
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię o średnicy 30 cm z pokrywką,
- papier do pieczenia,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- pędzelek do smarowania,
- blachę do pieczenia.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jeśli wybrałeś sposób przygotowywania w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 200 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
TORTILLA Z PIEKARNIKA:
KROK 1: UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.
KROK 3: NAKŁADAMY DODATKI
Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.
KROK 4: WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.
TORTILLA Z PATELNI:
KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ
Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.
KROK 3: NAKŁADAMY SKŁADNIKI
Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.
KROK 4: SMAŻYMY PIZZĘ
Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
KROK 5: WYKAŃCZAMY PIZZĘ
Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Przepis na pizzę z tortilli – ekspresowa pizza!
Pizza z tortilli to pomysł, który idealnie sprawdzi się, kiedy brak nam czasu. Pizza na tortilli jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jeśli użyje się do tego gotowej tortilli – trwa to tyle, co nic. Nie dziwi zatem, że tortilla-pizza stała się tak popularna.
Pizza-tortilla nie jest wymagająca. Nawet samodzielnie przygotowane ciasto na tortille nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Pizza z tortilli to innowacyjny pomysł, który może być przygotowany na dwa sposoby – w piekarniku lub na patelni. Co zrobić, żeby pizza na spodzie z tortilli smakowała wyjątkowo i podobnie do klasycznej wersji?
Ekspresowa fit pizza na tortilli
Tortilla à la pizza to świetne połączenie wygody i smaku, które przenosi tradycyjną formę pizzy na nowy poziom. Pizza z placka tortilli może być przyrządzana na bazie pomidorów (w wersji rosso), jak i bez w wersji bianca (z dodatkiem oliwy i sera), ale to nie wszystko. Pizza na tortilli może być zrobiona w wersji fit bez sera, z samymi pomidorami i innymi warzywami.
Jeśli marzy Ci się fit pizza na tortilli, koniecznie spróbuj wykorzystać do jej przygotowania klasyczny przepis na sos do pizzy Marinara. Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem czosnku jest niskokaloryczny, dlatego ze spokojem można zjeść go w trakcie diety odchudzającej, pod warunkiem że zdecydujesz się na tortillę z mąki pełnoziarnistej. Pizza z tortilli z piekarnika może powstać w wielu wersjach, smakach, a nawet rozmiarach (np. wycinając z tortilli pizzerinki).
Do przygotowania tortilli w wersji fit polecamy własnoręcznie przygotować ciasto – nie trwa to długo, a daje możliwość kontrolowania składników, ich jakości oraz ilości kalorii. Do wypiekania tortilli potrzebna Ci będzie mąka pełnoziarnista lub kukurydziana, sól, woda i odrobina oliwy z oliwek.
Składniki suche należy wymieszać, potem dodać wodę i oliwę i ponownie wymieszać za pomocą ręki lub łyżki. Masę wykłada się na blat oprószony mąką, a potem wyrabia rękoma przez 2-3 minuty. Z ciasta formuje się kulki, które potem należy rozwałkować i podsmażyć na patelni lub grillu po 1-2 minuty z każdej ze stron. Po wstępnym podsmażeniu dodaje się sos i inne składniki. Do pizzy możesz dobrać dowolne składniki, pamiętaj tylko o tym, aby sprawdzić ich kaloryczność.
Przepis na pizzę z tortilli z piekarnika – to prostsze, niż myślisz!
Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przyrządzenie własnego ciasta na pizzę z piekarnika jest tak samo proste, jak pizza z tortilli fit. Do jej przygotowania potrzeba mąki pszennej, soli, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Pizza na tortilli powstaje poprzez wymieszanie ze sobą tych składników oraz ich późniejsze wyrobienie na płaski placuszek. Rozwałkowany placek musi na 2-3 minuty trafić do pieca ustawionego na co najmniej 200 stopni C. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, można wyciągnąć go z pieca i nałożyć na niego sos oraz dodatki.
Pizza z gotowych placków tortilli może wylądować w piekarniku od razu po wyciągnięciu z opakowania. Jakie składniki pasują do pizzy przyrządzanej w piekarniku? Tutaj nie ma ograniczeń – jeśli nie liczysz kcal w Twojej pizzy na tortilli, to możesz dodać do niej kilka rodzajów sera, pomidory oraz ulubioną wędlinę. Możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami sosów albo zdecydować się na bardziej tradycyjne połączenie np. pizzę z serem i pepperoni. Wybór należy do Ciebie!
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
- Pancakes z borówkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)