Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę wyłożoną pergaminem
- rozgrzej piekarnik do 190-200⁰C
KROK 1
Pokrojony w kostkę boczek rumienimy na suchej patelni. Boczek zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy szeroką częścią noża i przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, mięso mielone, posiekaną ostrą papryczkę (zostawiamy trochę do przygotowania majonezu). Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Masę dokładnie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Mięso dzielimy na 5 porcji. Deskę i dłonie natłuszczamy i formujemy płaskie kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, na którym partiami smażymy przygotowane burgery – na patelni jednocześnie smażymy maksymalnie 3 kotlety. Każdą porcję mięsa opiekamy około 3-4 minut z każdej strony. Burgery przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190-200⁰C i pieczemy przez 10 minut.
KROK 2
Do wysokiego naczynia wrzucamy 2 surowe żółtka, łyżeczkę musztardy, niewielką ilość ostrej papryczki, garść gałązek bazylii oraz niewielką ilość soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy, cały czas mieszając, dolewamy olej słonecznikowy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
KROK 3
Kiszone ogórki oraz pomidory kroimy w plastry. Chleb dzielimy na 10 porcji. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy przygotowane kromki chleba. Kotlety wyjmujemy z piekarnika. Na desce układamy kromkę, polewamy ją sosem, nakładamy kilka listków sałaty, kotlet, plasterki pomidora, ogórka, ponownie doprawiamy majonezem i układamy liść sałaty. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.
Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!
Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3360 dni temu
Problem w tym, że w wielu akademikach jest jedna kuchnia na piętro i ciężko się do tego piekarnika dostać :)
odpowiedz
2871 dni temu
albo piekarnik otworzyc bo tak zasyfiony
3361 dni temu
Karol szacun za to, że przed pokrojeniem chleba robisz znak krzyża na pieczywie. Tak uczyli nas nasi dziadkowie. Tradycja i kultura oby zawsze w naszej pamięci.
odpowiedz
3366 dni temu
Rzeczywiście trzeba namaczać tę ciecierzycę aż 12 h? (tak na opakowaniu produktu jest napisane)?
odpowiedz
3364 dni temu
Dziki, zalecamy się zastosować się do instrukcji na opakowaniu :)
3362 dni temu
A nie można po prostu zastosować ciecierzycy z puszki / słoika?
3362 dni temu
Najlepiej wziąć taką z puszki albo słoika. Nie trzeba namaczać, gotować i pilnować jej żeby nie kipiała :) Ja zawsze idę na "łatwiznę: "P
3367 dni temu
Mam jedno pytanie, nie do samego przepisu na hamburgery - ale do tego majonezu. Co spowoduje albo jak przedłuży trwałość majonezu włożona do słoika łyżka?
odpowiedz
3367 dni temu
Karolowi chodziło o to, by do majonezu nie wkładać OBLIZANEJ łyżki, gdyż bakterie na niej znajdujące się spowodują, że majonez szybko się zepsuje.