Pieczarki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.

Burgery z pieczarkami i prażoną cebulką
Soczyste mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku to najprawdopodobniej idealny materiał na burgery w iście amerykańskim stylu. Skorzystaj z tego przepisu i przekonaj się, jak smakują!

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Krokiety z pieczarkami i serem
Szukasz pomysłu na pyszne danie, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Krokiety z pieczarkami i serem to idealna propozycja, łącząca chrupiące ciasto z aromatycznym farszem. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na przyjęcia.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Gdzie rosną pieczarki?
Pieczarka poza lasami rośnie na łąkach, w parkach, w ogródkach. Ale te, które możemy kupić w Lidlu, pochodzą ze specjalnych hodowli.
Ile kalorii mają pieczarki?
W 100 g świeżych pieczarek jest tylko 17 kalorii. Po usmażeniu kaloryczność wzrasta wielokrotnie – aż do 246 kalorii!
Jak usmażyć pieczarki?
Aby Twoje pieczarki były smaczne, chrupiące i nierozgotowane, smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed położeniem na patelni oczyść je mokrą szmatką i osusz papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane wrzuć na patelnię. Gdy będą złociste, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy należy solić pieczarki?
Pieczarki należy solić pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to wcześniej, zaczną wydzielać sok i zamiast je usmażyć, ugotujesz je.
Jak przygotować pieczarki?
Dań z pieczarek jest nieskończenie wiele! Można wymienić choćby pieczarki faszerowane, a w Kuchni Lidla mamy na nie kilka przepisów! Wypróbuj:
- pieczarki faszerowane ryżem i camembertem
- pieczarki faszerowane szpinakiem
- pieczarki z pesto i serem pleśniowym
Równie smaczne będą te z grilla czy smażone na złoty kolor dodawane do ryb lub mięs. Bez pieczarek nie byłoby pizzy czy zapiekanki. Są świetnym dodatkiem do farszów, gołąbków, naleśników, krokietów, pierogów, tart itd. Mogą być podstawą zup, kremów i sosów.
5 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami!
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Grzybowe carrpaccio
- Tosty z piwnymi pieczarkami
- Zapiekanka szpinakowa z oliwkami, pieczarkami i salami
- Pieczony ser brie z pieczarkami
Jak przygotować pieczarki do pizzy?
Pizza z pieczarkami jest u nas bardzo popularna. Są różne szkoły, jeśli chodzi o przygotowanie do niej pieczarek. Na pewno trzeba je oczyścić i osuszyć. Następnie cieniutko pokroić w plasterki. Niektórzy przesmażają je potem z cebulką. Inni kładą na cieście posmarowanym sosem pomidorowym pokrojone w półksiężyce surowe grzyby. Sam zadecyduj, jak Ci bardziej smakuje! A przepisy na pizzę znajdziesz tu.
Jak zamarynować pieczarki?
Świetną przekąską będą marynowane pieczarki. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ten: pieczarki podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki. Dolewamy 50 ml sherry i łyżeczkę octu. Przelewamy wszystko do miseczki i marynujemy ok. 2 godzin. A potem delektujemy się ich smakiem! A jeśli szukasz dokładnych przepisów, wypróbuj te:
Jak przechowywać pieczarki?
Oczyszczone pieczarki przechowasz w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Białe wytrzymają do 4 dni, brązowe nawet 6! Ale pamiętaj, że jeśli chcesz jeść grzyby surowe, powinny być świeże.
Jak mrozić pieczarki?
Jeśli masz dużo pieczarek, których nie wykorzystasz od razu, możesz je zamrozić. Po rozmrożeniu będą się jednak nadawały jedynie do potraw gotowanych czy smażonych, nie do jedzenia na surowo. Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu, pokrój je na kawałki. Podziel na mniejsze porcje. Włóż do woreczków lub pojemników i tak przygotowane prosto do zamrażarki.
Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały?
Lubisz dodawać świeże pieczarki do kanapek czy sałatki, ale boisz się, że ściemnieją? Nie stanie się tak, jeśli po pokrojeniu skropisz je sokiem z cytryny.
Od kiedy dziecko może jeść pieczarki?
Grzyby są ciężkostrawne, lepiej więc nie karmić nimi małych dzieci. Nawet w przypadku kilkulatka trzeba z pieczarkami uważać. Ważne, żeby grzyby były ze sprawdzonego źródła – najlepiej hodowlane ze sklepu. Leśne pieczarki można pomylić z bardzo trującym muchomorem sromotnikowym.