Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- małą miskę,
- łyżkę,
- trzy duże miski,
- folię spożywczą,
- nóż,
- patelnie o średnicy 30 cm z pokrywką,
- deskę do krojenia,
- wałek,
- przecierak z grubymi oczkami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: AKTYWUJEMY DROŻDŻE
W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.
KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.
KROK 3: ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
KROK 4: DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.
KROK 2: SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI
Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.
KROK 3: SERWUJEMY PIZZĘ
Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
Pizza z patelni — przepis, który warto zapamiętać!
Pizza z patelni to sposób na udany posiłek we włoskim stylu, który przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej pizzy. Pizza na patelni robiona jest z mąki, ciepłej wody i drożdży wymieszanych z cukrem, który wzmaga ich pracę, czyniąc ciasto bardziej wyrośniętym i pulchnym. Przepis na pizzę z patelni powstał jako reakcja na wydłużony czas oczekiwania na tradycyjnie wyrastające ciasto.
Szybka pizza z patelni nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności czy precyzji, a do jej wykonania nie potrzeba pieca nagrzewającego się do niesamowicie wysokich temperatur. W jaki sposób przygotować ten rodzaj pizzy? Poznaj kilka trików, dzięki którym Twoja pizza na patelni będzie gotowa w prawie 5 minut.
Jak zrobić pizzę na patelni? To banalnie proste!
Szybka pizza na patelni z drożdżami – jak ją zrobić? Przepis na pizzę na patelni jest banalnie prosty. Do powstania idealnej, pulchnej pizzy bez piekarnika potrzebne Ci będą świeże składniki wysokiej jakości: dobra mąka przeznaczona do wypiekania pizzy, soczyste pomidory, wysokogatunkowa mozzarella oraz drożdże, oliwa i woda. Mając wszystkie te składniki, w łatwy sposób zrobisz szybką pizzę na patelni.
Ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć, jest przygotowanie zaczynu z drożdży, wody oraz cukru w odpowiednich proporcjach. Użycie zbyt małej ilości cukru sprawi, że drożdże będą mniej pracować, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno i stanie się zakalcowate. Przyrządzając ciasto, nie można zapomnieć także o soli, by odpowiednio wyważyć smaki.
Gotowy zaczyn należy wymieszać z mąką i wyrobić z niego elastyczne, sprężyste ciasto, które należy odłożyć do wyrośnięcia i dojrzewania. Ciasto powinno mieć na to trochę czasu – najlepiej godzinę lub 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formuje się w kulkę, a potem wałkuje na płaski placuszek, który smaży się na patelni z rozgrzanym tłuszczem. W tym momencie dodaje się sos i inne dodatki, a po kilku minutach można cieszyć się aromatyczną, pulchną pizzą na patelnię z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.
Pizza z patelni na gotowym spodzie – jak przyspieszyć szybki przepis?
Wiesz już, jak zrobić pizzę na patelni z własnoręcznie wykonanego ciasta, a co jeśli nie masz czasu na jego przygotowanie? Czy da się przyspieszyć cały ten proces? Ratunkiem może okazać się dostępny w Lidlu gotowy spód do pizzy na patelnię. Możesz posłużyć się także gotowym ciastem drożdżowym i wykroić z niego placek.
Włoska pizza z patelni na gotowym spodzie będzie równie smaczna, co ta zrobiona własnoręcznie – wystarczy, że dodasz do niej ulubione składniki.
Wskazówka na pizzę z patelni od Kuchni Lidla – pamiętaj o kilku akcentach
Jak zrobić pizzę na patelni, która będzie smakowała równie dobrze, co tradycyjna? Kluczem jest odpowiednie wygarowanie ciasta. Nie skracaj czasu podanego w przepisach, gdyż może to całkiem zrujnować smak i wygląd pizzy. Postaraj się także, aby dobrze natłuścić patelnię przed smażeniem lub ułożyć na niej papier do pieczenia – inaczej pizza może zbytnio przykleić się do dna naczynia. Swoją szybką pizzę z patelni ozdób ulubionymi, świeżymi dodatkami – serem, szynką, odrobiną ziół i ciesz się jej pysznym smakiem.
Ten przepis nie może się nie udać! Już dziś życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)