Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania polewy wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej tak, aby w momencie przygotowania było bardzo miękkie.
Przygotowanie
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód. Dodajemy gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
Usuwamy gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Powidła
W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. Doprowadzamy do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.
Jak podawać
Piernik możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np. białymi gwiazdkami).
Zobacz podobne
przepisy
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Babka serowa z pomarańczami
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Ciasto dyniowe
- Faszerowana indyczka
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Rolada jabłkowa
- CIASTO MILIONERA
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Frytki z halloumi z sosem tzatziki
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Suflety z serem munster
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Wegańska pieczeń z dyni
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (116)
333 dni temu
Wystąpił błąd w przepisie ponieważ do polewy nie idzie 150 g masła tylko łyżka , a do ciasta powinno iść więcej masła 150g, tak było podane rok temu na stronie , pamiętam bo przepisałam przepis na kartkę. Pozdrawiam 🙂
odpowiedz
329 dni temu
Faktycznie wkradł się mały błąd, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Wszystko powinno już wrócić do normy. Mamy nadzieję, że piernik smakował! :)
334 dni temu
W przepisie jest błąd. Do ciasta powinno być dodane 150g masła a do polewy tylko łyżka. Niestety jest podane na odwrót...ja robię zgodnie z książką Cukiernia Lidla i tam właśnie masło jest innych proporcjach A piernik wychodzi najlepszy na świecie.
odpowiedz
329 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie naszych przepisów! Ilość masła potrzebna do przygotowania ciasta i polewy powinna już się zgadzać :)
699 dni temu
Najlepszy piernik ever - od lat innego nie robię
odpowiedz
701 dni temu
Nasze najpyszniejsze ciasto na Boże Narodzenie - nie ma lepszego, idealna kompozycja smaków, ciasto jest miękkie. Kilka lat ten sam przepis - POLECAM!
odpowiedz
1093 dni temu
witam, czy można dodać mąkę bezglutenową?
odpowiedz
1093 dni temu
Magdo, tak, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową. Polecamy użycie mąki migdałowej lub jaglanej.
1432 dni temu
Czy laski cynamonu można zastąpić cynamonem w proszku? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Czy pominięcie anyżu spowoduje, że ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku? Nienawidzę anyżu, ale jednocześnie chcę żeby wyszedł pyszny piernik :)
odpowiedz
1430 dni temu
Karolino, jedna laska cynamonu odpowiada 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku. Dodaj zatem 1,5 łyżeczki. Jeśli chodzi o anyż - skoro nie darzysz go szczególnym uczuciem, możesz zmniejszyć jego ilość lub dodać którąś z innych przypraw korzennych, które równie dobrze prezentują się w pierniku: goździki (ok 3-4 sztuki do masła i czekolady. Później należy je usunąć), gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki), szafran (ok. 1 łyżeczka), laskę wanilii lub mielony kardamon (ok. 1/2 łyżeczki). Trzymamy kciuki, niech to będzie pyszny piernik! ;)
1794 dni temu
.
odpowiedz
2159 dni temu
Pierwszy raz w życiu piekłem ciasto i padło na piernik. ten przepis jest SUPER polecam i dziękuję.Pozdrawiam Robert z Kłobucka
odpowiedz
2185 dni temu
Najlepszy piernik na świecie! Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego. Już nie mogę się doczekać chwil, w której włączę filmik z Panem Pawłem w roli głównej i zacznę przygotowywać pierniczek - w tedy czuć ten magiczny czas.... POLECAM
odpowiedz
2184 dni temu
Cieszymy się, że możemy spędzić z Wami Święta!
2520 dni temu
Jeden z lepszych pierników jakie jadłam;). Nie wyobrażam sobie już od dobrych kilku lat Świąt Bożego Narodzenia bez niego. Uwielbiam go ja jak i moja Rodzina i Goście. Jednak największy problem jest z kupieniem kuwertury. W zeszłym roku osobiście maiłam jeszcze zapas kuwertury. Chociaż wiem , że w sklepach Lidl jej nie było. W tym roku kilka sztuk kupiłam w Lidlu w Chorwacji. Nie wiem czemu w polskich Lidlach jest problem z zakupem kuwertury.?? Czy nie można w okresie świąt jej dostarczyć do sklepów , tym bardziej, że jest podany przepis z jej użyciem? W Chorwacji kupiłam w środku lata. U nas niestety nie ma jej w ogóle od kilku lat. Szkoda. Zróbcie coś w tym kierunku.
