Pizza z patelni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • małą miskę,
  • łyżkę,
  • trzy duże miski,
  • folię spożywczą,
  • nóż,
  • patelnie o średnicy 30 cm z pokrywką,
  • deskę do krojenia,
  • wałek,
  • przecierak z grubymi oczkami.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: AKTYWUJEMY DROŻDŻE

W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.

KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.

KROK 3: ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

KROK 4: DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.

DODATKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.

KROK 2: SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI

Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.

KROK 3: SERWUJEMY PIZZĘ

Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Pizza z patelni — przepis, który warto zapamiętać!

Pizza z patelni to sposób na udany posiłek we włoskim stylu, który przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej pizzy. Pizza na patelni robiona jest z mąki, ciepłej wody i drożdży wymieszanych z cukrem, który wzmaga ich pracę, czyniąc ciasto bardziej wyrośniętym i pulchnym. Przepis na pizzę z patelni powstał jako reakcja na wydłużony czas oczekiwania na tradycyjnie wyrastające ciasto.

Szybka pizza z patelni nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności czy precyzji, a do jej wykonania nie potrzeba pieca nagrzewającego się do niesamowicie wysokich temperatur. W jaki sposób przygotować ten rodzaj pizzy? Poznaj kilka trików, dzięki którym Twoja pizza na patelni będzie gotowa w prawie 5 minut.

Jak zrobić pizzę na patelni? To banalnie proste!

Szybka pizza na patelni z drożdżami – jak ją zrobić? Przepis na pizzę na patelni jest banalnie prosty. Do powstania idealnej, pulchnej pizzy bez piekarnika potrzebne Ci będą świeże składniki wysokiej jakości: dobra mąka przeznaczona do wypiekania pizzy, soczyste pomidory, wysokogatunkowa mozzarella oraz drożdże, oliwa i woda. Mając wszystkie te składniki, w łatwy sposób zrobisz szybką pizzę na patelni.

Ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć, jest przygotowanie zaczynu z drożdży, wody oraz cukru w odpowiednich proporcjach. Użycie zbyt małej ilości cukru sprawi, że drożdże będą mniej pracować, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno i stanie się zakalcowate. Przyrządzając ciasto, nie można zapomnieć także o soli, by odpowiednio wyważyć smaki.

Gotowy zaczyn należy wymieszać z mąką i wyrobić z niego elastyczne, sprężyste ciasto, które należy odłożyć do wyrośnięcia i dojrzewania. Ciasto powinno mieć na to trochę czasu – najlepiej godzinę lub 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formuje się w kulkę, a potem wałkuje na płaski placuszek, który smaży się na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W tym momencie dodaje się sos i inne dodatki, a po kilku minutach można cieszyć się aromatyczną, pulchną pizzą na patelnię z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.

Pizza z patelni na gotowym spodzie – jak przyspieszyć szybki przepis?

Wiesz już, jak zrobić pizzę na patelni z własnoręcznie wykonanego ciasta, a co jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie? Czy da się przyspieszyć cały ten proces? Ratunkiem może okazać się dostępny w Lidlu gotowy spód do pizzy na patelnię. Możesz posłużyć się także gotowym ciastem drożdżowym i wykroić z niego placek.

Włoska pizza z patelni na gotowym spodzie będzie równie smaczna, co ta zrobiona własnoręcznie – wystarczy, że dodasz do niej ulubione składniki.

Wskazówka na pizzę z patelni od Kuchni Lidla – pamiętaj o kilku akcentach

Jak zrobić pizzę na patelni, która będzie smakowała równie dobrze, co tradycyjna? Kluczem jest odpowiednie wygarowanie ciasta. Nie skracaj czasu podanego w przepisach, gdyż może to całkiem zrujnować smak i wygląd pizzy. Postaraj się także, aby dobrze natłuścić patelnię przed smażeniem lub ułożyć na niej papier do pieczenia – inaczej pizza może zbytnio przykleić się do dna naczynia. Swoją szybką pizzę z patelni ozdób ulubionymi, świeżymi dodatkami – serem, szynką, odrobiną ziół i ciesz się jej pysznym smakiem.

Ten przepis nie może się nie udać! Już dziś życzymy smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!