![Pizza z patelni Pizza z patelni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/6fdc03eb3c59-155770cda33a-kw42-2023-lidl-pizza-z-patelni.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- małą miskę,
- łyżkę,
- trzy duże miski,
- folię spożywczą,
- nóż,
- patelnie o średnicy 30 cm z pokrywką,
- deskę do krojenia,
- wałek,
- przecierak z grubymi oczkami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: AKTYWUJEMY DROŻDŻE
W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.
KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.
KROK 3: ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
KROK 4: DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.
KROK 2: SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI
Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.
KROK 3: SERWUJEMY PIZZĘ
Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
![Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/17182006e070-b8808cab9e10-kw42-2023-lidl-pizza-neapolitanska-przepis-na-klasyczna-neapolitane.webp)
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
![Pizza z tortilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/16b49a601b8e-6bf4043b0440-kw42-2023-lidl-pizza-z-tortilli.webp)
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
![Pizza bez drożdży](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/51dd1f541d6f-3f9327c51a80-kw42-2023-lidl-pizza-bez-drozdzy.webp)
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
![Pizza rzymska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d72bc2367ed-09c96024849c-kw42-2023-lidl-pizza-rzymska.webp)
Pizza z patelni — przepis, który warto zapamiętać!
Pizza z patelni to sposób na udany posiłek we włoskim stylu, który przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej pizzy. Pizza na patelni robiona jest z mąki, ciepłej wody i drożdży wymieszanych z cukrem, który wzmaga ich pracę, czyniąc ciasto bardziej wyrośniętym i pulchnym. Przepis na pizzę z patelni powstał jako reakcja na wydłużony czas oczekiwania na tradycyjnie wyrastające ciasto.
Szybka pizza z patelni nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności czy precyzji, a do jej wykonania nie potrzeba pieca nagrzewającego się do niesamowicie wysokich temperatur. W jaki sposób przygotować ten rodzaj pizzy? Poznaj kilka trików, dzięki którym Twoja pizza na patelni będzie gotowa w prawie 5 minut.
Jak zrobić pizzę na patelni? To banalnie proste!
Szybka pizza na patelni z drożdżami – jak ją zrobić? Przepis na pizzę na patelni jest banalnie prosty. Do powstania idealnej, pulchnej pizzy bez piekarnika potrzebne Ci będą świeże składniki wysokiej jakości: dobra mąka przeznaczona do wypiekania pizzy, soczyste pomidory, wysokogatunkowa mozzarella oraz drożdże, oliwa i woda. Mając wszystkie te składniki, w łatwy sposób zrobisz szybką pizzę na patelni.
Ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć, jest przygotowanie zaczynu z drożdży, wody oraz cukru w odpowiednich proporcjach. Użycie zbyt małej ilości cukru sprawi, że drożdże będą mniej pracować, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno i stanie się zakalcowate. Przyrządzając ciasto, nie można zapomnieć także o soli, by odpowiednio wyważyć smaki.
Gotowy zaczyn należy wymieszać z mąką i wyrobić z niego elastyczne, sprężyste ciasto, które należy odłożyć do wyrośnięcia i dojrzewania. Ciasto powinno mieć na to trochę czasu – najlepiej godzinę lub 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formuje się w kulkę, a potem wałkuje na płaski placuszek, który smaży się na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W tym momencie dodaje się sos i inne dodatki, a po kilku minutach można cieszyć się aromatyczną, pulchną pizzą na patelnię z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.
Pizza z patelni na gotowym spodzie – jak przyspieszyć szybki przepis?
Wiesz już, jak zrobić pizzę na patelni z własnoręcznie wykonanego ciasta, a co jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie? Czy da się przyspieszyć cały ten proces? Ratunkiem może okazać się dostępny w Lidlu gotowy spód do pizzy na patelnię. Możesz posłużyć się także gotowym ciastem drożdżowym i wykroić z niego placek.
Włoska pizza z patelni na gotowym spodzie będzie równie smaczna, co ta zrobiona własnoręcznie – wystarczy, że dodasz do niej ulubione składniki.
Wskazówka na pizzę z patelni od Kuchni Lidla – pamiętaj o kilku akcentach
Jak zrobić pizzę na patelni, która będzie smakowała równie dobrze, co tradycyjna? Kluczem jest odpowiednie wygarowanie ciasta. Nie skracaj czasu podanego w przepisach, gdyż może to całkiem zrujnować smak i wygląd pizzy. Postaraj się także, aby dobrze natłuścić patelnię przed smażeniem lub ułożyć na niej papier do pieczenia – inaczej pizza może zbytnio przykleić się do dna naczynia. Swoją szybką pizzę z patelni ozdób ulubionymi, świeżymi dodatkami – serem, szynką, odrobiną ziół i ciesz się jej pysznym smakiem.
Ten przepis nie może się nie udać! Już dziś życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Kanapki według Karola Okrasy
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Shake z gruszką i marcepanem
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Boczniaki po kaszubsku
- Kawowe babeczki z kubka
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Pizza z tortilli
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Sałatka warzywne ciastko
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Ravioli z dynią
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Bezmięsne udka serowe
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Komentarze (0)