zobacz film Piernik świąteczny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, kuwerturę czekoladową, miód. Dodajemy gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.

Usuwamy gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy.

Powidła

W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. Doprowadzamy do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.

Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.

Jak podawać

Piernik możemy udekorować dowolnymi artykułami dekoracyjnymi (np. białymi gwiazdkami).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (102)

Avatar
  • Gość Gość
    113 dni temu
    Jeden z lepszych pierników jakie jadłam;). Nie wyobrażam sobie już od dobrych kilku lat Świąt Bożego Narodzenia bez niego. Uwielbiam go ja jak i moja Rodzina i Goście. Jednak największy problem jest z kupieniem kuwertury. W zeszłym roku osobiście maiłam jeszcze zapas kuwertury. Chociaż wiem , że w sklepach Lidl jej nie było. W tym roku kilka sztuk kupiłam w Lidlu w Chorwacji. Nie wiem czemu w polskich Lidlach jest problem z zakupem kuwertury.?? Czy nie można w okresie świąt jej dostarczyć do sklepów , tym bardziej, że jest podany przepis z jej użyciem? W Chorwacji kupiłam w środku lata. U nas niestety nie ma jej w ogóle od kilku lat. Szkoda. Zróbcie coś w tym kierunku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    118 dni temu
    Czy może być użyta mąka tortowa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    117 dni temu
    XD tortowa jest pszenna jakby nie patrzeć
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    113 dni temu
    Oczywiście :)
  • Agnieszka Agnieszka
    126 dni temu
    a co jeśli nie ma w domu kuwentury i w Lidlu chyna tez nie ma

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    126 dni temu
    Użyj gorzkiej czekolady :)
  • Gość Gość
    120 dni temu
    to i nie ma ciasta
  • Gość Gość
    132 dni temu
    czy mozna pominac make ziemniaczana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    129 dni temu
    Można pominąć :)
  • Gość Gość
    485 dni temu
    Czy dwie kreskówki o wymiarach 11x26 cm to za dużo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    485 dni temu
    Piernik może jedynie wyjść odrobinę niższy :)
  • Gość Gość
    487 dni temu
    czym mogę zastąpić kuwerturę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Czekoladą :)
  • Gość Gość
    588 dni temu
    Wyśmienite

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    846 dni temu
    Mój piernik nie za bardzo wyrósł, co mi w ogóle nie przeszkadza, bo samo ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i słodkie w smaku, a mieszanka powideł z pomarańczą i suszonymi śliwkami (radzę dać symbolicznie, bo dają bardzo intensywny smak) jest doskonała i można ją jeść samą bez piernika. Ja zmniejszyłam ilość składników na powidła o połowę i mimo to mi jeszcze zostało. Generalnie najlepszy piernik jaki zrobiłam kiedykolwiek, mega polecam :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    849 dni temu
    Czy można użyć blaszki o wymiarach 29x24 bez konieczności zmiany proporcji składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    848 dni temu
    Można :)
  • Gosia Gosia
    850 dni temu
    Czy można przechowywać piernik w zamkniętym pudełku na ciasta i jak długo ten piernik może stać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    849 dni temu
    Tak, można przechowywać w pudełku i spokojnie może stać kilkadziesiąt dni... choć na pewno zniknie szybciej ;)
  • Gość Gość
    853 dni temu
    zawsze brakuje wymiarów foremek w których sa pieczone ciasta...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    850 dni temu
    Jest wcześniej w komentarzach- 15 x 35 :)
  • Gość Gość
    853 dni temu
    Czy do polewy zamiast masła w polewie można dodać oleju kokosowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    850 dni temu
    Można :) Daj znać jak wyszło!
  • Karolina Karolina
    854 dni temu
    Super przepis! Mój pierwszy wypiek i udany :)

    odpowiedz

  • Nikola Vlog Nikola Vlog
    885 dni temu
    Witam, mam tylko jedne pytanie. Dodacie trochę więcej przepisów ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    885 dni temu
    Nikola, ale jakich konkretnie? Co tydzień pojawiają się nowe przepisy, zarówno w Cukierni Lidla, jak i u Karola i gości :)
  • Gość Gość
    853 dni temu
    przepisów z filmami ze słodkimi wypiekami. Uwielbiam je!
  • Klaudia Klaudia
    938 dni temu
    Witam, niestety nie mam dostępu do przyprawy do piernika - czy mogę zamiast tego użyć przyprawy chińskiej 5 smaków? skład jest podobny. jakich przypraw musiałabym ewentualnie dodać? z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    938 dni temu
    Klaudio, przyprawa 5 smaków zdecydowanie nie sprawdza się w słodkich wypiekach. Zachęcamy do obejrzenia triku, jak przygotować samodzielnie przyprawę do piernika - http://kuchnialidla.pl/product/domowa-przyprawa-do-piernika
  • Dagmara Dagmara
    1211 dni temu
    Piernik rewelacyjny :) Udekorowałam go z wierzchu podprażonymi orzechami włoskimi - pycha! Na drugi/trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej. Zastąpiłam kuwerturę czekoladą gorzką - smak genialny ;)

