarańczą i suszonymi śliwkami (radzę dać symbolicznie, bo dają bardzo intensywny smak) jest doskonała i można ją jeść samą bez piernika. Ja zmniejszyłam ilość składników na powidła o połowę i mimo to mi jeszcze zostało. Generalnie najlepszy piernik jaki zrobiłam kiedykolwiek, mega polecam :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3277 dni temu
    Czy można użyć blaszki o wymiarach 29x24 bez konieczności zmiany proporcji składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3277 dni temu
    Można :)
  • Gosia Gosia
    3278 dni temu
    Czy można przechowywać piernik w zamkniętym pudełku na ciasta i jak długo ten piernik może stać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3278 dni temu
    Tak, można przechowywać w pudełku i spokojnie może stać kilkadziesiąt dni... choć na pewno zniknie szybciej ;)
  • Gość Gość
    3281 dni temu
    zawsze brakuje wymiarów foremek w których sa pieczone ciasta...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3279 dni temu
    Jest wcześniej w komentarzach- 15 x 35 :)
  • Gość Gość
    3281 dni temu
    Czy do polewy zamiast masła w polewie można dodać oleju kokosowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3279 dni temu
    Można :) Daj znać jak wyszło!
  • Karolina Karolina
    3282 dni temu
    Super przepis! Mój pierwszy wypiek i udany :)

    odpowiedz

  • Nikola Vlog Nikola Vlog
    3313 dni temu
    Witam, mam tylko jedne pytanie. Dodacie trochę więcej przepisów ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3313 dni temu
    Nikola, ale jakich konkretnie? Co tydzień pojawiają się nowe przepisy, zarówno w Cukierni Lidla, jak i u Karola i gości :)
  • Gość Gość
    3281 dni temu
    przepisów z filmami ze słodkimi wypiekami. Uwielbiam je!
  • Klaudia Klaudia
    3367 dni temu
    Witam, niestety nie mam dostępu do przyprawy do piernika - czy mogę zamiast tego użyć przyprawy chińskiej 5 smaków? skład jest podobny. jakich przypraw musiałabym ewentualnie dodać? z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3367 dni temu
    Klaudio, przyprawa 5 smaków zdecydowanie nie sprawdza się w słodkich wypiekach. Zachęcamy do obejrzenia triku, jak przygotować samodzielnie przyprawę do piernika - https://kuchnialidla.pl/
  • Dagmara Dagmara
    3639 dni temu
    Piernik rewelacyjny :) Udekorowałam go z wierzchu podprażonymi orzechami włoskimi - pycha! Na drugi/trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej. Zastąpiłam kuwerturę czekoladą gorzką - smak genialny ;)

    odpowiedz

  • Lindila Lindila
    3641 dni temu
    Przepis pierwsza klasa. To mój pierwszy wypiek w życiu i wyszło mi! Domownicy wniebowzięci. Będę częściej do pana Pawła zaglądać ;) Dużym plusem dla tej strony jest filmik, który pokazuje jak krok po kroku przebrnąć to wszystko. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3644 dni temu
    spa20, można użyć czekolady w takiej samej ilości, jednak zachęcamy gorąco do użycia kuwertury!

    odpowiedz

  • spa2007 spa2007
    3645 dni temu
    czy to musi być kuwertura? czy może być zwykła czekolada gorzka? i czy w takiej samej proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3664 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, rzeczywiście film jest zły. Już pracujemy nad jego podmianą. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    no wlasnie tez mi sie cos tu nie zgadzalo tu jest zly film;/

    odpowiedz

  • Miki Miki
    3666 dni temu
    dodajcie przepis na ten piernik bo pod tym adresem jest przepis na tort cynamonowy....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3683 dni temu
    Tutaj z jakiegoś powodu zamiast przepisu na piernik jest przepis na tort cynamonowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3923 dni temu
    Patrycjo, Paweł z pewnością się ucieszy, że wśród naszych odbiorców są również młodzi cukiernicy :) Cieszymy się, że czerpiesz radość z pieczenia!

