Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 195°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy w dość cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy je na złoty kolor, z dodatkiem soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Plastry boczku kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do miski wraz z mielonym mięsem, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa.
KROK 3: FORMUJEMY BURGERY
Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Przygotowane wcześniej mięso dzielimy na trzy części i każdą z nich wyrabiamy w dłoniach na kulkę, którą następnie spłaszczamy i formujemy z niej burgera o grubości ok. 1,5 cm. Gotowe burgery z jednej strony delikatnie znaczymy nożem, aby powstała kratka.
KROK 4: OBSMAŻAMY BURGERY
Uformowane burgery krótko obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, aby nabrały brązowego koloru.
KROK 5: ZAPIEKAMY BURGERY Z SEREM I PIECZARKAMI
Obsmażone burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy na nich pieczarki i plastry sera. Tak przygotowane burgery zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 195°C przez ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi.
KROK 6: PODSMAŻAMY BRIOSZKI
Na patelni, na której smażyliśmy burgery, podsmażamy przekrojone na pół bułki.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki i dodajemy do nich majonez oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 8: SKŁADAMY BURGERY
Na dolne połowy bułek wykładamy po sporej łyżce sosu. Na to wykładamy po burgerze zapieczonym z serem i pieczarkami. Górne połowy bułek również smarujemy sosem i oprószamy prażoną cebulką. Burgery składamy w całość i podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)