odpowiedz
2525 dni temu
Czy może być użyta mąka tortowa?
odpowiedz
2524 dni temu
XD tortowa jest pszenna jakby nie patrzeć
2520 dni temu
Oczywiście :)
2533 dni temu
a co jeśli nie ma w domu kuwentury i w Lidlu chyna tez nie ma
odpowiedz
2533 dni temu
Użyj gorzkiej czekolady :)
2527 dni temu
to i nie ma ciasta
2539 dni temu
czy mozna pominac make ziemniaczana?
odpowiedz
2536 dni temu
Można pominąć :)
2892 dni temu
Czy dwie kreskówki o wymiarach 11x26 cm to za dużo?
odpowiedz
2892 dni temu
Piernik może jedynie wyjść odrobinę niższy :)
2895 dni temu
czym mogę zastąpić kuwerturę?
odpowiedz
2893 dni temu
Czekoladą :)
2995 dni temu
Wyśmienite
odpowiedz
3253 dni temu
Mój piernik nie za bardzo wyrósł, co mi w ogóle nie przeszkadza, bo samo ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i słodkie w smaku, a mieszanka powideł z pomarańczą i suszonymi śliwkami (radzę dać symbolicznie, bo dają bardzo intensywny smak) jest doskonała i można ją jeść samą bez piernika. Ja zmniejszyłam ilość składników na powidła o połowę i mimo to mi jeszcze zostało. Generalnie najlepszy piernik jaki zrobiłam kiedykolwiek, mega polecam :)
odpowiedz
3256 dni temu
Czy można użyć blaszki o wymiarach 29x24 bez konieczności zmiany proporcji składników?
odpowiedz
3255 dni temu
Można :)
3257 dni temu
Czy można przechowywać piernik w zamkniętym pudełku na ciasta i jak długo ten piernik może stać?
odpowiedz
3256 dni temu
Tak, można przechowywać w pudełku i spokojnie może stać kilkadziesiąt dni... choć na pewno zniknie szybciej ;)
3260 dni temu
zawsze brakuje wymiarów foremek w których sa pieczone ciasta...
odpowiedz
3257 dni temu
Jest wcześniej w komentarzach- 15 x 35 :)
3260 dni temu
Czy do polewy zamiast masła w polewie można dodać oleju kokosowego?
odpowiedz
3257 dni temu
Można :) Daj znać jak wyszło!
3261 dni temu
Super przepis! Mój pierwszy wypiek i udany :)
odpowiedz
3292 dni temu
Witam, mam tylko jedne pytanie. Dodacie trochę więcej przepisów ?
odpowiedz
3292 dni temu
Nikola, ale jakich konkretnie? Co tydzień pojawiają się nowe przepisy, zarówno w Cukierni Lidla, jak i u Karola i gości :)
3260 dni temu
przepisów z filmami ze słodkimi wypiekami. Uwielbiam je!
3345 dni temu
Witam, niestety nie mam dostępu do przyprawy do piernika - czy mogę zamiast tego użyć przyprawy chińskiej 5 smaków? skład jest podobny. jakich przypraw musiałabym ewentualnie dodać? z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
3345 dni temu
Klaudio, przyprawa 5 smaków zdecydowanie nie sprawdza się w słodkich wypiekach. Zachęcamy do obejrzenia triku, jak przygotować samodzielnie przyprawę do piernika - https://kuchnialidla.pl/
3618 dni temu
Piernik rewelacyjny :) Udekorowałam go z wierzchu podprażonymi orzechami włoskimi - pycha! Na drugi/trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej. Zastąpiłam kuwerturę czekoladą gorzką - smak genialny ;)
odpowiedz
3620 dni temu
Przepis pierwsza klasa. To mój pierwszy wypiek w życiu i wyszło mi! Domownicy wniebowzięci. Będę częściej do pana Pawła zaglądać ;) Dużym plusem dla tej strony jest filmik, który pokazuje jak krok po kroku przebrnąć to wszystko. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
3622 dni temu
spa20, można użyć czekolady w takiej samej ilości, jednak zachęcamy gorąco do użycia kuwertury!
odpowiedz
3623 dni temu
czy to musi być kuwertura? czy może być zwykła czekolada gorzka? i czy w takiej samej proporcji?
odpowiedz
3642 dni temu
Drodzy Użytkownicy, rzeczywiście film jest zły. Już pracujemy nad jego podmianą. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3643 dni temu
no wlasnie tez mi sie cos tu nie zgadzalo tu jest zly film;/
odpowiedz
3645 dni temu
dodajcie przepis na ten piernik bo pod tym adresem jest przepis na tort cynamonowy....