    odpowiedz

  • Patrycja10 Patrycja10
    3924 dni temu
    Już po raz 4 robię ten piernik jest przepyszny. Przygotowanie go nie jest trudne ja mam zaledwie 13 lat i wychodzi świetnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3975 dni temu
    paula, świetnie, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)

    odpowiedz

  • paula paula
    3976 dni temu
    wspaniały przepis!! rodzinka była zachwycona!! w przyszłe święta muszę zrobić go z podwójnej porcji, bo zniknął w mig :)

    odpowiedz

  • Patrycja10 Patrycja10
    3990 dni temu
    Wyszedł pyszny . Polecam

    odpowiedz

  • Basia Basia
    3999 dni temu
    Piernik jest przepyszny. Stosowałam się dokładnie do wszystkich wskazówek z przepisu i wyszedł idealny. Wszyscy goście byli tak zachwyceni, że w następnym roku chyba będę musiała zrobić z podwójnej ilości składników :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Zakochałam się w tym pierniku.Powidła rewelacyjne,niebo w gębie.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3999 dni temu
    Przepis super, a ciasto rewelacyjne. Jęsli do tego dodamy powidła własnej roboty - sukces gwarantowany. Swięta udane, ciasto smakowało wszystkim :))) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    Piernik wychodzi rewelacyjny, piekłam testowo przed Świętami, jutro będę piec kolejne już na Święta. Dużo przy nim pracy, ale naprawdę warto. Super, że jest filmik, a nie tylko opis - dużo łatwiej się piecze jak można zobaczyć co i jak, a nie tylko przeczytać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4007 dni temu
    Aniu, laska cynamonu i anyż mają zaaromatyzować ciasto. Możesz dodać odrobinę cynamonu np. pół łyżeczki, ale pamiętaj, że te same przyprawy występują w przyprawie piernikowej. Ponadto, modyfikując przepis otrzyma się nieco inne w smaku ciasto niż w przepisie Pawła.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4007 dni temu
    Czekam..... I ...... Czekam...... Odpowiedzcie na moje pytanie które znajduje się poniżej ...

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4007 dni temu
    1 laska cynaonu to w przeliczniu Ile łyżeczek ??? Z gory dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    gotka, kuwerturę możesz zastąpić czekoladą w stosunku 1:1. Wybór czekolady pozostawiamy Tobie - zdaj się na własne preferencje :) Anyż możesz dodać sproszkowany. Pamiętaj, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa, także dodaj maksymalnie 1 płaską łyżeczkę. Gościu, smak powideł zależy od Twoich powideł wyjściowych, stopnia słodkości pomarańczy. Jednak nawet jak wyszły delikatnie kwaskowate, powinny się dobrze komponować z piernikiem. Smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4008 dni temu
    Zrobiłam go wczoraj, chyba wyszedł ok, ale nie wiem czy zrobiłam dobre powidła. Wydają mi się dość kwaskowate. Czy tekie mają być? Czy słodycz czekolady wyrównuje kwaskowatość powideł?? Przeoczyłam i zamiast skórki z połowy pomarańczy, dodałam z całej i nie wiem czy to nie przez to ;/ Resztę robiłam zgodnie z przepisem, więc mam nadzieję, że będzie pyszny tak jak na zdjęciach:)

    odpowiedz

  • gotka gotka
    4008 dni temu
    niestety nie udało mi się nigdzie kopić ani kuwertury czekoladowej ani gwiazdek anyżu. Ile zwykłej czekolady można dać zamiast tej kuwertury? I lepiej czekoladę mleczna, gorzka czy deserowa? A czy anyż w proszku z torebki zamiast gwiazdek anyżu można dać? Jeśli tak...to ile? Z góry dziękuje za odpowiedz.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Martusia, wymiary formy to ok. 15 cm x 35 cm.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    4008 dni temu
    wspaniały!!! robię zaraz trzeci....;)

    odpowiedz

  • Martusiaaa Martusiaaa
    4008 dni temu
    Jaką średnicę ma ta forma ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Jeśli dodajemy cynamon w proszku można go dodać około 1 łyżeczki.

