
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.
KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
KROK 3: GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI
Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: PODAJEMY DAL
Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Komentarze (0)