Pizza z tortilli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię o średnicy 30 cm z pokrywką,
  • papier do pieczenia,
  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • pędzelek do smarowania,
  • blachę do pieczenia.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Jeśli wybrałeś sposób przygotowywania w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 200 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

TORTILLA Z PIEKARNIKA:

KROK 1: UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.

KROK 3: NAKŁADAMY DODATKI

Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.

KROK 4: WYPIEKAMY PIZZĘ

Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.

TORTILLA Z PATELNI:

KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ

Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.

KROK 3: NAKŁADAMY SKŁADNIKI

Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.

KROK 4: SMAŻYMY PIZZĘ

Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.

KROK 5: WYKAŃCZAMY PIZZĘ

Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Przepis na pizzę z tortilli – ekspresowa pizza!

Pizza z tortilli to pomysł, który idealnie sprawdzi się, kiedy brak nam czasu. Pizza na tortilli jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jeśli użyje się do tego gotowej tortilli – trwa to tyle, co nic. Nie dziwi zatem, że tortilla-pizza stała się tak popularna.

Pizza-tortilla nie jest wymagająca. Nawet samodzielnie przygotowane ciasto na tortille nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Pizza z tortilli to innowacyjny pomysł, który może być przygotowany na dwa sposoby – w piekarniku lub na patelni. Co zrobić, żeby pizza na spodzie z tortilli smakowała wyjątkowo i podobnie do klasycznej wersji?

Ekspresowa fit pizza na tortilli

Tortilla à la pizza to świetne połączenie wygody i smaku, które przenosi tradycyjną formę pizzy na nowy poziom. Pizza z placka tortilli może być przyrządzana na bazie pomidorów (w wersji rosso), jak i bez w wersji bianca (z dodatkiem oliwy i sera), ale to nie wszystko. Pizza na tortilli może być zrobiona w wersji fit bez sera, z samymi pomidorami i innymi warzywami.

Jeśli marzy Ci się fit pizza na tortilli, koniecznie spróbuj wykorzystać do jej przygotowania klasyczny przepis na sos do pizzy Marinara. Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem czosnku jest niskokaloryczny, dlatego ze spokojem można zjeść go w trakcie diety odchudzającej, pod warunkiem że zdecydujesz się na tortillę z mąki pełnoziarnistej. Pizza z tortilli z piekarnika może powstać w wielu wersjach, smakach, a nawet rozmiarach (np. wycinając z tortilli pizzerinki).

Do przygotowania tortilli w wersji fit polecamy własnoręcznie przygotować ciasto – nie trwa to długo, a daje możliwość kontrolowania składników, ich jakości oraz ilości kalorii. Do wypiekania tortilli potrzebna Ci będzie mąka pełnoziarnista lub kukurydziana, sól, woda i odrobina oliwy z oliwek.

Składniki suche należy wymieszać, potem dodać wodę i oliwę i ponownie wymieszać za pomocą ręki lub łyżki. Masę wykłada się na blat oprószony mąką, a potem wyrabia rękoma przez 2-3 minuty. Z ciasta formuje się kulki, które potem należy rozwałkować i podsmażyć na patelni lub grillu po 1-2 minuty z każdej ze stron. Po wstępnym podsmażeniu dodaje się sos i inne składniki. Do pizzy możesz dobrać dowolne składniki, pamiętaj tylko o tym, aby sprawdzić ich kaloryczność.

Przepis na pizzę z tortilli z piekarnika – to prostsze, niż myślisz!

Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przyrządzenie własnego ciasta na pizzę z piekarnika jest tak samo proste, jak pizza z tortilli fit. Do jej przygotowania potrzeba mąki pszennej, soli, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Pizza na tortilli powstaje poprzez wymieszanie ze sobą tych składników oraz ich późniejsze wyrobienie na płaski placuszek. Rozwałkowany placek musi na 2-3 minuty trafić do pieca ustawionego na co najmniej 200 stopni C. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, można wyciągnąć go z pieca i nałożyć na niego sos oraz dodatki.

Pizza z gotowych placków tortilli może wylądować w piekarniku od razu po wyciągnięciu z opakowania. Jakie składniki pasują do pizzy przyrządzanej w piekarniku? Tutaj nie ma ograniczeń – jeśli nie liczysz kcal w Twojej pizzy na tortilli, to możesz dodać do niej kilka rodzajów sera, pomidory oraz ulubioną wędlinę. Możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami sosów albo zdecydować się na bardziej tradycyjne połączenie np. pizzę z serem i pepperoni. Wybór należy do Ciebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!