    odpowiedz

  • gość gość
    4009 dni temu
    Mam cynamon w proszku ...ile wsypać do ciasta i do powidła? Zaczynam dopiero uczyć się piec więc stąd moje pytanie!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4010 dni temu
    Rewelacyjny piernik.. zamiast kuwertury dałam gorzką czekoladę i wyszedł super.. a powidła rewelacja! Miałam powidła śliwkowe domowej roboty, ale po dodaniu śliwek i pomarańczy są wyśmienite :D

    odpowiedz

  • miki miki
    4010 dni temu
    do piernika warto dodać orzechy i rodzynki

    odpowiedz

  • Edi Edi
    4010 dni temu
    wyśmienite ciasto, miałam krótszą i troszkę szerszą blaszkę - trzymałam dłużej w piekarniku żeby dobrze się upiekło, powidła przepyszne, polewa super..nigdy nie jadłam takiego piernika...bardzo dziękuje za ten przepis

    odpowiedz

  • illynay illynay
    4010 dni temu
    jak nazywa sie ta kuwertura,bo nie moglam znaleźć wczoraj ;(

    odpowiedz

  • bb bb
    4013 dni temu
    bardzo wykwintny piernik, ja nie uzyłam anyzu ani cynamonu w korze. Zwykły cynamon, zamiast kuwertury- czekoladę. Smak rewelacyjny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4013 dni temu
    Dacie jeszcze jakiś przepis na trochę łatwiejszy piernik ? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4014 dni temu
    Piernik im świeższy tym lepszy! Zatem po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    Czy piernik od początku jest miękki czy musi jakiś czas odczekać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4014 dni temu
    illynay, kuwertura jest dostępna w Lidlu.

    odpowiedz

  • illynay illynay
    4014 dni temu
    dostane w lidlu kuwerturę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    zamiast laski cynamonowej można dodać cynamon z paczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    Pierwsze ciasto w moim życiu i w dodatku tak Zaje...... Wyszło !!! Chyba zostanę Cukiernikiem !!!

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    4015 dni temu
    piernik pierwsza klasa! pozwoliłam sobie na drobną modyfikację- zamiast mąki pszennej, dałam orkiszową :) a powidła wyszły obłędne! nie wiem czy piernik dotrwa do świąt...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4018 dni temu
    Zbychu, próbuj i pochwal się później, jak Ci się upiekło! :) Gwiazdki powinieneś jeszcze upolować w Lidlu.

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    4018 dni temu
    Troche boje się, że piernik mi się nie uda, ale na pewno spróbuje, bo wygląda super :) i mam też pytanie do tych gwiazdek- Czy takie gwiazdki i inne ozdoby do ciast, którymi pan Paweł ozdabia piernik są dostępne w Lidlu?

    odpowiedz

  • Ala Ala
    4018 dni temu
    A ta kuwertura czekoladowa to czekolada do gotowania?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4020 dni temu
    a jesli ja mam zrobione powidła z przepisu Pana Pawła z pomarancza ale bez cynamonu to zmiksowac je tylko i posmarowac?????ciasto???

    odpowiedz

  • Gość m Gość m
    4021 dni temu
    Piernik pyszny :) na święta na pewno będę upiekę

    odpowiedz

  • misia misia
    4021 dni temu
    Piernik rzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Chyba się skuszę i zrobię na święta. Tylko czy jak zrobię 2 tyg przed świętami to będzie ok?

    odpowiedz

  • Ella Ella
    4025 dni temu
    Piernik pierwsza klasa!!! Tak pysznego jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie zrobiłam! Ja, jak i moja rodzina, jesteśmy zachwyceni. Pyszności!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4025 dni temu
    Jeśli piernik tak bardzo Wam smakuje, mamy nadzieję, że zagości na Waszych świątecznych stołach!

    odpowiedz

  • anex anex
    4026 dni temu
    pychota! najlepszy piernik jaki jadlam a zrobienie go to sama przyjemnosc, do tego przebywanie w zapachach piernikowych podczas pieczenia MNIAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4028 dni temu
    Niesamowite zapachy, wlasnie zrobilam piernika, wszystko pieknie wyszlo,tylko troche sie nie dalo na gladko wymiksowac powidla- tzn. kawalki sliwek zostaly... Ale i tak uwazam za udany przepis! Goraco polecam i pozdr.