    odpowiedz

  • Lindila Lindila
    1213 dni temu
    Przepis pierwsza klasa. To mój pierwszy wypiek w życiu i wyszło mi! Domownicy wniebowzięci. Będę częściej do pana Pawła zaglądać ;) Dużym plusem dla tej strony jest filmik, który pokazuje jak krok po kroku przebrnąć to wszystko. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1215 dni temu
    spa20, można użyć czekolady w takiej samej ilości, jednak zachęcamy gorąco do użycia kuwertury!

    odpowiedz

  • spa2007 spa2007
    1216 dni temu
    czy to musi być kuwertura? czy może być zwykła czekolada gorzka? i czy w takiej samej proporcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1235 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, rzeczywiście film jest zły. Już pracujemy nad jego podmianą. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1236 dni temu
    no wlasnie tez mi sie cos tu nie zgadzalo tu jest zly film;/

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1238 dni temu
    dodajcie przepis na ten piernik bo pod tym adresem jest przepis na tort cynamonowy....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1255 dni temu
    Tutaj z jakiegoś powodu zamiast przepisu na piernik jest przepis na tort cynamonowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1494 dni temu
    Patrycjo, Paweł z pewnością się ucieszy, że wśród naszych odbiorców są również młodzi cukiernicy :) Cieszymy się, że czerpiesz radość z pieczenia!

    odpowiedz

  • Patrycja10 Patrycja10
    1496 dni temu
    Już po raz 4 robię ten piernik jest przepyszny. Przygotowanie go nie jest trudne ja mam zaledwie 13 lat i wychodzi świetnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1547 dni temu
    paula, świetnie, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)

    odpowiedz

  • paula paula
    1548 dni temu
    wspaniały przepis!! rodzinka była zachwycona!! w przyszłe święta muszę zrobić go z podwójnej porcji, bo zniknął w mig :)

    odpowiedz

  • Patrycja10 Patrycja10
    1561 dni temu
    Wyszedł pyszny . Polecam

    odpowiedz

  • Basia Basia
    1570 dni temu
    Piernik jest przepyszny. Stosowałam się dokładnie do wszystkich wskazówek z przepisu i wyszedł idealny. Wszyscy goście byli tak zachwyceni, że w następnym roku chyba będę musiała zrobić z podwójnej ilości składników :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1571 dni temu
    Zakochałam się w tym pierniku.Powidła rewelacyjne,niebo w gębie.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1571 dni temu
    Przepis super, a ciasto rewelacyjne. Jęsli do tego dodamy powidła własnej roboty - sukces gwarantowany. Swięta udane, ciasto smakowało wszystkim :))) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1579 dni temu
    Piernik wychodzi rewelacyjny, piekłam testowo przed Świętami, jutro będę piec kolejne już na Święta. Dużo przy nim pracy, ale naprawdę warto. Super, że jest filmik, a nie tylko opis - dużo łatwiej się piecze jak można zobaczyć co i jak, a nie tylko przeczytać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Aniu, laska cynamonu i anyż mają zaaromatyzować ciasto. Możesz dodać odrobinę cynamonu np. pół łyżeczki, ale pamiętaj, że te same przyprawy występują w przyprawie piernikowej. Ponadto, modyfikując przepis otrzyma się nieco inne w smaku ciasto niż w przepisie Pawła.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1579 dni temu
    Czekam..... I ...... Czekam...... Odpowiedzcie na moje pytanie które znajduje się poniżej ...

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1579 dni temu
    1 laska cynaonu to w przeliczniu Ile łyżeczek ??? Z gory dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    gotka, kuwerturę możesz zastąpić czekoladą w stosunku 1:1. Wybór czekolady pozostawiamy Tobie - zdaj się na własne preferencje :) Anyż możesz dodać sproszkowany. Pamiętaj, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa, także dodaj maksymalnie 1 płaską łyżeczkę. Gościu, smak powideł zależy od Twoich powideł wyjściowych, stopnia słodkości pomarańczy. Jednak nawet jak wyszły delikatnie kwaskowate, powinny się dobrze komponować z piernikiem. Smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1579 dni temu
    Zrobiłam go wczoraj, chyba wyszedł ok, ale nie wiem czy zrobiłam dobre powidła. Wydają mi się dość kwaskowate. Czy tekie mają być? Czy słodycz czekolady wyrównuje kwaskowatość powideł?? Przeoczyłam i zamiast skórki z połowy pomarańczy, dodałam z całej i nie wiem czy to nie przez to ;/ Resztę robiłam zgodnie z przepisem, więc mam nadzieję, że będzie pyszny tak jak na zdjęciach:)

