zobacz film Dal z czerwonej soczewicy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.

KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.

KROK 3: GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI

Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

KROK 4: PODAJEMY DAL

Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    Soczewica mi się rozgotowała. Wyszła papka, wszystko to kosza. 15 min gotowania to za długo :(

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!