    odpowiedz

  • Gość111 Gość111
    4029 dni temu
    Niewiem czemu ale po wyjęciu z piekarnika piernik mi opadł :(

    odpowiedz

  • Monia Monia
    4032 dni temu
    I co miałam nie jeść słodyczy do świat i nie dałam rady skusił mnie ten piernik Jest pyyyyyszny !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4034 dni temu
    Asiula, rozumiemy, że na liście świątecznych wypieków piernik już jest! Zaglądaj do naszej Gwiazdkowej Cukierni - może jeszcze jakieś ciasto lub ciasteczka wpadną Ci w oko :)

    odpowiedz

  • Asiula970 Asiula970
    4035 dni temu
    właśnie zjadłam do kawy ten pyszny piernik , piekłam żeby sprawdzić jaki będzie żeby na święta nie dać plany no i powiem Panie Pawle ukłony. Długo rozmyślałam czy aby nie przekroić go dwa razy taki mi się udał w końcu mąż podjadł powidła i przekroiłam tylko raz a przepis wśród znajomych już rozesłany

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4039 dni temu
    Ago, kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada, dzięki czemu po obróbce termicznej zachowuje ładny połysk oraz chrupkość.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4039 dni temu
    robiłam w tym roku powidła piernikowe... co prawda są bez dodatku pomarańczy, ale myślę, że będą idealne...

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4039 dni temu
    czym różni się kuwertutra czekoladowa od czekolady?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4039 dni temu
    Masa jajeczna po ubiciu nie jest sztywna, lecz płynna i mocno puszysta. Jej konsystencję można zaobserwować w materiale video dodanym do przepisu. Jeśli Twoja masa była w podobnej formie, wina nie leży po stronie jajek. Jeśli jednak faktycznie jajka ubijane były zbyt krótko, może to być przyczyną zakalca.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    Witam, Chciałam zrobić piernik, ale jajka z cukrem nie chciały mi sie ubić na puszystą masę ( może za krótko miksowałam) i dodałam pół płynną masę jajeczną. Piernik wyszedł mi z zakalcem ;/. Czy to przez jajka? Czy można żółtka oddzielić od białek i dodać ubite białka, zamiast miksować wszystko razem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4041 dni temu
    Piernik super! Oby więcej takich przepisów.

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    4042 dni temu
    Piekłam dzisiaj ten piernik jest rewelacyjny dodatek czekolady sprawił ze ma posmak czekoladowy normalnie rozpływa sie w ustach nie jest taki jak typowy ciężki i twardy piernik to mój kolejny ulubiony przepis Pana Pawła

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4042 dni temu
    Piernik już upieczony,ciasto bardzo dobre i z pewnością będzie gościło na moim stole świątecznym.Zamiast kuwertury dodałam ciemne kakao,ciasto palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4043 dni temu
    Olu tego piernika nie należy piec z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze świeży :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4043 dni temu
    Jak długo przed świętami można upiec taki piernik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4044 dni temu
    luizo, koniecznie podziel się z nami opinią, jak już upieczesz piernik. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • luiza luiza
    4044 dni temu
    Obejrzalam z ogromna przyjemnoscia :). Wreszcie ktos po prostu pokazal, jak cos upiec, bez zadnych ozdobnikow, tak normalnie. Choc nie jestem najlepsza w kuchni, zdecydowanie piernik bedzie na moim stole :). Dziekuje i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4046 dni temu
    Jarku, dziękujemy za czujność, poprawiliśmy już wymiary formy w przepisie.

    odpowiedz

  • Inna Połec-Stavnycza Inna Połec-Stavnycza
    4046 dni temu
    spróbuję zrobić według tego przepisu,aż poczułam zapach tego piernika,niam

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4046 dni temu
    Uwielbiam piernik ,super że pan Piotr przygotował już piernik świąteczny,wygląda pysznie.

