 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.
KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
KROK 3: GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI
Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: PODAJEMY DAL
Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (5)
57 dni temu
Danie przepyszne, jedzą je nawet dzieci - niejadki, bardzo aromatyczne i zdrowe. Z tego przepisu wychodzi rewelacyjne!
Odpowiedz
501 dni temu
Co robi ten przepis w propozycjach kuchni Azjatyckiej? To, ze Indie naleza do Azji to nie znaczy, ze kuchnia jest taka sama. Jest kuchnia Indyjska i jest kuchnia Azjatycka
Odpowiedz
498 dni temu
Odpowiadając na pytanie, jest tak, jak mówisz: Indie leżą w Azji, więc przepis kuchni indyjskiej jest przepisem kuchni azjatyckiej :) Oczywiście kuchnie wszystkich krajów Azji różnią się od siebie i z pewnością przemyślimy utworzenie dla nich osobnych kategorii.
633 dni temu
Soczewica mi się rozgotowała. Wyszła papka, wszystko to kosza. 15 min gotowania to za długo :(
Odpowiedz
383 dni temu
Trzeba sprawdzać czy jest ugotowana ,a nie krytykować...Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek od spódnicy..