
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- małą miskę,
- łyżkę,
- trzy duże miski,
- folię spożywczą,
- nóż,
- patelnie o średnicy 30 cm z pokrywką,
- deskę do krojenia,
- wałek,
- przecierak z grubymi oczkami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: AKTYWUJEMY DROŻDŻE
W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.
KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.
KROK 3: ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
KROK 4: DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.
KROK 2: SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI
Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.
KROK 3: SERWUJEMY PIZZĘ
Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z patelni — przepis, który warto zapamiętać!
Pizza z patelni to sposób na udany posiłek we włoskim stylu, który przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej pizzy. Pizza na patelni robiona jest z mąki, ciepłej wody i drożdży wymieszanych z cukrem, który wzmaga ich pracę, czyniąc ciasto bardziej wyrośniętym i pulchnym. Przepis na pizzę z patelni powstał jako reakcja na wydłużony czas oczekiwania na tradycyjnie wyrastające ciasto.
Szybka pizza z patelni nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności czy precyzji, a do jej wykonania nie potrzeba pieca nagrzewającego się do niesamowicie wysokich temperatur. W jaki sposób przygotować ten rodzaj pizzy? Poznaj kilka trików, dzięki którym Twoja pizza na patelni będzie gotowa w prawie 5 minut.
Jak zrobić pizzę na patelni? To banalnie proste!
Szybka pizza na patelni z drożdżami – jak ją zrobić? Przepis na pizzę na patelni jest banalnie prosty. Do powstania idealnej, pulchnej pizzy bez piekarnika potrzebne Ci będą świeże składniki wysokiej jakości: dobra mąka przeznaczona do wypiekania pizzy, soczyste pomidory, wysokogatunkowa mozzarella oraz drożdże, oliwa i woda. Mając wszystkie te składniki, w łatwy sposób zrobisz szybką pizzę na patelni.
Ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć, jest przygotowanie zaczynu z drożdży, wody oraz cukru w odpowiednich proporcjach. Użycie zbyt małej ilości cukru sprawi, że drożdże będą mniej pracować, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno i stanie się zakalcowate. Przyrządzając ciasto, nie można zapomnieć także o soli, by odpowiednio wyważyć smaki.
Gotowy zaczyn należy wymieszać z mąką i wyrobić z niego elastyczne, sprężyste ciasto, które należy odłożyć do wyrośnięcia i dojrzewania. Ciasto powinno mieć na to trochę czasu – najlepiej godzinę lub 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formuje się w kulkę, a potem wałkuje na płaski placuszek, który smaży się na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W tym momencie dodaje się sos i inne dodatki, a po kilku minutach można cieszyć się aromatyczną, pulchną pizzą na patelnię z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.
Pizza z patelni na gotowym spodzie – jak przyspieszyć szybki przepis?
Wiesz już, jak zrobić pizzę na patelni z własnoręcznie wykonanego ciasta, a co jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie? Czy da się przyspieszyć cały ten proces? Ratunkiem może okazać się dostępny w Lidlu gotowy spód do pizzy na patelnię. Możesz posłużyć się także gotowym ciastem drożdżowym i wykroić z niego placek.
Włoska pizza z patelni na gotowym spodzie będzie równie smaczna, co ta zrobiona własnoręcznie – wystarczy, że dodasz do niej ulubione składniki.
Wskazówka na pizzę z patelni od Kuchni Lidla – pamiętaj o kilku akcentach
Jak zrobić pizzę na patelni, która będzie smakowała równie dobrze, co tradycyjna? Kluczem jest odpowiednie wygarowanie ciasta. Nie skracaj czasu podanego w przepisach, gdyż może to całkiem zrujnować smak i wygląd pizzy. Postaraj się także, aby dobrze natłuścić patelnię przed smażeniem lub ułożyć na niej papier do pieczenia – inaczej pizza może zbytnio przykleić się do dna naczynia. Swoją szybką pizzę z patelni ozdób ulubionymi, świeżymi dodatkami – serem, szynką, odrobiną ziół i ciesz się jej pysznym smakiem.
Ten przepis nie może się nie udać! Już dziś życzymy smacznego!
Zobacz przepisy
na lato
- Dressing musztardowo-miodowy
- Grillowana cukinia
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)