    odpowiedz

  • gotka gotka
    1580 dni temu
    niestety nie udało mi się nigdzie kopić ani kuwertury czekoladowej ani gwiazdek anyżu. Ile zwykłej czekolady można dać zamiast tej kuwertury? I lepiej czekoladę mleczna, gorzka czy deserowa? A czy anyż w proszku z torebki zamiast gwiazdek anyżu można dać? Jeśli tak...to ile? Z góry dziękuje za odpowiedz.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Martusia, wymiary formy to ok. 15 cm x 35 cm.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1580 dni temu
    wspaniały!!! robię zaraz trzeci....;)

    odpowiedz

  • Martusiaaa Martusiaaa
    1580 dni temu
    Jaką średnicę ma ta forma ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Jeśli dodajemy cynamon w proszku można go dodać około 1 łyżeczki.

    odpowiedz

  • gość gość
    1581 dni temu
    Mam cynamon w proszku ...ile wsypać do ciasta i do powidła? Zaczynam dopiero uczyć się piec więc stąd moje pytanie!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1581 dni temu
    Rewelacyjny piernik.. zamiast kuwertury dałam gorzką czekoladę i wyszedł super.. a powidła rewelacja! Miałam powidła śliwkowe domowej roboty, ale po dodaniu śliwek i pomarańczy są wyśmienite :D

    odpowiedz

  • miki miki
    1582 dni temu
    do piernika warto dodać orzechy i rodzynki

    odpowiedz

  • Edi Edi
    1582 dni temu
    wyśmienite ciasto, miałam krótszą i troszkę szerszą blaszkę - trzymałam dłużej w piekarniku żeby dobrze się upiekło, powidła przepyszne, polewa super..nigdy nie jadłam takiego piernika...bardzo dziękuje za ten przepis

    odpowiedz

  • illynay illynay
    1582 dni temu
    jak nazywa sie ta kuwertura,bo nie moglam znaleźć wczoraj ;(

    odpowiedz

  • bb bb
    1585 dni temu
    bardzo wykwintny piernik, ja nie uzyłam anyzu ani cynamonu w korze. Zwykły cynamon, zamiast kuwertury- czekoladę. Smak rewelacyjny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1585 dni temu
    Dacie jeszcze jakiś przepis na trochę łatwiejszy piernik ? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1585 dni temu
    Piernik im świeższy tym lepszy! Zatem po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1585 dni temu
    Czy piernik od początku jest miękki czy musi jakiś czas odczekać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1586 dni temu
    illynay, kuwertura jest dostępna w Lidlu.

    odpowiedz

  • illynay illynay
    1586 dni temu
    dostane w lidlu kuwerturę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1586 dni temu
    zamiast laski cynamonowej można dodać cynamon z paczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1586 dni temu
    Pierwsze ciasto w moim życiu i w dodatku tak Zaje...... Wyszło !!! Chyba zostanę Cukiernikiem !!!

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    1587 dni temu
    piernik pierwsza klasa! pozwoliłam sobie na drobną modyfikację- zamiast mąki pszennej, dałam orkiszową :) a powidła wyszły obłędne! nie wiem czy piernik dotrwa do świąt...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1589 dni temu
    Zbychu, próbuj i pochwal się później, jak Ci się upiekło! :) Gwiazdki powinieneś jeszcze upolować w Lidlu.

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    1590 dni temu
    Troche boje się, że piernik mi się nie uda, ale na pewno spróbuje, bo wygląda super :) i mam też pytanie do tych gwiazdek- Czy takie gwiazdki i inne ozdoby do ciast, którymi pan Paweł ozdabia piernik są dostępne w Lidlu?

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1590 dni temu
    A ta kuwertura czekoladowa to czekolada do gotowania?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1592 dni temu
    a jesli ja mam zrobione powidła z przepisu Pana Pawła z pomarancza ale bez cynamonu to zmiksowac je tylko i posmarowac?????ciasto???

    odpowiedz

  • Gość m Gość m
    1593 dni temu
    Piernik pyszny :) na święta na pewno będę upiekę

    odpowiedz

  • misia misia
    1593 dni temu
    Piernik rzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Chyba się skuszę i zrobię na święta. Tylko czy jak zrobię 2 tyg przed świętami to będzie ok?

    odpowiedz

  • Ella Ella
    1596 dni temu
    Piernik pierwsza klasa!!! Tak pysznego jeszcze nie jadłam, a tym bardziej nie zrobiłam! Ja, jak i moja rodzina, jesteśmy zachwyceni. Pyszności!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1597 dni temu
    Jeśli piernik tak bardzo Wam smakuje, mamy nadzieję, że zagości na Waszych świątecznych stołach!