odpowiedz
3662 dni temu
Tutaj z jakiegoś powodu zamiast przepisu na piernik jest przepis na tort cynamonowy.
odpowiedz
3901 dni temu
Patrycjo, Paweł z pewnością się ucieszy, że wśród naszych odbiorców są również młodzi cukiernicy :) Cieszymy się, że czerpiesz radość z pieczenia!
odpowiedz
3903 dni temu
Już po raz 4 robię ten piernik jest przepyszny. Przygotowanie go nie jest trudne ja mam zaledwie 13 lat i wychodzi świetnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
odpowiedz
3954 dni temu
paula, świetnie, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)
odpowiedz
3955 dni temu
wspaniały przepis!! rodzinka była zachwycona!! w przyszłe święta muszę zrobić go z podwójnej porcji, bo zniknął w mig :)
odpowiedz
3968 dni temu
Wyszedł pyszny . Polecam
odpowiedz
3977 dni temu
Piernik jest przepyszny. Stosowałam się dokładnie do wszystkich wskazówek z przepisu i wyszedł idealny. Wszyscy goście byli tak zachwyceni, że w następnym roku chyba będę musiała zrobić z podwójnej ilości składników :)
odpowiedz
3978 dni temu
Zakochałam się w tym pierniku.Powidła rewelacyjne,niebo w gębie.
odpowiedz
3978 dni temu
Przepis super, a ciasto rewelacyjne. Jęsli do tego dodamy powidła własnej roboty - sukces gwarantowany. Swięta udane, ciasto smakowało wszystkim :))) pozdrawiam
odpowiedz
3986 dni temu
Piernik wychodzi rewelacyjny, piekłam testowo przed Świętami, jutro będę piec kolejne już na Święta. Dużo przy nim pracy, ale naprawdę warto. Super, że jest filmik, a nie tylko opis - dużo łatwiej się piecze jak można zobaczyć co i jak, a nie tylko przeczytać.
odpowiedz
3986 dni temu
Aniu, laska cynamonu i anyż mają zaaromatyzować ciasto. Możesz dodać odrobinę cynamonu np. pół łyżeczki, ale pamiętaj, że te same przyprawy występują w przyprawie piernikowej. Ponadto, modyfikując przepis otrzyma się nieco inne w smaku ciasto niż w przepisie Pawła.
odpowiedz
3986 dni temu
Czekam..... I ...... Czekam...... Odpowiedzcie na moje pytanie które znajduje się poniżej ...
odpowiedz
3986 dni temu
1 laska cynaonu to w przeliczniu Ile łyżeczek ??? Z gory dziękuję :)
odpowiedz
3986 dni temu
gotka, kuwerturę możesz zastąpić czekoladą w stosunku 1:1. Wybór czekolady pozostawiamy Tobie - zdaj się na własne preferencje :) Anyż możesz dodać sproszkowany. Pamiętaj, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa, także dodaj maksymalnie 1 płaską łyżeczkę. Gościu, smak powideł zależy od Twoich powideł wyjściowych, stopnia słodkości pomarańczy. Jednak nawet jak wyszły delikatnie kwaskowate, powinny się dobrze komponować z piernikiem. Smacznego!
odpowiedz
3986 dni temu
Zrobiłam go wczoraj, chyba wyszedł ok, ale nie wiem czy zrobiłam dobre powidła. Wydają mi się dość kwaskowate. Czy tekie mają być? Czy słodycz czekolady wyrównuje kwaskowatość powideł?? Przeoczyłam i zamiast skórki z połowy pomarańczy, dodałam z całej i nie wiem czy to nie przez to ;/ Resztę robiłam zgodnie z przepisem, więc mam nadzieję, że będzie pyszny tak jak na zdjęciach:)
odpowiedz
3987 dni temu
niestety nie udało mi się nigdzie kopić ani kuwertury czekoladowej ani gwiazdek anyżu. Ile zwykłej czekolady można dać zamiast tej kuwertury? I lepiej czekoladę mleczna, gorzka czy deserowa? A czy anyż w proszku z torebki zamiast gwiazdek anyżu można dać? Jeśli tak...to ile? Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiedz
3987 dni temu
Martusia, wymiary formy to ok. 15 cm x 35 cm.
odpowiedz
3987 dni temu
wspaniały!!! robię zaraz trzeci....;)
odpowiedz
3987 dni temu
Jaką średnicę ma ta forma ???
