zobacz film Dal z czerwonej soczewicy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.

KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.

KROK 3: GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI

Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

KROK 4: PODAJEMY DAL

Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    163 dni temu
    Co robi ten przepis w propozycjach kuchni Azjatyckiej? To, ze Indie naleza do Azji to nie znaczy, ze kuchnia jest taka sama. Jest kuchnia Indyjska i jest kuchnia Azjatycka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    159 dni temu
    Odpowiadając na pytanie, jest tak, jak mówisz: Indie leżą w Azji, więc przepis kuchni indyjskiej jest przepisem kuchni azjatyckiej :) Oczywiście kuchnie wszystkich krajów Azji różnią się od siebie i z pewnością przemyślimy utworzenie dla nich osobnych kategorii.
  • Gość Gość
    295 dni temu
    Soczewica mi się rozgotowała. Wyszła papka, wszystko to kosza. 15 min gotowania to za długo :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    45 dni temu
    Trzeba sprawdzać czy jest ugotowana ,a nie krytykować...Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek od spódnicy..

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!