Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki posypki wrzuć do szczelnego pojemnika lub słoika. Wymieszaj, zamknij i trzymaj je razem przez czas, w którym będziesz robić rogaliki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę i dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY ROGALIKI
Ciasto formujemy w wałeczek i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 3: POSYPUJEMY ROGALIKI POSYPKĄ
Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypujemy z każdej strony cukrem z cynamonem z pojemnika lub słoika. Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
2211 dni temu
Upiekłam dziś te ciasteczka. Dałam zimne masło, ciężej się wyrabiało ciasto ale za to było od razu gotowe do wałkowania i wycinania foremkami. Po wyjęciu od razu posypałam cukrem z cynamonem i ładnie posypka się przykleiła. Polecam bo wyszły przepyszne! Żałuję że nie zrobiłam od razu dwóch porcji!
odpowiedz
3019 dni temu
Ciasteczka sa dobre ale za bardzo kruche, sie rozpadają .
odpowiedz
3693 dni temu
świetny pomysł asia z tą książką
odpowiedz
3904 dni temu
Pychotka06 obecnie takiego przepisu w kuchni Lidla nie ma, ale weźmiemy pod uwagę Twoją sugestię :)
odpowiedz
3904 dni temu
a czy jest może przepis na rogalik drożdżowe ? :D ps. świetny przepis !
odpowiedz
3993 dni temu
A może przy okazji Świąt Wielkanocnych, Lidl mógłby wydać książkę ze słodkimi wypiekami Pana Pawła :)
odpowiedz
4006 dni temu
Robiłam je i wyszły pyszne - może nie są aż tak ładne i przez przypadek nie zrobiłam posypki ale mimo wszystko są pyszne ! Polecam :)
odpowiedz
4026 dni temu
U mnie prezent - jutro uszykuję nową porcję - może wypróbuję inne przepisy na ciasteczka. Mam nadzieję, że będzie też książka z przepisami na cistasteczka w opozycji do Pascala i Okrasy ;).
odpowiedz
4026 dni temu
Bardzo ładnie wyglądają są świetnie zapakowane! Czy to będzie słodki prezent?
odpowiedz
4026 dni temu
moje troszkę zmodyfikowałam pomyliłam się i dodałam dwa całe jajka, zmieniłam kształt. Jedyny problem, że posypka słabo się przykleja :(. tu można zobaczyć co wyszło :D http://insideproject8.blogspot.com/
odpowiedz
4028 dni temu
Acha i jeszcze jedno - do ciasta, zamiast laski wanilii, dodałam (z uwagi na dużo niższe koszty) aromatu waniliowego. Laskę wanilii użyłam tylko do posypki.
odpowiedz
4028 dni temu
Właśnie wyjęłam ostatnią partię z piekarnika :) Ciasto wyszło genialne! Nic się nie rozpadało. Skorzystałam z Waszych komentarzy i wbiłam 2 duże żółtka (L)i dałam masłą 110 g - oczywiście prawdziwego masła, 82%. Ciasto włożyłam na 10 minut do zamrażalnika i dopiero potem wałkowałam i formowałam księżyce. Piekłam 14 minut. Pyszne. Polecam. Mąż pierwszy zapytał co piekę bo pachnie w całym domu :D i już się zajada....
odpowiedz
4030 dni temu
Zrobilam wczoraj te rogaliki sa przepyszne I wcale tak mocno sie nie kruszyly moze dla tego ze uzywalam masla dobrej jakosci
odpowiedz
4031 dni temu
Ewo, dziękujemy za notkę o naszym przepisie na blogu. Rogaliki wyszły Ci przepysznie :)
odpowiedz
4031 dni temu
To już drugi Wasz przepis, który wypróbowałam - rogaliki są cudowne! :) http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/11/kuchnia-lidla-kruche-rogaliki-waniliowo_27.html
odpowiedz
4031 dni temu
To już drugi przepis, który wypróbowałam - jest cudowny! :)
odpowiedz
4032 dni temu
Ilovebake, tak większa ilość masła może nieco zapobiec kruszeniu się ciasta. Jeśli ciasto się mocno kruszy można je również schłodzić przed formowaniem. Ważne jest także by używać prawdziwego masła, o zawartości tłuszczu minimum 82%
odpowiedz
4032 dni temu
I ja dzisiaj zabrałam się za ich wykonanie. Faktycznie nie wiem jak je uformować tak się rozpadają. Macie jakiś pomysł, może więcej masła?
odpowiedz
4036 dni temu
Dziś zrobiłam te ciasteczka , pychotka !!! Rozeszły się od razu, a myślałam że będę miała słodki zapas na cały weekend :( Skusiłam się na małą zmianę jeśli chodzi o ich robienie i zamiast własnoręcznych księżyców postanowiłam użyć foremek do wykrajania. Efekt fajny, ale przeznaczony dla cierpliwych, bo ciasto niemiłosiernie się rozpadało i miałam ogromny problem z przenoszeniem ich na blachę :( Następnym razem po prostu zrobię księżyce... no i z większej ilości ciasta :) Polecam !!!
odpowiedz
4040 dni temu
Dziękuję! mam odpowiednie foremki , co wyjdzie ? powiem jak zrobię !
odpowiedz
4040 dni temu
iwetta - Ja część robiłem właśnie w ten sposób że rozwałkowane na odpowiednią grubość ciasto ciąłem na paski i z pasków wycinałem mniejsze kawałki, po czym formowałem z nich rogaliki. Spokojnie da radę wycinać ciastka :)
odpowiedz
4041 dni temu
Dzień dobry !Czy mogłabym rozwałkować, na odpowiednią grubość ciasto i wycinać !?Mam problem z formowaniem !
odpowiedz
4042 dni temu
Pomijając fakt że ciasto mi się kruszyło (pewnie za małe żóltko) to same ciasteczka wyszły rewelacyjnie! Gdyby nie fakt że dłonie mnie teraz bolą od wyrabiania ciasta i formowania rogalików to pewnie zrobiłbym następną porcję, mimo tego że z tych proporcji wyszło mi ponad 40 małych rogalików. Polecam ten przepis bo ciasteczka wychodzą pyszne :-)
odpowiedz
4047 dni temu
MainMan - być może żółtka były nieco za małe, przez co ciasto nie było wystarczająco wilgotne i dlatego się tak mocno kruszyło. Aniu - cieszymy się bardzo, że smakowały! Magdo - koniecznie podziel się z nami wrażeniami :)
odpowiedz
4047 dni temu
Składniki już kupione w Lidlu za niedługo będę je rzygotowywac,fajny przepis pana Pawła.
odpowiedz
4047 dni temu
Zrobiłam dziś rogaliki i ciężko jest doprowadzić do zespolenia ciasta. Troszkę się namęczyłam ale efekt smaczny :)))
odpowiedz
4048 dni temu
P. Dorotka z Moich Wypiekow podawała kilka dni temu przepis na rogale św. Marcina :-)
odpowiedz
4049 dni temu
Szkoda,że nie ma przepisu na rogale św.Marcina
odpowiedz
4049 dni temu
Ciasto zrobione wg proporcji kruszy się niemiłosiernie, uniemożliwiając formownie. Coś zrobiłem źle - czy proporcje są dziwne ?
odpowiedz
zobacz wszystkie