Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek,
- sito,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- miskę.
- drewnianą łyżkę,
- widelec,
- małą miseczkę,
- praskę do czosnku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TORTELLINI
W garnku zagotuj wodę na tortellini i posól ją, tak aby w smaku przypominała wodę morską. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pierożki i gotuj, aż staną się al dente (zgodnie ze wskazówką na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedź je, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok do wystygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie pokrój w kostkę paprykę, a pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Bazylię poszatkuj drobno i wrzuć do miseczki. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj widelcem, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Gotowy dressing dodaj do reszty składników z dużej miski, posyp parmezanem i wymieszaj. Taką sałatkę możesz przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce albo serwować od razu po zrobieniu.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!
Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!
Tortellini to malutkie pierożki, które zakorzeniły się na dobre w kuchni międzynarodowej, chociaż oryginalnie stanowią część włoskiej tradycji kulinarnej z regionu Emilia-Romania. Nietypowy kształt tych pierożków z semoliny nawiązuje do piękna fizycznego bogini Wenus (a dokładniej jej piersi), a ich przygotowywanie miało przynieść domowi szczęście.
Chociaż tortellini jada się zazwyczaj w wersji na ciepło z dodatkiem sosu, to równie pysznie sprawdzają się w wersji na zimno. Sałatka z tortellini z dodatkiem świeżych warzyw i sera to kompozycja, która skradnie serca każdego fana włoskich smaków. Nieco wyżej poznałeś już przepis na pyszną sałatkę z pierożkami. Z kolejnych akapitów dowiesz się, co zrobić, aby Twoja sałatka z tortellini stała się jeszcze lepsza. Może nawet okaże się najlepsza, z tych które jadłeś!
Prosta sałatka z tortellini — na jakie okazje ją przygotować?
Sałatka z tortellini może stać się elementem menu na wiele różnych okazji na imprezę z przyjaciółmi, urodziny, wykwintną kolację jubileuszową lub wieczorne przyjęcie w ogrodzie. Sałatka z tortellini na imprezę powinna być lekka i łatwa do zjedzenia także na stojąco, dlatego najlepiej jest serwować ją z dodatkami oraz sosem, które w razie zabrudzenia nie pozostawią nieestetycznych, trudnych do zmycia plam na ubraniach.
Na jakie jeszcze okazje pasują sałatki z tortellini? Sałatka z makaronem tortellini podana do niedzielnego obiadu z pewnością zaskoczy domowników swoim nietypowym smakiem i aromatem. Sałatka z tortellini z grillowanymi warzywami i grzybami idealnie spisze się w roli dodatku do grillowanego mięsa i kiełbas. Możesz także przyrządzić ją tak bez okazji – w roli lunchu do pracy lub późnej kolacji. Wystarczy, że dodasz do niej swoje ulubione składniki i uczta smaków gotowa!
Jak zrobić sałatkę z tortellini? Apetyczne warianty
Chciałbyś poznać przepis, dzięki któremu Twoja sałatka z tortellini stanie się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą najlepszymi pomysłami!
Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z tortellini, która skradnie serce każdego z domowników, powinieneś zastanowić się nad ich ulubionymi składnikami i dostosować je do przepisu. Nie istnieje uniwersalna sałatka z tortellini z serem czy mięsem, która będzie smakować każdemu bez wyjątku.
Bardzo ważna jest także świeżość składników oraz samego tortellini. Nawet najpyszniejszy pomidor, papryka czy ogórek nie polepszy smaku sałatki, jeśli tortellini będzie przeschnięte i ugotowane kilka godzin wcześniej. Przyrządzając sałatkę z tym składnikiem, postaraj się zrobić to na świeżo i dodać pierożki zaraz po wystygnięciu.
Są jednak takie sałatki, które zapadają w pamięć na długo po ich zjedzeniu, np. serwowana na zimno prosta sałatka z tortellini, pieczoną papryką, pomidorkami i serem feta. Równie pysznym pomysłem może okazać się sałatka z tortellini z szynką parmeńską i serem długo dojrzewającym, do której dodasz odrobinę melona lub arbuza. Co powinien zawierać przepis na idealną sałatkę z tortellini mięsnym, a co w wersji z nadzieniem serowym? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.
Co można dodać do sałatki z tortellini?
Nie wiesz, co dodać do tortellini z różnymi nadzieniami? Te pyszne pierożki doskonale komponują się z większością dostępnych składników i z łatwością zastąpią w przepisach makaron. Jak brzmi przepis na to, by Twoja sałatka z tortellini zachwyciła smakiem?
Najlepszym przepisem okaże się ten, zawierający Twoje ulubione składniki, których smaki odpowiednio się równoważą. Dobra sałatka ma w sobie nieco świeżości, kremowość, słoność, słodycz, a czasem także odrobinę ostrości.
Co można dodać do sałatki z tortellini z nadzieniem serowym, żeby osiągnąć harmonię smaków?
Do serowego nadzienia doskonale pasują brokuły, szynka, fasola i fasolka szparagowa, a także tuńczyk. Sałatka z tortellini, w których nadzieniu znajduje się ser, idealnie będzie smakować z kukurydzą i szynką. Sałatka z tortellini i serem żółtym może zostać wzbogacona także o pomidorki koktajlowe, podsmażone paski z cukinii oraz sos na bazie majonezu.
W przypadku tortellini z nadzieniem mięsnym warto dla odświeżenia dodać do swojej sałatki odrobinę liści np. szpinak, roszponkę lub rukolę. Mięsne tortellini bardzo lubią się z pomidorami i serami – spróbuj wykorzystać je w swojej sałatce, a na pewno uda Ci się stworzyć przepyszną kompozycję smaków!!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Kremowa zupa tortellini
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Twarożek tofu z warzywami
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Sos do ravioli
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- EKSPRESOWY BIGOS
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Sos koperkowy
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Gnocchi dyniowe
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Grzyby marynowane
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Ryba pod kruszonką na parze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)