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    4046 dni temu
    Witam, Czy rozmiar formy 40 x 20 jest prawidłowy ? Na filmie jest zdecydowanie inna forma.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4050 dni temu
    Gosiu, obserwuj Kuchnię Lidla bacznie, bo przepisów na świąteczne smakołyki pojawi się dużo więcej!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4050 dni temu
    Piernik wygląda przepysznie, już coraz bliżej okresu świątecznego, fajnie że w ,kuchni Lidla, już można znaleźć takie pyszności.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Piernik świąteczny — jaka jest jego historia?

Piernik, jedno z najstarszych ciast na świecie, od wieków towarzyszy ważnym świętom, a w naszym kraju głównie Bożemu Narodzeniu. Korzenne ciasto, którego początki sięgają starożytności, swój obecny kształt zyskało w średniowieczu, kiedy kosztowne przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, były dostępne tylko dla zamożnych. W Polsce piernik świąteczny stał się popularny dopiero w XVII wieku, a jego szczególne miejsce w tradycji umocniło się zwłaszcza w miastach handlowych, jak Toruń czy Gdańsk.  Wypiekano wtedy słynne toruńskie katarzynki, które eksportowano na cały kontynent, a sam piernik uznawano za symbol bogactwa i powodzenia.

W Polsce piernik bożonarodzeniowy stał się nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej, łączącym bogatą symbolikę z niezastąpionym aromatem świąt. Piernik wigilijny nie tylko wnosi do świątecznego stołu wyjątkowy smak, ale również przypomina o tradycjach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dawniej wypiekany z myślą o długim przechowywaniu, piernik do dzisiaj symbolizuje cierpliwość i wyczekiwanie — podobnie jak Adwent przed Bożym Narodzeniem. W wielu domach pierniki pieczone są jeszcze przed świętami, aby dojrzały i zmiękły, co pozwala im zyskać na intensywności smaków i aromatów, czyniąc święta wyjątkowym czasem pełnym tradycji.

Piernik — przepis

Przepis na piernika wigilijnego składa się z kilku istotnych składników, które nadają mu niepowtarzalny smak i świąteczny aromat. Jednym z kluczowych elementów jest mieszanka korzennych przypraw, które dodane do miodu i masła, wypełniają kuchnię wyjątkowym zapachem. Do tytułowego przepisu na dobry piernik autorstwa Pawła Małeckiego została użyta kuwertura mleczna, czyli specjalne draże z czekolady cukierniczej, które rozpuszczają się w masie piernikowej, tworząc głęboki czekoladowy smak, ale jeśli takie draże są niedostępne, możesz użyć także wysokiej jakości czekolady.

Przygotowując ciasto na piernik, warto zadbać o odpowiednią temperaturę i rozpuszczać składniki na małym ogniu, unikając ich zagotowania — nadmierne podgrzanie mogłoby osłabić aromat przypraw i wpłynąć na konsystencję ciasta. W każdym przepisie na piernik świąteczny nie może zabraknąć dobrze ubitych jajek z cukrem trzcinowym i waniliowym, które dodają masie lekkości. Przesianie mąki oraz mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia pozwala uzyskać lekkie i puszyste ciasto, doskonale nadające się do przekładania powidłami.

To właśnie warstwa domowych powideł śliwkowych, podgrzewanych z cynamonem i zmiksowanych na gładko sprawia, że przepis na dobry piernik nabiera tak doskonałego smaku. W tym etapie liczy się precyzja — gotowe powidła muszą mieć idealną konsystencję do smarowania, aby dobrze połączyć się z piernikiem, tworząc wilgotne, spójne warstwy.

Do przygotowania ciasta na piernik warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Forma wyłożona papierem do pieczenia pozwala na idealne wypieczenie piernika. Niezbędne będą także akcesoria do przygotowania polewy, takie jak rondel do podgrzewania śmietanki i mieszania z czekoladą oraz miękkim masłem. Dzięki temu ciasto z przepisu na pyszny piernik będzie nie tylko smaczne, ale również estetyczne i gotowe do ozdobienia świątecznymi dekoracjami. Przepis na świąteczny piernik Pawła Małeckiego to przykład na to, jak połączyć tradycję z nowoczesnymi technikami, tworząc wypiek idealny na wigilijny stół.

