zobacz film Meksykański hamburger

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200°C (termoobieg)
  • przygotuj kawałek folii aluminiowej

Pieczone papryki

Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy ok. 20-30 minut, następnie zawijamy ją w folię aluminiową w celu odparowania. Pozbywamy się gniazd nasiennych oraz skóry z papryki. Część papryki kroimy drobno, część nieco grubiej.

Hamburgery

Mielimy piersi kurczaka. Zmielone mięso kurczaka przekładamy do miski. Ugotowaną, zieloną soczewicę rozcieramy za pomocą noża, zostawiając niewielką nieroztartą część. Tak przygotowaną soczewicę dodajemy do mięsa mielonego z kurczaka. Do miski z mięsem i soczewicą dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, a także curry, sól, mielony pieprz biały oraz posiekaną kolendrę. Do mięsa dodajemy również drobno pokrojoną papryczkę chili (1/2 łyżeczki papryczki pozostawiamy do sosu) oraz odrobinę oliwy. Składniki mieszamy dokładnie rękoma.

Deskę, na której będziemy układać uformowane hamburgery, smarujemy odrobiną oliwy, również ręce polewamy niewielką ilością oliwy. Mięso dzielimy na porcje, które układamy na desce. Każdą porcję mięsa wyrabiamy w dłoniach, formujemy krążki o grubości ok. 1,5 cm. Kawałki mięsa odstawiamy na chwilę do lodówki, aby mięso stężało.

Sos

Jogurt przelewamy do naczynia, dodajemy majonez, odrobinę soli, mielonego pieprzu białego, pół łyżeczki posiekanej, ostrej papryczki, sok z limonki i upieczoną, obraną ze skóry czerwoną paprykę (kilka kawałków papryki zostawiamy do posypania wysmażonych hamburgerów). Do jogurtu dodajemy oliwę oraz szczypiorek z dymki. Całość mieszamy. Po wyjęciu z lodówki mięso smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Pieczoną paprykę pokrojoną grubiej podsmażamy na patelni obok hamburgerów przez mniej więcej 1-2 minuty. Mięso posypujemy podsmażona papryką i startym serem.

Tortille

Tortille kroimy na pół i kładziemy je na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg). Tortille pieczemy krótko, 3-4 minuty.

Na talerzu układamy sałatę, obok sałaty układamy tortille, polewamy ja sosem, następnie na tortille nakładamy mięso, które polewamy ponownie sosem i przykrywamy drugim kawałkiem tortilli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Ognista Ognista
    3842 dni temu
    a ja znowu uczyniłam wariacje, zamiast kurczaka mięso mielone z szynki, zamiast sałaty, poszatkowałam drobniutko kapustę pekińską, zamiast szczypiorku dałam cebulę drobniutko posiekaną i sos wlałam do niej, surówkę kładłam na gorące tortille na to hamburgera z pieczoną papryka i serem, akurat trafili się goście na obiad....żarełko palce lizać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3858 dni temu
    W ty tygodniu nie wysilił się z przepisem coś

    odpowiedz

  • GośYola GośYola
    3859 dni temu
    super przepis ,moje smaki

    odpowiedz

  • TurkućPodjadek TurkućPodjadek
    3859 dni temu
    Wypas!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3860 dni temu
    Smaczny przepis na Hamburgera,uwielbiam takie smaki,świetny przepis Okrasy :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!