Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię o średnicy 30 cm z pokrywką,
- papier do pieczenia,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- pędzelek do smarowania,
- blachę do pieczenia.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jeśli wybrałeś sposób przygotowywania w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 200 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
TORTILLA Z PIEKARNIKA:
KROK 1: UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.
KROK 3: NAKŁADAMY DODATKI
Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.
KROK 4: WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.
TORTILLA Z PATELNI:
KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ
Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.
KROK 3: NAKŁADAMY SKŁADNIKI
Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.
KROK 4: SMAŻYMY PIZZĘ
Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
KROK 5: WYKAŃCZAMY PIZZĘ
Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Przepis na pizzę z tortilli – ekspresowa pizza!
Pizza z tortilli to pomysł, który idealnie sprawdzi się, kiedy brak nam czasu. Pizza na tortilli jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jeśli użyje się do tego gotowej tortilli – trwa to tyle, co nic. Nie dziwi zatem, że tortilla-pizza stała się tak popularna.
Pizza-tortilla nie jest wymagająca. Nawet samodzielnie przygotowane ciasto na tortille nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Pizza z tortilli to innowacyjny pomysł, który może być przygotowany na dwa sposoby – w piekarniku lub na patelni. Co zrobić, żeby pizza na spodzie z tortilli smakowała wyjątkowo i podobnie do klasycznej wersji?
Ekspresowa fit pizza na tortilli
Tortilla à la pizza to świetne połączenie wygody i smaku, które przenosi tradycyjną formę pizzy na nowy poziom. Pizza z placka tortilli może być przyrządzana na bazie pomidorów (w wersji rosso), jak i bez w wersji bianca (z dodatkiem oliwy i sera), ale to nie wszystko. Pizza na tortilli może być zrobiona w wersji fit bez sera, z samymi pomidorami i innymi warzywami.
Jeśli marzy Ci się fit pizza na tortilli, koniecznie spróbuj wykorzystać do jej przygotowania klasyczny przepis na sos do pizzy Marinara. Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem czosnku jest niskokaloryczny, dlatego ze spokojem można zjeść go w trakcie diety odchudzającej, pod warunkiem że zdecydujesz się na tortillę z mąki pełnoziarnistej. Pizza z tortilli z piekarnika może powstać w wielu wersjach, smakach, a nawet rozmiarach (np. wycinając z tortilli pizzerinki).
Do przygotowania tortilli w wersji fit polecamy własnoręcznie przygotować ciasto – nie trwa to długo, a daje możliwość kontrolowania składników, ich jakości oraz ilości kalorii. Do wypiekania tortilli potrzebna Ci będzie mąka pełnoziarnista lub kukurydziana, sól, woda i odrobina oliwy z oliwek.
Składniki suche należy wymieszać, potem dodać wodę i oliwę i ponownie wymieszać za pomocą ręki lub łyżki. Masę wykłada się na blat oprószony mąką, a potem wyrabia rękoma przez 2-3 minuty. Z ciasta formuje się kulki, które potem należy rozwałkować i podsmażyć na patelni lub grillu po 1-2 minuty z każdej ze stron. Po wstępnym podsmażeniu dodaje się sos i inne składniki. Do pizzy możesz dobrać dowolne składniki, pamiętaj tylko o tym, aby sprawdzić ich kaloryczność.
Przepis na pizzę z tortilli z piekarnika – to prostsze, niż myślisz!
Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przyrządzenie własnego ciasta na pizzę z piekarnika jest tak samo proste, jak pizza z tortilli fit. Do jej przygotowania potrzeba mąki pszennej, soli, ciepłej wody i oliwy z oliwek. Pizza na tortilli powstaje poprzez wymieszanie ze sobą tych składników oraz ich późniejsze wyrobienie na płaski placuszek. Rozwałkowany placek musi na 2-3 minuty trafić do pieca ustawionego na co najmniej 200 stopni C. Gdy zacznie delikatnie się rumienić, można wyciągnąć go z pieca i nałożyć na niego sos oraz dodatki.
Pizza z gotowych placków tortilli może wylądować w piekarniku od razu po wyciągnięciu z opakowania. Jakie składniki pasują do pizzy przyrządzanej w piekarniku? Tutaj nie ma ograniczeń – jeśli nie liczysz kcal w Twojej pizzy na tortilli, to możesz dodać do niej kilka rodzajów sera, pomidory oraz ulubioną wędlinę. Możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami sosów albo zdecydować się na bardziej tradycyjne połączenie np. pizzę z serem i pepperoni. Wybór należy do Ciebie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)