Piernik — składniki

Podstawą świątecznego piernika są przyprawy korzenne, które nadają mu intensywny aromat i głęboki smak – nie może zabraknąć cynamonu, goździków, anyżu oraz imbiru. W tradycyjnych przepisach nieodzowny jest także miód, który wzbogaca ciasto o delikatną słodycz i wilgotność, a także tłuszcz, najlepiej masło, aby piernik był odpowiednio miękki. Dla uzyskania charakterystycznej konsystencji niezbędne są również jajka. Bez tych kluczowych składników trudno wyobrazić sobie naprawdę pyszny piernik świąteczny.

Do piernika najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450 lub 500 — jej delikatna struktura sprawia, że ciasto zyskuje pożądaną miękkość, a piernik łatwiej się kroi i nie kruszy. Dodatek mąki ziemniaczanej pozwala uzyskać bardziej puszystą, delikatną konsystencję, co jest szczególnie ważne w przypadku tego typu wypieków. Dzięki temu piernik zyskuje lekką strukturę, choć pozostaje zwarty. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić piernik idealny na wigilijny stół, skorzystaj z tytułowego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Piernik — przepis łatwy

Jeśli szukasz przepisu na najprostszy piernik na świecie, tytułowy przepis sprawdzi się doskonale — choć możesz go jeszcze bardziej uprościć. Dzięki kilku prostym krokom i podstawowym składnikom możesz stworzyć szybkie ciasto piernikowe idealne na święta. Do garnka wrzuć masło, kuwerturę, miód oraz przyprawy korzenne i podgrzej. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę i przestudzoną masę. Ciasto na piernik jest gotowe do pieczenia w zaledwie kilka chwil! To wciąż będzie dobry piernik o korzennym smaku, chociaż gorąco zachęcamy do przyrządzenia go według wskazówek Pawła Małeckiego, by uzyskać wypiek o głębszym, wielowymiarowym smaku.

Ile piec piernik?

Jak piec piernik, aby uzyskać idealnie wilgotne i aromatyczne ciasto? W przypadku większości przepisów czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta oraz wielkości formy. Standardowe ciasto piernikowe piecze się zazwyczaj w temperaturze 160-180°C przez około 35-45 minut. Niższa temperatura pozwala na równomierne wypieczenie ciasta bez ryzyka przypalenia wierzchu, co jest istotne, gdy zastanawiasz się jak długo piec piernik.

Podstawowa zasada brzmi: im grubsze ciasto, tym więcej czasu potrzebuje na wypieczenie. Jeśli przepis przewiduje grubsze porcje lub formę o dużej głębokości, warto wydłużyć czas pieczenia nawet o 10-15 minut. Żeby sprawdzić czy piernik się upiekł, najlepiej użyć metody „suchego patyczka” — jeśli po wbiciu w ciasto patyczek wychodzi suchy, oznacza to, że piernik jest gotowy. Dzięki tym wskazówkom na to, jak upiec piernik, możesz mieć pewność, że upieczesz go w poprawny sposób.

Jak przechować piernik do świąt?

Aby ciasto piernik przygotowane z tytułowego przepisu zachowało świeżość i smak przez dłuższy czas, należy przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte w folię aluminiową. Taka metoda ochroni placek piernik przed wysychaniem. Można również włożyć do pojemnika kawałek jabłka, który pomoże utrzymać wilgotność ciasta, pamiętając o tym, aby co jakiś czas wymieniać jabłko.

Najlepszy piernik jest gotowy do jedzenia tuż po upieczeniu, ale dobrze przechowywany może zachować swoją świeżość przez około 1–2 tygodnie. Jeśli chcesz go przechować dłużej, np. na kolejne tygodnie, można zamrozić gotowe ciasto (najlepiej bez polewy). Wystarczy odpowiednio je zabezpieczyć, aby po rozmrożeniu nadal było smaczne!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!