Soczewica - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.


Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.


Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.


Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!


Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.


Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!


Bezglutenowy chleb z soczewicy
Bezglutenowy chleb, który wyrabia się jedynie 5 minut. Idealny na pożywne śniadanie, świetnie się mrozi. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!


Co to jest soczewica?
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych. Strąki soczewicy mają jedno lub dwa ziarna. Mają raczej owalny kształt i występują w wielu kolorach. Soczewica jest alternatywą dla białka zwierzęcego. Występuje w dużych ilościach w diecie zarówno wegetarian, jak i wegan.
Odmiany soczewicy
Jest wiele rodzajów soczewicy, m.in.:
- soczewica czerwona – pozbawiona łupinki soczewica brązowa, gotuje się ją dosyć szybko;
- soczewica brązowa – soczewica czerwona, która nie została oczyszczona z powłoki, ma intensywny smak, gotuje się ją długo (ok. godz.);
- soczewica zielona – o wyrazistym smaku, gotuje się ją ok. 45 min;
- soczewica żółta – delikatna i bardzo drobna, gotuje się ją szybko;
- soczewica czarna – ma duże okrągłe, błyszczące ziarna, przed gotowaniem (trwa długo) trzeba dobrze ją wymoczyć.
Na naszych stołach spotykane są najczęściej soczewica czerwona i zielona.
Ile kalorii ma soczewica?
W 100 g ziarna soczewicy czerwonej jest 341 kalorii. Soczewica ugotowana zwiększa swoją objętość i w ten sposób ma już tylko 176 kalorii. Roślinę tę możesz z powodzeniem stosować podczas diety, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika.
Właściwości soczewicy
Soczewica wróciła do łask w naszej kuchni. Chętnie jedzą ją zwłaszcza wegetarianie i weganie, ponieważ świetnie zastępuje mięso. Roślina ta zawiera pełnowartościowe białko, drogocenny błonnik, wiele witamin i minerałów. To dzięki nim:
- ułatwia trawienie,
- stabilizuje poziom glukozy we krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
Jak gotować soczewicę?
Soczewicę gotuj w zależności od jej rodzaju i świeżości. Im ziarno jest starsze, tym dłużej. Oprócz bardzo twardej czarnej soczewicy, którą możesz przed gotowaniem namoczyć, pozostałe gatunki dość szybko chłoną wodę i stają się miękkie. Trzeba wręcz uważać, żeby jej nie rozgotować.
Szklankę soczewicy gotujemy w dwóch szklankach wody (otrzymamy z niej 2 szklanki ugotowanego ziarna). Pamiętaj, żeby soczewicę posolić dopiero pod koniec gotowania. Gotowana w osolonej wodzie będzie twarda i straci białko. Wino lub pomidory dodajemy do soczewicy również na koniec. Zawierają one kwasy i wydłużają jej gotowanie.
Jak przygotować soczewicę?
Z ugotowanej soczewicy możemy przyrządzić wiele pożywnych potraw, takich jak np. zupy:
Soczewica sprawdza się jako składnik gulaszy. Często spotykana jest w sałatkach w połączeniu z owocami:
Również soczewica znajduje się potrawach kuchni indyjskiej, jak:
Odmiany czerwona i żółta, które są dosyć miękkie, świetnie nadają się na kremy czy pasztety lub do gulaszu. Do sałatek najlepiej użyć soczewicy brązowej, która zachowuje kształt.
Co jeszcze z soczewicy?
Z soczewicy powstaje mąka, z której w Azji piecze się chleb. Popularne są także kiełki z soczewicy, które możesz dodać do kanapek czy sałatek. Dostępna jest także w puszkach, gotowa do spożycia po podgrzaniu.