zobacz film Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę wyłożoną pergaminem
  • rozgrzej piekarnik do 190-200⁰C

KROK 1

Studencki hamburger z ciecierzycą - smażymy burgeryPokrojony w kostkę boczek rumienimy na suchej patelni. Boczek zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy szeroką częścią noża i przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, mięso mielone, posiekaną ostrą papryczkę (zostawiamy trochę do przygotowania majonezu). Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Masę dokładnie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Mięso dzielimy na 5 porcji. Deskę i dłonie natłuszczamy i formujemy płaskie kotlety.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, na którym partiami smażymy przygotowane burgery – na patelni jednocześnie smażymy maksymalnie 3 kotlety. Każdą porcję mięsa opiekamy około 3-4 minut z każdej strony. Burgery przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190-200⁰C i pieczemy przez 10 minut.

KROK 2

Studencki hamburger z ciecierzycą - robimy sosDo wysokiego naczynia wrzucamy 2 surowe żółtka, łyżeczkę musztardy, niewielką ilość ostrej papryczki, garść gałązek bazylii oraz niewielką ilość soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy, cały czas mieszając, dolewamy olej słonecznikowy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 

 

KROK 3

Studencki hamburger z ciecierzycą - smażymy chlebKiszone ogórki oraz pomidory kroimy w plastry. Chleb dzielimy na 10 porcji. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy przygotowane kromki chleba. Kotlety wyjmujemy z piekarnika. Na desce układamy kromkę, polewamy ją sosem, nakładamy kilka listków sałaty, kotlet, plasterki pomidora, ogórka, ponownie doprawiamy majonezem i układamy liść sałaty. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    3360 dni temu
    Problem w tym, że w wielu akademikach jest jedna kuchnia na piętro i ciężko się do tego piekarnika dostać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2871 dni temu
    albo piekarnik otworzyc bo tak zasyfiony
  • olo olo
    3361 dni temu
    Karol szacun za to, że przed pokrojeniem chleba robisz znak krzyża na pieczywie. Tak uczyli nas nasi dziadkowie. Tradycja i kultura oby zawsze w naszej pamięci.

    odpowiedz

  • Dziki Dziki
    3366 dni temu
    Rzeczywiście trzeba namaczać tę ciecierzycę aż 12 h? (tak na opakowaniu produktu jest napisane)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3364 dni temu
    Dziki, zalecamy się zastosować się do instrukcji na opakowaniu :)
  • Ania Ania
    3362 dni temu
    A nie można po prostu zastosować ciecierzycy z puszki / słoika?
  • Gość Gość
    3362 dni temu
    Najlepiej wziąć taką z puszki albo słoika. Nie trzeba namaczać, gotować i pilnować jej żeby nie kipiała :) Ja zawsze idę na "łatwiznę: "P
  • Matylda Matylda
    3367 dni temu
    Mam jedno pytanie, nie do samego przepisu na hamburgery - ale do tego majonezu. Co spowoduje albo jak przedłuży trwałość majonezu włożona do słoika łyżka?

    odpowiedz

  • chris chris
    3367 dni temu
    Karolowi chodziło o to, by do majonezu nie wkładać OBLIZANEJ łyżki, gdyż bakterie na niej znajdujące się spowodują, że majonez szybko się zepsuje.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!