odpowiedz
3987 dni temu
Jeśli dodajemy cynamon w proszku można go dodać około 1 łyżeczki.
odpowiedz
3988 dni temu
Mam cynamon w proszku ...ile wsypać do ciasta i do powidła? Zaczynam dopiero uczyć się piec więc stąd moje pytanie!
odpowiedz
3988 dni temu
Rewelacyjny piernik.. zamiast kuwertury dałam gorzką czekoladę i wyszedł super.. a powidła rewelacja! Miałam powidła śliwkowe domowej roboty, ale po dodaniu śliwek i pomarańczy są wyśmienite :D
odpowiedz
3989 dni temu
do piernika warto dodać orzechy i rodzynki
odpowiedz
3989 dni temu
wyśmienite ciasto, miałam krótszą i troszkę szerszą blaszkę - trzymałam dłużej w piekarniku żeby dobrze się upiekło, powidła przepyszne, polewa super..nigdy nie jadłam takiego piernika...bardzo dziękuje za ten przepis
odpowiedz
3989 dni temu
jak nazywa sie ta kuwertura,bo nie moglam znaleźć wczoraj ;(
odpowiedz
3992 dni temu
bardzo wykwintny piernik, ja nie uzyłam anyzu ani cynamonu w korze. Zwykły cynamon, zamiast kuwertury- czekoladę. Smak rewelacyjny
odpowiedz
3992 dni temu
Dacie jeszcze jakiś przepis na trochę łatwiejszy piernik ? :D
odpowiedz
3992 dni temu
Piernik im świeższy tym lepszy! Zatem po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia :)
odpowiedz
3992 dni temu
Czy piernik od początku jest miękki czy musi jakiś czas odczekać?
odpowiedz
3993 dni temu
illynay, kuwertura jest dostępna w Lidlu.
odpowiedz
3993 dni temu
dostane w lidlu kuwerturę?
odpowiedz
3993 dni temu
zamiast laski cynamonowej można dodać cynamon z paczki?
odpowiedz
3993 dni temu
Pierwsze ciasto w moim życiu i w dodatku tak Zaje...... Wyszło !!! Chyba zostanę Cukiernikiem !!!
odpowiedz
3994 dni temu
piernik pierwsza klasa! pozwoliłam sobie na drobną modyfikację- zamiast mąki pszennej, dałam orkiszową :) a powidła wyszły obłędne! nie wiem czy piernik dotrwa do świąt...
odpowiedz
3996 dni temu
Zbychu, próbuj i pochwal się później, jak Ci się upiekło! :) Gwiazdki powinieneś jeszcze upolować w Lidlu.
odpowiedz
3997 dni temu
Troche boje się, że piernik mi się nie uda, ale na pewno spróbuje, bo wygląda super :) i mam też pytanie do tych gwiazdek- Czy takie gwiazdki i inne ozdoby do ciast, którymi pan Paweł ozdabia piernik są dostępne w Lidlu?
odpowiedz
3997 dni temu
A ta kuwertura czekoladowa to czekolada do gotowania?
odpowiedz
3999 dni temu
a jesli ja mam zrobione powidła z przepisu Pana Pawła z pomarancza ale bez cynamonu to zmiksowac je tylko i posmarowac?????ciasto???
odpowiedz
4000 dni temu
Piernik pyszny :) na święta na pewno będę upiekę
odpowiedz
4000 dni temu
Piernik rzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Chyba się skuszę i zrobię na święta. Tylko czy jak zrobię 2 tyg przed świętami to będzie ok?
odpowiedz
4003 dni temu
Piernik pierwsza klasa!!! Tak pysznego jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie zrobiłam! Ja, jak i moja rodzina, jesteśmy zachwyceni. Pyszności!
odpowiedz
4004 dni temu
Jeśli piernik tak bardzo Wam smakuje, mamy nadzieję, że zagości na Waszych świątecznych stołach!
odpowiedz
4004 dni temu
pychota! najlepszy piernik jaki jadlam a zrobienie go to sama przyjemnosc, do tego przebywanie w zapachach piernikowych podczas pieczenia MNIAM
odpowiedz
4007 dni temu
Niesamowite zapachy, wlasnie zrobilam piernika, wszystko pieknie wyszlo,tylko troche sie nie dalo na gladko wymiksowac powidla- tzn. kawalki sliwek zostaly... Ale i tak uwazam za udany przepis! Goraco polecam i pozdr.
odpowiedz
4008 dni temu
Niewiem czemu ale po wyjęciu z piekarnika piernik mi opadł :(
odpowiedz
4011 dni temu
I co miałam nie jeść słodyczy do świat i nie dałam rady skusił mnie ten piernik Jest pyyyyyszny !
odpowiedz
4013 dni temu
Asiula, rozumiemy, że na liście świątecznych wypieków piernik już jest! Zaglądaj do naszej Gwiazdkowej Cukierni - może jeszcze jakieś ciasto lub ciasteczka wpadną Ci w oko :)
odpowiedz
4013 dni temu
właśnie zjadłam do kawy ten pyszny piernik , piekłam żeby sprawdzić jaki będzie żeby na święta nie dać plany no i powiem Panie Pawle ukłony. Długo rozmyślałam czy aby nie przekroić go dwa razy taki mi się udał w końcu mąż podjadł powidła i przekroiłam tylko raz a przepis wśród znajomych już rozesłany
odpowiedz
4017 dni temu
Ago, kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada, dzięki czemu po obróbce termicznej zachowuje ładny połysk oraz chrupkość.
odpowiedz
4018 dni temu
robiłam w tym roku powidła piernikowe... co prawda są bez dodatku pomarańczy, ale myślę, że będą idealne...
odpowiedz
4018 dni temu
czym różni się kuwertutra czekoladowa od czekolady?
odpowiedz
4018 dni temu
Masa jajeczna po ubiciu nie jest sztywna, lecz płynna i mocno puszysta. Jej konsystencję można zaobserwować w materiale video dodanym do przepisu. Jeśli Twoja masa była w podobnej formie, wina nie leży po stronie jajek. Jeśli jednak faktycznie jajka ubijane były zbyt krótko, może to być przyczyną zakalca.
odpowiedz
4018 dni temu
Witam, Chciałam zrobić piernik, ale jajka z cukrem nie chciały mi sie ubić na puszystą masę ( może za krótko miksowałam) i dodałam pół płynną masę jajeczną. Piernik wyszedł mi z zakalcem ;/. Czy to przez jajka? Czy można żółtka oddzielić od białek i dodać ubite białka, zamiast miksować wszystko razem?
odpowiedz
4019 dni temu
Piernik super! Oby więcej takich przepisów.
odpowiedz
4021 dni temu
Piekłam dzisiaj ten piernik jest rewelacyjny dodatek czekolady sprawił ze ma posmak czekoladowy normalnie rozpływa sie w ustach nie jest taki jak typowy ciężki i twardy piernik to mój kolejny ulubiony przepis Pana Pawła
odpowiedz
4021 dni temu
Piernik już upieczony,ciasto bardzo dobre i z pewnością będzie gościło na moim stole świątecznym.Zamiast kuwertury dodałam ciemne kakao,ciasto palce lizać :)
odpowiedz
4021 dni temu
Olu tego piernika nie należy piec z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze świeży :)
odpowiedz
4022 dni temu
Jak długo przed świętami można upiec taki piernik?
odpowiedz
4022 dni temu
luizo, koniecznie podziel się z nami opinią, jak już upieczesz piernik. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4022 dni temu
Obejrzalam z ogromna przyjemnoscia :). Wreszcie ktos po prostu pokazal, jak cos upiec, bez zadnych ozdobnikow, tak normalnie. Choc nie jestem najlepsza w kuchni, zdecydowanie piernik bedzie na moim stole :). Dziekuje i pozdrawiam
odpowiedz
4024 dni temu
Jarku, dziękujemy za czujność, poprawiliśmy już wymiary formy w przepisie.
odpowiedz
4025 dni temu
spróbuję zrobić według tego przepisu,aż poczułam zapach tego piernika,niam
odpowiedz
4025 dni temu
Uwielbiam piernik ,super że pan Piotr przygotował już piernik świąteczny,wygląda pysznie.
odpowiedz
4025 dni temu
Witam, Czy rozmiar formy 40 x 20 jest prawidłowy ? Na filmie jest zdecydowanie inna forma.
odpowiedz
4028 dni temu
Gosiu, obserwuj Kuchnię Lidla bacznie, bo przepisów na świąteczne smakołyki pojawi się dużo więcej!
odpowiedz
4029 dni temu
Piernik wygląda przepysznie, już coraz bliżej okresu świątecznego, fajnie że w ,kuchni Lidla, już można znaleźć takie pyszności.
odpowiedz
zobacz wszystkie