Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.
KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
KROK 3: GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI
Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
KROK 4: PODAJEMY DAL
Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.
Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Wegańskie brownie z fasoli
- Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Chili sin carne con tofu
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Sernik matcha na zimno
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Mazurek marchewkowy
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Wegański budyń z marakują
- Lody o smaku słonego karmelu
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Forszmak
- Wegańskie gofry dyniowe
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
114 dni temu
Co robi ten przepis w propozycjach kuchni Azjatyckiej? To, ze Indie naleza do Azji to nie znaczy, ze kuchnia jest taka sama. Jest kuchnia Indyjska i jest kuchnia Azjatycka
odpowiedz
111 dni temu
Odpowiadając na pytanie, jest tak, jak mówisz: Indie leżą w Azji, więc przepis kuchni indyjskiej jest przepisem kuchni azjatyckiej :) Oczywiście kuchnie wszystkich krajów Azji różnią się od siebie i z pewnością przemyślimy utworzenie dla nich osobnych kategorii.
246 dni temu
Soczewica mi się rozgotowała. Wyszła papka, wszystko to kosza. 15 min gotowania to za długo :(
odpowiedz