    odpowiedz

  • anex anex
    1597 dni temu
    pychota! najlepszy piernik jaki jadlam a zrobienie go to sama przyjemnosc, do tego przebywanie w zapachach piernikowych podczas pieczenia MNIAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1600 dni temu
    Niesamowite zapachy, wlasnie zrobilam piernika, wszystko pieknie wyszlo,tylko troche sie nie dalo na gladko wymiksowac powidla- tzn. kawalki sliwek zostaly... Ale i tak uwazam za udany przepis! Goraco polecam i pozdr.

    odpowiedz

  • Gość111 Gość111
    1601 dni temu
    Niewiem czemu ale po wyjęciu z piekarnika piernik mi opadł :(

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1604 dni temu
    I co miałam nie jeść słodyczy do świat i nie dałam rady skusił mnie ten piernik Jest pyyyyyszny !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1606 dni temu
    Asiula, rozumiemy, że na liście świątecznych wypieków piernik już jest! Zaglądaj do naszej Gwiazdkowej Cukierni - może jeszcze jakieś ciasto lub ciasteczka wpadną Ci w oko :)

    odpowiedz

  • Asiula970 Asiula970
    1606 dni temu
    właśnie zjadłam do kawy ten pyszny piernik , piekłam żeby sprawdzić jaki będzie żeby na święta nie dać plany no i powiem Panie Pawle ukłony. Długo rozmyślałam czy aby nie przekroić go dwa razy taki mi się udał w końcu mąż podjadł powidła i przekroiłam tylko raz a przepis wśród znajomych już rozesłany

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1610 dni temu
    Ago, kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada, dzięki czemu po obróbce termicznej zachowuje ładny połysk oraz chrupkość.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1611 dni temu
    robiłam w tym roku powidła piernikowe... co prawda są bez dodatku pomarańczy, ale myślę, że będą idealne...

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1611 dni temu
    czym różni się kuwertutra czekoladowa od czekolady?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1611 dni temu
    Masa jajeczna po ubiciu nie jest sztywna, lecz płynna i mocno puszysta. Jej konsystencję można zaobserwować w materiale video dodanym do przepisu. Jeśli Twoja masa była w podobnej formie, wina nie leży po stronie jajek. Jeśli jednak faktycznie jajka ubijane były zbyt krótko, może to być przyczyną zakalca.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1611 dni temu
    Witam, Chciałam zrobić piernik, ale jajka z cukrem nie chciały mi sie ubić na puszystą masę ( może za krótko miksowałam) i dodałam pół płynną masę jajeczną. Piernik wyszedł mi z zakalcem ;/. Czy to przez jajka? Czy można żółtka oddzielić od białek i dodać ubite białka, zamiast miksować wszystko razem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1612 dni temu
    Piernik super! Oby więcej takich przepisów.

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1614 dni temu
    Piekłam dzisiaj ten piernik jest rewelacyjny dodatek czekolady sprawił ze ma posmak czekoladowy normalnie rozpływa sie w ustach nie jest taki jak typowy ciężki i twardy piernik to mój kolejny ulubiony przepis Pana Pawła

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1614 dni temu
    Piernik już upieczony,ciasto bardzo dobre i z pewnością będzie gościło na moim stole świątecznym.Zamiast kuwertury dodałam ciemne kakao,ciasto palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    Olu tego piernika nie należy piec z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze świeży :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1615 dni temu
    Jak długo przed świętami można upiec taki piernik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1615 dni temu
    luizo, koniecznie podziel się z nami opinią, jak już upieczesz piernik. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • luiza luiza
    1615 dni temu
    Obejrzalam z ogromna przyjemnoscia :). Wreszcie ktos po prostu pokazal, jak cos upiec, bez zadnych ozdobnikow, tak normalnie. Choc nie jestem najlepsza w kuchni, zdecydowanie piernik bedzie na moim stole :). Dziekuje i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Jarku, dziękujemy za czujność, poprawiliśmy już wymiary formy w przepisie.

    odpowiedz

  • Inna Połec-Stavnycza Inna Połec-Stavnycza
    1618 dni temu
    spróbuję zrobić według tego przepisu,aż poczułam zapach tego piernika,niam

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1618 dni temu
    Uwielbiam piernik ,super że pan Piotr przygotował już piernik świąteczny,wygląda pysznie.

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    1618 dni temu
    Witam, Czy rozmiar formy 40 x 20 jest prawidłowy ? Na filmie jest zdecydowanie inna forma.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    Gosiu, obserwuj Kuchnię Lidla bacznie, bo przepisów na świąteczne smakołyki pojawi się dużo więcej!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1622 dni temu
    Piernik wygląda przepysznie, już coraz bliżej okresu świątecznego, fajnie że w ,kuchni Lidla, już można znaleźć takie pyszności.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram